Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Παρεμβάσεις για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό (πρώτο μέρος)

Οι 4 πρώτες παρεμβάσεις του Απόστολου Π. Κυριατσούλη.

Ο Απόστολος Π. Κυριατσούλης είναι συνταξιούχος,.
Τα τελευταία 46 χρόνια ζει στη Γερμανία και ασχολείται με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμός, από το 1992 πολύ πιο συστηματικά. 
Είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου για την Μελέτη και Διάδοση της Ελληνικής Ιστορίας το 1994 και Πρόεδρος του.

Παρέμβαση 1η: 

Φίλοι μου στις επόμενες παρεμβάσεις μου θα προσπαθήσω κυρίως να δώσω σύντομα και μονολεκτικά μερικά ερεθίσματα για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό μέσα από τη την δουλεία του Συλλόγου μας, των 22 ετών στην Βαυαρία της Γερμανίας. 

Ασχοληθήκαμε με το πολιτισμό του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου από τη προϊστορική μέχρι την πρώιμη κλασσική εποχή, οργανώνοντας διεθνή συνέδρια, συμπόσια και μερικές δεκάδες ομιλίες και εκδίδοντας 18 βιβλία και φυλλάδια με αυτά τα θέματα ή καλύτερα με τους 4 πυλώνες του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού μας:

1) Φιλοσοφία/Λογοτεχνία, 
2) Τέχνη/Αγγειοπλαστική, 
3) Τεχνολογία, 
4) Αθλητισμός/ Ολυμπιακοί Αγώνες.

Δυστυχώς δεν διδασκόμαστε μεθοδικά/σωστά τον αρχαίο πολιτισμό μας ούτε στα σχολεία/γυμνάσια/λύκεια. Αμφιβάλλω επίσης, εάν οι φοιτητές των πανεπιστημιακών σχολών, εκτός από τις φιλοσοφικές/φιλολογικές/αρχαιολογικές σχολές και ίσως λίγο οι μαθηματικές και φυσικές σχολές ασχολούνται με τον αρχαίο πολιτισμό μας ήμε μερικούς από τους 4 πυλώνες του.
Απόστολος Π. Κυριατσούλης

Δεν το κάνω μόνο για να είμαστε περήφανοι για τον αρχαίο πολιτισμό μας, όχι μόνο για να ξέρουμε γιατί είμαστε περήφανοι για αυτόν, αλλά ίσως πρέπει από το παρελθόν μας να διδαχτούμε κάτι (όπως το κάνουν και άλλες χώρες), από τον ασήκωτο πολιτισμό, που εμείς οι έλληνες τραβούμε στη πλάτη μας και να το εφαρμόσουμε στο παρόν και το μέλλον. Ειδικά δε στα χρόνια της κρίσης. 

Καταλαβαίνω ότι χρειάζεται κανείς εκτόνωση αυτές τις δύσκολες εποχές και το βλέπω στο Facebook, είμαι μέλος από τον Ιούνιο του 2016, ίσως όμωςο ένας ή ο άλλος από σας να εμβαθύνει στο θέματα αυτά ή μέσω του διαδικτύου ή άλλων βιβλίων.

Παρακάτω ορισμένα από τα βιβλία που εκδώσαμε. 
Γλώσσα μικτή: γερμανικά, ελληνικά, αγγλικά.

Σχετικά με τον Σύλλογο για την Μελέτη και Διάδοση της Ελληνικής Ιστορίας

Verein zur Förderung der Aufarbeitung der Hellenischen Geschichte e.V. 
Σύλλογος για την Μελέτη και Διάδοση της Ελληνικής Ιστορίας
D-82362 Weilheim i.OBB, Am Frischanger 13, Tel.: 0881-4805, Fax: 0881-9279364 
Τραπεζικός λογαριaσμός.: Commerzbank, IBAN: DE75700800000253214101, BIC: DRESDEFF700 

Ο σύλλογος μας ιδρύθηκε το 1994, είναι επίσημα καταχωρισμένος και αναγνωρισμένος ως κοινωφελής. Σκοπός και στόχος του συλλόγου είναι: η μελέτη και η διάδοση της ελληνικής ιστορίας με την έννοια της πληροφόρησης, της προώθησης ανταλλαγής σκέψεων και της σύσφιξης των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων στα πλαίσια της συνεννόησης των λαών εντός της Ε.Ε. Παράλληλα με διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, επιστημονικά συμπόσια και διαλέξεις, ο σύλλογος μας οργάνωσε 5 διεθνή συνέδρια στο Ohlstadt της Βαυαρίας με τα ακόλουθα θέματα:

1) «Ελληνική Μυθολογία/Προϊστορία». Οι Έλληνες και οι γείτονές τους (12/1994).
2) «Η ιστορία της Ελληνικής γλώσσας και γραφής» (Οκτώβριος 1996). 
3) «Κρήτη και Κύπρος. Θρησκεία και Γραφή» (Φεβρουάριος 1999).
4) «Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία και Τεχνική» (Μάρτιος 2003).
5) «Εμπόριο: Διακίνηση και ανταλλαγή αγαθών, ιδεών και τεχνολογίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο». Από την προϊστορική μέχρι την αρχαϊκή περίοδο. Μάιος 2006.

m Εισήγηση του Prof. Dr. Hans Walter (Πανεπιστήμιο Μονάχου), με τον τίτλο: «Ζώα και άνθρωπος στην πρώιμη προϊστορική εποχή στη Δύση γενικά και στην Ελλάδα ειδικότερα», στις 05. Ιουλίου 1995, στο Gasteig του Μονάχου.
m Ελληνικό πολιτιστικό απόγευμα με δύο εισηγήσεις. Καθηγητής Δρ. κ Φάνης Κακριδής, θέμα: «Η γλώσσα των Ελλήνων» και ο Prof. Dr. Christian Meier (Πανεπιστήμιο Μονάχου), με τον τίτλο «Η Δημοκρατία των Αθηνών», στις 05. Νοεμβρίου 1995, στην αίθουσα Stadthalle στο Weilheim.
m Δεύτερο Ελληνικό πολιτιστικό απόγευμα, Θεσσαλονίκη πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Εισήγηση από τον Καθηγητής Δρ. κ Δημήτριο Παντερμαλή, (Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), θέμα: «Αρχαιολογία, μύθος και τοπίο της Βορείου Ελλάδος», στις 14. Ιουνίου 1997, στην αίθουσα Stadthalle στο Weilheim.
m Εισήγηση του Καθηγητή κ. Δρ. Χρίστου Ντούμα (Πανεπιστήμιο Αθηνών), με τον τίτλο: «Πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα στο Ακρωτήρι της Θήρας. Μια διάγνωση του προϊστορικού κόσμου του Αιγαίου», στις 07. Ιουλίου 2000, στο Gasteig του Μονάχου.
m Εκδήλωση Αρχαιολογίας, Τίτλος: «Αρχαία Ολυμπία» Ανασκαφές, Αθλητισμός Παιχνίδια μαζί με το Γυμνάσιου Weilheim, στις 21. Μαρτίου 2004, στη κεντρική Αίθουσα εκδηλώσεων του Weilheim, με τρεις Εισηγητές, Prof. A. Chaniotis, Prof. J. Knauss, Dr. J. Schilbach.
m Μονοήμερο Αρχαιολογικό Συμπόσιο στο Μόναχο (Ιούνιος 2005) με Έλληνες και Γερμανούς επιστήμονες με θέμα: «Από την πύλη του Άδη, μέσω της Ιθάκης, στον Κολοσσό της Ρόδου»
m Διήμερο Διεθνές Αρχαιολογικό Συμπόσιο στο Μόναχο με θέμα: «Αρχιτεκτονική παράδοση στην ανατολική Μεσόγειο την εποχή του χαλκού: συγκλίσεις και αποκλίσεις», Μάιος 2008. 
m Μονοήμερο Αρχαιολογικό Συμπόσιο στο Μόναχο (Ιούνιος 2009) με Έλληνες επιστήμονες και με θέμα: «Από την αρχαϊκή ως την πρωτοχριστιανική εποχή της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ».
m Αρχαιολογία στο Αιγαίο, 06.12.2011 στο Μόναχο (Gasteig). Δύο εισηγήσεις, «η μυλόπετρα της Μήλου» Δρ. Μ. Βρετού, «Ακρωτήρι Θήρας, οράματα και νέες προοπτικές», καθηγητής, Χρ. Ντούμας.
m Δεύτερο μονοήμερο Αρχαιολογικό Συμπόσιο για την Άνω Μακεδονία στη Χαιδελβέργη, στις 17.12.2011, με Έλληνες και Γερμανούς επιστήμονες (συνολικά 12 εισηγήσεις), μαζί με το πανεπιστήμιο της Χαιδελβέργης (Ινστιτούτο Κλασσικής Αρχαιολογίας) και την Αρχαιολογική Υπηρεσία και το Μουσείο Αιανής Κοζάνης. 
m Μονοήμερο Αρχαιολογικό Συμπόσιο στις 26.01.2013 στη Χαιδελβέργη με θέμα Μινωικός Πολιτισμός, Ακρωτήρι Θήρας, Κρήτη „Thera Minoan Crete“. Έλαβαν μέρος Έλληνες, Γερμανοί και Βέλγοι επιστήμονες/αρχαιολόγοι.
m Εισήγηση του Prof. Dr. D. Panagiotopoulos (Πανεπιστήμιο Χαιδελβέργης), Τίτλος: «Η Μινωική Κρήτη. Μοντέρνοι μύθοι και αρχαιολογική πραγματικότητα», μαζί με την «Ελληνική Ακαδημία», Λύκειο Ελληνίδων και ο Σύλλογος Ελλήνων Ακαδημαϊκών Μονάχου, στις 25. Απριλίου 2013, στην IHK-Ακαδημία Μονάχου.
m Εισήγηση του Dr. Harald Schulze (Μόναχο), Τίτλος: «Μέγας Αλέξανδρος: Βιογραφία και Αρχαιολογία», στα πλαίσια της Βαυαρικής έκθεσης 2013 για τον Μέγα Αλέξανδρο. Μαζί με την Βαυαρική Antikensammlung και Γλυπτοθήκη και το Ελληνικό Γενικό Προξενείο Μονάχου, στις 23. Ιουλίου 2013, στους χώρους της Βαυαρικής Antikensammlung Μονάχου.
m Τρίτο μονοήμερο Αρχαιολογικό Συμπόσιο για την Μακεδονία στο Erlangen στις 25.10.2014, με Έλληνες και Γερμανούς επιστήμονες (συνολικά 8 εισηγήσεις), μαζί με το πανεπιστήμιο του Erlangen-Nürnberg (Ινστιτούτο Κλασσικής Αρχαιολογίας).
m Ενεργοποίηση του Weilheimer Kolloquium από τον Σύλλογο μας το 2007 (ίδρυση του το 1995) με τρεις εισηγήσεις το χρόνο σε συνεργασία με το Γυμνάσιο της περιοχής του Weilheim. Συνολικά μέχρι τέλος του έτους 2016 έχουν πραγματοποιηθεί 26 επιστημονικές εισηγήσεις. 
Τα βιβλία με τα κείμενα των διαλέξεων και των συζητήσεων από τα πέντε παραπάνω Συνέδρια και τα τέσσερα πρώτα Συμπόσια έχουν κυκλοφορήσει και είναι ακόμα διαθέσιμα.
Συνολικά ο σύλλογος μας εξέδωσε επί πλέον μέχρι σήμερα τα εξής βιβλία και φυλλάδια: 

1) «Ευρήματα από το Ακρωτήρι της Θήρας», Δρ. Χρίστου Ντούμα, καθηγητή Αρχαιολογίας, Πανεπιστημίου Αθηνών. Γλώσσα: Γερμανικά και Ελληνικά. (06/2001), έχει εξαντληθεί. 
2) «Υστεροελλαδικά υδραυλικά έργα», Έρευνες για την υποδομή υδραυλικών έργων διαχείρισης υδάτων κατά τη μυκηναϊκή εποχή, του Jost Knauss, καθηγητή Υδρολογίας του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου. Γλώσσα: Ελληνικά. Κυκλοφόρησε: 03/2002. 
3) Αρχαία Ολυμπία, Ανασκαφές, Αθλητισμός, Αγώνες. Τέσσερις εισηγήσεις στην ελληνική και τη γερμανική γλώσσα (Prof. A. Chaniotis, Prof. J. Knauss, Dr. J. Schilbach, Prof. Th. Tassios). Κυκλοφόρησε: 07/2004.
4) «Το ξύλο ως υλικό και η χρήση του στην Ανατολική Μεσόγειο κατά την Αρχαιότητα». Prof. H.-G.- Buchholz. Γλώσσα: Γερμανικά. Κυκλοφόρησε: 10/2004.
5) «Ακρωτήρι Θήρας: Προσπάθεια επαναχρονολόγησης με νέα αρχαιομετρικά στοιχεία». Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης κατά την διάρκεια διεθνούς συνεδρίου στο Ohlstadt της Βαυαρίας, τον Μάιο του 2006. Στη συζήτηση, που έγινε εκτός προγράμματος, έλαβαν μέρος: Κ. Παλυβού, J. Knauss, Χρ. Ντούμας, H. Matthäus, Σ. Χατζησάββας, M. Artzy, Λ.Πλάτων, M. Felsch-Jacob. Γλώσσα: Ελληνικά. Κυκλοφόρησε: 01/2007. Γλώσσα: Γερμανικά. Κυκλοφόρησε: 08/2007. Φυλλάδιο.
6) «Το κοσμοπολίτικο λιμάνι της Ras Shamra-Ugarit και τα „Αιγαιακά“ στοιχεία της οικιστικής αρχιτεκτονικής του». Δρ. Κλαίρη Παλυβού. Γλώσσα: Ελληνικά. Κυκλοφόρησε: 03/2007. Γλώσσα: Γερμανικά. Κυκλοφόρησε: 08/2007. Φυλλάδιο.
7) «Αρχαιολογικές έρευνες και ευρήματα στη Δωδεκάνησο: Ρόδος, Ιαλυσός, Κως, Νίσυρος και Γυαλί». Εισηγήσεις από: Prof. W. Höpfner, Δρ. I. Παπαχριστοδούλου, Δρ. T. Μαρκέτου, Prof. J. Knauss, Δρ. M. Φιλήμονος, Prof. H.-G. Buchholz, Prof. E. Walter-Καρύδη. Γλώσσα: Ελληνικά και Γερμανικά. Κυκλοφόρησε: 09/2007. 
8) Φάνες και τοπική διάλεκτος. Λέξεις, εκφράσεις, ονομασίες. Ντοκουμέντα ιστορία φωτογραφίες. Ε.Μ. Χατζήπαπας, Π.Α. Χαμουζάς. Γλώσσα: Ελληνικά. Κυκλοφόρησε: τον Σεπτέμβριο του 2007.
9) Πρακτικά του πέμπτου διεθνούς Συνεδρίου με θέμα: «Εμπόριο: Διακίνηση και ανταλλαγή αγαθών, ιδεών και τεχνολογίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο». Από την προϊστορική μέχρι την αρχαϊκή περίοδο. Μάιος 2006. Περιλαμβάνει 28 εισηγήσεις. Από αυτές είναι οι 17 στα γερμανικά, οι 9 στα ελληνικά και 2 και στις δύο γλώσσες. Για κάθε εισήγηση υπάρχει μια σύντομη περίληψη στην «άλλη» γλώσσα. Όλες οι συζητήσεις μετά τις εισηγήσεις είναι και στις δύο γλώσσες. Περιλαμβάνει επίσης και όλα τα Posters της «μικρής έκθεσης». 640 σελίδες με πάρα πολλές έγχρωμες εικόνες. Κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2008. 
10) «Η Πρώιμη Ιστορία του Αιγαίου υπό το Φως των Προσφάτων Ευρημάτων από το Ακρωτήρι της Θήρας», Δρ. Χρίστου Ντούμα, καθηγητή Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σε 3 γλώσσες (ξεχωριστά): Ελληνικά, Γερμανικά και Αγγλικά. Α5, 50 σελίδες με 50 έγχρωμες εικόνες. Κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2008. 
Εκδότες: «Εταιρεία Στήριξης Σπουδών Προϊστορικής Θήρας» και ο Σύλλογος μας.
11) Τα πρακτικά του Συμποσίου του Μαΐου 2008, στο Μόναχο με θέμα: «Αρχιτεκτονική παράδοση στην ανατολική Μεσόγειο την εποχή του χαλκού: συγκλίσεις και αποκλίσεις». 
Περιλαμβάνει 10 εισηγήσεις. Από αυτές είναι οι είναι 7 στα αγγλικά και οι 3 στα γερμανικά. Για κάθε εισήγηση υπάρχουν σύντομες περιλήψεις στα γερμανικά ή στα αγγλικά και στα ελληνικά. Περιλαμβάνει επίσης εκτενή περίληψη όλων των εισηγήσεων και στις τρεις γλώσσες. Γύρω στις 250 σελίδες, με πάρα πολλές έγχρωμες εικόνες. Κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2009. 
12) ΦΑΝΕΣ, Επιγραφές και αρχαιολογικά ευρήματα. Γράφουν οι Αρχαιολόγοι: Δρ. Ιωάννης Παπαχριστοδούλου, Δρ. Παύλος Τριανταφυλλίδης και η Δρ. Φωτεινή Ζερβάκη. 90 σελίδες με πολλές εικόνες, αρκετές από αυτές έγχρωμες. Γλώσσα: Ελληνικά. Κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2009.
13) Το χωριό μας - ΦΑΝΕΣ - γη πατρική (θέλγητρα, όνομα, γλωσσικό ιδίωμα, ιστορικά παραθέματα). Γράφει ο φιλόλογος Παναγιώτης Α. Χαμουζάς. 56 σελίδες με αρκετές έγχρωμες εικόνες. Γλώσσα: Ελληνικά. Κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2009. 
14) Τα πρακτικά του Συμποσίου του Ιουνίου 2009, στο Μόναχο με θέμα: «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, από την Αρχαϊκή έως την πρώιμη Βυζαντινή Εποχή». Περιλαμβάνει 5 εισηγήσεις στα ελληνικά και στα γερμανικά. 232 σελίδες, με πάρα πολλές έγχρωμες εικόνες. Κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2010. 
15) ΦΑΝΕΣ, ήθη και έθιμα μέσα από θεατρικές παραστάσεις στην Φανενή διάλεκτο, αναμνήσεις και εκδηλώσεις (nur in Griechisch). Περιλαμβάνει πέντε, θεατρικές παραστάσεις, έθιμα του χωριού από τα Χριστούγεννα μέχρι το Πάσχα και άλλες εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Φανών. 160 σελίδες, 34 από αυτές έγχρωμες. Κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2015. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου