Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Αναζητώντας εμβόλιο αισιοδοξίας!

20/03/20

Καλημέρα σας αγαπητοί αναγνώστες και αναγνώστριες,
είμαι ο Θανάσης Καραμπάτσος, αρχισυντάκτης έκδοσης του Documento και για τέταρτη μέρα, που ζούμε καταστάσεις αχαρτογράφητες από τις δικές μας τις γενιές, επικοινωνούμε μέσα από αυτό το newsletter αποκλειστικά αφιερωμένο στην πανδημία του κορονοϊού. Κάθε μέρα προστίθενται εκατοντάδες νέα πρόσωπα στην παρέα μας· ένα μεγάλο ευχαριστώ ίσως είναι πολύ λίγο για την εκτίμηση που μας δείχνετε περιβάλλοντας με εμπιστοσύνη την προσπάθειά μας, όπως φαίνεται από τον ρυθμό απόκρισης στην εγγραφή σας ως συνδρομητές και από τα μηνύματα που λαμβάνουμε στις μόλις τέσσερις ημέρες επικοινωνίας μας. Ελπίζουμε να φανούμε αντάξιοι στις προσδοκίες σας. Ό,τι κρίνετε πως μπορεί να μας βελτιώσει –παρατηρήσεις, διορθώσεις, επισημάνσεις, προτάσεις– μπορείτε να το στέλνετε στο info@documentonews.gr με τίτλο: ΓΙΑ ΤΟ NEWSLETTER. Επίσης αν σας φάνηκε ενδιαφέρον, πείτε για το newsletter μας σε φίλους και συγγενείς που πιστεύετε ότι θα τους ενδιαφέρει. Εδώ μπορείτε να βρείτε και τη χθεσινή έκδοση.
Μία μέρα πριν ανοίξουμε και αυτό το κανάλι για την καθημερινή επαφή μας είχα παρατηρήσει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στην Κίνα είχε σταθεροποιηθεί (δεν εμφανίζονταν δηλαδή μαζικά νέα κρούσματα, αλλά σημαντικά λιγότερα). Την ίδια στιγμή αλματώδης εμφανιζόταν η τάση ανόδου των προσβεβλημένων από τον κορονοϊό Covid-19 στον υπόλοιπο κόσμο πλησιάζοντας τον απόλυτο αριθμό των περιπτώσεων της Κίνας. Στις 15 Μαρτίου δηλαδή στην Κίνα είχαν καταγραφεί περί τις 81.000 κρούσματα και ο υπόλοιπος κόσμος τα είχε ξεπεράσει κατά 700. Την επόμενη μέρα είδαμε νούμερα που έκοβαν την ανάσα. Εξακοντίστηκαν στις 100.500 τα κρούσματα στον υπόλοιπο κόσμο, την Τρίτη 17 Μαρτίου στα 116.100, την Τετάρτη στα 133.800, προστέθηκαν άλλα 12.800 χθες το απόγευμα και έπεται συνέχεια. Το ίδιο και στους θανάτους.
Το μόνο που με έκανε να αναθαρρήσω ήταν ότι την Τετάρτη, για πρώτη φορά, οι ασθενείς που ανάρρωσαν ξεπέρασαν κατά 2.100 τα κρούσματα που είχαν εμφανιστεί στην Κίνα και η τάση τους παραμένει ανοδική. Υπάρχει ελπίδα…
Πόσο αντέχει αυτός ο κορονοϊός; Ακόμα δεν έχουμε βρει το εμβόλιο πάντως και δοκιμάζονται φάρμακα, αλλά έρχονται αισιόδοξα μηνύματα από την επιστημονική κοινότητα, είτε από την Ιαπωνία είτε από τη Γερμανία είτε από τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Εντάξει, το κέρδος επιδιώκουν οι φαρμακευτικές, βρίσκοντας τη λύση σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα με δισεκατομμύρια τσέπες έτοιμες να ανοίξουν για να τη (χρυσο)πληρώσουν. Στην –παγκόσμια– κοινωνία της ελεύθερης αγοράς ζούμε. Αυτό δεν σημαίνει όμως κερδοσκοπία. Προστασία χρειαζόμαστε οι καταναλωτές, να μη δίνουμε ένα διαμέρισμα για έναν τενεκέ λάδι, ούτε να δίνουμε 23.696,40 ευρώ με απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη για μάσκες και γάντια όταν ως κράτος, κ. Βορίδη, μπορείς να τα εξασφαλίσεις με τουλάχιστον τα μισά.



Μια φωτογραφία μέσα από το νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ. Το πρώτο παιδί στην Ελλάδα από γυναίκα θετική στον κορωνοϊό γεννήθηκε στο ΑΤΤΙΚΟΝ. Το πρώτο τεστ που έγινε στο αγοράκι είναι αρνητικό. Η μητέρα μεταφέρθηκε σε θάλαμο βραχείας νοσηλείας με αρνητική πίεση και το νεογνό μεταφέρθηκε στη μονάδα προώρων νεογνών για παρακολούθηση. Γιατί αν ζήσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα...

Έχει και καλά νέα η Ιταλία
Με 4.207 νέα κρούσματα και 475 νεκρούς μέσα σε μόλις ένα 24ωρο, πού ακριβώς είναι τα καλά νέα από τη γείτονα, τη χώρα –με εξαίρεση τη «μητέρα» της νόσου Covid-19, την Κίνα– όπου η νόσος έχει μέχρι στιγμής δείξει το πιο σκληρό της πρόσωπο; Η Άννα Παπαδημητρίου έψαξε την απάντηση και μας λέει ότι βρίσκεται στην ανάλυση των στατιστικών ανά περιφέρεια και επαρχία:
Αν ρίξει κανείς μια ματιά στο τι συμβαίνει στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, όπου σημειώθηκαν τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα και απ' όπου εξαπλώθηκε ο ιός σε ολόκληρη τη χώρα, θα παρατηρήσει ότι τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει (μια μέρα πάνω - μια κάτω) στάσιμος. Σε καλύτερη ακόμη κατάσταση βρίσκεται η επαρχία Λόντι των σχεδόν 300.000 κατοίκων –εκεί πρωτοεντοπίστηκε ο κορονοϊός– όπου σύμφωνα με τα στοιχεία φαίνεται να έχει ήδη πιάσει το peak της με τα νέα κρούσματα να κυμαίνονται τις τελευταίες πέντε ημέρες μεταξύ μόλις 27 (18 Μαρτίου) και 56 (17 Μαρτίου).
Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι ειδικοί αναμένουν η καμπύλη των συνολικών κρουσμάτων σε ολόκληρη τη Λομβαρδία να σταθεροποιηθεί τις επόμενες μέρες. Και πώς συνέβη αυτό; Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που πρώτα επιβλήθηκαν στη Λόντι (πλήρης αποκλεισμός των χωριών με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από τις 22 Φεβρουαρίου) και μετά στη λοιπή Λομβαρδία (κλείσιμο σχολείων στις 24 Φεβρουαρίου και μετέπειτα γενική καραντίνα) αποδίδουν καρπούς. Και να γιατί το επισημαίνουμε: Οι χώρες που ακολουθούν το μοντέλο της Ιταλίας, το οποίο βασίστηκε στο μοντέλο της Γιουχάν, με την επιβολή δυναμικών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου, θα δουν φως στο τούνελ.
Ας σημειωθεί ότι στη γενική καλή εικόνα της Λομβαρδίας, μελανές περιοχές παραμένουν οι πόλεις Μπρέσια και Μπέργκαμο. Υπάρχει εξήγηση. Πρόκειται για δύο βιομηχανικές ζώνες, στις οποίες μέχρι πρότινος πολλές βιομηχανίες λειτουργούσαν κανονικά, προτού αναγκαστούν και αυτές να «σβήσουν τις μηχανές». Επομένως, είναι αναμενόμενο να μην ακολουθούν ακόμη τη θετική τάση που σημειώνεται γενικότερα στη Λομβαρδία.
Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική στην υπόλοιπη χώρα, η οποία καθημερινά μετρά χιλιάδες νέα κρούσματα και θανάτους. Δύο τινά ας σημειώσουμε: Πρώτον, παρότι δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που επηρεάζει τα στατιστικά, όταν επιβλήθηκαν τα πρώτα μέτρα στη Λομβαρδία, χιλιάδες Ιταλοί κατέφυγαν στον Νότο, μεταφέροντας μαζί τους τη νόσο. Δεύτερον, το σύστημα υγείας του Νότου είναι πολύ πιο αδύναμο σε σχέση με του Βορρά. Ας ελπίσουμε ότι θα #μείνουνσπίτι.

Σχολές και σχολεία πάνε… σπίτι
Υπάρχουν ακόμη εργαζόμενοι εκεί έξω. Όχι στο Διάστημα, αλλά εκτός της ασφάλειας (καραντίνας δηλαδή) του σπιτιού τους. Ας τους σκεφτόμαστε, ας τους ενθαρρύνουμε γιατί είναι ο κρίκος για να φτάσουν στα χέρια προϊόντα και άλλα αγαθά πρώτης ανάγκης. Τηλεργασία για μας, για πολλούς εργαζόμενους, σε λίγο και για μαθητές και φοιτητές. Μιλώντας με εκπαιδευτικούς, μου επισήμαναν ότι δεν υπάρχουν υποδομές σε ορεινά και απομακρυσμένα χωριά, οικογένειες που μπορεί να μην έχουν ίντερνετ (ίσως για το κόστος ή επειδή μπορεί να μην έχει φτάσει στον τόπο τους) ή να είναι τόσο χαμηλές οι ταχύτητές του που να καθιστούν απαγορευτική τη συμμετοχή στην ηλεκτρονική αίθουσα διδασκαλίας. Ας το έχουν υπόψη τους στο υπουργείο όταν θα… πάρουν απουσίες (θα υπάρχουν λόγω συνθηκών).
Ακόμα και το μάθημα είναι πολύ δύσκολο εξ αποστάσεως. Εδώ δεν μπορείς να κρατήσεις μια τάξη όταν είσαι μέσα, μου επισήμανα. Το ίδιο και οι πανεπιστημιακοί. Σεμινάριο με τόσους φοιτητές είναι απαγορευτικό, έλεγαν (έχουν εμπειρία με ολιγομελείς e-διασυνδέσεις για έλεγχο και πρόοδο εργασιών) και κάποιοι τόνιζαν το πόσο απαράσκευο ήταν το σύστημα λέγοντας χαρακτηριστικά: «μας πέταξαν ένα εγχειρίδιο ενός προγράμματος και μας έστειλαν στη μάχη του ψηφιακού αμφιθεάτρου, χωρίς να υπολογίζουν ότι κάποιοι έχουν φτωχές γνώσεις σε τέτοια προγράμματα, αν αντέχουν οι οικιακές ταχύτητες που έχουμε στο ίντερνετ και πόσοι φοιτητές θα παρεμβαίνουν ταυτόχρονα». Ναι, περνάμε σε νέα εποχή, δια της βίας.
Σε αντίξοες –περισσότερο ίσως δεν μπορεί να φανταστεί κανείς– συνθήκες εργάζονται και μερικές Αφγανές σε ένα κτίριο κοντά στη Μόρια ράβοντας μάσκες για τους πρόσφυγες του καταυλισμού. Ο Βασίλης Ανδριανόπουλος μας λέει περισσότερα.

Αντοχές κορονοϊικές
Πόση ώρα αντέχει ο νέος εφιάλτης που έχει εισβάλει στην καθημερινότητα του πλανήτη, ανατρέποντας παραδοχές, βεβαιότητες και «θέσφατα»; Είναι ανθεκτικός, λέει νέα μελέτη, καθώς μπορεί να επιβιώσει για πολλές ώρες εκτός ανθρώπινου σώματος, σε διάφορες επιφάνειες, ακόμη και στον αέρα. Είναι θαυμάζει κανείς τέτοια επιμονή! Μιλάμε για δύο έως τρεις ημέρες επάνω σε πλαστικές επιφάνειες ή ανοξείδωτο χάλυβα, αλλά και έως και για 24 ώρες πάνω σε ένα χαρτονένιο κουτί· Ψεκάζοντάς τον –όπως το φτάρνισμα– υπό μορφή αεροζόλ μπορούσε να εντοπιστεί στον αέρα για τρεις ώρες. Έτσι καταλαβαίνουμε γιατί οι επιστήμονες επιμένουν μείνετε σπίτι.
Υπάρχουν όμως κι άλλες αντοχές. Παρά τις καταγγελίες που βλέπουν συνεχώς τη δημοσιότητα (υπάρχουν και άλλες που δεν τις έχουμε μάθει ή δεν θα τις μάθουμε ποτέ) επιχειρήσεις θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους κοιτάζοντας μόνο την οικονομία και όχι τον άνθρωπο (όπως κάνει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, για τον οποίο θα μιλήσουμε παρακάτω). Αυτή τη φορά στην Πάτρα ένα γνωστό κατάστημα έσπασε την καραντίνα. Λείπει η υπομονή που ζητάει η πολιτεία για να μη θρηνήσουμε θύματα. 
Δεν θα ξεχάσω σήμερα (το λησμόνησα χθες) να δώσω συγχαρητήρια στον εντατικολόγο Παύλο Πολάκη, όπως θα κάνουν πολλοί παρά τις διαφορές που τους χωρίζουν. Όποιος έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη –στον ορθολογισμό και στον άνθρωπο– βγαίνει μπροστά για να σώσει ζωές. Γι’ αυτό εισέπραξε και τα εύσημα του επίσης γιατρού Βασίλη Κικίλια και γι’ αυτό κάθε άνθρωπος τιμά τη μνήμη και βουρκώνει μπροστά στον γιατρό που έπεσε σαν τον Λαοκόοντα παλεύοντας με τα φίδια του Covid-19 για να σώσει ζωές είτε στην Ιταλία είτε στην Κίνα
Τέτοιες στιγμές γιατροί και γιατρίνες, νοσηλευτές και νοσηλεύτριες και όλο το προσωπικό των –δημόσιων κατά συντριπτική πλειονότητα παγκοσμίως– νοσοκομείων αλλά και των εργαστηρίων παλεύουν άνισα, χωρίς μέσα πολλές φορές, χωρίς κονδύλια, με όσες δυνάμεις έχουν, με αυταπάρνηση μπροστά στον ύστατο κίνδυνο. Δεν τους ξεχνάμε – και δεν φτάνει μόνο να τους χειροκροτάμε, που το αξίζουν, αλλά κυρίως να τους βοηθάμε καθημερινά στο έργο τους.


Στην φωτογραφία: Η οικογένεια του Ασκληπιού. Αναθηματικό ανάγλυφο (β' τέταρτο 4ου αι. π.Χ.) από την περιοχή της Μονής Λουκούς στο Άστρος Κυνουρίας. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο]

Θεά η Υγεία
Και μιας και μιλάμε για την υγεία, η αρθρογράφος μας στο Documento Χρύσα Κακατσάκη, μας θύμισε με ανάρτησή της γιατί οι αρχαίοι Έλληνες είχαν κάνει θεά την Υγεία και γιατί γνωρίζουμε μόνο αυτή από τα τέκνα του Ασκληπιού:
«Ξέροντας οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ότι η Υγεία είναι πάνω απ’ όλα την είχαν θεοποιήσει. Ηταν κόρη του Ασκληπιού και της Ηπιόνης, αλλά επειδή ανήκε σε πολυμελή οικογένεια και για να αποφεύγονται οι καυγάδες, οι αρμοδιότητες ήταν απολύτως ξεκαθαρισμένες. Ο μπαμπάς Ασκληπιός είχε το γενικό πρόσταγμα σε κάθε είδους θεραπεία. Η πρωτότοκη Υγεία είχε την ευθύνη της πρόληψης. Από τις υπόλοιπες αδελφές η Ιασώ εκπροσωπούσε την ιερή ίαση. Η Πανάκεια είχε την αρμοδιότητα στη βοτανοθεραπεία, η Ακεσώ είχε αναλάβει τη διαδικασία επούλωσης ενώ η Αίγλη συμβόλιζε την ομορφιά και την ακτινοβολία της σωματικής ευεξίας. Από τα αγόρια ο Μαχάων ήταν προστάτης της χειρουργικής και μάλιστα της στρατιωτικής, σε αντίθεση προς τον αδελφό του Ποδαλείριο που αντιμετώπιζε τα «εσωτερικά» νοσήματα, κάτι αντίστοιχο με τη σημερινή γενική Παθολογία. Και οι δυο είχαν συμμετάσχει στον Τρωικό πόλεμο γιατρεύοντας και χειρουργώντας τους Αχαιούς.
Δεν θα σας κουράσω με τον Ιπποκράτη που βάζει τα θεμέλια στην Ιατρική επιστήμη. Είναι όμως καταπληκτικός ο τρόπος που οι ιατρικές γνώσεις ενσωματώνονται στη μυθολογία.
Ετσι ο Απόλλωνας πχ έχει, εκτός των άλλων, και το επίθετο Σμινθεύς, δηλαδή θεός των ποντικών στον οποίο προσεύχονταν κατά τις επιδημίες πράγμα που δείχνει τη σχέση μεταξύ των μολυσματικών ασθενειών και των τρωκτικών. Αλλωστε αυτός ήταν ο αποστολέας όλων των επιδημιών μέσα από τα δηλητηριώδη βέλη (ιός σημαίνει βέλος).
Ο Ηρακλής επίσης απαλλάσσει μια βαλτώδη περιοχή από τη Λερναία Ύδρα, επειδή μόλυνε την ατμόσφαιρα με την ανάσα της (έμμεση αναφορά στην ελονοσία και τα πολλά κεφάλια της στη δυνατότητα μετάδοσης). Το ίδιο και ο άθλος για τον καθαρισμό της κόπρου του Αυγεία που δειχνει την ανθρώπινη επέμβαση για ένα καθαρό περιβάλλον ώστε να μην μεταδίδονται οι ασθένειες.
Ηθικό δίδαγμα: Το γεγονός ότι απ’ όλα αυτά τα ονόματα διασώθηκε κυρίως το όνομα της Υγείας που αντιστοιχούσε στην ανάγκη της πρόληψης νομίζω πως κάτι σημαίνει».

Επικίνδυνος Μπόρις
Μιας και μιλήσαμε για γεύματα σχολικά, ας πούμε για τον Βρετανό πρωθυπουργό που προαναφέραμε. Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, μέχρι πρότινος ανηλεή θιασώτη και πλέον εριστικού διαπραγματευτή του Brexit, Μπόρις Τζόνσον κόντρα στα επιστημονικά δεδομένα και τη λογική, έθεσε ως προτεραιότητά της την «ανοσία της αγέλης». Τι σημαίνει αυτό; Ότι περί τα δύο τρίτα των Βρετανών πρέπει να προσβληθούν από τον κορονοϊό – η πλειονότητα εξ αυτών εκτιμάται ότι θα τη γλιτώσουν με ήπια συμπτώματα, για τους υπόλοιπους η κυβέρνηση θεωρεί μάλλον ότι αποδημώντας θα... συνδράμουν στο δημόσιο συμφέρον. Στόχος; Να μη σταματήσει να λειτουργεί η οικονομία και να αποφευχθεί ένα καταστροφικό «δεύτερο κύμα» κρουσμάτων Covid-19 τον επόμενο χειμώνα. Οι επιστήμονες εξανέστησαν. Η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης» επιτυγχάνεται συνήθως μέσω εμβολίου. Μέχρι τώρα, ο Μπόρις έθετε σε κίνδυνο ολόκληρη την κοινωνία – βρετανική και παγκόσμια
Αυτό σχολίασε ο καθηγητής Γιώργος Ρούσσης με ανάρτησή του θυμίζοντάς μας ότι «ο Τζόνσον αποδέχεται ουσιαστικά τη συλλογιστική του βαθύτητα συντηρητικού Τόμας Μάλθους, ο οποίος το 19ο αιώνα υποστήριζε ότι είναι αναγκαίο να μειώνεται ο πληθυσμός για να μπορει η ανθρωπότητα να ανταποκριθεί στις περιορισμένες φυσικές δυνατότητες αξιοπρεπούς διαβίωσής του. Και προς αυτήν την κατεύθυνση μπορούν να συμβάλλουν οι επιδημίες». Λυμένα προβλήματα επί αιώνες επανέρχονται με επικίνδυνους δογματικούς του κεφαλαίου.
Προτού ευθυγραμμιστεί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στη λήψη μέτρων, η βρετανική κυβέρνηση παρουσιάζει στο κοινοβούλιο ένα έκτακτο νομοσχέδιο που θα δίνει στις αρχές ειδικές εξουσίες για διάστημα έως και δύο ετών, όπως το να συλλαμβάνουν και να θέτουν σε καραντίνα άτομα προκειμένου να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία! 

Πού ‘σαι, Όργουελ...
Κάποιοι προπονούνται κανονικά στην Αγγλία...
Οι περισσότερες ομάδες στην Ευρώπη έχουν σταματήσει τις προπονήσεις καθώς έχουν διακοπεί όλα τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου. Στην Αγγλία όμως όλα είναι διαφορετικά, με ολιγοήμερες άδειες, λουκέτα αλλά και δύο ομάδες που συνεχίζουν κανονικά τις προπονήσεις. Ο Αντώνης Φουντής το έψαξε και ιδού πώς έχει η κατάσταση στην Premier League για δέκα ομάδες:
Άρσεναλ: Οι «κανονιέρηδες» και ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος θα επιστρέψουν στις προπονήσεις την ερχόμενη Τρίτη (24 του μήνα) κι ενώ ο προπονητής της Μίκελ Αρτέτα βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.
Γουλβς: Στην αντίπαλο του Ολυμπιακού στο Europa League οι προπονήσεις κράτησαν μέχρι τα μέσα της περασμένης εβδομάδας οπότε και διακόπηκαν. «Μέχρι και την Πέμπτη σίγουρα θα πρέπει να είστε σπίτι σας».
Τσέλσι: Από τη στιγμή που ο άσος της ομάδας Χάντσον-Οντόι βρέθηκε θετικός στον ιό την Πέμπτη (12/3), δόθηκε άδεια σε όλους. Οι «μπλε» έχουν τεθεί σε απομόνωση και θα υπάρξει ανακοίνωση την επόμενη εβδομάδα για το πότε θα επιστρέψουν.
Τότεναμ: Ρεπό οι παίκτες είχαν μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι παίκτες του Ζοσέ Μουρίνιο συνεχίζουν κανονικά τις προπονήσεις και όπως τους είπε ο Πορτογάλος τεχνικός θα κάθονται μόνο Σαββατοκύριακα!
Έβερτον: Η διοίκηση ήταν από τις πρώτες που σταμάτησαν όλες τις εκδηλώσεις. Για την ώρα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για επιστροφή στις προπονήσεις.
Λέστερ: Ο Μπρένταν Ρότζερς από την ημέρα που ανακοινώθηκε η αναστολή του πρωταθλήματος έδωσε εντολή στους ποδοσφαιριστές του να παραμείνουν σπίτι τους και να προπονούνται μόνοι τους.
Λίβερπουλ: Τα πάντα κλειστά. Μάλιστα η διοίκηση ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται και το μνημόσυνο για τα θύματα του Χίλσμπορο!
Μάντσεστερ Σίτι: Κλειστά όλα από τις πρώτες μέρες που ανακοινώθηκε η διακοπή της Premier League. 
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Οι προπονήσεις έχουν ματαιωθεί και οι παίκτες περιμένουν ενημέρωση για το πότε θα επιστρέψουν.
Νιούκαστλ: Οι προπονήσεις έχουν σταματήσει και δεν θα συνεχίσουν μέχρι το τέλος του μήνα.

Μην ξεχνάτε
Αλλάζουμε (προσωρινά;) συνήθειες; Κυνηγάμε τις ταινίες σε διαδικτυακές πλατφόρμες ή παίζουμε επιτραπέζια, διαβάζουμε, αλλά δεν τσακωνόμαστε. Αν και η ένταση είναι μεγάλη, ο εγκλεισμός επικίνδυνος σύμβουλος, το έγκλημα ας μείνει στις σελίδες των μυθιστορημάτων και στα καρέ των αστυνομικών ταινιών και όχι των αστυνομικών εκτός υπηρεσίας. Μείνετε σπίτι και ρίξτε το στο (ηλεκτρονικό) παιχνίδι με τα παιδιά ή με διαδικτυακούς συμπαίκτες, ανοίξτε παράθυρο του υπολογιστή σας στην τέχνη ή γυμναστείτε... έξυπνα (άλλους τους κουράζει μόνο που το σκέφτονται, αλλά κάποια επιβάλλεται να γίνουν – ας να βοηθήσουμε να γίνουν).
Τα λέμε πάλι την Δευτέρα το πρωί γιατί το Σαββατοκύριακο θα είμαστε σε άλλο μήκος κύματος με τα newsletter να αναλαμβάνουν οι Βαγγέλης Δεληπέτρος και Κώστας Βαξεβάνης Σάββατο και Κυριακή αντίστοιχα.

Μείνετε συντονισμένοι.
Στην υγειά μας!
Θανάσης

ΥΓ: Έχετε κάτι που θα θέλατε να μοιραστούμε; Στείλτε μας στο info@documentonews.gr με τίτλο ΓΙΑ ΤΟ NEWSLETTER. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου