Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου: Θηρασιά.

Θηρασιά 
Η Θηρασιά ανήκει στο ηφαιστειακό συγκρότημα της Σαντορίνης μαζί με τη Θήρα, το Ασπρονήσι, την Παλαιά και τη Νέα Καμένη (ηφαίστειο). Την πρώτη γνωριμία μαζί της θα την κάνετε με τα καραβάκια τα οποία πραγματοποιούν εκδρομές στα ηφαίστεια και καταλήγουν στον Κόρφο, το λιμανάκι της Θηρασιάς με τις ψαροταβέρνες. Απέχει ελάχιστα από τα λαμπερά χωριά της Καλντέρας της Θήρας, κι όμως η επίσκεψη στη Θηρασιά σε ταξιδεύει πίσω στο χρόνο. Οι οικισμοί της παραμένουν ανεπηρέαστοι από την τουριστική ανάπτυξη, το περπάτημα είναι ο βασικός τρόπος να περιηγηθεί κανείς στο μικρό νησί και η θέα που προσφέρει από την καλντέρα της είναι σαγηνευτική. Η Θηρασιά ταιριάζει στους ταξιδιώτες που αγαπούν τις ανακαλύψεις και τις απλές γεύσεις της ζωής. 

Θηρασιά, η «μικρή αδελφή» της Σαντορίνης: Διακοπές στο νησί της απόλυτης γαλήνης 
Η μικρή και αγνή «γειτόνισσα» της Σαντορίνης, η Θηρασιά, στέκεται ακριβώς απέναντι της ως η διαφορετική πρόταση στην κοσμοπολίτικη ζωή της «μεγάλης αδελφής» της: στη Θηρασιά τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι ελάχιστα, η καθημερινότητα είναι απλή και κινείται σε χαλαρούς ρυθμούς, η ατμόσφαιρα φιλική και οικεία, σαν, δηλαδή, να ταξιδέψατε μόλις σε ένα μέρος που ο χρόνος έχει σταματήσει. Και φυσικά, η θέα είναι μοναδική! 
Η Θηρασιά αποτελούσε κομμάτι της Στρογγυλής, το ηφαιστειακό νησί στο οποίο μετά τη μινωική έκρηξη (περίπου το 1600 π.Χ.), δημιουργήθηκε ελλειψοειδής καλδέρα, ενώ απομεινάρια του αποτελούν η Σαντορίνη, η Θηρασιά και το Ασπρονήσι. Στο λιμάνι της Θηρασιάς, τη Ρίβα, θα φτάσετε με λάντζα από το Αμμούδι, το λιμάνι της Οίας, και θα πάρετε το λεωφορείο για τη χώρα του νησιού, τον Μανωλά, με τη υπέροχη θέα. Εδώ θα αφεθείτε στη γαλήνη, την αυθεντικότητα και τη χαλαρότητα της ζωής του γραφικού οικισμού και της ανόθευτης φύσης, ενώ οι διακοπές σας θα είναι απαλλαγμένες από «πρέπει» (να δω, να πάω, να διασκεδάσω), άγχη και βαβούρα, σε ένα σκηνικό με «πρωταγωνιστές» την καλδέρα και το ηφαίστειο. 
Οι οικισμοί και τα αξιοθέατα 
Το νησί διαθέτει δυο γραφικούς οικισμούς. Ο πρώτος είναι η πρωτεύουσα Μανωλάς, χτισμένη κατά τον 19ο αιώνα σε γραμμική διάταξη και αντικριστά στη Θήρα στο «φρύδι» της Καλντέρας. Εδώ θα βρείτε μικρά σπιτάκια κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, ανεμόμυλους, λίγα μαγαζάκια, στενά καλντερίμια και θα απολαύσετε τη μοναδική θέα στη καλδέρα και τη Σαντορίνη. Εδώ, επίσης, θα βρείτε καταλύματα για τη διαμονή σας. Ο Μανωλάς συνδέεται με λιθόστρωτα σκαλιά με το επίνειό του, τον Κόρφο, το παλιό λιμάνι του νησιού, με τον ανεμόμυλο, τις ψαρόβαρκες και τα ταβερνάκια. 
Ο δεύτερος οικισμός που πρέπει να επισκεφτείτε, είναι ο Ποταμός. Χτισμένος σε μια ρεματιά στο κέντρο του νησιού, με αρκετά υπόσκαφα σπίτια, με αυλές γεμάτες κόκκινα γεράνια και μπουκαμβίλιες, τις εκκλησίες του Αγίου Δημήτριου και της Παναγίας της Γιάτρισσα, διαθέτει ατμοσφαιρικότητα και αποπνέει αυθεντικότητα. 
Κατά την παραμονή σας στο νησί αξίζει μια επίσκεψη στους απόκοσμους, εγκαταλελειμμένους οικισμούς Αγριλιάς και Κέρας. Η Αγριλιά ήταν ο πιο παλαιός και μεγάλος οικισμός του νησιού μέχρι και το 1928, οπότε άρχισε να εγκαταλείπεται, και εδώ θα δείτε υπόσκαφα σπίτια, χτισμένα σε τρία διαφορετικά επίπεδα, τις «κάναβες» (παλιά οινοποιεία), αλλά και την εκκλησία της Παναγίας των Εισοδίων του 1887, μια από τις ομορφότερες του Αιγαίου. Η Κεραδιανά, όπως αποκαλούν αλλιώς την Κέρα, θα σας προσφέρει μια διαφορετική θέα από ψηλά στην Παλαιά και Νέα Καμένη, τα δυο νησάκια στο κέντρο της καλδέρας μεταξύ Σαντορίνης και Θηρασιάς, ενώ αξίζει να ρίξετε μια ματιά στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. 
Αν έχετε διάθεση για πεζοπορία, μπορείτε να ξεκινήσετε από τον Μανωλά, να κατευθυνθείτε στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία και την Κέρα και από εκεί να κατηφορίσετε προς τα νότια, στο ακρωτήριο της Τρυπητής όπου και βρίσκεται το Μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου (Παναγιά η Κέρα ή Τρυπητή), με θέα που κόβει την ανάσα. 
Οι παραλίες που θα κάνετε τις βουτιές σας 
Στη Θηρασιά, λόγω της ηφαιστειακής της προέλευσης, οι ακτές είναι απότομες και οι παραλίες ελάχιστες – με μαύρες πέτρες και βότσαλα. Για το μπάνιο σας προτιμήστε τη Μαύρη Παραλία, με τα κρυστάλλινα νερά, του οικισμού της Αγίας Ειρήνης που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της Ρίβας (εδώ βρίσκεται και το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης ή Santa Irene που σύμφωνα με μια εκδοχή έδωσε το όνομά της στη Σαντορίνη). Επίσης, υπάρχει η παραλία στο λιμανάκι του Κόρφου με χοντρά βότσαλα και ελαφρόπετρες. 

Ιστορία 
Το νησί αποτελούσε μικρό τμήμα της δυτικής ακτής της προϊστορικής Στρογγύλης και θεωρείται πως αποκόπηκε και δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της μεγάλης έκρηξης του 1600 π.Χ. 
Ο ιστορικός Πλίνιος αναφέρει ότι το 237 π.Χ. η Θηρασία είχε αποσχισθεί από τη Θήρα μετά από σεισμό. Ο Πτολεμαίος αναφέρει ότι η Θηρασιά ήταν μια πόλη, στην οποία βρέθηκαν σημαντικά προϊστορικά λείψανα του κυκλαδικού πολιτισμού και ότι σε όλες τις ιστορικές εποχές ακολούθησε την τύχη της Θήρας. Το 1397, ο Δούκας της Νάξου, Φραντζέσκο Α΄ Κρίσπο, θεωρείται ότι την εκχώρησε στον γιο του Μάρκο Α΄ μαζί με την Ίο
Κατά το 1866, τα ορυχεία σε Θηρασία και Θήρα βρίσκονταν σε πλήρη λειτουργία καθώς γινόταν εξαγωγή θηραϊκής γης στην Αίγυπτο, όπου κατασκευαζόταν η Διώρυγα του Σουέζ. Μερικοί εργάτες, σκάβοντας τυχαία στο ορυχείο των Νικολάου Νομικού-Σπυρίδωνα Αλαφούζου, ανακάλυψαν λείψανα ενός αρχαίου κτιρίου, πήλινα αγγεία κι έναν ανθρώπινο σκελετό. Ο γιατρός και βουλευτής Νικόλαος Νομικός μαζί με τον Αλαφούζο φρόντισαν για την ανασκαφή του κτιρίου, ενώ σχετικά άρθρα δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και εφημερίδες. 
Λόγω της δράσης του ηφαιστείου την περίοδο 1866-1870, επιστήμονες από όλο τον κόσμο είχαν φτάσει στην περιοχή. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Γάλλος ηφαιστειολόγος Φερντινάν Φουκέ, ο οποίος το 1867 προχώρησε σε ανασκαφές στη Θηρασία και μελέτησε τα λείψανα των οικοδομημάτων και τα διάφορα άλλα ευρήματα. Ο οικισμός στη Θηρασία (στα ορυχεία Αλαφούζου, στο νότιο τμήμα του νησιού) χρονολογήθηκε στην Ύστερη εποχή του Χαλκού και τα ευρήματα αυτά έδωσαν το έναυσμα για τις ανασκαφές στο Ακρωτήρι και σε άλλα σημεία της Θήρας. 
Παράλληλα, στην θέση Κοίμηση στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού, ανακαλύφθηκε προΐστορικός οικισμός που χρονολογείται στην Πρώιμη και Μέση Εποχή του Χαλκού και προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για το σύμπλεγμα Θήρας- Θηρασίας κατά τις πρώιμες φάσεις της Εποχής του Χαλκού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου