Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Γλυστρίδα ή Αντράκλα: Ένα αρχαίο θεραπευτικό φυτό με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες

Γλιστρίδα, ένα θεραπευτικό φυτό με ιστορία τουλάχιστον 2.000 ετών

Γράφτηκε από Κική Γούτα

Γλιστρίδα, ένα θεραπευτικό φυτό με ιστορία τουλάχιστον 2.000 ετών 

Η Ιστορία ξεκινάει κάπως έτσι: μια βόλτα στην λαϊκή ένα Σάββατο κάπου εκεί στα τέλη Ιουλίου και η πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας, είναι εκεί, πλούσιο λαχταριστό ματσάκι γλιστρίδας. Η γνώση του παραγωγού για το φυτό αυτό και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες με παρακινεί να το αγοράσω… οι μνήμες ξαφνικά ξυπνούν… μια ηλικιωμένη κυρία ξεχωρίζει και ετοιμάζει μια σαλάτα για το μεσημεριανό τραπέζι. Η κυρία αυτή είναι η γιαγιά μου… θυμάμαι να μου λέει “η συνταγή θέλει αγάπη, στοργή και γάργαρο τρεχούμενο νερό για να μπορέσει να καθαρίσει καλά το φυτό – όχι βιαστικές κινήσεις και πίεση γιατί θα χαθούν οι χυμοί του”.

Διατροφική αξία γλιστρίδας
100 γρ γλιστρίδας περιέχουν 400 χιλιοστογραμμάρια Ω3 φυτικού λιπαρού οξέος που συναντάται στο φυτικό βασίλειο και ονομάζεται άλφα-λινολεϊνικό ή LΝΑ – διαθέτει δηλαδή δεκαπέντε φορές περισσότερα ωμέγα-3 από ό,τι τα περισσότερα μαρούλια που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Μια μερίδα γλιστρίδες καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη Ε και γλουταθειόνη – ισχυρό αντιοξειδωτικό. Ως γνωστό η βιταμίνη Ε και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα προστατεύουν πιθανώς από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τις φλεγμονώδεις παθήσεις.
Περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό, βιταμίνη Α, C, B και καροτενοειδή.

Ιατρική προτροπή από την Αρχαία Ελλάδα στο σήμερα
Σύμφωνα με τη διδάκτορα Ιατρικής και πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Διατροφής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ, κας Άρτεμης Σιμοπούλου, η μεγάλη περιεκτικότητα σε ωμέγα 3-λιπαρά οξέα, κάνει τη γλιστρίδα ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Όπως επισημαίνει η κα Σιμοπούλου στα γραπτά της “οι παραδοσιακές κοινωνίες την χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύουν πολλά από τα προβλήματα υγείας που σήμερα καταπολεμούνται από τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 και στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι φλεγμονές, τα προβλήματα στην καρδιά, οι στομαχικές διαταραχές, ο πόνος και ο πυρετός”. Π.χ. ο Θεόφραστος (372-287 π.Χ.), ο πατέρας της βοτανικής, σύστηνε τη γλιστρίδα ως φάρμακο για την καρδιακή ανεπάρκεια, το σκορβούτο, τον πονόλαιμο, τον πόνο στα αφτιά, το οίδημα στις αρθρώσεις και την ξηροδερμία, ο Διοσκουρίδης το χρησιμοποιούσε για θεραπεία πονοκεφάλων, δυσεντερίας, δάγκωμα σαυρών και φιδιών, θεραπεία ουροποιητικού και πεπτικού συστήματος, αναλγητικό καταπραϋντικό, αντιπυρετικό και αντί-υπερτασικό. Η γλιστρίδα είναι ιδανική ως τονωτικό, σταματάει τον πονοκέφαλο που προκύπτει από δίψα ή ζέστη, αλλά και την ίδια την δίψα βάζοντας 2-3 φύλλα κάτω από τη γλώσσα. Επίσης, κοπανισμένη, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων.
Αρνητικό της γλιστρίδας το γεγονός ότι είχε αντί-αφροδισιακή δράση. Ο Διοσκουρίδης το χρησιμοποιούσε και ως κατευναστικό της ερωτικής διάθεσης ( και όπως έλεγε, “ένα γιατρικό για την αποφυγή της μοιχείας”).

Γαστρονομία
Για τους γαστρονόμους η γλιστρίδα είναι ένα υπέροχο ορεκτικό ( ανοίγει την όρεξη ) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ποικίλους τρόπους. Έχει γεύση αλμυρόξινη όταν είναι ωμό και βρασμένο έχει την γεύση των χόρτων.

Εκφράσεις γνωστές
Σε πολλά μέρη της Ελλάδας αν κάποιος μιλά γρήγορα και συνέχεια, οι συνομιλητές του τον παρατηρούν με την ερωτηματική φράση: «γλιστρίδα έφαγες;«, γιατί, σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία, η κατανάλωση αντράκλας ή γλιστρίδας επιφέρει ευφράδεια και ταχύτητα λόγου.
Παλαιά στην Κρήτη καταναλωνόταν ωμή με ξίδι και ήταν δροσιστική και δημοφιλής. Απαλλάσσει το συκώτι από υπεραιμία γι αυτό και λέγανε «γλιστρίδα και νερό συκώτι δροσερό».
Για κάποιον που είναι αθυρόστομος και φλύαρος οι Κρητικοί λένε «Γλιστρίδα έφαγες και γλιστρά το στόμα σου;». 

Δείτε και την αντίστοιχη συνταγή της Κικής Γούτα, εδώ.

______________________________

Γλυστρίδα ή Αντράκλα: Ένα αρχαίο θεραπευτικό φυτό με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες

Της Μαριάννας Ευαγγέλου – Βιοχημικός Μsc 
Η γλυστρίδα, αντράκλα , τρέβλο Portulaca oleracea, βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των φυτών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, Α και ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που ονομάζεται...
άλφα-λινολενικό οξύ (ALA). Ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας καρδιακής νόσου, προστατεύουν πιθανώς από τον καρκίνο, τις φλεγμονώδεις παθήσεις, εγκεφαλικού επεισοδίου, και να βοηθήσει στην πρόληψη της ADHD, αυτισμό, και άλλα αναπτυξιακά προβλήματα στα παιδιά. 100 γραμμάρια φρέσκα φύλλα γλυστρίδας παρέχει περίπου 350 mg άλφα-λινολενικό οξύ, διαθέτει δηλαδή δεκαπέντε φορές περισσότερα ωμέγα-3 από ό,τι τα περισσότερα μαρούλια που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, (1320 IU / 100 g, παρέχει 44% της ΣΗΔ). Ένα φλιτζάνι (250 ml) βρασμένα φύλλα περιέχουν 90 mg ασβεστίου, 561 mg καλίου, και πάνω από 2.000 IUs της βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α είναι ένα γνωστό ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό και απαραίτητη βιταμίνη για την όραση. είναι επίσης αναγκαία για τη διατήρηση και το δέρμα. Η κατανάλωση βιταμίνης Α είναι γνωστό οτι βοηθάει στην προστασία από καρκίνο του πνεύμονα και της στοματικής κοιλότητας. Η Γλυστρίδα παρέχει έξι φορές περισσότερη βιταμίνη Ε από το σπανάκι και επτά φορές περισσότερη βήτα καροτίνη από τα καρότα. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, μαγνήσιο, ριβοφλαβίνη, κάλιο και φώσφορο και γλουταθειόνης.
Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη αντράκλα έχει 25 χιλιοστά του γραμμαρίου (20 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης) της βιταμίνης C.Επίσης περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως η ριβοφλαβίνη, νιασίνη, πυριδοξίνη και τα καροτενοειδή, καθώς και μέταλλα, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, χαλκό και μαγγάνιο. Επιπλέον, υπάρχουν στην γλυστρίδα δύο τύποι βηταλαϊνης αλκαλοειδείς χρωστικές ουσίες, οι κοκκινωπές βήτα-κυανίνες και οι κίτρινες βήτα-ξανθίνες. Και οι δύο τύποι χρωστικών είναι ισχυρά αντι-οξειδωτικά και έχουν βρεθεί να έχουν αντί-μεταλλαξιογόνες ιδιότητες σε εργαστηριακές μελέτες.
Τη νύχτα τα φύλλα παγιδεύουν διοξειδίο του άνθρακα, το οποίο μετατρέπεται σε μηλικό οξύ (η αρχή της όξυνσης μήλων), και, την ίδια ημέρα, το μηλικό οξύ μετατρέπεται σε γλυκόζη. Όταν η συγκομιδή γίνει νωρίς το πρωί, τα φύλλα έχουν δέκα φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε μηλικό οξύ, (το μηλικό οξύ βοηθάει στην διάσπαση απο τις πέτρες στην χολή), όμως όταν η συγκομιδή γίνει αργά το απόγευμα, έχουν μια σημαντικά πιο πικάντικη γεύση.
Μισό φλιτζάνι φύλλα γλυστρίδας περιέχουν 910 mg οξαλικού οξέος, μια ένωση που εμπλέκεται στο σχηματισμό των λίθων των νεφρών. 100 g φρέσκα φύλλα περιέχουν 1,31 g οξαλικού οξέος,περισσότερο από ό, τι στο σπανάκι (0,97 g / 100 g) και μανιόκα (1,26 g / 100 g). Ως εκ τούτου, άτομα με πέτρες του ουροποιητικού συστήματος καλό είναι να αποφεύγουν την κατανάλωση γλιστρίδας και ορισμένα λαχανικά που ανήκουν στην οικογένεια των Amaranthaceae και οικογένεια Brassica. Η επαρκής πρόσληψη νερού επομένως, συνιστάται να διατηρηθεί η κανονική παραγωγή ούρων.
Η μαγειρεμένη αντράκλα μειώνει τη συνολική περιεκτικότητα σε διαλυτό οξαλικό οξύ κατά 27%. Μια αλλη ιδιότητα της γλυστρίδας είναι οτι συστέλει τα αιμοφόρα αγγεία οπότε χρειάζεται να τρώγεται με φειδώ απο τους υπερτασικούς. Η χημική της σύσταση περιλαμβάνει νοραδρεναλίνη, άλατα ασβεστίου, ντοπαμίνη, L-DOPA, μηλικό οξύ, κιτρικό οξύ, φολικό οξύ, γλουταμινικό οξύ, ασπαργικό οξύ, νικοτινικό οξύ, αλανίνη, γλυκόζη, φρουκτόζη και σακχαρόζη. Οι βητα-κυανίδες που απομονωθηκαν από την αντράκλα βελτίωσαν τα ελλείμματα γνωστικής λειτουργίας σε ηλικιωμένα ποντίκια. Μια υποκατηγορία των ομοισοφλαβονοειδών από το φυτό έδειξαν in vitro κυτταροτοξική δραστηριότητα σε τέσσερα είδη ανθρώπινων καρκινικών τύπων.
Όπως υπογραμμίζει ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Χανίων κ. Παντελής Βογιατζάκης “η χρήση της γλυστρίδας ως θεραπευτικό φυτό στην Ευρώπη, το Ιράν και την Ινδία, έχει ιστορία τουλάχιστον 2.000 ετών και πιθανότατα καταναλωνόταν ως λαχανικό πολλά χρόνια πριν. Στην αρχαία Ρώμη η γλυστρίδα χρησιμοποιείτο για θεραπεία των πονοκεφάλων και της δυσεντερίας, των σκωλίκων των εντέρων και των δαγκωμάτων από σαύρες. Βέβαια τότε δεν γνώριζαν ότι είναι πλούσιο σε ω3 λιπαρά οξέα και σε αντιοξειδωτικά απαραίτητα για την υγειά.
Η γλυστρίδα θεωρείτο από παλαιά σαν πολύτιμο φυτό για τη θεραπεία των προβλημάτων του ουροποιητικού και του πεπτικού συστήματος. Ανοίγει την όρεξη και έχει επουλωτικές ιδιότητες. Η διουρητική δράση της χρησιμεύει σαν ανακούφιση των ασθενειών της ουροδόχου κύστης, για παράδειγμα στη δυσκολία κατά την ούρηση. Οι γλυχρασματογενείς ιδιότητες του φυτού το καθιστούν επίσης καταπραϋντικό γιατρικό για τα γαστρεντερικά προβλήματα όπως η δυσεντερία και η διάρροια. Παλαιά στην Κρήτη καταναλώνετο ωμή με ξίδι και ήταν δροσιστική και δημοφιλής. Απαλλάσσει το συκώτι από υπεραιμία γι’ αυτό λέγανε «γλυστρίδα και νερό συκώτι δροσερό».
Επίσης, παλαιά στην Κρήτη τη συνιστούσαν στους πάσχοντες από αιμορροΐδες. Κοπανισμένη επουλώνει εγκαύματα. Για κάποιον που είναι αθυρόστομος και φλύαρος οι Κρητικοί λένε «Γλυστρίδα ’φαγες και γλυστρά το στόμα σου;». Σύμφωνα με τη διδάκτορα Ιατρικής και πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Διατροφής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ κας Άρτεμης Σιμοπούλου η μεγάλη περιεκτικότητα σε ωμέγα 3-λιπαρά οξέα, κάνει τη γλυστρίδα ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Όπως επισημαίνει η κα Σιμοπούλου στα γραπτά της “οι παραδοσιακές κοινωνίες τη χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύουν πολλά από τα προβλήματα υγείας που σήμερα καταπολεμούνται από τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 και στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι φλεγμονές, τα προβλήματα στην καρδιά, οι στομαχικές διαταραχές, ο πόνος και ο πυρετός.
Παραδείγματος χάρη, ο Θεόφραστος (372-287 π.Χ.), ο πατέρας της βοτανικής, σύστηνε τη γλυστρίδα ως φάρμακο για την καρδιακή ανεπάρκεια, το σκορβούτο, τον πονόλαιμο, τον πόνο στα αφτιά, το οίδημα στις αρθρώσεις και την ξηροδερμία…
Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική τα φύλλα της χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση δειγμάτων απο εντόμα ή φίδια τσιμπήματα στο δέρμα, επούλωση πληγών, πόνους από τσιμπήματα μέλισσας, βακτηριακής δυσεντερίας, διάρροιας, αιμορροΐδες, αιμορραγία μετά τον τοκετό, και εντερική αιμορραγία. Η Γλιστρίδα είναι μια κλινικώς αποτελεσματική θεραπεία για τους στοματικούς λειχήνες.

Προσοχή: Αντενδείκνυται η χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για τα άτομα με αδύναμη πέψη.

_________________________________

Αντράκλα

Η Αντράκλα ή ανδράχλη ή γλυστρίδα (επιστ. Ανδράχνη η ολησθηρίς, Πορτουλάκη η λαχανώδης, στα λατ.Portulaca oleracea) είναι είδος του γένους Πορτουλάκη. Είναι γνωστό σαλατικό που φύεται άφθονα, χωρίς ιδιαίτερη καλλιέργεια κυρίως σε λαχανόκηπους. Στην Ελλάδα, σε πολλά μέρη, εκτός από τις παραπάνω ονομασίες λέγεται και αντραχλίδα ή σκλιμίτσα ή χοιροβότανο ή τρευλό ή και γλυστιρίδα.

Χρήση

Αντράκλα σε σαλάτα.
Χρησιμοποιείται σε σαλάτες ως δροσιστικό και θεωρείται, ως βότανο, κατάλληλο καθαρτικό του αίματος, καθώς επίσης και διουρητικό. Πολλές φορές καθίσταται ενοχλητικό στους λαχανόκηπους λόγω της αφθονίας του όπου η εκρίζωσή του θα πρέπει να γίνει πριν ανθίσει και "σποριάσει" που ομολογουμένως οι σπόροι του είναι πολυπληθείς και πολύ μικροί. Επίσης ένα είδος αντράκλας καλλιεργείται ιδιαίτερα ως καλλωπιστικό φυτό επειδή παράγει άνθη όλο το καλοκαίρι. Σημειώνεται επίσης ότι στην Ινδία είδος αντράκλας χρησιμοποιείται για επούλωση επίπονων πληγών.

Άλλα είδη
Πολλοί αντιπρόσωποι της οικογένειας των πορτουλακοειδών καλλιεργούνται ως διακοσμητικά, όπως ηΠορτουλάκη η μεγανθής (Portulaca grandiflora) που είναι και αυτή μονοετής πόα με ωραία άνθη διαφόρων χρωμάτων που καλλιεργείται και στην Ελλάδα.[1]

Λαογραφία
Σε πολλά μέρη της Ελλάδας αν κάποιος μιλά γρήγορα και συνέχεια, οι συνομιλητές του να τον παρατηρούν με την ερωτηματική φράση: "γλυστρίδα έφαγες;", σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία ότι η κατανάλωση αντράκλας επιφέρει ευφράδεια και ταχύτητα λόγου.[2]

__________________________________

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της γλιστρίδας

Περιέχει ίσως από τα υψηλότερα ποσά απαραίτητων ω3 και ω6 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων
Θα έχετε ακούσει την έκφραση γλιστρίδα έφαγε, για κάποιον που μιλάει πολύ. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, γιατί η κατανάλωση γλιστρίδας πέρα από πολλά λόγια φέρνει και πολλά και ωφέλιμα συστατικά.
Αποτέλεσε από την αρχαιότητα αντικείμενο ιατρικής παρατήρησης.
Για παράδειγμα, ο Ιπποκράτης τη θεωρούσε ιδιαίτερα αποτελεσματικό φάρμακο για γυναικολογικές παθήσεις.
Ο Γαληνός τη χορηγούσε για οδοντικές παθήσεις και τραυματισμούς των ούλων.
Ο Διοσκουρίδης την έδινε σε περιπτώσεις οφθαλμικών τραυμάτων ή για επουλώσεις πληγών. Αποτελεί πηγή σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών, απαραίτητων για την καλή εντερική λειτουργία, τη ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης.
Το βασικό ωστόσο χαρακτηριστικό της είναι το ότι περιέχει ίσως από τα υψηλότερα ποσά απαραίτητων ω3 και ω6 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στο φυτικό βασίλειο.
Τα λιπαρά αυτά συμβάλουν στην καλή εγκεφαλική και ορμονική ανάπτυξη, στη σύνθεση των κυττάρων όλου του σώματος, ιδιαιτέρως σε παιδιά, καθώς επίσης και στην καλύτερη υγεία του καρδιαγγειακού μας συστήματος.

_______________________________

Αντράκλα, ένα παρεξηγημένο φυτό το οποίο έχει χαρακτηριστεί από τους ερευνητές "παγκόσμια πανάκεια"

πολλές φορές τυχαίνει να συναντήσουμε κάποιο φυτό το οποίο να έχει τόσο
πολλές ιδιότητες και δράσεις να είναι γνωστό από τα βάθη των αιώνων και όμως να το αγνοεί ο περισσότερος κόσμος και αναρωτιόμαστε:
πως είναι δυνατόν; Και που αναφέρομαι; στην αντράκλα ή στη γλιστρίδα όπως την ξέρουν οι πιο πολλοί στη γλιστρίδα που είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο και έχουμε αναφορέςαπό την εποχή των Φαραώ και που τα τελευταία χρόνια έχει πέσει στην αφάνεια κάτι πολύ περίεργο...
ας γνωρίσουμε λοιπόν το φυτό αυτό που έχει χαρακτηριστεί ως «παγκόσμια πανάκεια" και όπως αναφέρει σε μελέτες της η Dr Simopoulos (1)
η γλιστρίδα έχει χαρακτηριστεί ως " ενεργειακή τροφή του μέλλοντος" λόγω της υψηλής θρεπτικής της αξίας και των ισχυρών αντιοξειδωτικών της ιδιοτήτων** και είναι η "αντράκλα" ένα καλοκαιρινό φυτό που κάποιοι από εμάς το έχουμε γευτεί σαν ένα από τα συστατικά της ντοματοσαλάτα μας...
ένα φυτό που θέλει τρεχούμενο νερό και μαλακές κινήσεις για να καθαρίσει για να μην καταστραφούν τα θρεπτικά του συστατικά τα οποία είναι ουκ ολίγα...
πολλοί τη γνωρίζουν και ως γλυστρίδα ή ανδράχλη ή αδράχνη το επιστημονικό της όνομα είναι ανδράχνη η ολησθηρίς και το βοτανολογικό της Portulaca oleracea μεταφραζόμενο στα ελληνικά πορτουλάκα η λαχανώδης και η οıκογένεıα στην οποία ανήκει είναι η Portulaceae - των πορτουλουκιδών η αντράκλα πολλές φορές αντιμετωπίζεται ως ζιζάνιο - πολύ κακώς γιατί είναι ένας θησαυρός υγείας - για αυτό και ξεριζώνεται από του κήπους και τους λαχανόκηπους αντί να συλλέγεται - πάντα πριν ανθίσει και σποριάσει - και να χρησιμοποιείται στη διατροφή όπως πολλά άλλα χόρτα και λαχανικά....
η ιστορία της αντράκλας είναι πολύ μεγάλη ίχνη της έχουν βρεθεί σε προϊστορικούς κι αρχαιολογικούς χώρους όπως π.χ στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο και είναι πιά γνωστό ότι τη γλυστρίδα την χρησιμοποιούσαν από την αρχαιότητα - εκτός από τροφή - για να θεραπεύουν πολλά από τα προβλήματα υγείας όπως φλεγμονές προβλήματα της καρδιάς στομαχικές διαταραχές πόνο και πυρετό... 

ο Θεόφραστος σύστηνε τη γλιστρίδα ως φάρμακο για την καρδιακή ανεπάρκεια το σκορβούτο τον πονόλαιμο τον πόνο στα αφτιά το οίδημα στις αρθρώσεις και την ξηροδερμία...

ο Διοσκουρίδης τη χρησιμοποιούσε ως αναλγητικό για τη θεραπεία των πονοκεφάλων της δυσεντερίας του ουροποιητικού και του πεπτικού συστήματος ως αντιφλεγμονώδες για τα μάτια τα δαγκώματα σαυρών και φιδιών την χρησιμοποιούσε επίσης ως αναλγητικό καταπραϋντικό
αντιπυρετικό - το χυμό της – και αντί-υπερτασικό επίσης ο Διοσκουρίδης έλεγε ότι μειώνει την επιθυμία για μοιχεία κάτι που επιβεβαιώνεται σήμερα καθώς η αντράκλα έχει αντί-αφροδισιακή δράση

οι δε Αρχαίοι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν τη γλιστρίδα για τη θεραπεία της δυσεντερίας των εντερικών παρασίτων – σκουληκιών των πονοκεφάλων και
του στομαχόπονου 

και σήμερα;
σήμερα η γλιστρίδα είναι ένα υπέροχο ορεκτικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πάρα πολλούς τρόπους η γεύση της - όταν την τρώμε ωμή – είναι αλμυρόξινη ενώ όταν την τρώμε βρασμένη έχει την γεύση των χόρτων γενικά δένει γευστικά με το λεμόνι τον δυόσμο το βασιλικό την ντομάτα το αγγούρι
τα κολοκυθάκια τους κολοκυθοανθούς με το φρέσκο θυμάρι το ξύδι και με γιαούρτι εκτός από τις σαλάτες μπορεί να προστεθεί ωμή φρεσκοπλυμένη και
στραγγισμένη σε πάρα πολλά ζεστά πιάτα
-ζυμαρικών
-ψαριών
-πουλερικών και 
-κρεάτων

ας δούμε πως χρησιμοποιούμε την αντράκλα
οι μίσχοι της τα φύλλα της - τα οποία μπορούμε να τα συλλέγουμε ως αργά το φθινόπωρο - τα μπουμπούκια της και τα λουλούδια της - τα λουλούδια της γλιστρίδας είναι μικρά και κίτρινα - είναι όλα φαγώσιμα τα χρησιμοποιούμε όλα πάντα φρέσκα και ωμά - διατηρούνται στο ψυγείο μέχρι το πολύ τέσσερις μέρες - αλλά και μαγειρεμένα στον ατμό προκειμένου να διατηρηθεί το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών ουσιών της... πρέπει να γνωρίζουμε ότι
κατά το μαγείρεμα μειώνονται σημαντικά οι αντιοξειδωτικές ιδιότητές της αλλά
τα μέταλλα τα καροτενοειδή και τα φλαβονοειδή παραμένουν άθικτα... οι σπόροι της βγαίνουν αφού ανθίσει πρώτα και είναι μικροσκοπικοί
μαύρης σχεδόν απόχρωσης θα τους βρούμε μέσα στα “κυπελάκια” τους που θα εμφανιστούν στις άκρες των κλαδιών και μπορούμε να τους φυτέψουμε νωρίς την άνοιξη...

και τώρα ας δούμε τι είναι αυτό που έχει δώσει στην αντράκλα το χαρακτηρισμό "πλανητική πανάκεια"
η αντράκλα είναι ένα φυτό με πλήθος αντιοξειδωτικών και βιταμινών - τα οποία ως γνωστό μας προστατεύουν από τον καρκίνο τις καρδιοπάθειες και όλες τις φλεγμονώδεις παθήσεις - όπως:
- βιταμίνη Α - η αντράκλα είναι από τις εξαιρετικότερες πηγές βιταμίνης Α ,1320 διεθνείς μονάδες ανά 100 g, μιά από τις υψηλότερες περιεκτικότητες ανάμεσα στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
- βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως: ριβοφλαβίνη, νιασίνη, πυριδοξίνη, φυλλικό οξύ και τα καροτενοειδή
- βιταμίνη C
- βιταμίνη D
- βιταμίνη Ε 
- μια μερίδα γλιστρίδας καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνη Ε και γλουταθειόνη* – επίσης η γλιστρίδα θεωρείται μια πλούσια πηγή πολλών αμινοξέων όπως:
isoleucine, leucine, lysine, methionine, cystine, phenylalanine, tyrosine, threonine και valine μετάλλων όπως:
- σίδηρο - κάλιο - ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα φύλλα αντράκλας περιέχουν 561 mg καλίου
- ασβέστιο - ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα φύλλα αντράκλας περιέχουν 90 mg ασβεστίου 
- μαγνήσιο
- μαγγάνιο
- ψευδάργυρο 
- φώσφορο
- χαλκό
- σελήνιο αλλά 

πολύ λίγες θερμίδες 
τα 100 γραμμάριά της έχουν μόνο 16 θερμίδες κάτι που την καθιστούν ιδανική σε όσους κάνουν δίαιτες χάρη και στις φυτικές ίνες της και το σημαντικότερο - κάτι που ο πολύς κόσμος το αγνοεί - είναι τα Ω3 λιπαρά της
η γλιστρίδα έχει ένα μεγάλο αριθμό Ω3 λιπαρών οξέων
- τα οξέα αυτά τα συναντάμε στο φυτικό βασίλειο με το όνομα "α-linolenic acid"- 
π.χ τα 100 γραμμάρια από τα φρέσκα φύλλα της μας παρέχουν περίπου 350 mg του α-λινολενικού οξέος τα οποία συναγωνίζονται επάξια αυτά των ψαριών – 
ας φυτέψουμε σε μιά γλάστρα στο μπαλκόνι μας αυτό το παρεξηγημένο φυτό το οποίο το μόνο που χρειάζεται είναι νεράκι και θα έχουμε το απαραίτητο συμπλήρωμα μέσα στην εβδομάδα Ω3 λιπαρών οξέων - επίσης
στην αντράκλα βρίσκουμε δύο είδη betalain - αλκαλοειδών χρωστικών ουσιών - το κοκκινωπό beta-cyanins και το κίτρινο beta-xanthin και τα δυό αυτά στοιχεία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και έχουν βρεθεί να έχουν αντιμεταλλαξιογόνες ιδιότητες σύμφωνα δε με άλλες μελέτες η αντράκλα είναι ένα πολλά υποσχόμενη φυσικό προϊόν το οποίο μπορεί να είναι ιδανικό για την πρόληψη νευροεκφυλιστικών και άλλων χρόνιων ασθενειών που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες...
η αντράκλα περιέχει επίσης και oxalate μία χημική ένωση η οποία ενέχεται στο σχηματισμό των λίθων των νεφρών ωστόσο ας μην ξεχνάμε ότι πάρα πολλά κοινά λαχανικά όπως π.χ το σπανάκι περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις οξαλικών βέβαια άτομα που έχουν προβλήματα με πέτρες στα νεφρά τους πρέπει να είναι προσεχτικά με τα χόρτα αυτά...
και οι θαυμάσιες ιδιότητες και κατά συνέπεια χρήσεις της αντράκλας δεν σταματούν εδώ...

και συνεχίζουμε:
η αντράκλα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και
εγκεφαλικά επεισόδια - λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε Ω3 λιπαρά οξέα - είναι ιδανική για όσους έχουν υψηλή χοληστερίνη και τριγλυκερίδια επίσης 
μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης αυτισμού και αναπτυξιακών παθήσεων στα παιδιά είναι ισχυρό αντιφλεγμονώδες ενώ βοηθάει στην πρόληψη της αρθρίτιδας και της νόσου Αλτσχάιμερ είναι ιδανικό τονωτικό άριστο δροσιστικό σταματώντας και την ίδια την δίψα αν βάλλουμε 2 με 3 φύλλα κάτω από τη γλώσσα μας ενώ σταματάει τον πονοκέφαλο που προκύπτει από δίψα ή ζέστη τα φύλλα της χρησιμοποιούνται σαν κατάπλασμα για την αντιμετώπιση τσιμπημάτων εντόμων όπως από κουνούπια και μέλισσες... 
έχει ιδιότητες:
- αντιπυρετικές
- αντιασθματικές
- αντισκορβουτικές
- αντιγηραντικές 
- αντιµυκητιασικές 
- αντισηπτικές 
- αντι-διουριτικές
- αντιδιαβητικές - σε μελέτες έχει διερευνηθεί η προστατευτική δράση του χυμού της γλιστρίδας στις διαβητικές αγγειακές επιπλοκές και
έχει παρατηρηθεί πως η γλιστρίδα βελτιώνει τη διαβητική αγγειακή φλεγμονή και την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία*** 
- επουλωτικές - συνίσταται η χρήση της στις αιμορροΐδες στη βακτηριακή δυσεντερία στη διάρροια και στην εντερική αιμορραγία στη δε Ινδία χρησιμοποιείται για επούλωση επίπονων πληγών-
- ανθελμινθικές - που την καθιστούν μιά πολύ καλή θεραπεία για τις διαταραχές του ουροποιητικού –
επίσης η αντράκλα είναι από τις αποτελεσματικότερες θεραπείες για το λειχήνα του στόματος και άλλα στοματικά έλκη ενώ κοπανισμένη ως κατάπλασμα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων η δε επίδρασή της στο συκώτι είναι άκρως ευεργετική γνωστή ιδιότητά της στην Ελλάδα από πολύ παλιά εξ ου η ρήση «γλιστρίδα και νερό συκώτι δροσερό»

και λίγα λαογραφικά στοιχεία:
- σε πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας αν κάποιος μιλά γρήγορα και συνέχεια οι άλλοι σκωπτικά τον παρατηρούν: “μα γλιστρίδα έφαγες και πάει η γλώσσα σου ροδάνι;"
γιατί σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία η κατανάλωση αντράκλας ή γλιστρίδας επιφέρει ευφράδεια και ταχύτητα λόγου...

_______________________

Συνταγές με γλιστρίδα
Ένα τζατζίκι διαφορετικό!
Γλυστρίδα ή αντράκλα ή ανδράχλη ! Ένα χρήσιμο ζιζάνιο που κάνει πιο δροσερές τις σαλάτες μας. Εδώ και 2-3 χρόνια σε μερικές γλάστρες μου, φυτρώνει αυτό το νόστιμο και χρήσιμο χορταράκι και εγώ απλώς το αφήνω αυξάνοντας λίγο το νεράκι στις συγκεκριμένες γλάστρες! Έτσι στις μικρές ποσότητες που χρειάζεται για τις σαλάτες μου έχω γλυστρίδα δικής μου παραγωγής.
Ένα χορταράκι υποτιμημένο που είναι γεμάτο από χρήσιμα συστατικά. Από τα πιο ωφέλιμα της χλωρίδας μας.Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά Ω-3 (400mgr/100gr), σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Ε, Β-καροτένιου και είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
Και τι δεν της αποδίδεται! Από επουλωτικές και διουρητικές ιδιότητες, έως φαρμακευτική δράση σε καρδιακές ανεπάρκειες, φλεγμονώδεις καταστάσεις, και γαστρεντερικές και στομαχικές διαταραχές. Χαρακτηριστική είναι η φράση: «γλυστρίδα και νερό συκώτι δροσερό». Και μάλιστα από την αρχαιότητα (Θεόφραστος ,372-287 π.Χ) ως σήμερα.
Στην Κρήτη την καταναλώνουμε και ωμή, τουρσί, και μαγειρευτή. Ωμή είναι ένα απαραίτητο συστατικό της καλοκαιρινής χωριάτικης σαλάτας ή αποτελεί μόνη της (ίσως με λίγο αγγουράκι και κρεμμυδάκι) δροσερή πράσινη σαλάτα σερβιρισμένη με μπόλικο λαδόξιδο!
Στην σημερινή εκδοχή η γλυστρίδα χρησιμοποιήθηκε σε μια πολύ εύκολη σαλάτα που μοιάζει με τζατζίκι. Ανακατεύτηκε με γιαούρτι και σκόρδο και λαδόξυδο. Όσο κι αν φαίνεται σύγχρονη, η συνταγή αυτή έχει ρίζες σε αιγυπτιακό έδεσμα του 16ου αιώνα .
Μη την ξεριζώνετε λοιπόν. Αντιθέτως αφήστε τη να φουντώσει. Αν δεν φυτρώσει μόνη της, βρείτε μια ριζούλα και φυτέψτε. Του χρόνου θα έχετε άφθονη. Βγάζει αμέτρητα μαύρα σποράκια και πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα. Είναι και αρκετά διακοσμητική την εποχή της ανθοφορίας της.
Ο μόνος κίνδυνος που διατρέχετε από την κατανάλωσή της είναι να σας πιάσει ακατάσχετη διάθεση για κουβεντολόι. Της αποδίδουν συμπτώματα λογοδιάρροιας εξ ου και το γνωστό: «γλυστρίδα έφαγες;».Eγώ δεν το προσυπογράφω. Φάω, δεν φάω γλυστρίδα, ανάλογα τις διαθέσεις ή δεν βάζω γλώσσα μέσα(το συνηθέστερο) ή με πιάνει μουγγαμάρα…
Υλικά:

1 κούπα γλυστρίδα
1 κεσεδάκι των 200ml στραγγιστό γιαούρτι
3 κουταλιές λάδι
2-3 κουταλιές ξύδι
Αλάτι
Πιπέρι
2-3 σκελίδες σκόρδο
Προαιρετικά, μισό αγγουράκι κομμένο σε μικρά κομματάκια ή μισό καρότο τριμμένο στον τρίφτη της ντομάτας.

Επί το έργον:
Πλένουμε την γλυστρίδα και την αφήνουμε να στραγγίξει. Μαδάμε τα φυλλαράκια της και κόβουμε σε κομματάκια 1 cm τα τρυφερά βλασταράκια της.
Βάζουμε σε μπώλ το γιαούρτι, τη γλυστρίδα, το λαδόξυδο και τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε ώστε να αναμειχθούν.
Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση σε όποιο υλικό νομίζουμε. Αφήνουμε να μείνει 2-3 ώρες στο ψυγείο και σερβίρουμε.
Συνοδεύει θαυμάσια όλα τα ψητά μας αλλά και όλα τα καλοκαιρινά φαγάκια του καλοκαιριού. Είναι ιδανική για τα γεμιστά και τα ντολμαδάκια.

Παρατηρήσεις:
1)Μπορούμε να προσθέσουμε άνηθο ή δυόσμο.
2)Μπορούμε να ψήσουμε το σκόρδο τυλιγμένο σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο (αν έχουμε ανάψει το φούρνο για άλλο λόγο) και να το προσθέσουμε. Μυρίζει πιο ήπια από το ωμό και είναι σχεδόν το ίδιο νόστιμο…
3)Αν βάλουμε αγγουράκι αφαιρούμε τα σπόρια του για να μη βγάλει υγρά και μας αραιώσει τη σαλάτα ή καλύτερα χρησιμοποιούμε ξυλαγγουράκι.
4)Οι πληροφορίες είναι από:

________________________________

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: Ρουβήμ (ΡΟΔΟΣυλλέκτης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου