Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Η Ανάρτηση του Αντώνη Σ. Χατζηιωάννου σχετικά με την επιλογή μη Ρόδιων μουσικών σε εκδηλώσεις Πολιτιστικών Συλλόγων.

Έκανα μια προσπάθεια να συμπεριλάβω εκτός από την ανάρτηση και όλα τα σχόλια που ακολούθησαν χωρίς φυσικά να αλλάξω το παραμικρό…

Η ανάρτηση.

Ο Antonis Hajiioannou πρόσθεσε 2 νέες φωτογραφίες.
14 Αυγούστου στις 3:52 μ.μ. · 
Ο ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΒΡΟΝΤΗΣ, Ο SAMUEL BAUD-BOVY & ΕΝΑΣ ΛΑΕΡΜΕΝΟΠΑΤΙΝΙΩΤΗΣ
ΣΤΗ 14Η ΓΙΟΡΤΗ ΜΕΛΙΟΥ & ΣΟΥΜΑΣ, ΣΤΑ ΣΙΑΝΝΑ, ΣΤΙΣ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

Το περασμένο Σάββατο στις 12 Αυγούστου βρέθηκα και εγώ στά αγαπημένα Σιάννα στην 14η γιορτή μελιού και σούμας. 
Αρχικώς θέλω ως Δωδενκανήσιος (Πάτμιος & Λαερμενός) και ως εν Ρόδω γενηθείς, να εκφράσω την ταπεινή μου εκτίμησή μου για όλες/ους του συμπατριώτισσες/τες μας Σιαννίτισσες/ες και ιδιαιτερως στον οτρηρό πολιτιστικό σύλλογο ‘Η Βράσια’ για την συνολική τους δράση και προσφορά τους στο χωριό τους και στο νησί μας.
‘’Να τους έχει ο θεός γερούς να ξανανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε’’ κατά τον Σαββόπουλο 
Και τώρα ο καημός μου, η μελαγχολία μου και το παραπονό μου.
Σε πληθώρα χωριών και νησιών της Δωδεκανήσου παρατηρούμε το φαινόμενο της‘μουσικής κατάκτησης’ απο την Κρήτη, ιδαιτέρως στα τοπικά πανηγύρια.
Λες και αν δεν υπάρχει ορχήστρα κρητικής μουσικής το πανηγύρι θα αποτύχει.
Η Κρήτη μας είναι καμάρι και υπερηφάνια για κάθε Έλληνα.
Είναι το νησί που σημάδεψε την οικουμενη με τον Κρητομινωικό πολιτισμό του.
Είναι η γενέτειρα κορυφαίων ανδρών και γυναικών της χώρας μας.
Είναι πατρίδα του ανδρός που το 1920 έφτασε την ελλάδα σε δύο ηπείρους και πέντε θαλασσες, του γίγαντα Λευτέρη Βενιζέλλου.
Στην δε οικογένειά μας έχουμε δυό θείους λεβέντες Κρητικούς, ερωτικούς μετάναστες στα Λάερμα, άρα και ξεδέλφια ήγουν δέσμοι αίματος.
Αντώνης. Σ. Χατζηιωάννου 
Οθεν ότι γράφω δε ενέχει ίχνος αντικρητικής προκατάληψης πάρεξ μόνο παράπονο.
Ζηλευω τους Κρητικούς.
Ζηλευω που το νησί ειναι ενα διαχρονικό μουσικό εργαστήρι.
Δεν υπάρχει σπίτι που δε έχει έναν τουλαχιστον μουσικό.
Στο νησί της Ροδου, στο μεγα νησί της Δωδεκανήσου η τοπική παράδοση και ο τοπικός πολιτισμός αγκομαχεί.
Αν ακόμη ανασαίνει αφείλεται στους πολιτιστικούς συλλόγους και στους ανθρώπους που τους υπηρετούν συνήθως με προσοπικές θυσίες και υπεβάσεις.
Σ’ όλους απευθύνω την ευγνωμοσύνη μου και την επίνευσή μου. 
Με πρωτοπόρους λοιπόν τους πολιτιστικούς συλλόγους και την ομοσπονδία τους ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να ξεκινήσουμε την δική μας ‘πολιτιστική αντιμεταρρύθμιση’, κόντρα στην πολτιστική ομογενοποίηση, οπου όλη η χώρα θα έχει τον ίδιο τοπικό πολιτισμό την ιδια μουσική και τους ιδιους χορούς (και εδώ θα επικρατήσει ο ισχυρότερος), αφήνοντας τον ιθαγενή μας Ροδίτικο - Δωδεκανησιακό πολιτισμό στην λήθη. 
Στα μέσα Ιουνίου 1930 ο μουσικός ερευνητής – λαογραφος και όχι μονον, Samuel Baud-Bovy έφτασε στα ιταλοκρατούμενα τότε Δωδεκάνησα με σκοπό να βρει μουσικούς που θα άξιζε να ταξιδέψουν στην Αθήνα για να ηχογραφηθούν από τον Σύλλογο Δημοτικών Τραγουδιών (έτσι λεγόταν τότε το Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο) αλλά και για να καταγράψει με το αυτί ό,τι άλλο μουσικό υλικό είχε να του προσφέρει το κάθε νησί.
Ήταν μια δουλειά που μόνο ένας ξένος σαν τον Baud-Bovy θα μπορούσε να κάνει χωρίς να προκαλέσει τις υποψίες των Ιταλών ότι προπαγανδίζει υπέρ της ένωσης των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα. Ο πρώτος σταθμός του στα Δωδεκάνησα ήταν η Ρόδος, και στο κάθε νησί που πήγαινε τότε αλλά και στα επόμενα χρόνια , 1931 & 1933, ερχόταν σ’ επαφή με τους τοπικούς ειδήμονες. Στη Ρόδο τον βοήθησε στις έρευνές του ο ......Σαννίτης Αναστάσιος Βρόντης που γνώριζε καλά τα σχετικά με το τοπικό δημοτικό τραγούδι. Η έρευνα του Baud-Bovy στα Δωδεκάνησα απέφερε πλούσιους καρπούς. Και συγκεκριμένα, δύο τόμους με νότες και στίχους απ’ όλα τα νησιά, που εκδόθηκαν από το Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο το 1935 και 1938. Μία διατριβή στα γαλλικά για τα κείμενα όλων αυτών των τραγουδιών, που κυκλοφόρησε στο Παρίσι το 1936. Και ακόμα, μια ανέκδοτη σύνθεση για φωνή και πιάνο εμπνευσμένη από το δωδεκανησιακό τραγούδι.
Τα εν λόγω βιβλία ανατύπωσε την δεκαετία του 2000 η Ένωση Δήμων & Κοινοτήτων Δωδεκανήσου και ειναι προσβασιμα σέ όποιον επιθυμεί. 
Τον εικοστό αιώνα οι μουσικές καταγραφές, οι δικογραφίες και τα βιβλία με την αποτύπωση των μουσικών σκοπών, κλιμακων, μοτίβων κλπ των νησιών και των χωριών της Δωδεκανήσου είναι πολυάριθμα.
Εκλεινα λοιπόν στα ματια μου καθήμενος αναμεσα στούς αγαπημενους συμπατριώτες μου στα Σιάννα και επί δύομιση ώρες ( πιο πολύ δεν άντεξα για τι με πήρε και με σήκωσε το παράπονο), ταξίδευα νοερά στα Σφακιά, τσι Αρχάνες, στο Τζερμιάδο Λασίθιου, τσε λοιπά τση μέρη, οπ’ ‘οπινα ρατσ(κ)ιές και όχι σούμα. 
Άνοιγα τα μάτια και ήμουν ακόμα στα Σιάννα δίπλα από τον φίλο μου τον Σάββα, σε τοπικό (Ροδiτικο;) πανηγύρι που έχει σκοπό να προβάλει τα τοπικά μας προιόντα και τον τοπικό; πολιτισμό μας και στο χέρι εβάσταγα σούμα και όχι τσικουδιά..... 
Όταν ο κατα τεκμήριο εξαιρετικός επικεφαλής Κρής μουσικός αναγγειλε : ‘’και τώρα ‘Ροδιτικος πηδηχτος χορός’ και ξεκίνησε να πέζει η ορχήστρα κάτι σαν trans rave Roditikos Pidihtos, τότε ο Αναστάσης Βρόντης και ο Samuel Baud-Bovy με έπιασαν απο τον λαιμό και μού ’παν ‘’σήκω ρε και υπερασπίσου αν όχι την παράδοσή σας, τουλάχιστον την δουλειά μας’’. 
Πλησίασα τον Κρητικό λύραρη και με τις λίγες μουσικές μου γνώσεις (ως αυτιδίδακτος μουσικός) του’ πα: ‘’πατριώτη αυτό που πάιζετε δεν ειναι ούτε το μουσικό μετρο ούτε ο ρυθμός του ‘Ροδίτικου πηδηχτού’’, εκείνος αποδεικνύοντας ότι ειναι πραγματκός μουσικός, σηκώθηκε μου έδωσε το χέρι του και μου’ πε: ‘έχεις δίκιο δεν τον ξέρω’.... 
Συμπερασματικά και στο δια ταύτα, μιλώντας τουλαχιστον για την Ρόδο. 
Προκειμενου όχι μονο να διασωθεί αλλα να αυγατίσει ο μουσικός μας πολιτισμός, τόσον η Περιφερεια Νοτίου Αιγαίου όσον και ο Δήμος Ρόδου όταν συνδιοργανώνουν, χρηματοδοτούν. ενισχύουν κλπ αναλογες εκδηλώσεις και ιδαίτερα τοπικά πανηγυρια να ζήτουν (για να μην πώ απαιτούν) απο τους διοργανωτές να καλούν μουσικούς που υπηρετούν και διακονούν την μουσική παραδοση της Ρόδου και της Δωδεκανήσου. 
Η Ομοσπονδία των Πολιτιστικών Συλλογων του νησιού οφείλει επίσης να καταγράψει, να στηριξει και να προωθήσει τους ντόπιους μουσικούς, που δεν είναι λίγοι αλλα ειναι προφανώς παραγκωνισμένοι.
Αν τους ξανανακαλύψουμε και τους υποστηρίξουμε θα γίνουν ακομη καλυτεροι.
Αν μόνο ο γράφων γνωρίζει αρκετούς, η ομοσπονδία οφείλει να τους γνωρίζει όλους.
Χωρίς να θέλω να αδικήσω κανένα απο τους Ροδίτες και Δωδεκανήσιους μουσικούς, να μου επιτραπεί να αναφέρω δυό, κυριολεκτικά νέους μουσικούς, που συμμετείχαν στο 12ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών φέτος τον Ιουλίο, στην Κρεμαστή , τον Μανώλη ΜΠΑΛΑΣΑ και τον Γιάννη ΡΟΔΙΤΗ, που αποδεικνύουν ότι υπάρχει και ταλέντο, φλόγα και ελπίδα. 
Πιστεύω ότι ο φίλος συματριώτης Τάκης ΕΓΓΛΕΖΟΣ, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου συμφωνεί με το πνέυμα και την ουσία όσων καταθέτω και με την συνεργασία του Τμήματος Πολιτισμού της Περιφέρειας και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Ροδου (αδελφέ τ’ ακούς;) θα αναθεωρήσουν την δεδομενη πρακτική οικονομικής στήριξης πολιτιστικών εκδηλώσεων, υιοθετώντας και αναπτύσσοντας προγράμματα και τακτικές στήριξης, ενίσχυσης και ανάδειξης της μονάκριβης μουσικής μας παρακαταθήκης.
Ελπίδα μας, ο Πολιτισμός μας.....

Ρόδος, 14 ΑΥΓ 2017 
Αντώνης Σ. ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ
(Λαερμενοπατινιώτης αυτοδίδακτος ερασιτέχνης μουσικός)

Τα σχόλια που ακολούθησαν στην τοποθέτηση του Αντώνη Σ. Χατζηιωάννου

Σάκης Ελισσαίου Η Άλκιστης μου είπε να σε φιλήσω

Antonis Hajiioannou Φίλα μου την ωραία (τυχερέ !) Ελένη σου και πατσίζουμε...\

Ρουβήμ Καρασάββας Κάτι τέτοια με κάνουν και παραδέχομαι – ακόμα – κάποιους που ασχολούνται με τα κοινά του νησιού μας… Δεν ξέρω αν έχω το δικαίωμα, αλλά σου λέω ΜΠΡΑΒΟ Αντώνη!!!

Antonis Hajiioannou Ρουβήμ , ο λόγος σου ανοιχτό πανί, στα πέλαγα γυρίζει , τις μουσικές του τόπου μας ο αγέρας μουρμουρίζει......

Ρουβήμ Καρασάββας Antonis Hajiioannou Έχω την εντύπωση, ότι η τοποθέτηση σου για το θέμα των μουσικών, είναι γενική… το βλέπουμε σε αρκετές εκδηλώσεις και δεν νομίζω ότι αυτό θίγει τα όμορφα Σιάννα μας…

Antonis Hajiioannou Ρουβήμ Καρασάββας Ακριβώς Ρουβήμ είναι γενική.... συμβαίνει σε πολλά νησιά και του νομού εξαϋλώνεται η μουσική μας παράδοση ...ο αείμνηστος Βρόντης με ώθησε μα εκφράσω τον προσωπικό καημό μου (επ' ουδενί κριτική στον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού που μάχεται υπό δυσχερείς συνθήκες), μιας και ήμουν στο χωριό του, τα αγαπημένα Σιάννα. Τέλος οφείλουμε Ρουβήμ να αναδείξουμε την σπουδαία συγγραφική εργασία των ΒΡΟΝΤΗ-ΜΠΩΒΥ, για να γίνει κτήμα και των επόμενων γενιών Ροδιτών / Δωδεκανησίων....

Μενεγάκης Κώστας Φίλε Αντώνη, έλεος πια με αυτή την κριτική σας και τή δημοσιοποίηση των ανησυχιών σου πρώτου ζητήσεις το λόγο από το Σύλλογο Σιαννών για να έχεις μια ολοκληρωμένη άποψη. Και εμείς είμαστε υπέρ της παράδοσης μας αλλά υπάρχουν προβλήματα που δεν βοηθούν να πετύχουμε τούς στόχους μας. Όποτε θες το συζητάμε. Ευχαριστώ.

Orestes Hatziioannou Δηλαδή κύριε Μενεγάκη για να εκφράσει κανείς τη γνώμη του πρέπει να ζητήσει πρώτα την άδεια του οποιουδήποτε τοπικού συλλόγου; Διακρίνετε εσείς το οτιδήποτε κακόβουλο σε αυτή τη γνώμη ή ότι στοχοποιούνται συγκεκριμένα τα Σιάννα και οι Σιαννίτες; Απλώς εκφράζεται μια άποψη για ένα γενικό φαινόμενο στο νησί με αφορμή μια εκδήλωση που ο γράφων έτυχε να παρακολουθήσει. Προφανώς δεν αφιερώσατε πολύ χρόνο και φαιά ουσία για να διαβάσετε και να κατανοήσετε τη συγκεκριμένη δημοσίευση προτού να δηλώσετε την οργή σας με το αντίστοιχο κουμπί. Αν νιώθετε ότι η ουσία ήταν κριτική στοχευμένη προς το χωριό και το σύλλογό σας, κάνετε λάθος.

Μενεγάκης Κώστας Χαίρεται και ευχαριστώ για το χρόνο που αφιερώσατε να διαβάσετε τα σχόλια μου. Πιστεύω όμως ότι όταν κάποιος έχει θεσμικό ρόλο και είναι πολιτικό πρόσωπο τα σχόλια και οι ανησυχίες του περνούν μεγάλη έκταση. Με ενοχλεί ότι εντόπισε κάποιο κατά τη γνώμη του λάθος... δεν είδα όμως να σχολιαστούν και τα πολλά που συμπεριλαμβάνονται στην εκδήλωση και δεν υπάρχουν αντίστοιχα σε άλλες γιορτές. Θα θεωρούσα σωστότερο, κατά την γνώμη μου, να συζητηθούν μεταξύ του κυρίου Αντώνη και του συμβουλίου για καταθέσουμε κι εμείς τις δικές μας ανησυχίες. Εγώ προσωπικά λοιπόν θα περιμένω να δω αν θα ασκηθεί η ίδια, κατά την δική μου πάντα γνώμη, κριτική στην αρχαιότερη και μεγαλύτερη γιορτή της Ρόδου, την γιορτή κρασιού στον Έμπωνας ή έστω στο χωριό του κυρίου Αντώνη που έχει καλεσμένο τον Λιδάκη. Ευχαριστώ και πάλι για το χρόνο σας και αν θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες καλέστε με στο 6977742434.

Μενεγάκης Κώστας Τονίζω ότι αυτά όλα είναι δικές μου απόψεις και όχι του συλλόγου μας που δεν έχει ενημερωθεί ακόμα.

Orestes Hatziioannou Άρα προφανώς αν δεν γίνει αντίστοιχη δημοσίευση στο facebook, για τις γιορτές του Έμπωνα και των Λαέρμων τι σημαίνει; Ότι έχει στοχοποιήσει ο Αντώνης τα Σιάννα και σας καθιστά υπεύθυνους για τη διατήρηση των τοπικών παραδόσεων; Μια καλοπροαίρετη κριτική ήταν και η διατύπωση ενός ειλικρινούς προβληματισμού μεταξύ φίλων σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης, για μια κατά τα άλλα πολύ όμορφη εκδήλωση σε ένα χωριό που τόσο ο Αντώνης όσο και εγώ αγαπάμε και μας αρέσει να πηγαίνουμε. Δεν ήταν ούτε δελτίο τύπου, ούτε πολιτική θέση. Εκτός του ότι δεν αντιληφθήκατε την ουσία της δημοσίευσης, δίνετε και έκταση που δε χρειάζεται.

Μενεγάκης Κώστας Εγώ έστειλα το τηλέφωνο επικοινωνίας μου, μου στέλνεις και εσύ το δικό σου να τα πούμε καλύτερα;

Μενεγάκης Κώστας εγώ κατάλαβα πολύ καλά την ουσία και τους προβληματισμούς του φίλου Αντώνη, απλά αντιδρώ έτσι γιατί έγινε με λάθος τρόπο... ένα έχω να πω και κλείνω... Από λόγια σε αυτό το τόπο τα προηγούμενα χρόνια χορτάσαμε, πράξεις θέλουμε. Εμείς λοιπόν που υπηρετούμε ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ τον πολιτισμό μας, είμαστε στην διάθεση σας και με όρεξη να αναδείξουμε τον τοπικό μας πλούτου. Τα υπόλοιπα που κάνετε είναι ξεκατινιασμα και εφέ στο διαδίκτυο... ΠΡΆΞΕΙΣ ΛΟΙΠΌΝ ΚΑΙ ΕΜΕΊΣ ΕΊΜΑΣΤΕ ΕΔΏ.

Orestes Hatziioannou Ειλικρινά αυτός ο θυμός, αυτές οι προσβολές και αυτές οι μαγκιές με τα "πάρε με τηλέφωνο να τα πούμε" είναι αστεία πράγματα. Τέλος η κουβέντα.

Μενεγάκης Κώστας Όποιος φοβάται τον αντίλογο την κάνει με ελαφρά πηδηματακια, άμα θέλεις ρώτα για το ποιόν μου και θα καταλάβεις τί εννοώ. Δεν είναι μαγκιά το πάρε με τηλέφωνο, απλά πιστεύω ότι θα γίνει καλύτερη συζήτηση... αν δεν το θέλεις όμως φυσικά είναι δικαίωμα σου.

Antonis Hajiioannou κριτική επ' ουδενί λόγω και σε κανένα, μόνο προσωπικό παράπονο εξέφρασα σε σας όλους που παλεύετε μόνο συγχαρητήρια σας αξίζουν, χωρίς εσάς και αυτομάτως δεν γίνεται τίποτα... μόνο τον καημό μου εκφράζω...

Μενεγάκης Κώστας Η κριτική και η προσωπική άποψη του καθενός είναι δεκτή, δεν επιλέξατε όμως κάποια άλλη εκδήλωση απο τις χιλιάδες που γίνονται στο νησί μας για καταθέσετε το παράπονο σας, αλλά την εκδήλωση ενός χωριού 80 κατοίκων. Πρέπει να αμυνθούμε των αποφάσεων μας.

Antonis Hajiioannou Φίλε Κώστα, δεν έκαμα καμία κριτική σε κανένα, σας εκφράζω κι πάλι τα ταπεινά μου συγχαρητήρια για την προσπάθεια σας, να είστε όλοι καλά, γεροί και υγιείς, σ' όλους στους Σιαννίτες υποκλίνομαι, είμαι όμως πεπεισμένος ότι αν ζούσε ο συγχωριανός σαςΑνάστασης Βρόντης θα εξέφραζε και αυτός το παράπονό του για την σπουδαία δουλειά που έκαμε με τον Μποβύ και δεν έχει αναδειχθεί στο νησί μας. Πάλι συγχαρητήρια και δεν θα επανέλθω

Μενεγάκης Κώστας Δεκτό, προφανώς ο αντίλογος δεν σε ενδιαφέρει. Επαναλαμβάνω όμως και πάλι, όποτε θες το συζητάμε. Ευχαριστώ και συγνώμη.

Κική Βογιατζόγλου Μπραβο Αντωνη!!!!

Antonis Hajiioannou συγχωρείστε μου ορισμένα ορθογραφικά λάθη ένεκα βιασύνης ...

Yannis Dionyssiotis A Αντωνη εκανες σωστη τοποθετηση! Πιστευω πως και απο το νεο ποστο θα προσφερεις. Καλο κουραγιο.

Antonis Hajiioannou Γιατρέ ευχαριστώ να 'σαι καλά και καλή Παναγιά

Ilias Ouzounidis Αγαπητε Αντωνη Προσυπογραφω ολα οσα αναφερεις.Καθε τοπος πρεπει να αναδυκνειει πρωτιστως τον πολιστικο πλουτο που διαθετει.ΕΔω να αναφερω τον σημαντικο ρολο πουμπορει και πρεπει να διαδραματισει το μουσικο σχολειο.Και κατι που μ ενδιαφερει προσωπικα που μπορω να βρω τα βιβλια που εξεδωσε η Ενωση Δημων και Κοινοτητων. Το 2000

Πανορμιτης Κρητικος Καλοριζικος

Ipapanti Koullia Αφορά όλα τα νησιά μας ,αν και η Κάλυμνος αντέχει περισσότερο μουσικά και λόγω του μουσικού της πλούτου αλλά και της ιδιαιτερότητάς της, (βουτηχτάδες, κλπ), παρόλα ταύτα η <<μουσική εισβολή>> των Κρητών και στην Κάλυμνο είναι αισθητή. Οφείλουμε να διατηρήσουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές αυτόν τον μουσικό πλούτο και μάλιστα όσο πιο αυθεντικά γίνεται.

Μανώλης Χατζηπαυλής ΑΓΑΠΗΤΕ ΑΝΤΩΝΗ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ . !!!

Anthoula Koliadi-Tiliakou Ντωνιό μου! Να είσαι αισιόδοξος! Υπάρχουν νέοι άνθρωποι και παιδιά που "σκαλίζουν" και ψάχνουν τα πραγματικά μας τοπικά ακούσματα! Νά´σαι σίγουρος ότι ειδικά στο σχολείο μας (στο Μουσικό Σχολείο) γίνεται πολύ καλή δουλειά. Με καλές συνεργασίες, μεράκι και καλή θέληση θα αναδειχθούν οι πραγματικές μας βάσεις, όπως και θα αναβιώσει το πραγματικό παραδοσιακό πανηγύρι, όπως τουλάχιστον το πρόλαβα μικρή...!

Κώστας Τρέχας Αντώνη και εγώ θα συμφωνήσω μαζί σου !!!

Παναγιώτης Παπασταμάτης Μπραβο Αντωνη εβαλες τα πραγματα στη θεση τους

Giobliaki Athina Συμφωνω απολυτως μαζι σου. Ο καθε τοπος πρεπει να αναδυκνειει τον πολιτισμο του πρωτιστως. Οχι να πηγαινουμε σε εκδηλωσεις και να αισθανομαστε οτι ειμαστε στην Κρητη....αντε και προς το τελος της εκδηλωσης και κανενα Δωδεκαννησιακο και ισως ισως Ροδιτικο σαν να κανουν χαρη

Konstantina Kladogeni Δεν μπορείς να φανταστείς Αντώνη μου σε ποοοσες συζητήσεις επέμενε το ίδιο παράπονο.... Στη Ρόδο όπως έχουμε αντιμετωπίσει τα πάντα μας.... Αντιμετωπίσαμε και τη μουσική μας.... Και η κρητική μουσική που ταξιδεύει σε μας πολλές φορές ουδεμία σχέση έχει με την κρητική μουσική.... Παρολαυτα την Κρήτη την αγαπώ και έχοντας ζήσει έξι χρόνια από τη ζωή μου εκεί της παραδέχομαι την ηθική στάση και αντίσταση στην γενικότερη παρακμή...Με θλίβει ειλικρινά και βαθύτατα το γεγονός....και με σεβασμό κοινοποιώ....

Glymis Yiannis Το προβλημα Αντωνη μου βρισκεται στους ανθρωπους που αποφασιζουν για την μουσικη επενδυση καθε πανηγυρεως. Ισως στον αγωνα τους για την επιτυχια της εκδηλωσης ξεχνουν η καλυτερα τους διαφευγει οτι σκοπος της ιδιας της εκδηλωσης ειναι και η ευκαιρια να προβληθει και ο τοπικος πολιτισμος μερος του οποιου ειναι και η μουσικη κουλτουρα και δυστυχως επιλεγουν κατι που θεωρουν οτι θα ειναι ... Αξιον Λογου. Ευτυχως ομως και το μουσικο σχολειο που με συγκινηση παρακολουθω την δουλεια του οσο δυναμαι και που πιστευω πως αν οι ...ΟΔΗΓΟΙ. εχουν αγαπη για τον τοπο τους και τα συν αυτω υλικο υπαρχει που μπορει να συνεχισει την τοπικη μουσικη κουλτουρα και σιγα σιγα να περιορισει στον βαθμο που πρεπει ολες τις αλλες μουσικες κουλτουρες καθολα σεβαστες και αγαπημενες. Φυσικα και ολα αυτα δεν ειναι κριτικες αλλα διαπιστωσεις που περιβαλλονται απο αγαπη για τον τοπο.

Chrysanthi Papavasiliou Μπράβο Αντώνη μου που εξέφρασες ευθαρσώς όσα συχνά κουβεντιάζονται στα τραπέζια των πανηγύρεων όντως με παράπονο και με απορία: Μα εμείς τέλος πάντων δεν έχουμε δική μας πλούσια μουσική παράδοση και τόσους παραδοσιακούς οργανοπαίκτες;;; Με παρηγορεί πράγματι η ύπαρξη του μουσικού σχολείου..

Ρουβήμ Καρασάββας Κάθε χρόνο κάνω αρκετές ανακοινώσεις μέσα από το Ιστολόγιο μου αλλά και από το Facebook για τη Γιορτή Μελιού και Σούμας με διάφορους τρόπους… είτε με τις ανακοινώσεις του Συλλόγου, είτε με ανέβασμα διαφόρων φωτογραφιών από το χωριό, οι οποίες προτρέπουν τον κόσμο να πάει εκεί… να πάει στο χωριό που αγαπώ… Αρκετές φορές, φίλοι που πήγαν εκεί, μου επεσήμαναν το θέμα της μουσικής επιλογής – όχι ότι διαφωνούσαν με το πρόσωπο του μουσικού, κάθε άλλο μάλιστα, αλλά, τους “έλειπε” το Ροδίτικο, το γνήσιο μουσικό άκουσμα… 
Αυτό βέβαια συμβαίνει και σε πάρα πολλές εκδηλώσεις στο νησί μας και είναι πολύ λυπηρό…
Για τον φίλο μου τον Κώστα Μενεγάκη θα ήθελα να πω ότι είναι ένας αγνός αγωνιστής που παλεύει για το χωριό μας κάτω από δύσκολες συνθήκες… μην ξεχνάμε ότι τα Σιάννα έχουν 100 κατοίκους οι οποίοι όμως “μετατρέπονται” σε 1.000 για να επιτύχει αυτή η γιορτή… Οι άνθρωποι αυτοί, κατάφεραν μέσα σε λίγα χρόνια, να δημιουργήσουν την μεγαλύτερη και ίσως την καλλίτερη εκδήλωση στο νησί της Ρόδου… 
Πιστεύω, γνωρίζοντας και τον πολύ καλό φίλο Αντώνη, ότι η τοποθέτηση του – άσχετο αν έτυχε η κουβέντα για τα Σιάννα – ότι εξέφρασε την αγωνία του – την αγωνία όλων μας – για το μέλλον της μουσικής και όχι μόνο Παράδοσης αυτού του τόπου… 
Αυτά σαν ένας Σιαννίτης που αγαπά όλη τη Ρόδο… 
Υ.Γ.
Μην ξεχνάμε ότι σε γιορτές κρασιού, τα ποτά που κάνουν “θραύση”, είναι το… “ροδίτικο” ουίσκι και η εισαγόμενη μπύρα…

Μενεγάκης Κώστας Διοργανώνουμε ανάλογες εκδηλώσεις καθ' όλη την διάρκεια της χρονιάς, πανυγήρι στην Ζωοδόχου πηγής με τοπική ορχήστρα, συγκεντρώνουμε 300 άτομα, πανυγήρι Αναλυψεως στα Μονοσυρια με τοπική ορχήστρα και συγκεντρωνουμε 500 άτομα, πανυγήρι Αγίου Παντελεήμονα στην πλατεία του χωριού με τοπική ορχήστρα και συγκεντρωνουμε 1000 άτομα. Που εντοπίζετε λοιπόν το πρόβλημα, σε εμάς τους συλλόγους ή στην τοπική κοινωνία οι οποίοι δεν είναι τοπικιστές; Μήπως φταίει και λίγο κάποιοι οι οποίοι άφησαν να διεισδύσει τόσο πολύ η "άλλη" μουσική στο νησί μας και στο μυαλό του ντόπιου. Χάνεται η κουλτούρα μας και η παράδοση μας και είμαστε θεατές, οι σύλλογοι όμως προσπαθούν με ότι τρόπο μπορούν να τα διατηρήσουν... ο σκοπός αγιάζει τα μέσα λέγαν οι παλιοί. Εμένα λοιπόν δεν με πείραξε η άποψη του φίλου Αντώνη αλλά ο τρόπος που επελέγει να γίνει, ρώτησε για πιο λόγο γίνεται αυτό, κατέθεσε τίς ανησυχίες του στο σύλλογο, προσπάθησε με πράξεις να το αλλάξει αυτό; Εδώ είμαστε λοιπόν εμείς, ανοικτοί για διάλογο ώστε να βρούμε μια λύση, είμαστε οι πρώτοι που το θέλουμε αυτό για πολλούς και διαφόρους λόγους. Ευχαριστώ. Υ.Γ. Στο τοπικό πανηγύρι στα Μονοσυρια που η μουσική είναι από τοπική ορχήστρα, πόσοι από τους παραπάνω που σπευσαν να υπερασπιστούν τον φίλο Αντώνη έχουν παρευρεθεί ώστε να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια; Διοργανώνεται εδώ και 17 χρόνια για όσους δεν το γνωρίζουν.

παναγιωτης εγγλεζος Η Ομοσπονδία μας που η δημιουργία της ολοκληρώθηκε το 2015, σήμερα αριθμεί 48 μέλη και 4 υπό ένταξη. Η τεράστια αύξηση των μελών από την ίδρυσή μας αλλά κυρίως από πέρυσι μέχρι σήμερα, δηλώνει την πίστη μας στους στόχους που υπηρετούμε και την ανάγκη μας να ενώσουμε τις δυνάμεις για να τους πετύχουμε. 
Όσοι βρισκόμαστε στους Συλλογους έχουμε ένα κοινό χαρακτηριστικό. Την αγάπη μας στον Λαϊκό πολιτισμό και την απόφασή μας να τον υπηρετήσουμε. Ο Λαϊκός πολιτισμός είναι γεγονός ότι υστερεί σε αναγνώριση από την πολιτεία έναντι των άλλων μορφών πολιτισμών όπως του ιστορικού και επιβεβαιώνεται πολύ εύκολα αν σκεφτούμε πόσα μουσεία λαϊκού πολιτισμού λειτουργούν στη χώρα μας. 
Ο πολιτισμός όμως δεν είναι μονομερής έννοια. Χαρακτηρίζει μια κοινωνία. Συμπεριλαμβάνει την παιδεία, τις αξίες, την ηθική, το σεβασμό, την αλήθεια, την ειλικρίνεια, το πάθος, την αγάπη. 
Όλοι εμείς που εθελοντικά και θέλω να πιστεύω απαλλαγμένοι από προσωπικές φιλοδοξίες και υστερόβουλες σκέψεις, αποφασίσαμε να δραστηριοποιηθούμε σε αυτό το χώρο, αυτά πρωτίστως οφείλουμε να αναδείξουμε και να διατηρήσουμε. Είναι χρέος όλων μας να επαγρυπνούμε για την ενότητά μας και τη διαφύλαξη του έργου μας. Οι Πολιτιστικοί σύλλογοι έχουν και ένα άλλο σημαντικό έργο να επιτελέσουν: Τη συλλογική δράση, την ανταλλαγή πληροφοριών και την υγιή επικοινωνία. 
Ο πολιτισμός και οι παραδόσεις είναι ένα πανανθρώπινο αγαθό και το έργο της Ομοσπονδίας θα ήθελα να επισημάνω για άλλη μία φορά είναι τεράστιο και ο δρόμος μακρύς και δύσκολος. 
Φίλε Αντώνη όπως είπαμε και την ημέρα της εκδήλωσης, από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε η σκέψη της ομοσπονδίας ήταν να διασωθεί η παράδοση μας και να αναδείξουμε τα δικά μας παιδιά .. η ομοσπονδία προσπαθεί να δημιουργήσει μια δικια της ορχήστρα με τα παιδιά που αναφέρεις και με όλους τους υπόλοιπους που βγαίνουν μέσα από το στολίδι που έχουμε, το μουσικό σχολειό μας , ώστε να παίρνουν μέρος στις εκδηλώσεις του νησιού, η προσπάθεια είναι δύσκολη όχι όμως ακατόρθωτη .. τώρα το θέμα με τα σιαννα και τα κάθε σιαννα , δεν είναι κάτι καινούργιο και σίγουρα δεν είναι υπεύθυνος κανένας σύλλογος για την νοοτροπία που υπάρχει εδώ και μια δεκαετία .. οι σύλλογοι και ιδικά των μικρών χωρίων προσπαθούν μέσα από μια μεγάλη εκδήλωση που κάνουν μια φορά τον χρόνο να καλύψουν τις δράσεις όλου του χρόνου και αναγκαστικά ακολούθουν την ..μόδα .. θέλει μεγάλη προσπάθεια από όλους μας για να αλλάξει αυτό και σίγουρα δεν μπορεί να γίνει από την μέρα στην άλλη .. οι τελευταίοι που φταίνε είναι οι σύλλογοι γιατί εδώ και μια δεκαετία οι φορείς που επιχορηγούν τις εκδηλώσεις δεν φρόντισαν να βάλουν ένα φρένο .. και καταλαβαίνεις τι λέω .. με αποτέλεσμα να γίνει μόδα … ακόμα και στα γαμήλια γλέντια για να γίνει…. γλέντι ..πρέπει να παίξει μαντινάδα …ξέρω τον λόγο και γιατί το είπες όλο αυτό και συμφωνώ μαζί σου αλλα χωρίς την βοήθεια των αιρετών δεν μπορούν οι σύλλογοι να κάνουν τίποτα και μοιραία θα ζούμε όλο αυτό το …. Θέλω να σου πω ότι η προσπάθεια των συλλόγων είναι τεραστία και τις περισσότερες φορές άνιση για να κρατήσουμε όρθια την παράδοση μας !!! βοηθείστε μας !!!!!

Κική Παπαϊγνατίου 1000 φορές ΜΠΡΑΒΟ!!!

Loukas Stefanou Πολυ σωστα τοποθετηθηκες αντωνη και τοποθετησες!!!!!!γιατι η τοποθεσια ειναι τα δωδεκανησα!!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου