Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Εκδήλωση για τον πολιτικό και θεατρικό συγγραφέα Μιλτιάδη Χουρμούζη

Αθήνα, 28 Μαρτίου 2016
Εκδήλωση για τον πολιτικό και θεατρικό συγγραφέα Μιλτιάδη Χουρμούζη

Εκδήλωση με θέμα «Ο βουλευτής και θεατρικός συγγραφέας Μιλτιάδης Χουρμούζης» διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βουλής (Λεωφόρος Αμαλίας 22-24) και θα είναι ανοιχτή στο κοινό.

Για τον βίο και το έργο του Μιλτιάδη Χουρμούζη θα μιλήσει ο κ. Γρηγόρης Ιωαννίδης, επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Αθηνών και κριτικός θεάτρου. Αποσπάσματα από τα έργα του θα αποδώσουν οι ηθοποιοί Ιωάννης Παπαζήσης και Ευδοκία Ρουμελιώτη, καθώς και ο βουλευτής και ηθοποιός Πάνος Σκουρολιάκος. Τραγούδια της γενέτειρας του Χουρμούζη, Κωνσταντινούπολης, θα ερμηνεύσουν, με συνοδεία μουσικής, οι Θεοδοσία Στίγκα, Χάικ Γιαζιτζιάν, Μάνος Κουτσαγγελίδης και Φώτης Τσορανίδης.

Ο αγωνιστής, θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος και πολιτικός Μιλτιάδης Χουρμούζης γεννήθηκε το 1804, στο νησί Αντιγόνη, ένα από τα Πριγκιποννήσια, έξω από την Κωνσταντινούπολη. Στην Ελλάδα, ήρθε τον Μάιο του 1821, σε ηλικία 18 ετών. Πολέμησε στη Ρούμελη, στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη, όπου έμεινε έως το 1833.

Με την πένα του, ο Χουρμούζης καυτηρίασε τη διαφθορά της πολιτικής ζωής στα χρόνια του Όθωνα. Έγραψε κωμωδίες για το θέατρο για τον ίδιο λόγο που πήρε μέρος, έφηβος ακόμα, στην Επανάσταση του ’21. Για να απαλλαγεί ο τόπος από τους ξένους.

Η ίδια ανάγκη, να βοηθήσει τον τόπο του, τον οδήγησε να πάρει μέρος στους πολιτικούς αγώνες. Εκλέχθηκε δύο φορές βουλευτής, με την αντιπολίτευση. Τον Σεπτέμβριο του 1853 εκφωνεί στη Βουλή έναν ιστορικό λόγο, στον οποίο αναφέρει με άλλη γλώσσα όσα έχει διακωμωδήσει στα θεατρικά έργα του. Το 1854, πήρε μέρος στην επανάσταση στη Θεσσαλία.

Το 1856 αναγκάζεται να φύγει από την Ελλάδα. Επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και αφοσιώθηκε στα θέματα του αλύτρωτου ελληνισμού, με εκδόσεις και ποικίλες παρεμβάσεις. Δεν σταμάτησε το συγγραφικό του έργο. Ανάμεσα στ’ άλλα δημοσίευσε μια διασκευή στη δημοτική του Πλούτου του Αριστοφάνη. Το έργο αυτό στάθηκε η αφορμή να ξαναβγεί στο φως ο Χουρμούζης, που για έναν αιώνα απόμεινε λησμονημένος.

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου