Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Κρητηνία: Διαχρονική αξία στην ιστορία και τον Πολιτισμό μας…

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: Ένα μικρό χωριό γεμάτο άξιες!!!

Ένα μικρό αφιέρωμα στη φιλόξενη και πανέμορφη Κρητηνία μας αλλά, με κάτι διαφορετικό… Θα δούμε τη ζωή στο χωριό μέσα από παλιές φωτογραφίες… 

Όλες οι φωτογραφίες έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρητηνίας και μπορείτε να τις δείτε στην ιστοσελίδα http://www.kritinia.gr/

Την άδεια μου την έδωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου, καλός φίλος Μαριεττάκης (Τάκης) Δημήτρης…

Με την ευκαιρία, να ευχαριστήσω τους διαχειριστές του http://www.kritinia.gr/ για την καταχώριση του συνδέσμου του Ιστολογίου μου στη σελίδα: “ Χρήσιμοι Σύνδεσμοι-Links”

Για όσους δεν γνωρίζουν. Η Κρητινια διαθέτει: Βιβλιοθήκη, Λαογραφικό Μουσείο, υπαίθριο Θέατρο, Χορευτικό Παραδοσιακό Συγκρότημα , εκδίδει δικιά της εφημερίδα, έχει δικιά της Ιστοσελίδα, και πολλά αλλά!!! 

Με λίγα λόγια… Ένα μικρό χωριό γεμάτο άξιες!!! 

Οφείλω να το πω… Όταν ζήτησα την άδεια από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρητηνίας, κ. Μαριεττάκη (Τάκη) Δημήτρη για να αναρτήσω τις φωτογραφίες, μου είπε: Εσύ ιδικά δεν θα ζητάς άδεια… έχεις το ελεύθερο να πάρεις ότι θέλεις!!!
Πώς να μην αγαπώ αυτό το χωριό; 

Η Κρητηνία είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ρόδου και απέχει 50 χλμ. από την πόλη. Είναι κτισμένη σε ύψωμα και διαθέτει πανοραμική θέα με φόντο τα δάση που την περιβάλλουν, τη θάλασσα και το μεσαιωνικό κάστρο, χάρη στο οποίο έχει αποκτήσει μεγάλη φήμη και τουριστικό ενδιαφέρον. Εκτός από το κάστρο στο χωριό μπορείτε να δείτε το λαογραφικό μουσείο και να επισκεφθείτε το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη με τοιχογραφίες του 16ου αιώνα. Μπορείτε ακόμα να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Αμάρτου το οποίο είναι έξω από το χωριό σε απόσταση 3 χλμ. Οι μικρές γραφικές παραλίες της περιοχής, όπως η Κοπριά, το Καλάμι, η Παλιόχωρα ενδείκνυνται για μικρές αποδράσεις από τις πολυσύχναστες παραλίες.
Στο λιμάνι της Καμείρου Σκάλας που απέχει μόλις 4 χλμ. από το χωριό θα συναντήσετε αρκετές εκλεχτές ψαροταβέρνες και ένα αρχαίο ταφικό μνημείο λαξευμένο σε βράχο το οποίο τραβά την προσοχή των επισκεπτών. Από το λιμάνι της Καμείρου ξεκινούν τα καραβάκια για το γραφικό νησί τη Χάλκη. 
Η Κρητηνία είναι ένα φιλόξενο χωριό με απλοϊκούς κατοίκους οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και μαζί με τα αδελφικά χωριά Έμπωνα και Μαντρικό είναι από τα παραγωγικότερα της Ρόδου. Πολλοί Κρητηνέζοι μετανάστευσαν τα δύσκολα χρόνια σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στην Αμερική, Αυστραλία στον Καναδά. Με τη δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας πιστεύουμε ότι θα έρθουμε σε επαφή με τους απανταχού χωριανούς και να τους φέρουμε κοντά στο χωριό τους κρατώντας δεσμούς παράδοσης, φιλίας και αγάπης μαζί τους. 

Η εφημερίδα του Χωριού μας "Καστελλενά Μαντάτα" (http://www.kritinia.gr/gr-newspaper.htm ) άρχισε να εκδίδεται το 2006 με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού. Τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας της εφημερίδας εκδόθηκαν 3 φύλλα με πολλές ενδιαφέρουσες ειδήσεις και θεματικές ενότητες.
Η απήχηση της εφημερίδας ήταν από την πρώτη έκδοση πολύ μεγάλη και αυτό μας χαροποίησε ιδιαίτερα και μας έκανε να συνεχίσουμε με όρεξη και μεράκι για την έκδοση περισσοτέρων και καλυτέρων φύλλων.

Στέλνοντας e-mail στο info@kritinia.gr με τη διεύθυνση σας, θα σας αποσταλεί όποιο τεύχος επιθυμείτε χωρίς κόστος.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητηνίας "H ΚΑΣΤΕΛΛΟΣ" (http://www.kritinia.gr/gr-politistikos.htm ) ιδρύθηκε το 2000 από τον Μαριεττάκη Τάκη, μετά από προτροπές πολλών
κατοίκων του χωριού, ιδιαίτερα των γυναικών αφού προηγήθηκε η δραστηριοποίηση του Χορευτικού Μπαλέτου Κρητηνίας ύστερα από 40 χρόνια σε μια ανεπανάληπτη και συγκινητική εμφάνιση των νέων του Χωριού στην Άμαρτο. Στην προσπάθεια της ίδρυσης συνέβαλε επίσης ο Μανώλης Παπαθεοδωράκης. Ο πολιτιστικός Σύλλογος αντικατέστησε τον παλιό Σύλλογο με όνομα "Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ" που είχε έδρα τη Ρόδο και ιδρυτή το Σαλαμαστράκη Τάκη.
Η δράση του Συλλόγου και των Διοικητικών Συμβουλίων με τη συνεχή στήριξη των κατοίκων και των μελών του ολοένα και αυξάνει με αποτέλεσμα να αποτελεί πλέον ένα δυναμικό στοιχείο του Χωριού με προοπτικές για μεγαλύτερες δραστηριότητες.

Παρακάτω αναφέρουμε τις σημαντικότερες δραστηριότητες του Συλλόγου:


Δείτε ένα μικρό βίντεο του χωριού μας! Κλικ εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου