Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Βουβή διαμαρτυρία από την καραντίνα

26/03/20

Καλημέρα σας αγαπητοί αναγνώστες και αναγνώστριες, 
είμαι ο Θανάσης Καραμπάτσος, αρχισυντάκτης έκδοσης του Documento και η σημερινή επικοινωνία μας –άλλη μία μέρα κάτω από αυστηρά μέτρα απαγόρευσης «κοινωνικής συναναστροφής»– μέσα από αυτό το newsletter που παραμένει αποκλειστικά αφιερωμένο στην πανδημία του Covid-19 και στις παγκόσμιες αναταράξεις που έχει επιφέρει με πάνω από 1 δισ. συγκατοίκους αυτού του πλανήτη αυτοέγκλειστους καθώς στο μέτρο «μένουμε σπίτι» προστέθηκε η Ρωσία. Για ακόμα μια φορά σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη και αν θεωρείτε πως η δουλειά μας αξίζει κάντε το newsletter forward σε φίλους, συγγενείς και συνεργάτες. Χτίζουμε μια πολύ άμεση δίοδο επικοινωνίας –σήμερα η ομάδα αποφάσισε ότι πρέπει να με «βλέπετε» καθημερινά πάνω από αυτές τις γραμμές– και θέλουμε συνεχώς κόσμο στην κοινότητά μας για να γνωρίζουμε τι σας απασχολεί έτσι ώστε να μπορούμε να καλύπτουμε όλο και περισσότερα ζητήματα. Για άλλη μία φορά, σας προσκαλούμε να στέλνετε στο info@documentonews.gr με τίτλο: ΓΙΑ ΤΟ NEWSLETTER, ό,τι κρίνετε ότι μπορεί να μας βελτιώσει: παρατηρήσεις, διορθώσεις, επισημάνσεις, προτάσεις. Εδώ μπορείτε να βρείτε και τη χθεσινή έκδοση για τους συνδρομητές του newsletter.
Πολλά συμβαίνουν γύρω από την πανδημία που έχει ρίξει το μαύρο πέπλο του θανάτου σε όλο τον πλανήτη. Σκέφτηκα να εστιάσουμε στις «παράπλευρες» απώλειες. Φυσικά δεν αναφέρομαι στον πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο. Να ’ναι καλά, αλλά η είδηση έδωσε ένα από τα πιο έξυπνα (βρετανικό χιούμορ γαρ) τιτιβίσματα από ένα λογαριασμό που παρωδεί τον διάδοχο του θρόνου του Ηνωμένου Βασιλείου: «This isn't the corona-tion one was expecting, to be honest. #coronavirus» (μπορεί να αποδοθεί έτσι για το λογοπαίγνιο με τη στέψη και τον κορονοϊό: Δεν περίμενα ότι θα ήταν αυτή η στιγμή που θα έβαζα την κορόνα).
Αφού ζητήσω συγγνώμη που ανέφερα ως «επίταξη» τη «μίσθωση» των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ (όπως σωστά επισήμανε αναγνώστρια, τις πληρώνουμε και μάλιστα ορισμένες από αυτές, εκείνες που μπήκαν τελευταία στο σύστημα, με διπλάσιο νοσήλιο), και μιας βιώνουμε ή και αναμένουμε μια τέλεια καταιγίδα στη ζωή μας και στα οικονομικά μας (πλήθος καταγγελιών φτάνουν στη θυρίδα των email μας), ας προβάλουμε όσο περισσότερο αξίζει μια είδηση από την Ισπανία, που μας μετέφερε αναγνώστης μας: Η Naturgy, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα της Ιβηρικής και πρώτη στο φυσικό αέριο, αναβάλλει την πληρωμή όλων των λογαριασμών σε όλους τους πελάτες της για έξι μήνες. Έτσι οι λογαριασμοί μέχρι τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους θα πληρωθούν μετά τον Οκτώβριο του 2020 και σε 12 μηνιαίες δόσεις! 
Ελπίζουμε να βρει μιμητές και στην Ελλάδα αυτή η κίνηση, αν και οι επιχειρήσεις φαίνεται ότι έχουν άλλες προτεραιότητες. «Για συμβολικούς και μη λόγους, άμεση κατάργηση μισθών επιπέδου 2009 που έδωσε η κυβέρνηση από το καλοκαίρι στα golden boys της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και άλλων ΔΕΚΟ. Κατάργηση περιττών δαπανών όπως το 2021, πολύ δαπανηρών εκπομπών στην ΕΡΤ κ.ά. Έρχεται βαθιά ύφεση» σχολίασε εύστοχα ο συνάδελφος Βαγγέλης Τριάντης.

Είμαστε στον αέρα 
Η υγειονομική κρίση απλώνει τα δίχτυα της σε περισσότερες χώρες (πώς να μη λυγίζεις με τις απώλειες που σκαρφαλώνουν καθημερινά σε τετραψήφια νούμερα σε Ιταλία –με τον περιφερειάρχη Καμπανίας να απευθύνει δραματική έκκληση– και σε Ισπανία), και μάλιστα ορισμένες πλευρές της είναι τραγικές, όπως η 34χρονη Ντανιέλα που ήταν νοσηλεύτρια σε ΜΕΘ και αυτοκτόνησε επειδή νόμιζε ότι είχε κολλήσει σε άλλους τον κορονοϊό. Το θολό τοπίο της πρωτόγνωρης κατάστασης που ζούμε και του φόβου που μας περιβάλλει έχει εξελιχθεί σε ευκαιρία για ορισμένους. «Αυτή είναι η κατάσταση και θυμίζει σε πολλά την οικονομική κρίση και την αντιμετώπισή της. Πώς το έλεγαν οι εφευρετικοί μαυραγορίτες της οικονομικής κρίσης; “Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία”. Διαχρονική αξία και οι κρίσεις και οι μαυραγορίτες της» υπογραμμίζει στο σημείωμά του ο Κώστας Βαξεβάνης.
Το σύστημα είναι αδιόρθωτο, ούτε η πανδημία το σταματά. Στο Documento έφτασε η καταγγελία, και την κατέγραψε ο Βαγγέλης Τριάντης, ότι εισπρακτικές εταιρείες εξακολουθούν να τηλεφωνούν σε ιδιώτες παρά τα όσα είχε εξαγγείλει ο υπουργός Άδωνης Γεωργιάδης ότι θα περιορίσουν τη δραστηριότητά τους. Δεν ακούν τον υπουργό;
Σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση ο εγκλεισμός είναι μαρτύριο, πόσο μάλλον ο εγκλωβισμός. Εκατοντάδες Έλληνες είναι αποκλεισμένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν έχουν μέσο να πετάξουν προς την Ελλάδα. Περιμένουν βοήθεια και λύσεις από τις κρατικές αρχές. Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ μιλήσαμε με φοιτήτρια που πέταξε με την τελευταία πτήση από το Εδιμβούργο. Πολλοί ήταν οι εγκλωβισμένοι συνάδελφοί της που άφησε πίσω, όχι μόνο Έλληνες. Δεν ήταν και λίγοι όσοι είχαν αποδράσει νωρίτερα όπου Γης, διαβλέποντας την κατάσταση. Είχε αλλάξει τρεις φορές το εισιτήριο καθώς πανεπιστημιακές υποχρεώσεις την απέτρεπαν από το να φύγει νωρίτερα. Ευτυχώς γι’ αυτή, δόθηκε παράταση και πρόλαβε. Άλλοι όμως είχαν κλείσει καιρό πριν εισιτήρια με αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους αλλά ακυρώθηκε η πτήση τους και όχι μόνο φαίνεται ότι έχασαν τα χρήματά τους αλλά έσπευσαν να μπουν στις τελευταίες πτήσεις προς Αθήνα πληρώνοντας –νόμιμα– πενταπλάσιο αντίτιμο! Και άλλη μία αντίστοιχη περίπτωση έφτασε στ’ αυτιά μας με την ίδια αεροπορική προς Βερολίνο από Αθήνα, αλλά τα αεροσκάφη καθηλώθηκαν. Αν και μας είπε ότι θα τα διεκδικήσει, φοβάται ότι μάλλον κλαίει τα χρήματα που τόσο έχουμε ανάγκη όλοι τώρα.

Γιατροί και νοσηλευτές στην καραντίνα 
Οι γιατροί και οι νοσηλευτές δίνουν τιτάνιο αγώνα για να κρατήσουν όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας. Είναι οι δικοί μας ήρωες, που όμως μετρούν απώλειες σε αυτήν τη μάχη, καθώς δεν είναι λίγες οι καταγγελίες ότι δεν έχουν εφοδιαστεί με τα αναγκαία «όπλα». Έτσι, ολομέτωπη επίθεση κατά του ΕΟΔΥ εξαπέλυσε ο διευθυντής του τμήματος επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου Ιωαννίνων Αθανάσιος Κιτσάκος με αφορμή τις οδηγίες για τη μάχη του ιατρικού προσωπικού αλλά και τις ελλείψεις που παρατηρούνται. Στο μήνυμά του μέσω του facebook καταλήγει: «...το μόνο που σας παρακαλώ όταν όλα τελειώσουν ΤΣΑΚΙΣΤΕ αυτούς τους ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ που δεν μας προφύλαξαν».
Στην Πάτρα νοσούν έξι από το ιατρικό προσωπικό, στην Καστοριά άλλος ένας, όπως μας ενημέρωσαν, συνολικά όμως ο αριθμός όσων έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό αυξήθηκε την Τετάρτη στους 84 από 55 που ήταν την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα, ενώ 350 εργαζόμενοι σε δομές υγείας είναι σε καραντίνα. Καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει αν βγουν εκτός μάχης 84 γιατροί και νοσηλευτές σε έναν αγώνα που είναι αναγκαία η παρουσία ακόμη (πολύ) περισσότερων…
Σε καραντίνα μπήκε χθες ο Εχίνος στον νομό Ξάνθης – εκεί μια μπάρα κρατούσε για αρκετά χρόνια την περιοχή αποκομμένη. Κι αυτό επειδή κατέληξε στο νοσοκομείο Ξάνθης ένας 72χρονος από την περιοχή που είχε προβλήματα υγείας, αλλά η επιβεβαίωση ότι νοσούσε από Covid-19 ήρθε μετά τον θάνατό του – όπως με τη 41χρονη μητέρα από την Καστοριά η οποία πέθανε σπίτι της. Ο Μάριος Αραβαντινός μίλησε με τον δήμαρχο Μύκης και καθώς ζουν εκεί 800 οικογένειες, το χωριό θα μείνει σε καραντίνα για δύο εβδομάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Εχίνος διαθέτει κέντρο υγείας το οποίο εξυπηρετεί το σύνολο των κατοίκων στα πομακοχώρια της περιοχής. 
Πολύ σοβαρή υπόθεση για τις ΗΠΑ 
Να και μια ανοιχτή επιστολή προς τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς όπως και προς άλλους παράγοντες σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο. Την υπογράφουν 815 πανεπιστημιακοί και ειδικοί επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Στην επιστολή καταθέτουν την ταυτότητά τους: «Γράφουμε ως ειδικοί στα θέματα της δημόσιας υγείας, του δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με εμπειρία στη διαχείριση προηγούμενων πανδημιών» και απευθύνουν έκκληση για συγκεκριμένα μέτρα (προσέξατε το δικαιωμάτων, καθώς τίποτε δεν είναι αυτονόητο αυτή την εποχή) προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία στη χώρα που έχει ήδη πάνω από 60.000 κρούσματα: 
«Η πληροφόρηση του κοινού οφείλει να γίνεται με οδηγό επιστημονικά δεδομένα και το πολιτικό προσωπικό πρέπει να μην κάνει παραπλανητικές ή αβάσιμες δηλώσεις, ούτε να ασκεί πιέσεις σε άλλους για να κάνουν. Η ειλικρινής, διαφανής και έγκαιρη ενημέρωση για τις εξελίξεις θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση του δημοσίου αισθήματος εμπιστοσύνης και τη συνεργασία».

The show must go on... 
Τι κάνετε στην καραντίνα σας; Καθώς το ένα τρίτο του πληθυσμού του πλανήτη μας κλείστηκε στο σπίτι (ευτυχώς δεν οικουρεί η συντριπτική πλειονότητα), οι περισσότεροι που έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ ανοίγουν το Netflix για να περάσουν πιο όμορφα στην απομόνωση με μια χαλαρωτική ή πιο σπιντάτη ταινία ή σειρά. Φαίνεται όμως παραείμαστε πολλοί οι πιστοί της ηλεκτρονικής διασκέδασης καθώς χιλιάδες χρήστες από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ ανέφεραν ότι η δημοφιλής πλατφόρμα ψυχαγωγίας παρουσίασε προβλήματα στη λειτουργία της.
Τα σίριαλ πάντως είναι της μόδας – και η έκθεση χαμόγελων στο γυαλί για να επικρατήσει αισιοδοξία και να ανέβει το ηθικό. Μου ήρθε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μια ιστοριούλα και μου θύμισε την εποχή που υπηρετούσα στον Έβρο, όταν σε μια ταξιαρχική επιθεώρηση ο διοικητής ήθελε να αποδείξει και να επιδείξει ότι όλα ήταν στην εντέλεια. Με φόρτωσαν σε ένα τζιπ, μη σου σβήσει η μηχανή μου είπαν, παραταχτήκαμε όλοι, ο διοικητής καμάρωνε, ο ταξίαρχος (γάτα ο παλιός!) διέταξε να σβήσουμε τις μηχανές κι εγώ περίμενα μόνος στο ελικοδρόμιο την… οδική βοήθεια υπό το βλέμμα βρεγμένης γάτας του διοικητή.
Έτσι μας μεταφέρει μια σπουδάστρια ότι συνέβη (ο παραλληλισμός δικός μου) στη Σχολή Ξεναγών. Δέχθηκε πιέσεις από το υπουργείο Τουρισμού να ξεκινήσει τηλεκπαίδευση εδώ και τώρα. «Μένουμε Σπίτι και συνεχίζουμε από εκεί τις σπουδές μας. Μια κορυφαία καινοτομία του υπουργείου Τουρισμού. Ένα άλμα στο μέλλον, μια εικόνα από το αύριο, που θέλουμε όλοι να έχει περισσότερο φως και αισιοδοξία» έλεγε το μήνυμα –όπως μου το μετέφεραν– του υφυπουργού Μ. Κόνσολα. Από τη σχολή ήρθε μήνυμα για την ηλεκτρονική επίσκεψη του υφυπουργού προκειμένου να επικοινωνήσει με εκπαιδευτικούς και σπουδαστές σε ώρα μαθήματος. Μόνο που μήτε ο υφυπουργός πήγε μήτε το μάθημα έγινε – για «τεχνικούς λόγους». Έλα όμως που οι σπουδαστές πήραν και μήνυμα από τον εκπαιδευτικό που είχε «τεχνικό πρόβλημα» – ειδοποιήθηκε μόλις την προηγούμενη ημέρα ότι του ανέθεσαν μάθημα και ελάχιστες ημέρες πριν για την πιθανότητα τηλεκπαίδευσης. Τα «τεχνικά προβλήματα» ήταν το ότι δεν υπήρχε οργάνωση: η έγκαιρη ενημέρωση του προσωπικού, η απαραίτητη προετοιμασία, η τεχνική υποστήριξη, τα σεμινάρια...

«Άλμα στο μέλλον» δεν γίνεται βεβιασμένα μου είπαν ότι τους έγραψε. Άδικο έχει; 
Οικιακή... θέση εργασίας από την τηλεπροετοιμασία 
του Documento της περασμένης Κυριακής

Ενώ τίθεται και ζήτημα ηλεκτρονικού εξοπλισμού που δεν διαθέτουν όλοι. Το ίδιο και στα σχολεία που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Χάος επικρατεί, μου μεταφέρουν, ενώ εκπαιδευτικοί παράγοντες δεν σταματούν να τονίζουν τον κίνδυνο η εξ αποστάσεως εκπαίδευση να γίνει πραγματικότητα και στη μ.Κ. (μετά κορονοϊό) εποχή, υποκαθιστώντας τη φυσική αίθουσα διδασκαλίας, τη στιγμή που μπορεί να αποτελέσει πολύ καλό εργαλείο και βοήθημα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αν όμως έχεις κυβέρνηση που θέλει να κλείσει σχολεία και να κόψει διορισμούς και άλλες δαπάνες, όπως είχε συμβεί και επί μνημονίων στην υγεία, ποιος μπορεί να πει ότι δεν θα το αποτολμήσουν;

Ο αθλητισμός προσφέρει, η Εκκλησία πού είναι; 
Ο κορονοϊός θερίζει την υφήλιο και όλοι έχουν ριχτεί στη μάχη για την αντιμετώπισή του. Ο καθένας με τον δικό του τρόπο και όλοι μαζί με το «Μένουμε σπίτι». Ο Αντώνης Φουντής αναρωτιέται τι του έχει κάνει εντύπωση περισσότερο από κάθε τι τις μέρες της πανδημίας, και δίνει την απάντηση: Δεκάδες σταρ του αθλητισμού, δεκάδες επιχειρηματίες στην Ελλάδα και στον κόσμο προχωρούν σε δωρεές για την αντιμετώπιση του ιού ή για να βοηθήσουν στις έρευνες για το εμβόλιο ή για την παραγωγή φαρμάκου. Σημασία δεν έχουν τα ονόματα ή τα ποσά. Είτε λέγεσαι Μέσι και Ρονάλντο, είτε οποιοσδήποτε άλλος, η κίνηση ανθρωπιάς μετράει. Αθλητές, προπονητές και σύλλογοι κάνουν καθημερινά δωρεές στη μάχη κατά του κορονοϊού. Το ίδιο ισχύει και στην Ελλάδα. Με δυο σημαντικές όμως εξαιρέσεις. Την πολιτεία, που αρνείται να προσλάβει με διετή σύμβαση γιατρούς και νοσοκομειακούς και ψάχνει τώρα για εθελοντές, κορόιδα δηλαδή, αλλά πού να τους βρει. Αντί για το ΕΣΥ χρηματοδοτεί τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Και βρήκε ευκαιρία να προχωρήσει σε σειρά αντεργατικών μέτρων προς όφελος των επιχειρηματιών….
Η δεύτερη μεγάλη απούσα είναι η Εκκλησία! Με την αμύθητη κινητή και ακίνητη περιουσία. Το μόνο που κάνει είναι να κρατάει με το ζόρι και ύστερα από πολύ κυβερνητικό παρακαλετό κλειστούς τους ναούς για λειτουργίες και άλλες συναθροίσεις. Με το αντίστοιχο τίμημα (μηδέν λεφτά στο παγκάρι)…
Ναι, η Εκκλησία! Δεν άκουσα, δεν διάβασα κάπου για δωρεά κλινών, υλικού για τα νοσοκομεία, δωρεά κτιρίου της για τυχόν μεταφορά κρουσμάτων κορονοϊού ή για τη φροντίδα αστέγων και άλλων ομάδων που βρίσκονται στο έλεος του Θεού και του ιού…
Μέχρι οι σύλλογοι, όπως ο ερασιτέχνης ΠΑΟΚ και ο ερασιτέχνης Παναθηναϊκός έθεσαν τα ιδιόκτητα γήπεδά τους στη διάθεση της πολιτείας. Ιδιοκτήτες ομάδων στην Ελλάδα δώρισαν υλικό ή χρήματα για την καταπολέμηση της πανδημίας. Όλοι προσπαθούν να βοηθήσουν όπως μπορούν. Και η Εκκλησία απούσα. Προφανώς δεν έχει χρόνο για τέτοια ζητήματα γιατί την απασχολούν αλλά πιο σοβαρά. Όπως οι αγαπημένες της ρητορικές μίσους ή το «εθνικό» της σπορ, το real estate… 

Σε κώμα η μητέρα μπασκετμπολίστα
H αίσθηση ότι οι πλούσιοι και διάσημοι είναι άτρωτοι από τον κορονοϊό δέχθηκε ακόμη ένα πλήγμα, αυτήν τη φορά από τις ΗΠΑ, γράφει ο Νίκος Παπαδογιάννης. Το σπαραχτικό μήνυμα του αστέρα του ΝΒΑ Καρλ-Άντονι Τάουνς, που βλέπει τη μητέρα του να σβήνει μέρα με τη μέρα, μίλησε κατευθείαν στην καρδιά των φιλάθλων.
«Αυτή την ασθένεια οφείλουμε να την πάρουμε στα σοβαρά» είπε καταβεβλημένος ο άσος των Μινεσότα Τίμπεργουλβς. «Δεν είναι αστείο, είναι αλήθεια. Προστατεύστε τον εαυτό σας και τους δικούς σας ανθρώπους. Κρατάτε την απαραίτητη απόσταση στις επαφές σας και ενημερωθείτε. Αυτός ο ιός σκοτώνει».
Η μητέρα του Τάουνς παρουσίασε υψηλό πυρετό, ο οποίος φτάνει το 39,5 και δεν λέει να υποχωρήσει, όπως και ο επίμονος βήχας και η έντονη δύσπνοια. Τα συμπτώματα της προκαλούσαν σύγχυση.
Σύμφωνα με τον 24xρονο αθλητή, οι γιατροί δοκίμασαν πολλά διαφορετικά φάρμακα (ή συνδυασμό αυτών) και προς στιγμήν αναθάρρησαν βλέποντας βελτίωση, αλλά τελικά σήκωσαν τα χέρια ψηλά και την έβαλαν σε τεχνητό κώμα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για να την ανακουφίσουν.
«Η μαμά μου είναι σε αναπνευστήρα, η κατάστασή της ολοένα χειροτερεύει» είπε στο μήνυμά του ο Τάουνς. «Πλέον δεν έχουμε καμία επαφή μαζί της. Αλλά είναι δυνατή και στο τέλος θα νικήσει. Όλη η οικογένειά μου παλεύει στο πλευρό της». 

Ruina mundi: Στοιχεία από την ευρωπαϊκή «εποχή του σιδήρου» 
Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο, ένα αφήγημα, όπως λέει ο αρχισυντάκτης του Docville Παναγιώτης Φρούντζος, ένα κείμενο του ιστορικού και μεταφραστή Νίκου Σκοπλάκη για τις πολεμικές επιδημίες και την πανδημία του πολέμου κατά τον 17ο αιώνα, που δημοσιεύτηκε στο Docville του Documento της περασμένης Κυριακής. Ένα παραστατικό αφήγημα ιστορίας.
Απολαύστε το όπως το απόλαυσα κι εγώ...

Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να μας στείλει ό,τι θέλετε στο info@documentonews.gr
Σας περιμένουμε.
Αυτά για σήμερα,
στην υγεία μας!
Θανάσης

ΠΗΓΗ: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου