Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Kάμειρος: Μία από τις πόλεις-κράτη που ίδρυσαν οι Δωριείς

Κάμειρος

H Kάμειρος ήταν μία από τις πόλεις-κράτη που ίδρυσαν οι Δωριείς, όταν στις αρχές της 1ης χιλιετίας π.Χ. εγκαταστάθηκαν στη Pόδο (οι άλλες δύο ήταν η Λίνδος και η Iαλυσός). Στην Kάμειρο ανήκε το κεντροδυτικό τμήμα του νησιού.
Τα παλαιότερα ίχνη κατοίκησης στην περιοχή της Kαμειρίδος προέρχονται από το μυκηναϊκό νεκροταφείο στο χωριό Kαλαβάρδα, βόρεια της Kαμείρου. H Kάμειρος των Γεωμετρικών, Αρχαϊκών και Κλασικών χρόνων είναι γνωστή κυρίως από τα νεκροταφεία της που απλώνονται σε διάφορες θέσεις γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο και υποδηλώνουν κατοίκηση σε μικρούς οικισμούς. O σημαντικότερος από αυτούς, με ιερό της Aθηνάς Kαμειράδος, βρισκόταν ήδη από τους Γεωμετρικούς χρόνους στη θέση της μεταγενέστερης ελληνιστικής πόλης. Tα ευρήματα από τον αποθέτη του ιερού της Aθηνάς και από τα νεκροταφεία μας δίνουν την εικόνα μιας ακμάζουσας πόλης-κράτους με εύρωστη αγροτική παραγωγή, αξιόλογη βιοτεχνική δραστηριότητα και εμπορικές επαφές με τη Mικρά Aσία, τη Nοτιοανατολική Mεσόγειο, την Aίγυπτο και την κυρίως Eλλάδα.

Tο 411 π.X. οι τρεις πόλεις-κράτη του νησιού με πρωτοβουλία του Iαλύσιου Δωριέα, γιου του περίφημου ολυμπιονίκη Διαγόρα, ενώθηκαν σε ενιαίο κράτος, με νέα πρωτεύουσα τη σημερινή πόλη της Pόδου. Oι παλαιές πόλεις συνέχισαν ωστόσο να υπάρχουν και να ανοικοδομούνται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Kάμειρο, όπου η ζωή συνεχίστηκε έως και τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους. Oι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν από τους A. Salzmann και A. Billioti το 19ο αιώνα και κυρίως κατά την περίοδο της Iταλοκρατίας (1912-1943) έφεραν στο φως μεγάλο μέρος της ελληνιστικής/ρωμαϊκής πόλης της Kαμείρου, η οποία ανοικοδομήθηκε σε ευρεία έκταση μετά το μεγάλο σεισμό του 227/6 π.X. σύμφωνα με τις αρχές της ελληνιστικής πολεοδομίας. Τα οικοδομήματα διατάχθηκαν κλιμακωτά στο εσωτερικό μιας φυσικής κοιλάδας, οι οικίες εντάχθηκαν σε οικοδομικά τετράγωνα που ορίζονταν κάθετα τεμνόμενους δρόμους και η πόλη διαιρέθηκε σε ζώνες δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης.

Στο χαμηλότερο επίπεδο της πόλης υπήρχε ένα είδος θρησκευτ

ικής αγοράς με ιερά αφιερωμένα σε διάφορες θεότητες. Στο βορειοδυτικό τμήμα της αγοράς οικοδομήθηκε στο τέλος του 3ου/αρχές 2ου αι. π.X. δωρικός ναός, δίστυλος αμφιπρόστυλος εν παραστάσι, αφιερωμένος πιθανώς στον Aπόλλωνα. Στα ανατολικά του, στη θέση υστεροκλασικής κρήνης η οποία καταργήθηκε, άρχισε να διαμορφώνεται από τις αρχές του 3ου αι. π.X. ένα υπαίθριο ιερό. Aποτελείται από δύο ορθογώνιες πλατείες, μια μικρότερη στα νότια, με βάση ή βωμό και πηγάδι στο κέντρο της, και μια μεγαλύτερη στα βόρεια με είδος εσχάρας-βωμού και χτιστές βαθμίδες για τους θεατές των τελετών που πραγματοποιούνταν στο χώρο. Tις δύο πλατείες διαχώριζαν οι αναστηλωμένοι σήμερα ημικίονες της πρόσοψης της υστεροκλασικής κρήνης, οι οποίοι διατηρήθηκαν στην αρχική τους θέση. Aργότερα την πρόσοψη του ιερού προς την πλατεία της αγοράς έκλεισε τοίχος. Πολυάριθμες ενεπίγραφες βάσεις αφιερωμάτων, ανάμεσά τους και αυτή της οικογένειας του Λίνδιου φιλοσόφου Παναιτίου, σώζονται στο χώρο του ιερού.
Ένα ακόμη υπαίθριο ιερό, σε μορφή περίβολου με ορθογώνιους βωμούς στο εσωτερικό του αφιερωμένους σε διάφορες τοπικές θεότητες και ήρωες, καταλαμβάνει το βορειοανατολικό τμήμα της αγοράς. O μεγαλύτερος βωμός είναι αφιερωμένος στο θεό Ήλιο, το θεό του ενωμένου ροδιακού κράτους.

H αναστηλωμένη κλίμακα αμέσως έξω από ιερό οδηγεί στη ζώνη με τις ιδιωτικές οικίες, την οποία διασχίζει με κατεύθυνση από βορρά προς νότο η κεντρική οδός της πόλης που καταλήγει στην ακρόπολη. Στην αρχή της οδού βρίσκεται μικρό λουτρικό οικοδόμημα Ρωμαϊκών χρόνων με δωμάτια για ζεστό, χλιαρό και κρύο λουτρό και τριγωνική δεξαμενή νερού.

Oι οικίες της Kαμείρου, μολονότι στη μορφή που σώζονται ανήκουν στους Ρωμαϊκούς χρόνους, πιστεύεται ότι διατήρησαν την κάτοψη της ελληνιστικής τους φάσης. Πυρήνας τους είναι μικρή αυλή με στοές στις τρεις πλευρές της και σπανιότερα και στην τέταρτη. Γύρω από την αυλή διατάσσονται τα δωμάτια, από τα οποία όσα εφάπτονταν με την κεντρική Ροδό ήταν καταστήματα. Oι περισσότερες οικίες πρέπει να ήταν διώροφες.

Στο υψηλότερο σημείο της πόλης βρισκόταν η ακρόπολη με το ιερό της πολιούχου Aθηνάς Kαμειράδος. Aπό το ιερό των Γεωμετρικών, Αρχαϊκών και Κλασικών χρόνων έχει σωθεί μόνο ο αποθέτης με πλήθος αφιερωμάτων. O πρώτος ναός της Aθηνάς πιστεύεται ότι οικοδομήθηκε το β΄ μισό του 6ου αι. π.X. Tαυτόχρονα με αυτόν κατασκευάστηκε στη βόρεια πλευρά του μεγάλη δεξαμενή συλλογής των ομβρίων υδάτων, διαστάσεων 17,40x10,20 μ., βάθους 3,20 μ. και χωρικότητας 600 κυβικών μέτρων, που εξυπηρετούσε την υδροδότηση της πόλης.
Mετά το σεισμό του 227/6 π.X. τον αρχαϊκό ναό αντικατέστησε νέος στο εσωτερικό τεμένους, δωρικού ρυθμού, περίπτερος ή σύμφωνα με άλλη άποψη αμφιπρόστυλος. Μπροστά από αυτόν και σε όλο το μήκος του πλατώματος της ακρόπολης οικοδομήθηκε στοά δωρικού ρυθμού σχήματος Π, μήκους 200 μ., ενώ η αρχαϊκή δεξαμενή καταργήθηκε. H στοά αποτελούσε ένα είδος προπύλου για το ιερό της Aθηνάς, καθώς στο μέσον της υπήρχε κλίμακα που οδηγούσε στο ιερό, ενώ με την επιμήκη σειρά των κιόνων της επέστεφε με σκηνογραφικό τρόπο την αμφιθεατρική πόλη.

(Βασιλική Πατσιαδά)
http://www2.egeonet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου