Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

Με αφιέρωμα στις Φάνες κυκλοφόρησε το περιοδικό «Λωτός» με τίτλο «Και επίσημα, αρχαίο χωριό οι Φάνες!»

Απόστολος Κυριατσούλης 

Ε Π Ι Τ Ε Λ Ο Υ Σ, δημοσιεύτηκε η αρχαία επιγραφή, που αναφέρει τις Φάνες και τη Σάλακο! 
Σε ερώτηση μου ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης κ. Vincent Gabrielsen, με πληροφόρησε, ότι η παραπάνω επιγραφή δημοσιεύτηκε πρόσφατα! Ευχαριστώ θερμά και δημόσια τον Prof. Dr. Vincent Gabrielsen, για την άμεση απάντηση του και την παραχώρηση της δημοσίευσης τού σε μένα ηλεκτρονικά! 
Τις θερμές μου ευχαριστίες εκφράζω και στην αρχαιολόγο κυρία Εριφύλη Κανίνια, για τις πληροφορίες και τη βοήθεια της στο θέμα αυτό! 
Με αυτή τη δημοσίευση τελειώνει και η προϋπόθεση, ή εάν θέλετε το τελευταίο εμπόδιο για την ανάρτηση μιας μαρμάρινης πλάκας στο χωριό μας Φάνες με αυτή την επιγραφή (αντίγραφο ασφαλώς). Ένα όραμα για ένα τέτοιο μνημείο στο χωριό, που ονειρευτήκαμε πριν πολλά χρόνια ο κ. Π.Α. Χαμουζάς κι εγώ. 
Η δημοσίευση αποτελείτε από 32 σελίδες και ένα μέρος της έχει γράψει ο αρχαιολόγος κ. 
Νίκος Χριστοδουλίδης, τον οποίο θα επισκεφτώ μετά το τέλος Μαΐου, όταν είμαι στη Ρόδο, για περισσότερες πληροφορίες και για τεχνικές λεπτομέρειες. Θα ξανά υποβάλλω την αίτηση στην Αρχαιολογική Υπηρεσία για αντιγραφή της επιγραφής σε μαρμάρινη πλάκα και για την άδεια ανάρτηση της/μνημείου στις Φάνες. 
Ο Prof. V. Gabrielsen, χρονολογεί την επιγραφή κατά το τέλος του δεύτερου αιώνα π.Χ. ή στις αρχές του πρώτου αιώνα π.Χ. Με άλλα λόγια Φάνες και Σάλακος είναι χωριά αρχαιότερα από το 100 π.Χ. 
Μέχρι τώρα ξέραμε ότι οι Φάνες εμφανίζονται με το όνομα αυτό το 1475 μ.Χ. (!), στους χρόνους των Ιπποτών και στις πολιορκίες της Ρόδος από τους Τούρκους! 
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τη θεωρία και τις απόψεις του κ. Π.Α. Χαμουζά (φιλόλογος) αλλά και τις δικές μου «συγκριτικές σκέψεις», οι Φάνες πρέπει να είναι πολύ ποιο αρχαίο χωριό από το 100 π.Χ. 
Όπως και να έχουν τα πράγματα, Φάνες και Σάλακος είναι πλέον επιστημονικώς και διεθνώς ανεγνωρισμένα, σαν αρχαία χωριά, παλαιότερα από το 100 π.Χ.!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου