Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Μοσχαρίσιο κρέας και τρόποι που πρέπει να το μαγειρέψουμε…

Κείμενο για… κρεατοφάγους…

Όταν λέμε «μοσχάρι» εννοούμε το βοδινό κάτω των εννέα μηνών. Το μοσχαρίσιο κρέας προέρχεται από μοσχαράκια 8 έως 24 εβδομάδων. Έχει πιο τρυφερό κρέας από το βοδινό, είναι πιο ανοιχτόχρωμο και με πιο απαλή γεύση.  Το νεαρό μοσχάρι έχει σφιχτή υφή, ανοιχτό ροζ χρώμα και πολύ λίγο λίπος. Μόλις το μοσχαράκι αρχίσει να τρώει στερεή τροφή, ο σίδηρος στην τροφή ξεκινά να μετατρέπει το κρέας του νεαρού ζώου σε κόκκινο. 
Γενικά, το κόκκινο μοσχαρίσιο κρέας συνδυάζει μοναδικά δύο πράγματα: υψηλή διατροφική αξία και χαμηλά λιπαρά.
Μάλιστα, τα περισσότερα κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος περιέχουν λιγότερο από 10% λιπαρά, τα οποία είναι μόνο πολυακόρεστα που προστατεύουν από τις καρδιαγγειακές ασθένειες. Υπάρχουν κομμάτια όπως το κόντρα φιλέτο, φιλέτο, κιλότο, τρανς ή το στρογγυλό με πολύ χαμηλά λιπαρά, λιγότερο ή ίσο με 5%. Κομμάτια όπως οι στηθοπλευρές, η σπαλομπριζόλα, μπριζόλα και το στήθος φτάνουν και ενδεχομένως ξεπερνούν το 10% σε λιπαρά και το καλό είναι να καταναλώνονται με μεγαλύτερ φειδώ.
Σε περίπτωση δίαιτας, το μοσχαρίσιο κρέατος είναι η πλέον ενδεδειγμένη τροφή. Ο οργανισμός σας χρειάζεται το μοσχαρίσιο περισσότερο όταν θέλετε να χάσετε βάρος. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, άκρως απαραίτητες στον οργανισμό, αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές σιδήρου, ο οποίος εξασφαλίζει την οξυγόνωση του οργανισμού και είναι ένα από τις ελάχιστες τροφές  που παρέχουν την αντιαναιμική βιταμίνη Β12. Οι πρωτεΐνες του κρέατος συντηρούν τη μυϊκή μάζα, είναι πηγή ενέργειας ενώ παράλληλα γεννούν αίσθημα κορεσμού.

Tα κομμάτια του κρέατος
Tο κάθε σφάγιο χωρίζεται σε κομμάτια. Tο κάθε κομμάτι ανήκει σε κάποια κατηγορία, οι δε κατηγορίες είναι 4 βασικές (A, B, Γ, Δ). H κατάταξη των κομματιών του κρέατος σε κατηγορίες γίνεται ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε λίπος, χόνδρους και κόκαλο. Tο κάθε κομμάτι, εκτός του ότι έχει διαφορετική τιμή (όσο μεγαλύτερη είναι η κατηγορία, τόσο πιο φτηνό είναι το κομμάτι), ενδείκνυται και για διαφορετικό μαγείρεμα. (H κατηγοριοποίηση αφορά την κοπή του σφάγιου του μοσχαριού.
Kατηγορία A΄             Kιλότο Kόντρα φιλέτο - μπον φιλέ - ψαρονέφρι - Mπριζόλες - Σπάλα - Nουά - Oυρά μπουτιού - Mηρός - Στρογγυλό Tρανς
Kατηγορία B΄ Λάπα Ποντίκι - Σβέρκος
Kατηγορία Γ΄ Kότσι
Kατηγορία Δ΄ Στήθος – Στηθοπλευρές

Tο κατάλληλο κρέας για... Bραστό
Όταν βράζουμε ένα κομμάτι κρέατος με σκοπό να το κάνουμε σούπα, μπορούμε να παρατείνουμε το βρασμό όσο θέλουμε, προσθέτοντας απλώς λίγο περισσότερο νερό. Για το λόγο αυτό, βράζουμε συνήθως τα σκληρά κρέατα, όπως είναι η γίδα, το πρόβειο ή το βοδινό. 
Kατάλληλα μέρη του ζώου για βραστο:
Σπάλα, μηρός, λάπα, ποντίκι, σβέρκος, στήθος, στηθοπλευρές, κότσι.

H θρεπτική αξία του κρέατος
Tο κάθε κομμάτι κρέατος, ανάλογα με το είδος του ζώου από το οποίο προέρχεται, έχει διαφορετική θρεπτική αξία. 
Kατά μέσο όρο όμως, ανά 100 γραμμάρια ψημένου κρέατος έχουμε τα εξής:

Ψαχνό και λίπος μαζί
Eίδος ζώου   Θερμίδες        ΠρωτεΪνη       Λίπος Xοληστερίνη
Aρνί ή κατσίκι            258     25,6    16,5    93
Mοσχάρι         241     26,6    14,1    72
Xοιρινό           273     26,8    17,6    94
Όπως θα δείτε στον πίνακα που ακολουθεί, η θρεπτική αξία του κρέατος χωρίς καθόλου ορατό λίπος* είναι διαφορετική.
Mόνο ψαχνό
Eίδος ζώου   Θερμίδες        ΠρωτεΪνη       Λίπος Xοληστερίνη
Aρνί ή κατσίκι            206     28,3    10,1    57
Mοσχάρι         240     27,2    13,8    70
Xοιρινό           191     30,9    6,1       32
* Oρατό λίπος είναι αυτό που φαίνεται και μπορούμε εύκολα να το αφαιρέσουμε πριν μαγειρέψουμε το κρέας. 
Tο χοιρινό έχει το περισσότερο ορατό λίπος, ενώ το μοσχάρι το περισσότερο κρυμμένο ενδομυϊκά (μέσα στο κρέας) λίπος.

Ανατομία μοσχαριού
Το μοσχάρι, αρχικά τεμαχίζεται στα δύο, με μια κάθετη ως προς τη σπονδυλική του στήλη τομή και χωρίζεται στο μπροστινό και το πισινό μέρος.
Αυτά τα κομμάτια, κόβονται σε μικρότερα, ανάλογα με το αν προορίζονται για μεγαλύτερες, ή μικρότερες μερίδες. Κάθε κομμάτι απαιτεί διαφορετική μεταχείριση.
H κατάταξη των κομματιών του κρέατος σε κατηγορίες, γίνεται ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε λίπος, χόνδρους και κόκκαλα.

Δείτε παρακάτω τα κομμάτια του μοσχαριού και τους τρόπους που πρέπει να τα μαγειρέψουμε:
-- Ξεκινώντας από το κεφάλι, το οποίο αποτελεί πρώτης τάξεως μεζέ, για τους μερακλήδες και προχωρώντας προς το κυρίως σώμα του ζώου, βρίσκονται τα κομμάτια, σβέρκος ή ελιά και λαιμός ή τράχηλος. 
•  1. Σβέρκος ή Ελιά:  είναι κατάλληλος για όλα τα μαγειρέματα, εκτός από σχάρα, αλλά και για κιμά. Τα κομμάτια της ελιάς που βρίσκονται κοντά στο κόκαλο είναι μαλακά, ενώ όσο πλησιάζουμε προς την εξωτερική επιφάνεια, είναι πιο σκληρά και πιο κατάλληλα για κιμά. 
•  2. Λαιμός ή τράχηλος:  είναι το τμήμα που παίρνουμε από την περιοχή του αυχένα και προκύπτει με τομή που γίνεται μεταξύ του τελευταίου αυχενικού και πρώτου θωρακικού σπονδύλου. Πωλείται συνήθως χωρίς οστά και αποτελεί ένα ενιαίο τεμάχιο. Είναι κατάλληλος για ψητά φούρνου, κοκκινιστά και βραστά. Συνήθως προορίζεται για κιμάδες.
•  3. Φιλετάκι:  βρίσκεται στην κάτω (εσωτερική) πλευρά των 5 πρώτων σπονδύλων του θώρακα και είναι ένα επίμηκες και ιδιαίτερα τρυφερό κομμάτι κρέατος, που αποτελείται από τον επιμήκη τραχηλικό μυ. Προορίζεται για μπουργκινιόν.

-- Μετά το σβέρκο, στο πάνω μέρος του μοσχαριού, βρίσκονται οι σπαλομπριζόλες και οι μπριζόλες, ιδανικές για ψήσιμο στη σχάρα ή στο τηγάνι. Οι μπριζόλες μπορούν επίσης να γίνουν και στο φούρνο.
•  4. Σπαλομπριζόλες: Είναι τα 4 - 5 πρώτα πλευρά της ράχης. Συνήθως τεμαχίζονται σε κομμάτια πάχους 3 - 4 εκατοστών περίπου, με τομή κάθετη προς τη σπονδυλική στήλη και κυρίως, προορίζονται για φαγητά «της ώρας». Μπορούν όμως να πωληθούν και αποστεωμένες ως ενιαίο τεμάχιο για ψητά φούρνου.

-- Πάνω στις σπαλομπριζόλες βρίσκεται το καπάκι.

•   Καπάκι:  το οποίο επειδή περιέχει αρκετό συνδετικό ιστό προορίζεται για βραστά ή γίνεται κιμάς. 
•  5. Μπριζόλες: Μέρος της ράχης του ζώου που βρίσκεται στη συνέχεια των σπαλομπριζολών. Τεμαχίζονται σε κομμάτια πάχους περίπου 3 - 4 εκατοστών, με τομή κάθετη προς τη σπονδυλική στήλη. Είναι οι γνωστές μας μπριζόλες με κόκαλο, που συνήθως προορίζονται για φαγητά «της ώρας». Μπορούν όμως να πωληθούν και αποστεωμένες ως ενιαίο τεμάχιο για ψητά φούρνου.

-- Από τις μπριζόλες, που αποτελούν το υπόλοιπο τμήμα της ράχης από τον 6° μέχρι τον 11° θωρακικό σπόνδυλο, μπορούμε να πάρουμε και το νουά αντρεκότ.

•   Νουά αντρεκότ: σαν κομμάτι μοιάζει πολύ με το νουά του μηρού, αποτελείται δε μόνο από, τον επιμήκη ακανθώδη και επιμήκη ραχιαίο μυ. Κατάλληλο για ψητό φούρνου ή κατσαρόλας. Τα κομμάτια που περισσεύουν κατά τον τεμαχισμό αυτό, προορίζονται για κιμάδες.

-- Τα κομμάτια κόντρα φιλέτο, που είναι το κομμάτι από τον 12° θωρακικό σπόνδυλο έως τον τελευταίο οσφυϊκό χωρίς τη λαπά, και φιλέτο, που βρίσκεται στο εσωτερικό μέρος της σπονδυλικής στήλης της οσφυϊκής χώρας, αποτελούν το πίσω μέρος της ράχης.
•  6. Κόντρα φιλέτο:  δίνει ένα σχεδόν ενιαίο τεμάχιο, το οποίο μπορεί να πωληθεί είτε με τα οστά είτε χωρίς. Όταν στο τεμάχιο αυτό υπάρχει το φιλέτο και πωλείται με τα οστά, τότε παίρνουμε το Τ-bone στέικ (μπριζόλα). Αποστεωμένο είναι κατάλληλο για ψητό φούρνου, κατσαρόλας, όπως επίσης και για τηγάνι, γκριλ και για κουζίνα της ώρας. Από κόντρα φιλέτο, γίνεται και το αγγλικό roast - beef.
•  7. Φιλέτο:  αποτελεί το καλύτερο από οργανοληπτικής άποψης τεμάχιο και μπορεί να χωρισθεί σε τρία κομμάτια, την κεφαλή, το σώμα και την ουρά του φιλέτου. Από την κεφαλή και το σώμα παίρνουμε τα διάφορα steak, τα tournedos, τα chateubrian, από τη δε ουρά τα μενταγιόν, το φιλέ μινιόν κ.λπ.
•  8. Σπάλα: βρίσκεται στον ώμο του μοσχαριού, κάτω από το σβέρκο και ένα από τα λιγότερο λιπαρά κομμάτια. Περιλαμβάνει το χτένι της σπάλας, που θεωρείται το καλύτερο και πιο μαλακό, το νουά της σπάλας και τα ποντίκια της σπάλας. Τα κομμάτια αυτά μαγειρεύονται στην κατσαρόλα, βραστά, αλλά και στο φούρνο.

-- Κάτω από τη σπάλα βρίσκεται το στήθος, οι στηθοπλευρές και το κότσι, ενώ πιο δίπλα, στη μέση, η λάπα ή κοιλιά. 
•  9. Στήθος - Στηθοπλευρές: είναι το πιο λιπαρό μέρος του ζώου. Οι μύες του στήθους ξεχωρίζουν εύκολα από το λίπος και μαγειρεύονται στην κατσαρόλα και στο φούρνο. Οι στηθοπλευρές ή σιδηρόδρομος έχουν πολύ λίπος, πολλά κόκκαλα και λίγο ψαχνό. Συνήθως ξεκοκαλίζονται και γίνονται κιμάς.
•  10. Λάπα ή κοιλιά: είναι κομμάτι κρέατος πλούσιο σε συνδετικό ιστό. Συνήθως χρησιμοποιείται για την παρασκευή κιμά.

-- Στο μηρό του μοσχαριού βρίσκονται τα κομμάτια κιλότο, τρανς, νουά, στρογγυλό, ουρά και κότσι - ποντίκι. 
•  11. Κιλότο: Το τμήμα της λεκάνης χωρίς τα οστά, περιλαμβάνει τον τελευταίο σπόνδυλο της ράχης, είναι λιπαρό και κατάλληλο, όπως και το στρογγυλό, για όλα τα μαγειρευτά, αλλά και για φούρνο, ενώ σε φέτες μπορεί να γίνει στη σχάρα. 
•  12. Τρανς: Εσωτερικό τμήμα του μηρού, χωρίς οστά, φτωχό σε συνδετικό ιστό. Είναι το κλασικό κομμάτι για σνίτσελ, δεν έχει πολύ λίπος και είναι κάπως στεγνό κρέας. Βγάζει εσκαλόπ, λεπτές φέτες που συνήθως γίνονται στο τηγάνι, αλλά και σνίτσελ, ενώ επίσης γίνεται και στην κατσαρόλα. 
•  13. Νουά: το πίσω μέρος του μηρού. Δίνεται συνήθως ολόκληρο και είναι ιδανικό για μαγείρεμα στην κατσαρόλα (κοκκινιστό, λεμονάτο, ψητό κατσαρόλας). Μετά το μαγείρεμα, μπορεί να κοπεί εύκολα σε λεπτές φέτες.
•  14. Στρογγυλό: Τμήμα εμπρός και έξω του μηρού, του οποίου το κάτω τμήμα, που περιλαμβάνει το οστό της επιγονατίδας με τις απολήξεις των μυών, είναι πλούσιο σε συνδετικό ιστό και κατάλληλο για βραστά. Μαγειρεύεται όπως το κιλότο, από το οποίο έχει λιγότερο λίπος. Μεγάλη περιεκτικότητα σε κολλαγόνο, που βοηθά στο «δέσιμο» των σαλτσών. Είναι  κομμάτι με ωραία εμφάνιση.
•  15. Ουρά: Τμήμα του μηρού. Ολόκληρη ή σε φέτες, καθώς είναι σκληρό κομμάτι, μαγειρεύεται στην κατσαρόλα αλλά και στο φούρνο. Ιδανικό για λεμονάτο ή μαγείρεμα με κρασί ή άλλα όξινα υγρά, που συμβάλουν στο να μαλακώσει.
•  16. Κότσι - Ποντίκι: Το μπροστινό και το πίσω κότσι (ποντίκι) είναι κομμάτια με αρκετό ψαχνό και πλούσια σε κολλαγόνο, ιδιαίτερα το μπροστινό. Κάνουν για βραστό, σούπες, παρασκευή ζωμών, μαγειρευτά κατσαρόλας (κοκκινιστά, στιφάδο, όσο μπούκο).

Όργανα μοσχαριού:
•  Μοσχαρίσιο συκώτι: Το καλής ποιότητας μοσχαρίσιο συκώτι, θα πρέπει να είναι σφιχτό και υγρό, γυαλιστερό και χωρίς απωθητική οσμή. Συχνά είναι κομμένο σε φέτες και σωτέ ή ψητό και σερβίρεται με σάλτσα.
•  Νεφροί: Για να είναι καλής ποιότητας, θα πρέπει να είναι αφράτοι, σφιχτοί και τυλιγμένοι σε γυαλιστερή μεμβράνη. Οι κατάλληλα προετοιμασμένοι νεφροί, διαθέτουν πλούσια γεύση και σφιχτή υφή. Μαγειρεύονται καλύτερα στην κατσαρόλα με διάφορα υγρά υλικά και μπαχαρικά.
•  Γλυκάδια:  Είναι οι αδένες θύμου του μοσχαριού. Τα γλυκάδια καλής ποιότητας θα πρέπει να είναι αφράτα και σφιχτά, με την εξωτερική μεμβράνη άθικτη. Έχοντας απαλή γεύση και όντας τρυφερά, μπορούν να προετοιμαστούν σχεδόν με όλους τους τρόπους μαγειρικής.

Πηγή κειμένου: http://meat-plus.com/

Λίγα λόγια για την οικογένεια Στεφανάκη.

Η Οικογένεια Στεφανάκη έχει την μακρινή της καταγωγή από την Κρήτη.
Βασικό επάγγελμα της Οικογένειας για πέντε γενιές ήταν η εκτροφή ζώων, η σφαγή και η πώληση κρέατος.
Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τη δουλειά τους, την αγαπούν και παράγουν κρέας με πολύ σεβασμό στην παράδοση.
Σήμερα η Οικογένεια Στεφανάκη ζει στις Φάνες και διαθέτουν μια αξιόλογη φάρμα ζώων - Βοοειδή, Χοιρινά, Γιδοπρόβατα και πουλερικά.
Διαθέτουν όλα εκείνα τα εργαλεία που χρειάζονται για την καλλιέργεια χόρτου και καρπών - τροφή για τα ζώα τους - επιτυγχάνοντας έτσι άριστη ποιότητα και ανταγωνίσιμες τιμές.
Για πολλά χρόνια ο Παππούς και ο Πατέρας Στεφανάκης πουλούσαν τα προϊόντα τους στις Φάνες και τα γύρω χωριά. Τώρα ο Μάνος, ο Εγγονός Στεφανάκης μαζί με την σύζυγό του Γεωργία Στεφανάκη Κυριατσούλη πήραν την απόφαση να έλθουν στην πόλη. Με νέες ιδέες χωρίς να παρεκκλίνουν από αυτό που τους μεταλαμπάδευσαν οι πρόγονοί τους.
Στο κατάστημά τους στην περιοχή Ροδίνι στην οδό Μόσχας 1 - πωλούν αποκλειστικά - με σφραγίδα - Ζώα ντόπια και μόνο!


Ευχαριστώ τον κύριο Μανώλη (Μάνο) Στεφανάκη για όλες τις παραπάνω πληροφορίες!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου