Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2007

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΑΠΟ ΤΟ 2800 π.Χ. ΚΑΙ ΕΞΗΣ
Προ Χριστού
2800 Ανάπτυξη του Αιγαίου Πολιτισμού και ίδρυση των πρώτων ελληνικών πόλεων στην Κρήτη, ηπειρωτική Ελλάδα και νησιά.
700 Γεννιέται στη Λίνδο ο Μεγάλος φιλόσοφος Κλεόβουλος ο οποίος ήταν ένας από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας.
691-690 Οι Ρόδιοι ιδρύουν τις αποικίες Γέλα και Φάσηλη (Αντίφημος και Λάκιος οι ιδρυτές).
664-610 Εποχή του Ψαμμιτίχου Α’. Οι Ρόδιοι έχουν στενή σχέση με τους Αιγυπτίους. Αυτό αποδεικνύετε από σκαραβαίους που βρέθηκαν μέσα σε τάφο της Αρχαίας Καμείρου.
594-589 Οι Ρόδιοι ενισχύουν την εκστρατεία του Ψαμμίχιτου Β’ κατά της Αιθιοπίας και φτάνουν μέχρι τη πόλη Ελεφαντίνη της Νουβίας.
478-477 Οι Ρόδιοι συμμετέχουν με 40 πλοία στη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Στη συνέχεια η Ρόδος αποτελεί μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας.
460 Γεννιέται στη Κω ο Ιπποκράτης.
408 Συνοικισμός της Λίνδου, Καμείρου και Ιαλυσού. - τη συγχώνευση επέβαλε ο Δωριέας, γιος του Διαγόρα - Ιδρύεται η πόλη της Ρόδου, «σύμπας δάμος» όπως λεγόταν. Κτίσθηκε αμφιθεατρικά με σχέδια του αρχιτέκτονα Ιπποδάμου.
399 Καταδίκη του Σωκράτη.
391 Ο Λακεδαιμόνιος στρατηγός Έκδικος, στέλλεται κατά της Ρόδου
377 Η Ρόδος συντάσσετε και πάλι με την επανασισταθισα Αθηναϊκή Συμμαχία.
358 Οι Ρόδιοι αποχωρούν παρακινούμενοι από το βασιλιά της Καρίας από την Αθηναϊκή Συμμαχία.
357 Χίος, Κως, Ρόδος και Βυζάντιο επαναστατούν κατά των Αθηναίων
355 Η Κως και η Ρόδος κατακτώνται από τον Μαύσωλο
351 Οι Ρόδιοι ζητούν βοήθεια από τους Αθηναίους
351 Λόγος Δημοσθένη «Υπέρ Ροδίων ελευθερίας»
341 Πρεσβεία Υπερείδου στη Ρόδο και Χίο
340 Πρώτη στρατιά των Αθηναίων, των Ροδίων, των Κωων και των Χίων προς βοήθεια του Βυζαντίου
332 Η Ρόδος υποτάσσεται στον Μέγα Αλέξανδρο
321 Ο Άτταλος ηττάται στη θάλασσα από τους Ροδίους
316 Μεγάλος κατακλυσμός καταστρέφει μεγάλα τμήματα της πόλης της Ρόδου.
305 Ο Αντίγονος στρέφεται κατά των Ροδίων
Η Ρόδος πολιορκείται από τον Δημήτριο με 200 πολεμικά πλοία και 170 μεταγωγικά με 40.000 άνδρες και πλήθος καταπέλτες, ακολουθούμενα από 1.000 περίπου εμπορικά πλοία για την προοπτική της λαφυραγώγησης
Τέλος της πολιορκίας. Συμμαχία των Ροδίων με τον Αντίγονο. Ο Δημήτριος παίρνει 100 ομήρους και αποχωρεί εγκαταλείποντας τις πολιορκητικές μηχανές με τις οποίες οι Ρόδιοι κατασκευάζουν τον Κολοσσό.
305 Ο Δημήτριος συνομολογεί ειρήνη προς τους Ροδίους
305-297 Κατασκευή του Κολοσσού
275-272 Οι Ρόδιοι δίδουν στο Αργος άτοκο δάνειο ύψους 100 ταλάντων για την επιδιόρθωση των τειχών της πόλεως και την ενίσχυση του ιππικού της
265 Ο Αντίγονος νικά τον αιγυπτιακό στόλο στην Κω
259 Νίκη του Ρόδιου ναυάρχου Αγαθοστράτου (στη ναυμαχία που έγινε κοντά στην Έφεσο) κατά του πτολεμαϊκου στόλου που διοικούσε ο Αθηναίος Χρεμωνίδης
242 Ήττα του αιγυπτιακού στόλου από τους Ροδίους
227 η 26 Ισχυρός σεισμός έπληξε την πόλη της Ρόδου. Καταστροφή του Κολοσσού
205-104 Ο Φίλιππος υποκινεί μερικές πόλεις της Κρήτης σε πόλεμο εναντίον της Ρόδου (Κρητικός πόλεμος)
202 Οι Ρόδιοι κηρύσσουν τον πόλεμο εναντίον του Φιλίππου με την βοήθεια των συμμάχων τους (Βυζάντιο, Κύζικο, Χίο και Κω). Οι απώλειες των συμμάχων ήταν σχετικά λίγες. Τραυματίσθηκε όμως θανάσιμα ο ναύαρχος των Ροδίων Θεοφιλίσκος, η κυριότερη μορφή της ναυμαχίας
201 Φθάνουν στην Ρώμη οι πρεσβείες των Ροδίων και του Αττάλου, για να επικαλεσθούν τη ρωμαϊκή βοήθεια
190 ναυμαχία της Σίδης της Παμφυλίας – 32 τετρήρεις και 3 τριήρεις – υποχρεώνουν τον Αννίβα σε υποχωρήσει με βαρύτατες απώλειες… Ναύαρχος ήτανε ο Ρόδιος Ευμαχος.
189 Η Σύγκλητος, παρουσία των πρεσβειών του Αττάλου, των Ροδίων, των άλλων ελληνικών πόλεων της Μικρός Ασίας και του βασιλέως Ευμενους, επικύρωσε την συνθήκη με τον Σελευκίδη βασιλέα με βάση τους όρους που είχαν διατυπωθεί από τον Σκιπίωνα την επομένη της ρωμαϊκής νίκης της Μαγνησίας.
188 Με τη συνθήκη της Απαμείας παραχωρείται στη Ρόδο μέρος της Καρίας
167 Οι Ρόδιοι υποχρεώνονται να εκκενώσουν της περιοχές της ΝΑ. Μικρός Ασίας
164 Σύναψη Συμμαχίας των Ροδίων με τους Ρωμαίους.
42 Πολιορκία της Ρόδου από τον Κάσσιο – ένας από τους δολοφόνους του Ιουλίου Καίσαρος -. Με εντολή του Κάσιου, μεταφέρθηκαν στη Ρώμη 3.000 περίπου ανδριάντες και έργα τέχνης.
Μετά Χριστού
155 Τρομερός σεισμός ισοπεδώνει τη Ρόδο.
442 Λεηλασία της Ρόδου από τον στόλο των Βανδήλων
620 Η Ρόδος κυριεύεται από τον Πέρση Χοσρόου.
653-654 Ο Άραβας ναύαρχος Μαυϊας (Mo Awiya) καταλαμβάνει τη Ρόδο (Με το γεγονός αυτό συνδέεται η καταστροφή του Κολοσσού της Ρόδου. Άραβες λεηλατούν το νησί παίρνοντας ακόμα και τον χαλκό του αγάλματος).
807 Επιδρομή του Σουλτάνου του Αρούν Ελ Ρασίντ στη Ρόδο.
1097 Κατάληψη της Ρόδου για πρώτη φορά από τους Σταυροφόρους.
1204 Αποστασία του Λέοντα Γαβαλά στη Ρόδο κατά του Αλέξιου Δ’ (Είναι η περίοδος κατά την οποία εναλλάσσονται έως το 1309 διάφοροι Βυζαντινοί διοικητές και Γενουάτες ναύαρχοι).
1233 Εκστρατεία του Βατάηζη. Συνθηκολόγηση του Λέοντα Γαβαλά
1235 Ο Ιωάννης Γ’ ελέγχει τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Ρόδο
1247 Επίθεση του Γουλιέλμου Βιλεαρδουινό κατά της Ρόδου
1261 Όταν η Κωνσταντινούπολη ανεκτηθει από τους Έλληνες αυτοκράτορες, η Ρόδος περιέρχεται τυπικά σ’ αυτούς όμως εξουσιάζεται από τους Γενουάτες.
1278 Ο Γενουάτης πειρατής Ιωάννης (de lo Cavo) ανταμείβεται με τη signoria (κυριαρχία) επί της Ανάφης και της Ρόδου από τον Μιχαήλ Η’ για τις υπηρεσίες του σ’ αυτόν
1309-1310 Αύγουστος: Κατάληψη της Ρόδου από τους Ιωαννίτες Σταυροφόρους. (Ο Γενουάτης Βινιόλο, πουλάει τη Ρόδο, τη Κω, και τη Λέρο στους Ιππότες).
1456 Σύμφωνα με μαρτυρία, η Νίσυρος, η Κάλυμνος και τα νησιά που βρίσκονταν γύρω από τη Ρόδο αφανίσθηκαν ολοκληρωτικά από Τούρκους πειρατές.
1474 Ο Μεγάλος Μάγιστρος Ορσίνι εκδίδει διάταγμα που υποχρεώνει τα χωριά Διασκόριον, Νεοχώριον και Διμυλιά, σε περίπτωση επιδρομής, να αποσυρθούν στο Φρούριο των Φανών
1479 Ο Μεγάλος Μάγιστρος Ντωμπισών, εκδίδει διάταγμα για το που θα τρέξουν οι κάτοικοι των χωριών της Ρόδου, σε περίπτωση εχθρικής επιδρομής.
1479 4 Δεκεμβρίου. Ο Μεσίχ Πασάς επιχειρεί για πρώτη φορά την κατάληψη της Ρόδου με απόβαση στις Φάνες1480 Οι Τούρκοι επιτίθενται ανεπιτυχώς κατά της Ρόδου
1480 27 Ιουλίου. Οι Τούρκοι νικιόνται κατά κράτος και αποχωρούν
1481 Σεισμός ο οποίος κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλεως της Ρόδου
1494-1566 Ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής αναγνώρισε ορισμένα προνόμια στη Ρόδο και στα γύρω νησιά. Τότε τα νησιά ονομάζονται «Δώδεκα νησιά".
1522 Άλωση της Ρόδου από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή

24 Ιουνίου οι Αγαρηνοί καίνε το χωριό Φάνες.1652 Φιρμάνι του Σουλτάνου Μεχμέτ Δ’ ορίζει ότι οι κάτοικοι της Ρόδου θα κατέβαλλαν κατ’ αποκοπή φόρο στο τζαμί της Ρόδου το οποίο ίδρυσε ο σουλτάνος Σουλεϊμάν Α’.
1821 Κασιώτικα καράβια φορτώνουν από την Λαχανιά, την Κατταβιά και τις Φάνες, πολεμοφόδια, τρόφιμα και ρούχα για τους αγωνιστές της Επανάστασης1824 Δολοφονούνται όλοι οι κάτοικοι της Κασου από τους Τούρκους και απάγονται όλα τα γυναικόπαιδα με σκοπό να πουληθούν ως σκλάβοι στην Αίγυπτο και την Κρήτη. Το νησί έμεινε έρημο μέχρι το 1840 οπότε επετράπη στους επιζώντες Κάσιους να επανέλθουν στην πατρίδα τους.
1836 (18 Φεβρουαρίου) Με Φιρμάνι της Υψηλής Πύλης ξαναγνωρίζονται τα προνόμια των νησιών που προσωρινά είχαν αφαιρεθεί. Για την εφαρμογή του φιρμανιού εγγυώνται οι τότε Μεγάλες Δυνάμεις.
1869 Ο Αχμέτ πασάς ηγούμενος 14 πολεμικών αποβίβασε αγήματα στη Ρόδο. Εγκατέστησε τελωνεία και λιμεναρχεία και κατήργησε ορισμένα προνόμια. Υποχρέωσε τους κατοίκους να εφοδιαστούν με τουρκικά διαβατήρια.
1908 Για πρώτη φορά χρησιμοποιείτε ο όρος «Δωδεκάνησα» από την τότε κυβέρνηση των Νεότουρκων.
1912 (Παραμονή του Αγίου Γεωργίου). Κατάκτηση της Δωδεκανήσου από τους Ιταλούς. Με την βοήθεια του πληθυσμού, συλλαμβάνεται η τουρκική φρουρά.
(18 Οκτωβρίου). Υπογράφετε η Ιταλοτουρκική συνθήκη του Ουσύ η οποία προβλέπει την απόδοση της Δωδεκανήσου στην Τουρκία όταν αυτή – η Τουρκία – εκκενώσει πλήρως τη Λιβύη.
1915 (26 Απριλίου). Η συνθήκη του Λονδίνου κατακυρώνει τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία.
1919 (29 Ιουλίου). Ο Βενιζέλος και ο Τιτόνι υπογράφουν την ομώνυμοι ελληνοϊταλική συμφωνία. Με αυτήν η Ιταλία παραχωρούσε στην Ελλάδα τη Βόρεια Ήπειρο και τα Δωδεκάνησα. Η συμφωνία επρόκειτο να ισχύσει από τις 23 Ιουλίου 1920.
1920 (22 Ιουλίου). Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας κόμης Σφόρτσα, επιδίδει ανακοίνωση στον πρέσβη της Ελλάδος στη Ρώμη Λάμπρο Κορομηλά η οποία ανατρέπει τη συμφωνία Βενιζέλου – Τιτόνι.
1923 (24 Ιουλίου). Η συνθήκη της Λοζάννης καθορίζει τα σύνορα Ελλάδος – Τουρκίας. Τα Δωδεκάνησα μένουν απ’ έξω.
1940 (1 Νοεμβρίου). Ο Υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος πέφτει ηρωικά στα βουνά της Βορίου Ηπείρου. Ο Α. Διάκος, είναι ο πρώτος πεσών Έλληνας αξιωματικός.
1943 (13 Αυγούστου) Βομβαρδισμός της Ρόδου από τον συμμαχικό στόλο.
(Ιούλιος - Σεπτέμβριος) Αποβατικές επιχειρήσεις των συμμάχων. Την ίδια περίοδο απομακρύνετε ο Ιταλός δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι και στη συνέχεια η Ιταλία συνθηκολογεί.
(17 Νοεμβρίου) Ανακατάληψη της Λέρου από τους Γερμανούς.
1945 (8 Μαρτίου). Ο Γερμανός στρατηγός Wagener υπογράφει στη Σύμη την άνευ όρων παράδοση των δυνάμεων του Άξονα.
(9 Μαΐου). Αγγλικές δυνάμεις με άνδρες του Ιερού Λόχου αποβιβάζονται στη Ρόδο.
(15 Μαΐου). Ο αντιβασιλέας Δαμασκηνός φθάνει στη Ρόδο με το θρυλικό «Αβέρωφ».
1946 (27 Ιουνίου). Αποφασίζετε στη Διάσκεψη του Παρισιού από τους Υπουργούς των Εξωτερικών, η ένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα.
1947(10 Φεβρουαρίου). Επικυρώνεται η απόφαση του Παρισιού.
(Φεβρουάριος). Παραδίδεται στο Ελληνικό Υδροβιολογικό Ινστιτούτο, ο Υδροβιολογικός σταθμός Ρόδου (ενυδρείο).
(31 Μαρτίου). Ο Άγγλος ταξίαρχος Πάρκερ υπογράφει στη Ρόδο το πρωτόκολλο παράδοσης της Δωδεκανήσου στον Έλληνα στρατιωτικό διοικητή αντιναύαρχο Περικλή Ιωαννίδη.
(15 Σεπτεμβρίου). Οι Βρετανικές στρατιωτικές Αρχές και τυπικά πλέον μεταβιβάζουν τη διοίκηση των Νησιών στη Ελλάδα.
(22 Οκτωβρίου). Επικυρώνεται η συνθήκη ειρήνης Ελλάδας – Ιταλίας.
(28 Οκτωβρίου). Γίνεται η προσάρτηση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.
1948 (9 Ιανουαρίου). Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως – τεύχος 7 – ο νόμος 518/48 «περί προσαρτήσεως της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.».
(7 Μαρτίου). Επίσημη τελετή για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Μητέρα Ελλάδα.
1309 έως1522
Τη Ρόδο από το 1309 έως το 1522 την κυβέρνησαν 19 μεγάλοι Μάγιστροι. Αυτοί είναι οι εξής:
1.Foulgues de Villaret ...……….1309-1319 από την Προβηγκία
2.Helion de Villeneuve ………….1319-1346 από την Προβηγκία
3.Dieudone de Gozon …………..1346-1353 από την Προβηγκία
4.Pierre de Corneillan ………….1353-1355 από την Προβηγκία
5.Roger de Pins ………………...1355-1365 από την Προβηγκία
6.Reymond Berenger ……….…..1365-1373 από την Προβηγκία
7.Robert de Juillac ………………1373-1377 από την Γαλλία
8.Ferdinand d’ Heredia …………1377-1396 από την Ισπανία
9.Philibert de Naillas ……………1396-1421 από την Γαλλία
10.Antoine Fluvian ……………….1421-1437 από την Ισπανία
11.Jean Bonpart de Lastic ……...1437-1454 από την Ωβέρνη
12.Jacgues de Milly ……..…….…1454-1461 από την Ωβέρνη
13.Pier Reymond Zocosta ……...1461-1467 από την Ισπανία
14.Giovanni Battista Degli Ersini 1467-1476 από την Ιταλία
15.Pierre d’ Ambosson ………….1476-1503 από την Ωβέρνη
16.Emmery d’ Amboise ………….1503-1512 από την Γαλλία
17.Guy de Blanchefort ……………1512-1513 από την Προβηγκία
18.Fabrizio del Carretto …………..1513-1521 από την Ιταλία
19.Villiers de I’ Isle Adam ………..1521-1522 από την Γαλλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου