Η Ομοσπονδία πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου ξεκίνησε την επίσημη λειτουργίας της το 2015 . Σήμερα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να απαρτίζεται από 52 Πολιτιστικούς Συλλόγους , που αποτελούν την πλειοψηφία των πολιτιστικών Συλλόγων του νησιού, μαζί με τους Συλλόγους Γυναικών και τους Φίλους Χορωδιακής Μουσικής Ρόδο, αγγίζοντας σε ποσοστό συλλόγων που ασχολούνται με τη διάδοση ηθών εθίμων του τόπου μας κατά 95%.
Σημαντικό χαρακτηριστικό της παράδοσής μας η ειρηνική και δημιουργική συνύπαρξη ανθρώπων διαφορετικών πολιτισμικών προελεύσεων – Σε αυτό ακριβώς θεμελιώνεται ο βαθιά ανθρωποκεντρικός και ανεκτικός της χαρακτήρας. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ρόδος υπήρξε πάντα χωνευτήρι διαφορετικών πολιτισμών, τους οποίους δεν αφομοίωνε, αλλά ενσωμάτωνε στην κοινωνική ζωή.
Ο τοπικός πολιτισμός ως εφαλτήριο για τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, στροφή προς τον ποιοτικό, θεματικό τουρισμό (εξαντλημένη η φέρουσα ικανότητα του νησιού από τον μαζικό τουρισμό).
Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουμε:
• Έλλειψη υποδομών για τη μόνιμη στέγαση του αρχειακού υλικού, του εξοπλισμού και των δραστηριοτήτων μας, σε όλη την έκταση του νησιού (ο φορέας μας είναι ουσιαστικά αποκεντρωτικός).
• Έλλειψη δυνατότητας σύνταξης μελετών και φακέλων υποψηφιότητας για ένταξη σε εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.
• Δυνατότητα πρόσληψης μέσα από προγράμματα η του ΟΑΕΔ η μέσα από συμβάσεις ,ατόμων για την λειτουργία των παραδοσιακών –λαογραφικών σπιτιών που λειτουργούν οι σύλλογοι μας ώστε να είναι επισκέψιμα καθ' όλη την διάρκεια του έτους, τόσο από τουρίστες αλλά και από μαθητές .
Στόχοι μας:
• Να διατηρήσουμε τον βαθιά ανθρώπινο χαρακτήρα της Ροδιακής κοινωνίας.
• Να αναβαθμίσουμε ποιοτικά τις εκπαιδευτικές δομές μας, ώστε περισσότεροι νέοι άνθρωποι και κυρίως παιδιά να έλθουν σε επαφή και να προσεγγίσουν σε βάθος την παράδοση των παππούδων και των γιαγιάδων τους.
• Να συνεισφέρουμε στο ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
• Να προβάλλουμε όσο ευρύτερα είναι δυνατόν τα στοιχεία του τοπικού πολιτισμού που τον κάνουν τόσο ξεχωριστό και ανθρώπινο.
• Παραχώρηση χώρων για στέγη συλλόγων και εύρεση στέγης για συλλόγους της πόλης (πρόταση να αξιοποιηθεί το παλιό νοσοκομείο ή τα γραφεία της νέας αγοράς και όλος ο περιβάλλων χώρος να γίνει πολιτιστικό πάρκο με εκθέσεις από την τοπική παράδοση και κουλτούρα μας).
• Πρόσβαση στα ευρωπαϊκά προγράμματα με πιο απλή διαδικασία, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα για ένταξη περισσοτέρων συλλόγων με σκοπό την ανάπτυξη του πολιτισμού.
• Η Ρόδος αποτελεί κέντρο πολιτισμού και κοιτίδα του πολιτισμού της χώρας μας, στην Ρόδο υπάρχει πολυτισμικότητα, εδώ συνυπάρχουν οι πολιτισμοί όλων των χωρών και το σύνολο της κουλτούρας της χώρας μας, πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βάση και στήριξη στην προσπάθεια που γίνεται να μην αλλοιωθεί ο τοπικός πολιτισμός και παράδοση.
Σε πανελλήνιο επίπεδο λειτουργεί ήδη δίκτυο πολιτιστικών ενώσεων που προσπαθούμε να το επεκτείνουμε με την δημιουργία και άλλων ενώσεων – ομοσπονδιών, ώστε η φωνή του ενός να γίνει φωνή όλων μας. Γι’ αυτό είναι ανάγκη το αρμόδιο υπουργείο να στηρίξει και να βοηθήσει την όλη προσπάθεια, διότι πιστεύουμε πως αυτή η ένωση μόνο θετικά μπορεί να συνεισφέρει στη χώρα μας.
Λόγω αποστάσεως και τεράστιου κόστους δεν υπάρχει η δυνατότητα να παρουσιαστεί ο πολιτισμός μας και η παράδοση μας εκτός του νησιού , χωρίς την κρατική μεριμνά και στήριξη. "
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος
Παναγιώτης Εγγλέζος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου