ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΜΗΝΙΑΣ ΠΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΣΤΗ ΣΟΡΩΝΗ
Κάθε χωριό είχε τα δικά του παραδοσιακά κάλαντα. Μπορεί ο βασικός κορμός να ήταν ο ίδιος όμως υπήρχαν αρκετές διαφορές από χωριό σε χωριό που διαμορφώθηκαν από τις ιδιαίτερες συνθήκες και τις παραδόσεις κάθε τόπου.
Έτσι και τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς, που έλεγαν οι Σορωνιάτες όταν επισκεπτόταν τα σπίτια συγγενών και φίλων έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διαμορφώθηκαν από γενιά σε γενιά.
Τα κάλαντα που παρουσιάζουμε σήμερα τα έχει αφηγηθεί ο λαϊκός ποιητής της Σορωνής Μιχάλης Χατζηκυριαζής (Μέντος) και τα κατέγραψε το 1975 η φιλόλογος Κατερίνα Μικρομανώλη.
Στην φωτογραφία, που είναι από άλλη ανάρτηση, ο Μιχάλης Χατζηκυριαζής, ο Σωτήρης Κοντός(Σωτηράκι) και ο Μιχάλης Αυγουστής από τους καλαντιστές της Σορωνής
*********
Σχόλια
Νίκος Τζέλλος
Πολύ ωραία κάλαντα. Δυστυχώς τα εξίσου πολύ όμορφα αρχαγγελίτικα κάλαντα έχουν επισκιάσει όλα τα υπόλοιπα. Είναι αλήθεια ότι σχεδόν κάθε χωριό είχε τα δικά του, που στην ουσία ήταν ένας βασικός κορμός, ο οποίος με τα χρόνια και τις γενεές διαφοροποιούνταν στο κάθε χωριό. Σαν μουσικός έχω αναγνωρίσει 3 μουσικούς κορμούς. Οι 2 είναι αρχαιότεροι, πιθανότατα και μεσαιωνικοί (κάλαντα της αρχαγγέλου και κάλαντα του Λεσπέρη-τα αγροτικά που λέμε {τα Σορωνιάτικα ανήκουν σε αυτόν το κορμό}) και 1 νεότερο, που είναι τα πανελλήνια με μικρές μελωδικές παραλλαγές, ενώ τα λόγια είναι τα πατροπαράδοτα. Τα κάλαντα ήταν αφορμή γλεντιού για αιώνες, αφού οι καλαντιστάδες σε κάθε σπίτι που τα έλεγαν, έπιναν και χόρευαν. Θα ήταν σωστό οι Πολιτιστικοί των χωριών να οργανώνει τέτοιες δράσεις, όπως κάνουν οι παροικιακοί σύλλογοι στη Ρόδο (Ολυμπίτες, Κρητικοί κλπ).
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην ομάδα «Παλιά Σορωνή»:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου