Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Πασιφλόρα ή Ρολόι, το Λουλούδι του πάθους

Πασιφλόρα Ή Πασιφλώρα Ή Ρολογιά 

Πασιφλόρα Λουλούδι του πάθους Passiflora είναι ένα αειθαλές αναρριχώμενο φυτό της Νότιας Αμερικής με τη ιστορία του, ως θεραπευτικό βότανο, να χρονολογείται από την εποχή των Ίνκας ακόμα. Οι Ισπανοί Ιεραπόστολοι που κατέφθασαν αργότερα στην περιοχή, αφιέρωσαν το φυτό στα Πάθη του Χριστού, με τα πέταλά του να συμβολίζουν τους δέκα Απόστολους (με εξαίρεση τον Πέτρο και τον Ιούδα), τη μωβ κορώνα το αγκάθινο στεφάνι του, τους πέντε στήμονες – τις πληγές του Εσταυρωμένου, τα καφέ στίγματα – τα καρφιά της Σταύρωσης.
Το passion flower, όπως το λένε στην Αμερική, θεωρείται το εθνικό λουλούδι του Τενεσή.
Υπάρχουν πολλά εκατοντάδες τροπικά είδη πασιφλόρας που ευδοκιμούν στην Αμερική, υπάρχουν περίπου 600 είδη πασιφλόρας στον κόσμο.
Στην Ελλάδα είναι γνωστή η μπλε passiflora incarnate και η passiflora caerulea.
Κοινώς την ονομάζουμε «ρολογιά» γιατί τα άνθη της μοιάζουν με ρολόι.
Περιγραφή: Η πασιφλόρα ή ρολογιά είναι φυλλοβόλο αναρριχώμενο φυτό ταχείας ανάπτυξης με γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα..
Έχει αρκετά μεγάλα άνθη διαμέτρου 10cm το καλοκαίρι αλλά και το φθινόπωρο, σε απαλό άσπρο-μπλε-μοβ χρώμα, κίτρινους-πορτοκαλί καρπούς, που μοιάζουν με μικρά αυγά.
Οι βλαστοί διαθέτουν διακλαδισμένους έλικες που βοηθούν στην στήριξή του, οι οποίοι μπορούν να φτάσουν μέχρι τα 10 μέτρα περίπου. Προσφύεται σε κιγκλιδώματα, πλαίσια, στέγαστρα, πέργκολες, τοίχους κτλ.
Αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες αλλά και σε ημισκιασμένες θέσεις, σε εδάφη με λίγη υγρασία και σε πετρώδη. Ικανό να επιζήσει στους -15°C αλλά και στην καυτή ζέστη, που μπορεί απλώς να κάψει μερικά μόνο κλαδιά του. Χαρακτηριστικό της είναι τα όμορφα και ιδιαίτερα λουλούδια που μοιάζουν με ρολόγια. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους και ημιξυλώδη μοσχεύματα.
Ο καρπός τρώγεται και χρησιμοποιούνται όλα τα μέρη του φυτού εκτός των ριζών.
Θεραπευτικές Ιδιότητες: Αντίθετα με πολλά ψυχοφάρμακα, δεν επηρεάζει το μυϊκό σύστημα, γεγονός που καθιστά ακίνδυνη τη λήψη της οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.
Το βότανο αυτό θεωρείται πιο δυνατό από το τίλιο και το χαμομήλι.
Η πασιφλόρα είναι σήμερα ιδιαίτερα δημοφιλής για τις εξαιρετικές ηρεμιστικές, κατευναστικές της ιδιότητες χάρη στη μοναδική παρουσία και αναλογία των συστατικών της με πρωταγωνιστή την βενζοφλαβόνη, μια ουσία με αγχολυτική δράση.
Η πασιφλώρα φαίνεται να έχει ήπια, σταδιακή επίδραση στον οργανισμό – με τα αποτελέσματά της να μεγιστοποιούνται σε διάστημα έως είκοσι ημερών, ενώ η επίδρασή της φαίνεται να μη συνοδεύεται από τα συμπτώματα υπνηλίας των συμβατικών ηρεμιστικών.
Έτσι, η πασιφλώρα χρησιμοποιείται σήμερα ως θεραπευτικό βότανο (medicinal plant), για την αντιμετώπιση σε εξάψεις, της νευραλγίας και του άγχους καθώς και συγγενών διαταραχών, της μελαγχολίας και της κατάθλιψης, της επιληψίας, της αϋπνίας, της υστερίας και άλλων νευρογενών διαταραχών καθώς και για την άμβλυνση συμπτωμάτων στέρησης σε διακοπή του καπνίσματος και σε περιπτώσεις αλκοολισμού.
Η πασιφλώρα παρουσιάζει επίσης αναλγητικές ιδιότητες και σε πολλές χώρες εφαρμόζεται ως έμβρεγμα σε κομπρέσα για την ανακούφιση από πονοκεφάλους, ενώ παρουσιάζει επίσης αντισπασμωδικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες και αγγειοδιασταλτικές (αντιυπερτασικές) επιδράσεις.
Χάρη στα φαινολικά και τανινικά συστατικά του διαθέτει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και στυπτικές επιδράσεις, με ενδείξεις όπως διάρροια και δυσεντερία, γρίπη, ελμινθίαση.
Τέλος πιστεύεται ότι βελτιώνει τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος και συστήνεται σε περιπτώσεις άσθματος και βρογχίτιδας, ενώ φαίνεται να βελτιώνει αισθητά τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου.
Λοιπές ενδείξεις αφορούν διαταραχές της όρασης, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και μειωμένη λίμπιντο.

Πασιφλόρα ή ρολογιά ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ:
Χρησιμοποιείται ολόκληρο το φυτό (φύλλα, κλαδιά, άνθη, καρποί).
Ρίχνουμε 1 κουταλιά του γλυκού σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό για 10 λεπτά. Πίνουμε 1 φλιτζάνι το βράδυ μισή ώρα πριν τον ύπνο για την αϋπνία ή 2 φλιτζάνια τη μέρα για την ανακούφιση άλλων καταστάσεων.
Η πασιφλόρα συνδυάζεται με το τζίνσενγκ, σε περίπτωση που θέλουμε να επιτύχουμε πνευματική καθώς και σωματική τόνωση.
Συχνότητα: Μπορούμε να πίνουμε 2 φλιτζάνια την ημέρα για έναν μήνα. Στη συνέχεια, κάνουμε ένα διάλειμμα μίας εβδομάδας και αν χρειαστεί συνεχίζουμε για άλλους δυο μήνες με την ίδια λογική. Συνιστάται να εναλλάσσουμε τα βότανα που λαμβάνουμε, για να παρέχουμε στον οργανισμό μας νέα συστατικά. Καλό είναι, λοιπόν, να μην παίρνουμε το ίδιο βότανο πάνω από 3 μήνες.

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΕΛΑΙΟΥ
Θεραπευτικές Ιδιότητες
Υπνωτικό, αντισπασμωδικό, καταπραϋντικό, αντικαταθλιπτικό. αναλγητικό, αντιφλεγμονώδες.
Αρωματοθεραπευτικές εφαρμογές
Το λάδι πασιφλόρας είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ασβέστιο και φώσφορο.
Το λάδι πασιφλόρας λόγω των ιδιοτήτων του, έχει ιδιαίτερη σημασία στην αρωματοθεραπεία. Χρησιμοποιείται σε μίγμα λαδιών βάσης και κατάλληλα αιθέρια έλαια για καταπολέμηση, κυρίως, της αϋπνίας και σαν ηρεμιστικό. Επίσης, λόγω των αντισπασμωδικών, αντιφλεγμονωδών και καταπραϋντικών ιδιοτήτων του σε μίγματα για μυϊκούς πόνους και οιδήματα.
Το λάδι είναι ένα ευχάριστο λάδι βάσης, δεν αφήνει «ελαιώδη» επιφάνεια και είναι κατάλληλο για εφαρμογές στο πρόσωπο. Παρόλο που απορροφάται πολύ γρήγορα από το δέρμα, δουλεύεται πολύ εύκολα.
Η υψηλή περιεκτικότητα του ελαίου αυτού σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, το καθιστά καλό συστατικό διαφόρων ενυδατικών σκευασμάτων.
Το λάδι είναι κατάλληλο για ώριμα, γερασμένα, ξηρά και σκασμένα δέρματα καθώς και για ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά.
Αφέψημα Πασιφλόρας: βράζεται για 10-15 λεπτά σε νερό (υπολογίστε πως θα χρειαστείτε 2-5γρ. βοτάνου ανά φλιτζάνι ροφήματος).
Δοσολογία: Κατανάλωση μέχρι και 3 κούπες Πασιφλωρας την ημέρα (πρωί, μεσημέρι, βράδυ πριν από το γεύμα) για τουλάχιστον 15 μέρες. 

******************

Τα αγχολυτικά της φύσης: πασιφλώρα

Η πασιφλώρα ή ρολόι (passiflora incarnata), γνωστή και ως λουλούδι του πάθους (passion flower) χρησιμοποείται σε πολλές παραδοσιακές ιατρικές για την αντιμετώπιση του άγχους. Φύεται σε όλο τον πλανήτη με εξαίρεση την Αφρικανική ήπειρο. Οι Ευρωπαίοι έμποροι έφεραν την πασιφλώρα στην Ευρώπη από την Αμερική, όπου οι ιθαγενείς έφτιαχναν ένα εκχύλισμα από φρέσκα ή αποξηραμένα φύλα της για να αντιμετωπίσουν την αϋπνία και το άγχος.
Στη σύγχρονη φαρμακολογία, η πασιφλώρα φαίνεται σιγά σιγά να κερδίζει έδαφος. Έχει χαρακτηριστεί επισήμως φαρμακευτικό βότανο στις ΗΠΑ, την Ελβετία και όλη σχεδόν την Ευρώπη. Οι εργαστηριακές έρευνες έχουν αποδώσει την αποτελεσματικότητά της στο άγχος στην ουσία βενζοφλαβόνη που περιέχει, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί και η αγχολυτική δράση κάποιου άλλου από τα δεκάδες χημικά συστατικά της πασιφλώρας.
Τρεις είναι οι βασικές μελέτες που συνηγορούν υπέρ της χρήσης της πασιφλώρας στο χρόνιο άγχος. Η πρώτη συνέκρινε μικρό σχετικά αριθμό ασθενών που πήραν πασιφλώρα, με ασθενείς που πήραν οξαζεπάμη (ένα πολυσυνταγογραφούμενο ηρεμιστικό της κατηγορίας των βενζοδιαζεπινών). Όλοι τους έπασχαν από διαταραχή γενικευμένου άγχους. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η πασιφλώρα ήταν εξίσου αποτελεσματική με την βενζοδιαζεπίνη στην θεραπεία του χρόνιου άγχους, χωρίς να προκαλεί υπνηλία και καταστολή το επόμενο πρωί, και βεβαίως χωρίς να εγκυμονεί τον μεγάλο κίνδυνο της εξάρτησης και του εθισμού. Το μόνο μειονέκτημα ήταν ότι η δράση της εμφανίζονταν με μια μικρή καθυστέρηση κάποιων ημερών. Η πασιφλώρα αποδείχθηκε αποτελεσματική και σε δύο επιπλέον ομάδες ασθενών: σε εκείνους που ένιωθαν άγχος λόγω κάποιου επικείμενου χειρουργίου και σε ασθενείς που έπασχαν από διαταραχή της προσαρμογής αγχώδους τύπου (πρόκειται για αντίδραση που παρουσιάζεται όταν μας συμβεί κάτι σημαντικό και διαρκεί για δύο μήνες. Μετά το χρονικό αυτό σημείο αναμένεται είτε να έχουμε διαχειριστεί το άγχος μας είτε να μεταπέσουμε σε μια επίσημη αγχώδη ή καταθλιπτική διαταραχή).
Πολυάριθμες εργαστηριακές μελέτες σε πειραματόζωα, αλλά και κάποιες μελέτες σε ανθρώπους, με μικρό όμως αριθμό συμμετεχόντων (πράγμα που κάνει απαραίτητη την οργάνωση περαιτέρω μελετών), έδειξαν πως η πασιφλώρα βελτιώνει τον ύπνο, και ως προς τη διάρκεια, αλλά κυρίως ως προς την ποιότητά του. Αποτέλεσμα αυτού είναι να ξυπνάμε περισσότερο αναζωογονημένοι από τον βραδινό μας ύπνο.
Πλην του άγχους και την αυπνίας, η πασιφλώρα έχει δοκιμαστεί με επιτυχία και στην αντιμετώπιση της εξάρτησης από ηρεμιστικά της κατηγορίας των βενζοδιαζεπινών (όπου ανήκουν τα γνωστά σε όλους μας Lexotanil, Xanax, Tavor, Stedon).
Γενικά η πασιφλώρα δεν έχει σημαντικές παρενέργειες, εφ όσον δεν υπερβούμε τη δόση που συνιστάται από την κατασκευάστρια εταιρεία. Αν δεν σας προκαλέσει κάποια καταστολή την πρώτη φορά που θα την πάρετε, μπορείτε να οδηγείτε και να χειρίζεστε μηχανήματα άφοβα. Τα αλκοολικά μείγματα πασιφλώρας, ακριβώς επειδή περιέγχουν αλκοόλ, μπορεί να προκαλέσουν ναυτία. Αν έχετε κάποια σχετική ευαισθησία, να αποφεύγετε τα αλκοολικά βάμματα και προτιμήστε ένα σκεύασμα σε χάπι.
Η πασιφλώρα δεν θα πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς που πέρνουν αντιπηκτικά του αίματος, καθώς ο συνδυασμός αυτός εγκυμονεί αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας. Επίσης, καλό θα ήταν να μην χορηγείται ταυτόχρονα με άλλα αντικαταθλιπτικά ή αγχολυτικά, παρά μόνο υπό την επίβλεψη ψυχιάτρου, καθώς υπάρχει η πιθανότητα αυξημένης υπνηλίας (ουσιαστικά λόγω υπερδοσολόγησης). Το ίδιο έντονη υπνηλία μπορεί να προκληθεί και με τα παλιότερα αντισταμινικά.
Εν κατακλείδι, η πασιφλώρα είναι ένα λογικό πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του άγχους και της αϋπνίας. Αν μετά από 15-30 ημέρες, δεν έχετε δει ικανοποιητική βελτίωση στο πρόβλημά σας, θα πρέπει να περάσετε σε μια πιο συμβατική αγωγή…

****************
Ρολογιά ή Πασιφλόρα: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Το όμορφο αυτό αναρριχόμενο είναι θάμνος αρκετά διαδομένος και ακούεται και με το όνομα πασιφλόρα και τσερφελίκι. Είναι πολύ λίγα τα αναρριχώμενα, όπως τα ρολόγια, που χρησιμοποιούνται για στόλισμα των τοίχων των σπιτιών, των παραθυριών, των μπαλκονιών, δωμάτων, αυλότοιχων, συριματοπλεγμάτων, σκιάδων και λοιπών, ακόμη και των εσωτερικών των θερμοκηπίων.
Τα ρολόγια αγαπούν χώματα μαλακά, αφράτα και ελαφρά, χωρίς όμως να δείχνουν αποστροφή και προς άλλα χώματα. Ευδοκιμούν επίσης σε μίγμα από χώμα κοινό με λίγο ρεικόχωμα και άμμο. Δεν παρουσιάζεται όμως ανάγκη το χώμα αυτό νάνε πολύ πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία, γιατί σε τέτοια περίπτωση το φυτό αναπτύσσει υπερβολικό φύλλωμα και έτσι αδικιέται η άνθηση του. Πάντως για να πετυχαίνει η καλλιέργειά του, πρέπει να φυτεύεται σε κήπους ή σε μεγάλες γάστρες και να ποτίζεται άφθονα, όταν αναπτύσσεται. Επίσης πρέπει ν’ αποφεύγουμε την διασταύρωση βλαστών αναμεταξύ των και να αφαιρούμε τους αδύνατους για να δυναμώσουν οι άλλοι.
Όταν τελειώσει η άνθηση μπορούμε να κόψουμε τους ατροφικούς βλαστούς για να ισορροπήσουμε τη βλάστηση.
Πολλαπλασιασμός Ρολογιά ή (Πασιφλόρα): Γίνεται με μοσχεύματα, καταβολάδες και σπορά
Με μοσχεύματα πολλαπλασιάζουμε την άνοιξη, με βλαστούς μάκρους 15 εκατοστών, που φέρουν στο κάτω μέρος ένα κόμπο. Κάθε ένα βλαστό τοποθετούμε μέσα σε γάστρα με χώμα ελαφρό.
Τις γάστρες τις τοποθετούμε σε μέρος ζεστό, για να διευκολυνθεί το ρίζωμα, αν και είναι εύκολο. Όταν ριζώσει το φυτό, τότε φέρνουμε τις γάστρες στο καθαρό ,αέρα, όπου σκληραίνεται το στέλεχος. Όταν προχωρήσει λίγο η βλάστηση μεταφυτεύουμε σε γλάστρες πιο μεγάλες και κατά τον Μάιο, φυτεύουμε στην οριστική τους θέση σε αποστάσεις 70 εκατοστών, αν τα φυτά θα φυτευτούν το ένα κοντά στο άλλο, εκτός αν θέλουμε να καλλιεργήσουμε μέσα σε γάστρες οι οποίες όμως νάνε μεγάλες. Ο εμβολιασμός γίνεται για πολλαπλασιασμό των ποικιλιών.
Τις καταβολάδες επιχειρούμε από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο.
Η σπορά γίνεται τον Φεβρουάριο - Μάρτιο μέσα σε πήλινα δοχεία και τα τοποθετούμε μέσα σε ζεστή αέρα. Όταν ριζώσουν, τα χωρίζουμε με τοποθέτησα σε κάθε γάστρα ενός φυτού και ακολουθούμε τις ίδιες καλλιεργητικές φροντίδες
Από τις πολλές ποικιλίες που υπάρχουν περισσότερο καλλιεργείται το γαλάζιο. Είναι από τα πιο εύρωστα είδη και κατάγεται από την Βραζιλία και το Περού.Ανακαλύφθηκε το 1699.
Προτιμά να το βλέπει ο ήλιος, είναι «αναρριχώμενο και πολύχρονο. Τα άνθη του έχουν κάποιο λεπτό άρωμα και ανθίζουν πολύ διάστημα. Τα λουλούδια του είναι άφθονα μεν, αλλά μιας ημέρας. Ανθίζει από Ιούλιο έως τον Οκτώβριο. Φθάνει σε 6 - 8 μέτρα σε ύψος και αντέχει στο κρύο. Πιθανόν να ξεραθούν οι βλαστοί του, άλλα αυτό και πάλι ξαναβλαστάνει την άνοιξη.
Πηγή: Πρακτική ανθοκομία-Αντ. Αντωνιάδου-Αθήναι 1953

*******************

Πασιφλόρα, Passion Flower

Eίναι ανθοφόρo φυτό με πάνω από 500 είδη σε όλη την υδρόγειο. Passiflora Ιncarnata και Passiflora Εdulis είναι δύο από τα πιο δημοφιλή είδη. 
Το άνθος της Πασιφλόρας συμβολίζει το πάθος του Ιησού στη χριστιανική θεολογία. Οι πρώτοι Ισπανοί Χριστιανοί Ιεραπόστολοι που ανακάλυψαν το λουλούδι 15ο αιώνα στη Λατινική Αμερική έδωσαν αυτόν τον συμβολισμό. Είναι γνωστό και σαν λουλούδι ρολόι στην Μεσόγειο και Άπω Ανατολή. Οι Ινδοί δίνουν επίσης θρησκευτικό συμβολισμό στο λουλούδι. 
Ο καρπός της Πασιφλόρας είναι σε σχήμα οβάλ με χρώμα κίτρινο - πορτοκαλί. Το εσωτερικό του μοιάζει με ζελατινώδη πολτό με βαθύ κόκκινο χρώμα.
Οι καρποί τρώγονται ωμόι ή αναμειγνύονται με άλλα φρούτα. 
Μπορούν να χρησιμοποιηθόυν για μαρμελάδες ή ζελέ καθώς επίσης στην παρασκευή χυμών και ποτών. 
Ιθαγενείς Αμερικάνοι ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν φύλλα και τις ρίζες του φυτού για ιατρική χρήση. Χρησιμοποίησαν την Πασιφλόρα για να θεραπεύσουν κοψίματα ή μελανιές. 
Το τσάι της χρησιμοποιήθηκε ως φυτικό φάρμακο για τη θεραπεία της αϋπνίας, την υστερία και την επιληψία. 
Τα φρούτα θεωρούνταν από αυτούς ως τονωτικό της καρδιάς και ότι βοηθούν στην ανακούφιση του βήχα. 
Στην Ευρώπη, έγινε δημοφιλής ως ηρεμιστικό, σπασμολυτικό, τονωτικό των νεύρων.
Έχει χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία του πόνου συμπεριλαμβανομένου του πονοκεφάλου, προβλήματα έμμηνου ρύσεως και γαστρεντερικά προβλήματα. 
Η Πασιφλόρα έχει συμπεριληφθεί ως φαρμακευτικό φυτό από την Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία. 
Η Γερμανική Επιτροπή την ενέκρινε την χρήση της για την θεραπεία του νευρικού άγχους και της αϋπνίας.
Είναι κατάλληλη για τη θεραπεία της αϋπνίας σε παιδιά, τα βρέφη και τους ηλικιωμένους. 
Στην Ευρώπη, κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη σκόνη πασσιφλόρα συχνά καταναλώνεται με τσάι για καλό ύπνο.
Τα οφέλη για την υγεία που προσφέρει η Πασιφλόρα αναγνωρίζεται παραδοσιακά σε χώρες όπως η Βραζιλία, τις ΗΠΑ, την Πολωνία, τη Μέση Ανατολή, την Τουρκία και την Ινδία, όπου έχει χρησιμοποιηθεί για τις αναλγητικές, αντισπασμωδικές, καταπραϋντικές και αντιασθματικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται ως φυσική θεραπεία για ακανόνιστη έμμηνο ρύση, επιληψία, διαταραχές του νευρικού, υστερία, τις αιμορροΐδες και αϋπνία.

Σύνθεση και Βιταμίνες
Περιέχει σεροτονίνη και μαλτόλη που βοηθά στην βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, με ηρεμιστική και υπνωτική επίδραση χωρίς παρενέργειες στον οργανισμό.
Περιέχει ινδόλη και αλκαλοειδή όπως harman, Harmin, harmalin, harmol και harmalol που έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τους νευρικούς σπασμούς και την αρτηριακή πίεση. 
Περιέχει ένα φλαβονοειδές που ονομάζεται chrysin η οποία βοηθά στη μείωση του άγχους και παρουσιάζει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. 
Περιέχει Απιγενίνη που αποτελεσματική στη θεραπεία άγχους χωρίς να αλλοιωθεί η μνήμη ή κινητική λειτουργία των μυών.
Περιέχει φλαβονοειδή Luteolin Quercetin και Κaempferol με αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες κατά του καρκίνου. 
Επίσης τα φλαβονοειδή Vitexin και Isovitexin προσφέρουν ηρεμία στα νεύρα σε περιπτώσεις έκδηλης καταστάσεις ψυχώσεως, νευρικότητα, νευραλγία.
Η φλούδα από τα φρούτα περιέχει καροτενοειδές λυκοπένιο που θεωρούνται αντικαρκινικό φάρμακο και ιδιαίτερα κατά του καρκίνου του προστάτη.
Περιέχει Φυτοστερόλες - Στιγμαστερόλη και Σιτοστερόλης οι οποίες χρησιμοποιούνται ως πρόδρομος / ενδιάμεσο στην παρασκευή ημισυνθετικής Βιταμίμης D3 καθώς και ανθρώπινων ορμόνων όπως η προγεστερόνη, ανδρογόνα, οιστρογόνα, και κορτικοειδή. 
Είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, και πλούσια σε φυτικές ίνες, διάφορα μέταλλα και λιπαρά οξέα. 

Ωφέλη για την υγεία
Αντιοξειδωτική δράση
Τα φύλλα και τα φρούτα περιέχουν διάφορα φλαβονοειδή, συμπεριλαμβανομένων χλωρογενικό οξύ, isovitexin, quercetin, Vitexin και άλλα, που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. 

Ηρεμιστικές ιδιότητες
Έχει ηρεμιστικές ιδιότητες και υπνωτική δράση χωρίς παρενέργειες σε άλλες λειτουργίες του σώματος. Αυτή η ήπια ηρεμιστική δράση είναι επίσης χρήσιμη για τη θεραπεία σε άλλες διαταραχές του νευρικού συστήματος όπως η υστερία, το παραλήρημα, νευρικότητα και το άγχος. 
Ως ένα ισχυρό αντισπασμωδικό, βοηθά στη θεραπεία διαταραχών όπως η νόσος του Πάρκινσον και η επιληψία και επιληπτικές κρίσεις. 
Πιστεύεται επίσης να εμποδίσει δραστικότητα του γλουταμικού, (gloutamate) το οποίο μπορεί να προκαλέσει στα νευρικά κύτταρα να παράγουν σπασμούς. 
Μια έρευνα έδειξε ότι τα εκχυλίσματα από το φυτό συμβάλει στην μείωση HYPERLINK "http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18499602" του άγχους πριν από τη χειρουργική επέμβαση χωρίς να προκαλεί καταστολή. 
Έχει βρεθεί αποτελεσματική στη θεραπεία για περιπτώσεις διαταραχή ελλειμματικής προσοχής υπερκινητικότητας (ADHD).

Βοήθεια στην καρδιά
Προσφέρει σοβαρή βοήθεια στην καρδιά - την επαναφέρει στα κανονικά επίπεδα λειτουργίας - αφού λειτουργεί ηρεμιστικά και ενάντια στην καρδιαγγειακή νεύρωση που είναι η κατάσταση που προκύπτει από το στρες και το άγχος με αύξηση της αρτηριακής πίεσης, μεγάλη ρυθμικές μεταβολές στην καρδιά, εφίδρωση και αίσθημα παλμών. 
Επίσης για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης περιλαμβάνει ένα αμινοξύ - GABA που ρυθμίζει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου.
Εθισμός σε ναρκωτικές ουσίες, ψυχότροπα φαρμάκα, αλκοόλ 
Βοηθάει τα άτομα που είναι εθισμένα σε ναρκωτικές ουσίες και στο αλκοόλ. 
Τα άτομα αυτά συνήθως διακατέχονται από δυνατό στερητικό σύνδρομο, και συμπτώματα αγωνίας και ανησυχίας που τα οδηγεί ξανά στην χρήση των ναρκωτικών ή του αλκοόλ.
Η Πασιφλόρα παρέχει ανακούφιση από τα συμπτώματα αυτά. Βοηθά στην αποσυμφόρηση των νεύρων, και βοηθάει θεραπείας προβλημάτων ύπνου. 
Επίσης βοηθάει στην απεξάρτηση από ψυχότροπα φαρμάκα που έχουν και άλλες παρενέργειες. 

Αντιφλεγμονώδη δράση
Περιέχει φλαβονοειδές που ονομάζεται chrysin με ισχυρή αντιφλεγμονώδη ιδιότητα. Είναι χρήσιμη για τη μείωση της φλεγμονής και του πόνου.

Βήχας, άσθμα, βρογχίτιδα και κοκκύτης
Έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά στην Βραζιλία για τη θεραπεία του άσθματος, της βρογχίτιδας και κοκκύτη. 
Λειτουργεί ως αποχρεμπτικό για τον ερεθιστικό ξηρό βήχα. Καταστέλλει το βήχα. Περιέχει αλκαλοειδή η οποία εμφανίζουν αντιασθματικές ιδιότητες βοηθώντας στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του άσθματος.

Αφροδισιακές ιδιότητες
Παραδοσιακά πιστεύεται ότι έχει αφροδισιακές ιδιότητες που βοηθούν στην αύξηση της λίμπιντο και ανδρισμού. Η Πασιφλόρα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από το άγχος που σχετίζεται με το φύλο που έχει επίσης ονομαστεί ως το άγχος των επιδόσεων.

Γαστρεντερικά προβλήματα
Το νευρικό στομάχι και οι γαστρεντερικοί σπασμοί προκύπτουν από το άγχος. 
Επίσης βιοχημικά δρα ως ανθελμινθικό για την αφαίρεση τα σκουληκιών και παράσιτων από το έντερο.

Διαβήτης
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα της Πασιφλόρας παρέχει ιδιότητες για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα και τα λιπίδια. 

Θεραπεία του καρκίνου
Διάφορα φυτοχημικά συμπεριλαμβανομένων <http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15857218> λυκοπένιο, χρυσίνης, Luteolin, quercetin και kaempferol που περιέχει έχουν επιδείξει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες και βοήθησαν στην έρευνα της θεραπείας του καρκίνου. Επίσης άλλα όπως Chrysin και απιγενίνη βοηθούν στην αναστολή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων του μαστού, όπως διαπιστώθηκε σε μελέτες.

Γυναικολογικά Προβλήματα 
Έχει χρησιμοποιηθεί στην Ευρώπη για τη θεραπεία της διαταραχές της εμμήνου ρύσεως. 
Ο εμμηνορροϊκός κύκλος, στην εφηβεία, εμμηνόπαυση, στον τοκετό και του θηλασμό συχνά συνδέεται με ορμονικές αλλαγές. Συχνά οι περίοδοι αυτοί συνδέονται με ψυχολογικές αλλαγές, όπως εναλλαγές της διάθεσης και του άγχους. 
Η Πασιφλόρα βοηθά στη ρύθμιση των θηλυκών ορμονών, στην ανακούφιση από τον πόνο και το άγχος σε περίπτωση διαταραχής PMS, δυσμηνόρροια και την εμμηνόπαυση.

Τοπική εφαρμογή
Μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά στο δέρμα για τη θεραπεία εγκαυμάτων, ρυτίδες, φλεγμονής από αιμορροΐδες, κεφαλαλγία, ινομυαλγία και άλλους πόνους.

Παρενέργειες 
Δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές παρενέργειες. 
Μερικές αναφορές λένε για επιπτώσεις όπως αύξηση των καρδιακών παλμών, ναυτία, έμετο, υπνηλία, ζάλη και μειωμένη νοητική λειτουργία. 
Περιέχει μικρή ποσότητα από κυανογόνους γλυκοζίτες που έχει αναφερθεί για τοξικότητα του ήπατος και του παγκρέατος.
Ενώ η Πασιφλόρα όλο και πιο συχνά χρησιμοποιείται σε φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων και στη ομοιοπαθητική ιατρική, τα πιθανά οφέλη από την χρήση της σε τσάι και σε συνδυασμό με άλλα λαϊκά βότανα που χρησιμοποιούν φύλλα ή φρούτα δεν μπορούν να αγνοηθούν.

******************
Πηγή φωτογραφιών: Ρουβήμ (ΡΟΔΟΣυλλέκτης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου