Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Σάββατο 17 Μαΐου 2008

ΚΑΤΑΓΟΝΤΑΙ Η ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΡΟΔΟ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΛΑΔΑΚΗΣ
Ο Γιάννης Κλαδάκης, μόλις 33 χρόνων, αναγνωρίζεται σαν ο αυθεντικότερος ερμηνευτής της μουσικής της Ρόδου σήμερα. Οδηγός φορτηγού τους χειμώνες, τα καλοκαίρια παίζει ως πλάνητας μουσικός σε όλα τα Δωδεκάννησα, αρνούμενος να κάνει τη σχέση του με την παράδοση επάγγελμα. Ο ίδιος τραγουδά και παίζει από τα δώδεκα χρόνια του δωδεκανησιακή λύρα, τον παλαιότερο τύπο λύρας στο Αιγαίο που τείνει να εκλείψει περιοριζόμενος σε Κάρπαθο και Κάσο. Όταν δεν δουλεύει με το φορτηγό και όταν δεν παίζει μουσική σε κάποιο πανηγύρι τριγυρνά στα χωριά του νησιού του καταγράφοντας τραγούδια από τους ηλικιωμένους, τραγούδια που σχεδόν έχουν ξεχασθεί. Έτσι το ρεπερτόριό του αποτελεί φορέα ενός ανεκτίμητου πολιτιστικού θησαυρού. Μέρος του έχει δισκογραφήσει στη σειρά «ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΚΡΙΤΕΣ» του ερευνητή Γιώργου Κωνστάντζου, στους δίσκους «ΡΟΔΟΣ» και «Ο ΒΟΣΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΡΟΔΟΥ».
……………………………………………
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΝΤΑΚΗΣ, αχώριστος μουσικός σύντροφος του Κλαδάκη, τον συνοδεύει στο λαούτο. Δυο νύχτες με τον «Αρχαγγελίτικο», τη «Σούστα Ρόδου», τη «Βλάχα Ρόδου», την παλαιότερη μουσική κληρονομιά που επιβιώνει σε πείσμα της καταθλιπτικά προβαλλόμενης κοσμοπολίτικης βιτρίνας της Ρόδου....
…………………………………………..
ΤΑΚΗΣ ΒΟΥΗΣ.
Ο Τάκης Βούης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο. Τα πρώτα μαθήματα στην κιθάρα τα πήρε σε ηλικία 15 χρονών από τον Τάσο Γιακουμάκη. Τελειώνοντας την Εμπορική Σχολή Ρόδου σπουδάζει στο κολέγιο TOLLARE της Στοκχόλμης. Με αφορμή ένα διαγωνισμό σύνθεσης τραγουδιού, όπου αποσπάει το πρώτο βραβείο, σταθεροποιείται στην απόφαση του να αφοσιωθεί στο χώρο της μουσικής.
Το επαγγελματικό του ξεκίνημα γίνετε σε μπουάτ της Θεσσαλονίκης. Τα μουσικά του ενδιαφέροντα κινούνται στο χώρο της ερωτικής μπαλάντας και του κοινωνικοπολιτικού τραγουδιού. Η αναζήτηση του στο στίχο με συνεργάτες την Μάρω Βαμβουνάκη, τον Βασίλη Αναγνώστου και τον Στέργιο Παπαποστόλου καθώς και στην μουσική φόρμα έχει σαν οδηγό την αλήθεια των συναισθημάτων.
Έχει γράψει τραγούδια για θεατρικές παραστάσεις του Δωδεκανησιακού Θεάτρου και της Νέας Ελληνικής Σκηνής του Θύμιου Καρακατσάνη.
Συνεργάστηκε με τον σημαντικό κλασσικό κιθαρίστα Γιάννη Γιακουμάκη σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τραγούδησε σε 4 ντοκιμαντέρ ξένης παραγωγής και έχει στο ενεργητικό του 11 δίσκους σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Ο Τάκης Βούης δίνει συναυλίες σε ελληνικές πόλεις καθώς και σε χώρες του εξωτερικού ( Σουηδία, Φιλανδία, Δανία, Γερμανία, Βέλγιο, Ελβετία, Γαλλία, Ουγγαρία και Κύπρο) με επιτυχία. Τον Αύγουστο του 2001 κυκλοφόρησε ο δίσκος με τίτλο « Ο Έρωτας στην πόλη » σε στίχους Μάρως Βαμβουνάκη, με σολίστα τον Γιάννη Γιακουμάκη και με φιλική συμμετοχή των Β. Παπακωνσταντίνου, Σ. Μάλαμα και Β. Καζούλη.
Τον Ιανουάριο του 2008 κυκλοφόρησε το νέο του δίσκο με τίτλο «Θησέας που επιστρέφει» σε στίχους Μάρως Βαμβουνάκη, του Βασίλη Αναγνώστου και του Στέργιου Παπαποστόλου. Με σολίστα τον υπέροχο Κιθαρίστα Γιάννη Γιακουμάκη που έκανε και την ενορχήστρωση του δίσκου. Συμμετέχουν οι Μανώλης Μητσιάς, Γιάννης Κούτρας, Δημήτρης Ζερβουδάκης και η Emilia Ottaviano.
………………………………………………….
ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ Ι. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966 και κατάγεται από τη Δωρβιτσά Ναυπακτίας Διπλωματούχος βυζαντινής μoυσικής και ανώτερων θεωρητικών ευρωπαϊκής.
Σπούδασε κοντά στον Λυκούργο Αγγελόπουλο και ήταν μέλος στη χορωδία του (Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία).
Διδάχτηκε κανονάκι από τον Α. Στεργίου και έκτοτε ασχολείται σοβαρά με τη μoυσική παράδοση του τόπου μας ως ερευνητής και ερμηνευτής.
Διδάσκει Βυζαντινή, Eλληνική Παραδοσιακή Μουσική και κανονάκι στο Μουσικό Σχολείο Ρόδου. Είναι πρωτοψάλτης στον Ι. Ν. Αναλήψεως Κυρίου Πόλεως Ρόδου, δ/ντης παραδοσιακών χορωδιών, καθώς, επίσης, και χοράρχης του ανδρικού βυζαντινού χορού "Ρόδον το αμάραντον"
Έχει οργανώσει συγκρότημα Ελληνικής έντεχνης παραδοσιακής μουσικής με το οποίο συμμετέχει σε πολλές συναυλίες και εκδηλώσεις εντός και εκτός Ελλάδος ως οργανοπαίχτης και ερμηνευτής.
Έχει εκδώσει δύο ψηφιακούς δίσκους με την χορωδία και ορχήστρα του Μουσικού σχολείου Ρόδου, CD όπου ψάλλει ύμνους από την ακολουθία της Αναλήψεως του Κυρίου, CD με τραγούδια από την Κωνσταντινούπολη και την Σμύρνη, καθώς, επίσης, και μια μέθοδο για κανονάκι.
Ο Παντελής Αναστασόπουλος ζεί στην Ρόδο, καθηγητής στο μουσικό γυμνάσιο Ρόδου, ενώ παράλληλα εμφανίζεται στις μουσικές σκηνές της Ρόδου με την ορχήστρα του και με ρεπερτόριο από μουσικές και τραγούδια από τον ευρύτερο χώρο της Ανατολής
………………………………………
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΖΑΡΑΡΗΣ
Πλήκτρα, Φωνιτικά, Κρουστά
Ο Δημήτριος Ζαράρης γεννήθηκε το 1978 στο Heidelberg,στην Γερμανία. Οι ρίζες του είναι Ελληνικές και κατάγεται από την Ρόδο. Αλλά η μουσική ήταν πάντα το πάθος του. Παρακολούθησε πολλά μαθήματα μουσικής. Όμως, το να συναντήσει τον Κώστα το 1993 ήταν κάτι που θα ανέτρεπε το σκηνικό και η Ελληνική μουσική θα γινόταν από τότε η καθημερινή του τροφή.
……………………………………………
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ
Μουσικοπαιδαγωγός και διευθυντής χορωδιών. Το 1982 ίδρυσε την Παιδική Χορωδία Δήμου Ροδίων και το 1992 την Πειραματική Χορωδία Δήμου Ροδίων. Εξακολουθεί να είναι ο διευθυντής και των δύο αυτών χορωδιών.
Με τα παραπάνω χορωδιακά σχήματα έχει πραγματοποιήσει συναυλίες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αλλά και στην Κύπρο, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Τουρκία, την Τσεχία.
Έχει συνεργαστεί με τις συμφωνικές ορχήστρες της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, της Ελληνικής Λυρικής Σκηνής, της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με την συμφωνική ορχήστρα της Σόφιας (Βουλγαρία).
Υπήρξε επί δεκαετία διδάσκων των Παιδαγωγικών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ στη "Μουσική Παιδαγωγική" (Διαπολιτισμική Μουσική Εκπαίδευση). Στοιχεία από μουσικοπαιδαγωγικά συγγράμματά του συμπεριλαμβάνονται στα μουσικά βιβλία που απευθύνονται στους μαθητές των ελληνικών νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων.
………………………………………….
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΗΛΙΑΚΟΣ
Γεννήθηκε στη Ρόδο, μελέτησε αρχικά βιόλα και στη συνέχεια τραγούδι στο Ωδείο Athenaeum πλάι στον Κώστα Πασχάλη.
Με διετή υποτροφία του Ιδρύματος "Μαρία Κάλλας" συνέχισε τις σπουδές του στην Ανωτάτη Ακαδημία για τη μουσική και το θέατρο του Μονάχου στην τάξη της Δάφνης Ευαγγελάτου και αποφοίτησε με δίπλωμα Master.
Το 1997 κάνει το ντεμπούτο του ως σολίστ τραγουδώντας το ρολό του Conte Almaviva ("Le Nozze di Figaro") στο Prinzregententheater του Μοναχού και αμέσως μετά υπογράφει συμβόλαιο με την κρατική όπερα της Νυρεμβέργης.
Στα επτά επόμενα χρονιά μόνιμης συνεργασίας με το θέατρο αυτό,τραγουδαει τους πιο σημαντικούς ρόλους του διεθνούς ρεπερτορίου όπερας για βαρύτονο.
To 1998 κερδίζει στο Μόναχο το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό "Willi Domgraf-Fassbaender".Συνεργάστηκε με το κρατικό θέατρο της Καρλσρούης (Γάμοι του Φίγκαρο),το κρατικό θέατρο του Σάαρλαντ (Τροβατόρε), την όπερα του Λύμπεκ (Σικελικοί Εσπερινοί),την Μπιενάλε του Μονάχου για το σύγχρονο μουσικό θέατρο, την όπερα της Βέρνης (Κάρμεν) κ.α
Υπο την διευθηνση του μαέστρου M. W. Chun και πλάι στην A. T. Sintow τραγούδησε το Δεκέμβριο του 2003 στην Εθνική Όπερα του Τόκυο και το Suntory Hall την ενάτη συμφωνία του Beethoven.
Συνεργάστηκε με σημαντικούς τραγουδιστές όπως W. Brendel, Fr. Araiza,G. Schnaudt, B. Weikl, Α. Μπάλτσα κ.α σκηνοθέτες όπως C. Guth, H. Kupfer, C. Mielitz, G. Pilz, R. Scotto κ.α.
Στην Ελλάδα συνεργάζεται τακτικά μβ την Εθνική Λυρική Σκηνή ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Συνεργάστηκε, επίσης, με το Μ.Μ.Α τραγουδώντας τον ρολό του Κινησία από την όπερα "Λυσιστράτη" του Μ. Θεοδωράκη, το Μ,Μ,Θ. και το φεστιβάλ Αθηνών.
Το προσεχές πρόγραμμα του περιλαμβάνει παραστάσεις στο Innsbruck, της Αυστρίας στο Linz, στην Toulon και τον ομότιτλο ρολό απο την όπερα "Il Prigioniero" του L. Dallapiccola στην προσεχή έναρξη της Ε.Λ.Σ.
…………………………………………
ΛΟΥΙΖΑ ΚΟΥΛΑ
Η Λουίζα Κούλα υπήρξε από τα πρώτα μέλη της Παιδικής Χορωδίας Δήμου Ρόδου και συμμετείχε σ' αυτήν ως χορωδός και αργότερα και ως πιανίστα. Αρχισε μαθήματα πιάνου με τη Δέσποινα Δελαπόρτα και θεωρητικά με την Αννα Μιχαλάκη στη Ρόδο, ενώ αργότερα μαθήτευσε κοντά στη Φραγκίσκη Καζακοπούλου στην Αθήνα. Πήρε το Δίπλωμα του Πιάνου με Αριστα παμψηφεί και το Α' βραβείο (1997), και πτυχίο Αρμονίας και Αντίστιξης με καθηγητή το Μιχάλη Ροζάκη. Τον Ιούνιο του 2005 αποφοίτησε από την τάξη Κλασσικών Κρουστών του Δημήτρη Τζαφέστα (Ωδείο Φ. Νάκας) παίρνοντας Δίπλωμα με Αριστα παμψηφεί και Α' βραβείο.
Είναι ιδρυτικό μέλος του φωνητικού συνόλου αναγεννησιακής μουσικής 'Έμμέλεια'" ενώ συμμετείχε επί σειρά ετών στη χορωδία "Fons Musicalis"; και στη χορωδία Δήμου Αθηναίων. Ως πιανίστα έχει συνεργαστεί με την Παιδική Χορωδία Γ' Προγράμματος της ΕΡΤ, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σαμoθράκης την Πολιτιστική Επιτροπή "Ηράκλεια Πρωτοβουλία" (Ηρακλείου Κρήτης), τις εκδόσεις "ελληνικά γράμματα", το Δήμο Μεγαρέων κ.α.
Από το 2001 εργάζεται ως κρουστός στη Φιλαρμονική Δήμου Πειραιά και ως πιανίστα στη Σχολή Μωραΐτη.
…………………………………………….
ΑΝΤΖΕΛΑ ΣΠΑΝΟΥ
Η 'Αντζελα Σπανού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο πιάνο με τη Σεβαστή Εμμανουήλ και στα θεωρητικά με την 'Αννα Μιχαλάκη. Από το 1993 είναι η πιανίστα της Παιδικής και της Πειραματικής Χορωδίας Δήμου Ρόδου. Έχει λάβει μέρος σε συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είτε συνοδεύοντας χορωδίες είτε μεμονωμένους καλλιτέχνες. Ζει στη Ρόδο και παράλληλα με την πιανιστική της δράση παραδίδει μαθήματα πιάνου.
………………………………………
ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΤΕΡΖΗΣ
«Δεν έχω ξεχάσει τίποτα. Aυτό με κρατάει στο έδαφος. Όποιος ξεχνάει χάνεται».Χρειάστηκαν πάνω από είκοσι χρόνια για να ξεπεράσει η φήμη του τα πέριξ της Θεσσαλονίκης και να φτάσει στην κορυφή. Ο «πιο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής», λίγο πριν κυκλοφορήσει το νέο δίσκο του, μιλάει για τη δύσκολη πορεία του προς την επιτυχία.
Τραγούδησε για πρώτη φορά στη Ρόδο. Και όπως λέει ο ίδιος «δούλεψα ένα καλοκαίρι και έπαιρνα το διπλό μεροκάματο απ' ό,τι στην οικοδομή που δούλευα, στα γύψινα. 70 δραχμές ήταν το μεροκάματο και μου έδωσαν 150, μπορεί και 200, δεν θυμάμαι. Βρέθηκε μετά κάποιος άλλος επιχειρηματίας και μου έκανε πρόταση, κι έτσι ξεκίνησα στη νύχτα».
………………………………
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΖΟΥΛΗΣ
Ο Διονύσης Σαββόπουλος παρουσίασε στο κοινό, το ’87, ένα νέο ταλέντο. Ο νεαρός Βασίλης Καζούλης, του οποίου τα πρώτα τραγούδια είχαν μόλις κυκλοφορήσει, συστήθηκε & τραγούδησε τη "Φανή" στην τηλεοπτική εκπομπή του Σαββόπουλου, "Ζήτω το ελληνικό τραγούδι". Από τότε πέρασαν αρκετά χρόνια.
Ο Βασίλης Καζούλης κατάγεται από τη Ρόδο, αλλά ζει στην Αθήνα. Η μουσική του χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη ευαισθησία & ρομαντισμό, & έχει ένα αναγνωρίσιμο στυλ, που είναι το αποτέλεσμα του συνδυασμού όλων των μουσικών επιρροών του.
Στα τραγούδια του βρίσκει κανείς στοιχεία νησιώτικης & παραδοσιακής μουσικής, στοιχεία ροκ μουσικής, ακόμα & λατινοαμερικάνικα στοιχεία. Αρκετές από τις μπαλάντες του, όπως το "Βορινό Λιμάνι", το "Αν ήσουν άγγελος" ή το "Κάτι να γυαλίζει" είναι πολύ γνωστές & έχουν εντάξει τον Καζούλη στους σημαντικούς τραγουδοποιούς της γενιάς του. Τα πρώτα του ακούσματα ήταν από τον χώρο της νησιώτικης μουσικής, ενώ τραγούδια άρχισε να γράφει δειλά δειλά στα 18-19 του. Ο πρώτος του δίσκος κυκλοφόρησε το ’87, με τίτλο "Μπλε Μωρό" & ακολούθησαν τα "Τρύπια Καπέλα" το ’89, το "Κάτι να γυαλίζει" το ’91, το "Βορινό Λιμάνι" το ’94 & "Τα φιλιά του αυγούστου" το ’98. Σε όλους τους δίσκους γράφει ο ίδιος τους στίχους & τη μουσική των τραγουδιών του, τα οποία ερμηνεύει κιόλας. Στο "Τόσες Αποστάσεις", τον live δίσκο του που κυκλοφόρησε το 2000, ερμηνεύουν τραγούδια του ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Ελένη Δήμου, ο Φοίβος Δεληβοριάς & η Νίκη Ξυλούρη. Ο δίσκος περιέχει & δύο καινούργια τραγούδια του Καζούλη, αλλά στην ουσία είναι μια ανακεφαλαίωση της παλαιότερης δουλειάς του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Καζούλης κατά καιρούς έχει διασκευάσει & μεταφράσει στα ελληνικά γνωστές ξένες μπαλάντες, όπως το "Boxer" των Simon & Garfunkel κλπ.

2 σχόλια:

  1. Πολλή καλά δουλειά μπράβο για την ενημέρωση και την πρωτοβουλία αυτής της κίνησης. Θα ήθελα να υπενθυμήσω άλλους τρείς καλλιτέχνες, : Βαλάντης (Χρυσοβαλάντης Αυγενικός),Τριαντάφυλλος Χατζηνικολάου και Νίνο Ξυπολιτάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου