Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

Σολάνδρα ή κρίνος της Χαβάης. Ένα εντυπωσιακό λουλούδι.

Η Σολάνδρα (ή κρίνος της Χαβάης) είναι αναρριχώμενο, ανθοφόρο φυτό με καταγωγή από τη κεντρική Αμερική (Μεξικό προς Βενεζουέλα) 
Αειθαλές φυτό. Μπορεί να φτάσει τα 12 μ. 
Φύλλα μεγάλα, γυαλιστερά, δερματώδη, πράσινα. 
Άνθη μεγάλα χρυσοκίτρινα, εμφανίζονται στις αρχές του χειμώνα.Αποδίδουν ένα ελαφρύ ευχάριστο άρωμα (μάλλον σαν καρύδα), ιδιαίτερα τη νύχτα. 
Το φυτό αναπτύσσεται πολύ γρήγορα σε οποιοδήποτε έδαφος καλά στραγγιζόμενο. 
Αυξάνεται γρήγορα με τακτικά ποτίσματα, αλλά ανθοφορεί περισσότερα σε συνθήκες ξηρασίας. 
Είναι αρκετά ανεκτική σε αλατούχα εδάφη, και είναι καλή επιλογή σε παραθαλλάσιες περιοχές 
Επιδέχεται βαρύ κλάδεμα. 
Τα λουλούδια και πιθανά άλλα μέρη του φυτού είναι δηλητηριώδη. 

Γνωρίζετε ότι τα λουλούδια του φυτού Solandra maxima είναι πραγματικά εντυπωσιακά, διαμορφωμένα σαν ένα δισκοπότηρο, 15-25 εκ. μήκους και ανοίγουν σε 10-17 εκ. διάμετρο; 
Σολάντρα - Solandra maxima 
Solandra ονομάζεται ένα γένος ανθισμένων φυτών, που ανήκει στην οικογένεια των στρύχνων, Solanaceae. Πήρε το όνομά του από τον Σουηδό φυσιοδίφη Ντάνιελ Κ. Σολάντερ. Πρόκειται για φυτό αναρριχώμενο, κοινώς γνωστό ως κύπελο κρασιού ή χρυσό κύπελο. Ενδημικό στην Καραϊβική, το Μεξικό και τη Νότια Αμερική. Έχει γυαλιστερό φύλλωμα και παράγει πολύ μεγάλα λουλούδια. 
Υπάρχουν οχτώ είδη, που συχνά μπερδεύονται στο εμπόριο. Το Solandra maxima είναι το πιο κοινό είδος στην καλλιέργεια και προσφέρεται ως S. guttata και S. grandiflora, που μπορεί στην πραγματικότητα να είναι το αυτό. Οι διαφορές είναι λεπτές. 
Το Solandra maxima, επίσης γνωστό ως φλιτζάνι χρυσής αμπέλου, χρυσή αμυγδαλιά ή κρίνος Χαβάης, είναι ένα εύρωστο κλήμα, ενδημικό στο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική. Έχει πολύ μεγάλα κίτρινα άνθη και γυαλιστερά φύλλα. 
Το Solandra maxima, χρυσό κύπελλο ή αλλιώς δισκοπότηρο, είναι μια γερή, χοντρή αναρριχώμενη τροπική κληματίδα (λιάνα) με μεγάλα γυαλιστερά φύλλα και μεγάλα χρυσο- κίτρινα λουλούδια σε σχήμα καμπάνας. Ο κορμός του είναι χοντρός και ξυλώδης σαν σχοινί, όπως και τα παρακλάδια συχνά, με ριζώματα στους κόμβους, που μπορεί να καλύψει απόσταση για περισσότερα από 60 μέτρα. Μπορεί να προσκολληθεί με εναέρια ριζίδια και να σκαρφαλώσει πάνω στα πάντα. 
Τα αειθαλή φύλλα είναι δερματώδη, μήκους περίπου 15 εκατοστών, ελλειπτικά και δαντελωτά, με πιο ανοιχτόχρωμες τις προεξοχές και τις πλευρικές νευρώσεις. 
Τα λουλούδια είναι πραγματικά εντυπωσιακά, διαμορφωμένα σαν ένα δισκοπότηρο, 15-25 εκ. μήκους και ανοίγουν σε 10-17 εκ. διάμετρο. Οι πέντε λοβοί της στεφάνης κάμπτονται προς τα πίσω και κάθε λοβός φέρει στο εσωτερικό του μια στενή πορφυρή καφετιά νεύρωση. Τα λουλούδια κιτρινίζουν και γίνονται πιο χρυσαφιά καθώς ωριμάζουν. Είναι αρωματικά, ειδικά τη νύχτα, με ένα άρωμα που θυμίζει καρύδα. Το χρυσό κύπελλο ανθίζει κατά διαστήματα μέσα στο χρόνο, αλλά κυρίως κατά τη χειμερινή περίοδο. 
Οι καρποί, που σπάνια παρατηρούνται στην καλλιέργεια, είναι στρογγυλά μούρα, διαμέτρου περίπου 5 εκατοστών. 
Το Solandra είναι πλούσιο σε Tropanalkoide, μερικά από τα οποία έχουν ισχυρό παραισθησιογόνο αποτέλεσμα. Στο Μεξικό, τα είδη Solandra χρησιμοποιούνται κυρίως ως φίλτρα αγάπης και ως αφροδισιακά. 
Το Solandra grandiflora χρησιμοποιήθηκε κάποτε (και πιθανότατα και σήμερα) από τους Huichol του Μεξικού, αλλά και από άλλες φυλές της περιοχής, γνωστό με το όνομα kieli ή kieri. Υπάρχουν κάποια αρχαιολογικά στοιχεία που υποστηρίζουν τη θεωρία χρήσης του ως παραισθησιογόνου προγενέστερη εκείνης του "Peyote" (Lophophora williamsii). Ένα τσάι από κλαδιά και πολύ περισσότερο από ρίζα και καρπούς χρησιμοποιείται στις τοπικές παραδόσεις, προκαλώντας κατάσταση μέθης. Στα αλκαλοειδή συστατικά του περιλαμβάνονται ατροπίνη, νορατροπίνη, υοσκυαμίνη και τροπίνη με συνολική περιεκτικότητα περίπου 0,15% στα φύλλα. 
Πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/Solandra
https://floridata.com/Plants/Solanaceae/Solandra+maxima/889 

Πηγή φωτογραφιών: Ρουβήμ Καρασάββας.

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου