Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Σάββατο 17 Μαΐου 2008

ΜΙΚΡΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ 

Η Ρόδος βρίσκεται κοντά στις ακτές της Μικράς Ασίας. Περιβάλλεται από τα νησιά Σύμη, Τήλο, Κάρπαθο, Χάλκη και Καστελόριζο. Είναι το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων, με έκταση 1.398 τετρ. χλμ και ακτογραμμή 220χλμ.

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ
Οι κάτοικοι της Ρόδου είναι γύρω στις 98.000, εκ των οποίων περίπου 43.000 κατοικούν στην πρωτεύουσα Ρόδο. Οι περισσότεροι ασχολούνται με τον τουρισμό και μόνον λίγοι με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Επίσης, στην περιοχή του Αρχάγγελου υπάρχουν πολλές βιοτεχνίες παραδοσιακών χαλιών και ειδών κεραμεικής. 

ΙΣΤΟΡΙΑ
Ο μύθος του Πίνδαρου λεει ότι όταν ο Δίας νίκησε τους Γίγαντες και έγινε άρχοντας της Γης, αποφάσισε να την μοιράσει στους Ολύμπιους θεούς. Ο θεός Ήλιος όμως απουσίαζε κατά την ώρα της μοιρασιάς και ζήτησε από τον Δία να του δώσει την γη που θα προβάλλει μέσα από την θάλασσα. Έτσι την ώρα εκείνη ξεπρόβαλε από την θάλασσα το νησί της Ρόδου. Ο θεός Ήλιος από την χαρά του, έλουσε το νησί με τη λάμψη του και το έκανε το ομορφότερο στο Αιγαίο. Το όνομα της η Ρόδος το πήρε από την σύζυγο του Ήλιου την Ρόδο.Η ιστορία του νησιού αρχίζει από την Προϊστορική και την Μυκηναϊκή εποχή. Τον 16ο αιώνα ήρθαν στο νησί οι Κρήτες, τον 15ο οι Αχαιοί και τον 11ο οι Δωριείς οι οποίοι έφεραν ακμή στο νησί και το χώρισαν σε τρεις πόλεις – κράτη. Η Ρόδος κατά τους Περσικούς Πολέμους ήταν με το μέρος τον Περσών αλλά το 478 πΧ προσχώρησε στην Αθηναϊκή Συμμαχία. Το 408 π.Χ. ιδρύθηκε η πόλη της Ρόδου η οποία άκμασε ιδιαίτερα τον 4ο, 3ο και 2ο αιώνα, στο εμπόριο, τις αποικίες, τις τέχνες και τον πολιτισμό. Τότε έκοψε και δικό της νόμισμα που κυκλοφορούσε σε όλη σχεδόν την Μεσόγειο. Το 146 π.Χ. υπέγραψε συνθήκη με πολλά προνόμια από την Ρώμη μέχρι την καταστροφή της από τον Κάσιο. Τον 1ο αιώνα φθάνει στο νησί ο Απόστολος Παύλος για να διδάξει τον Χριστιανισμό. Από το 297 π.Χ. ξεκινάει η Βυζαντινή περίοδος με πολλές επιθέσεις από τους Άραβες και τους Σταυροφόρους. Το 1309 το νησί ακμάζει και πάλι με την κατάληψη των Ιπποτών του τάγματος του Αγίου Ιωάννου. Οι Ιππότες υπέκυψαν το1440 στον Σουλτάνο της Αιγύπτου και το 1480 παρέδωσαν το νησί στον Μωάμεθ Β΄. Το 1912 κατελήφθη από τους Ιταλούς ενώ ενώθηκε με την Ελλάδα το 1948.

θΡΗΣΚΕΙΑ
Αρχαίοι Θεοί: Στην Ρόδο κατά την αρχαιότητα κυρίως λατρευόταν ο Δίας, η Αθηνά, η Αφροδίτη, ο Απόλλων, η Άρτεμις, η Λητώ και οι Εννέα Μούσες.ΑΓΙΟΙ

Κάποιοι από τους αγίους που τιμώνται στη Ρόδο και προς τιμή των οποίων γίνονται πανηγύρια, είναι ο Αρχάγγελος Μιχαήλ (8 Νοεμβρίου), η Αγία Μαρίνα (17 Ιουλίου), ο Προφήτης Αμώς (14 Ιουνίου), ο Προφήτης Ηλίας (20 Ιουλίου), ο Άγιος Ιωάννης (29 Αυγούστου), η Αγία Παρασκευή (26 Ιουλίου), ο Άγιος Παντελεήμων (25-27 Ιουλίου), ο Απόστολος Παύλος (29 Ιουνίου), και ο Άγιος Γεώργιος (23 Απριλίου). Πανηγύρια της Παναγίας γίνονται στις 8 Σεπτεμβρίου (Παναγία της Αμάρτου, Παναγία Τσαμπίκα), στις 23 Αυγούστου (Παναγιά Αλεμονήτρα) και βέβαια στις 15 Αυγούστου (το δεκαπενταύγουστο, το πανηγύρι στην Κρεμαστή διαρκεί από τις 14 μέχρι τις 23 Αυγούστου).ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ
Παρακαλούμε, προσεύχεστε

Το Πνεύμα του Θεού να φέρει αναγέννηση.

Για περισσότερους εργάτες.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Αξίζει να επισκεφθείτε:Το αρχαίο λιμάνι όπου, σύμφωνα με τον θρύλο, στη θέση των δύο ελαφιών βρίσκονταν ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου: «ο Κολοσσός της Ρόδου» Την εκκλησία του ΕυαγγελισμούΤο ΔιοικητήριοΤο Τζαμί του Μουράτ Ρεϊς με τον κομψό μιναρέΤα τείχη του Κάστρου με τις επτά πύλες το Ύψωμα του Αγίου Στεφάνου Την Ακρόπολη της Αρχαίας Ιαλυσού Την Κοιλάδα με της Πεταλούδες

ΓΙΟΡΤΕΣ
Στην πόλη της Ρόδου γίνονται πολλές εκδηλώσεις με κυριότερη το «Ήχος και Φως» μέσα στον κήπο του παλατιού των Ιπποτών (κάθε μέρα από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο). Επίσης γίνονται καθημερινά συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, ρεσιτάλ και παραδοσιακοί χοροί, στην παλαιά πόλη και στο Εθνικό θέατρο όλο το καλοκαίρι. 

Κάθε μέρα εκτός Κυριακής γίνονται συναυλίες από την μπάντα του Δήμου στην Ροτόντα.

Επίσης, εκδηλώσεις γίνονται τη Ναυτική Εβδομάδα (γίνονται αγώνες windsurfing και θαλάσσιου σκι), στη Γιορτή Κρασιού (το Σεπτέμβριο), και κατά την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού (27 Σεπτεμβρίου).

Τις μέρες των Χριστουγέννων (24 Δεκεμβρίου μέχρι τις 6 Ιανουαρίου), στο Σάλακο γίνεται ζωντανή αναπαράσταση της Γέννησης του Χριστού σε σπηλιά της περιοχής (με αληθινά ζώα). Από όλο το νησί έρχονται επισκέπτες για να το δουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου