Το λάπαθο (αρχ. ελλ. λάπανθον, άλλη ονομασία είναι αγριοσέσκλο ή αρκολάχανο (κυπρ.)) επιστημονική ονομασία Rumex, είναι γένος της τάξης των Πολυγονατωδών και της οικογένειας των Πολυγονατοειδών που περιλαμβάνει περί τα 200 είδη.
Χαρακτηριστικά
Όλα τα είδη ευδοκιμούν σε υγρά και αρδευόμενα εδάφη, αναπτύσσονται ταχέως και η καλλιέργειά τους είναι πολύ εύκολη διότι δεν έχουν καμιά ιδιαίτερη ανάγκη. Πολλά από τα ανωτέρω είδη είναι εδώδιμα και σε πολλά μέρη καταναλώνονται όπως το σπανάκι.
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κερκετίνη βοηθά στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Πρόκειται για εδώδιμο λαχανικό και χρησιμοποιείται πολύ στην ελληνική κουζίνα, κυρίως στις χορτόπιτες, και έχει ελαφριά πικρή γεύση.
Λάπαθο, ένα αγριόχορτο – αληθινό φάρμακο
Θεωρείται βότανο με εξαιρετικές φαρμακευτικές ιδιότητες κυρίως για όσους πάσχουν από αιμορροϊδες, αναιμία, δυσεντερία, ίκτερο, ή φυματίωση.
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κερκετίνη βοηθά στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Πρόκειται για εδώδιμο λαχανικό και χρησιμοποιείται πολύ στην ελληνική κουζίνα, κυρίως στις χορτόπιτες, και έχει ελαφριά πικρή ξινή γεύση.
Λάπαθο: ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ 8 ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Το λάπαθο είναι ένα βότανο πασίγνωστο για τις «καθαριστικές» του ιδιότητες. Πρόκειται για ένα υπακτικό όχι τόσο γνωστό, αφού συστήνεται κυρίως σε δυσκοιλιότητα ήπιας μορφής. Οι υπακτικές και καθαριστικές του ιδιότητες οφείλονται στις ανθρακινόνες.
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κερκετίνη βοηθά επίσης στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Η ρίζα της λάπαθας έχει την ιδιότητα να απορροφά τον σίδηρο από το χώμα γι αυτό και θεωρείται από τον μεσαίωνα ότι καταπολεμά την αναιμία. Επίσης περιέχει θείο, φώσφορο, ρουμικίνη και λαπαθικό οξύ.
Θεωρείται βότανο με εξαιρετικές φαρμακευτικές ιδιότητες κυρίως για όσους πάσχουν από αιμορροΐδες, αναιμία, δυσεντερία, ίκτερο, ή φυματίωση.
Το λάπαθο είναι ένα από τα 8 βότανα που περιέχει το Flor Essence. Το λάπαθο μαζί με την κολλιτσίδα, τη φτελιά, το νεροκάρδαμο, το κόκκινο τριφύλλι, το αγιάγκαθο, το φύκι και το ραβέντι, σε ακριβείς προκαθορισμένες αναλογίες, ενοποιούνται σε μια εντελώς νέα ουσία, όπου το ένα ενισχύει τα οφέλη του άλλου και δημιουργούν ένα ισχυρό συνεργικό αποτέλεσμα.
Αγριολάπαθο ή λάπαθο: Ένα αγριόχορτο – Αληθινό φάρμακο
Μαζεύεται από τις αρχές του Φθινοπώρου μέχρι το τέλος την Άνοιξη. Πρόκειται για εδώδιμο χορταρικό και χρησιμοποιείται πολύ στην ελληνική κουζίνα, κυρίως στις χορτόπιτες. Μαγειρεύονται ακόμη βραστά μόνα τους ή με κρέας.
Η ρίζα του έχει την ιδιότητα να απορροφά τον σίδηρο από το χώμα γι αυτό και θεωρείται από τον μεσαίωνα ότι καταπολεμά την αναιμία. Επίσης περιέχει θείο, φώσφορο, ρουμικίνη και λαπαθικό οξύ.
Το λάπαθο θεωρείται στυπτικό, διουρητικό και καθαρτικό.
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κερκετίνη βοηθά και στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Προσοχή, επειδή τα φύλλα περιέχουν μεγάλη ποσότητα οξαλικού οξέος. Είναι διουρητικά καθαρίζοντας τον οργανισμό, αντιπυρετικά και τονωτικά. Κατάλληλα για όσους υποφέρουν από αιμορροΐδες βάζοντας επίθεμα από πολτοποιημένα φύλλα, έλκη του στόματος και του λαιμού με αφέψημα για γαργάρα.
Πίνουμε δύο φορές την ημέρα από ένα φλιτζάνι.
Με το ίδιο νερό μπορούμε να κάνουμε πλύσεις του κόλπου για λευκόρροια.
Το αφέψημα φύλλων γίνεται βράζοντας μία χούφτα σε ένα λίτρο νερό για 15 λεπτά.
Οι ανθρακινόνες έχουν έντονη καθαρτική δράση στο πεπτικό σύστημα, αλλά σε αυτό το βότανο ενεργούν κατά ήπιο τρόπο. (Η δράση τους πιθανό μετριάζεται από την περιεκτικότητα του βοτάνου σε τανίνες).
Το λάπαθο μαζί με την κολλιτσίδα, τη φτελιά, το νεροκάρδαμο, το κόκκινο τριφύλλι, το αγιάγκαθο, το φύκι και το ραβέντι, σε ακριβείς προκαθορισμένες αναλογίες, ενοποιούνται σε μια εντελώς νέα ουσία, όπου το ένα ενισχύει τα οφέλη του άλλου και δημιουργούν ένα ισχυρό συνεργικό αποτέλεσμα.
Πηγή κειμένου: https://www.proionta-tis-fisis.com/agriolapatho-i-lapatho-ena-agriohorto-alithino-farmako/
Τα παραπάνω κείμενα, έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα. Καλό είναι να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας. Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.
Πηγή φωτογραφιών: Ρουβήμ Καρασάββας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου