Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

STUDIUM GENERALE 2015 - Η ΒΕΝΕΤΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Σάββατο, 14 Μαρτίου στις 7:00 μ.μ.
Στο Ακταιον
Rhodes, Greece

Το Studium Generale 2015 συνεχίζεται δυναμικά! 
Η κυρία Χρύσα Μαλτέζου, η µόλις πέµπτη γυναίκα στην ιστορία της Ακαδηµίας Αθηνών που εκλέγεται τακτικό µέλος της, ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών και τ. Διευθύντρια Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, είναι η τρίτη καλεσμένη ομιλήτρια μας για το Studium Generale 2015. 

"Η Βενετία των Ελλήνων"
Εξετάζονται οι σχέσεις που στη μεγάλη διαδρομή του χρόνου αναπτύχθηκαν από τη μια μεριά ανάμεσα στη Βενετία και το Βυζάντιο και από την άλλη ανάμεσα στην πόλη του Αγίου Μάρκου και τους Έλληνες πρόσφυγες εκεί μετά την τουρκική κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης. Αν για τους Βενετούς που εγκαταστάθηκαν ως άποικοι στα εδάφη της καταλυμένης βυζαντινής αυτοκρατορίας ο ελληνικός χώρος μετατράπηκε σε μιαν άλλη πατρίδα, για τους Έλληνες πρόσφυγες που ρίζωσαν στη λιμνοθάλασσα η Βενετία έγινε προοδευτικά η πνευματική πατρίδα, η παιδευτική εστία του υπόδουλου γένους.

Ομιλία: Σάββατο 14 Μαρτίου, ώρα: 19:00, τοποθεσία: Ακταίον.
Τίτλος ομιλίας: "Η Βενετία των Ελλήνων"
Είσοδος ελεύθερη. 
Ευγενική παράκληση για έγκαιρη προσέλευση ώστε να μην προκαλείται αναστάτωση και να μην αποσπάται η προσοχή των ακροατών και του ομιλητή.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η κυρία Χρύσα Μαλτέζου γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου τελείωσε τις γυμνασιακές της σπουδές στο Αβερώφειο Γυμνάσιο. Σπούδασε με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1959-1964). Ως υπότροφος της Γαλλικής Κυβέρνησης φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Μεσογειακών Σπουδών του Aix-en-Provence και ως υπότροφος της Ακαδημίας Αθηνών μετεκπαιδεύτηκε στο Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας (1965-1967). Είναι διπλωματούχος του Corso di Perfezionamento του Πανεπιστημίου της Πάντοβας και πτυχιούχος της Σχολής Παλαιογραφίας, Αρχειονομίας και Διπλωματικής των Κρατικών Αρχείων της Βενετίας (1967).

Σταδιοδρομία και ερευνητική δραστηριότητα
Ερευνήτρια του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (1969-1979) - Διευθύντρια του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (1980- 1994). Ειδική Επιστήμων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (1977-1982) - Καθηγήτρια Μεσαιωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (1982-1995) - Fellow του Dumbarton Oaks Centre for Byzantine Studies, Washington (1987) -Καθηγήτρια Ιστορίας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (1995 1998) - Ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών (2009) - Το 1998 εξελέγη από την Ακαδημία Αθηνών Διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας.
Είναι μέλος ελληνικών και ξένων επιστημονικών συλλόγων και εταιρειών, ξένος εταίρος του Istituto Veneto di Scienze, Lettere ed Arti, αντεπιστέλλον μέλος του Ateneo Veneto, ξένος εταίρος της Deputazione di Storia Patria per le Venezie, αντεπιστέλλον μέλος του Istituto Siciliano di Studi Bizantini e Neoellenici "Bruno Lavagnini", μέλος της εταιρείας Συγγραφέων, επίτιμο μέλος της Ρωσικής Ένωσης των Μεσαιωνολόγων (Associetas Historicorum Russorum Aevi), μέλος της Société Internationale des Historiens de la Mediterranee, μέλος της διεθνούς συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Mediterranean Historical Review, μέλος της Διεθνούς Επιτροπής του Istituto Internazionale di Storia Economica F. Datini (Prato), επίτιμο μέλος της εταιρείας συγγραφέων κ.α.
Έλαβε μέρος σε πολυάριθμα ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια και διοργάνωσε διεθνείς επιστημονικές συναντήσεις, ημερίδες και συμπόσια.
Έδωσε διαλέξεις και σεμιναριακά μαθήματα σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού (Collège de France, πανεπιστήμια Σορβόννης, Γενεύης, Association Jean Gabriel Eynard, Bologna, Βαρκελώνης, Μαδρίτης, Βαρσοβίας, Μόσχας, Perth Αυστραλίας, Ραβέννας, Fondazione Flaminia Ραβέννας, Τορίνου, Bερόνας κ.α.).
Έχει συγγράψει περισσότερες από 150 μελέτες που αφορούν την Ιστορία των Ελλήνων στη διάρκεια της λατινοκρατίας, διερευνώντας ποικίλες όψεις των σχέσεων Δύσης και μεταβυζαντινού ελληνισμού.

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Το 1982 τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για τη συμβολή της στη διάσωση και επιστημονική εκμετάλλευση τoυ Ιστορικού Αρχείoυ των Κυθήρων.
Το 2003 τιμήθηκε για την επιστημονική προσφορά της από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριο Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής.
To 2006 το υπό τη διεύθυνσή της Eλληνικό Iνστιτούτο Bενετίας τιμήθηκε με το Διεθνές Bραβείο Ωνάση.
Tο 2007 τιμήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Bologna (έδρα Pαβέννας) με το βραβείο Dante Aligheri για την προσφορά της στη συντήρηση και ανάδειξη των πολιτισμικών αγαθών του ελληνισμού στη Bενετία.

Τι είναι το Studium Generale;
Το Studium Generale διοργανώνεται φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Μετά τις Ανοικτές Πόρτες είναι η πιο γνωστή επαναλαμβανόμενη ετησίως εκδήλωση της RICHeS. Αποτελεί τη μεγαλύτερη σειρά ομιλιών για το ευρύ κοινό που διοργανώνεται από ιδιωτικό φορέα. Τα θέματα του είναι σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό και σκοπός του είναι να αποτελέσει μια σημαντική συνεισφορά στην πολιτιστική ζωή της Ρόδου και να δημιουργήσει γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ της πόλης μας και ευρύτερου κόσμου.
Το Studium Generale αναφέρεται στο λατινικό όνομα του φαινόμενου κατά το οποίο, στα μεσαιωνικά χρόνια, λόγιοι και επιστήμονες ταξίδευαν από πόλη σε πόλη για να διδάξουν και να μοιραστούν τις ιδέες τους. Αποτέλεσε τον πρόδρομο των πανεπιστημίων. Η σημασία του Studium Generale έγκειται στο ότι οι ομιλητές μας είναι «ταξιδευτές» δηλαδή δεν είναι κάτοικοι Ρόδου οπότε εύκολα μπορούν να κάνουν μια ομιλία όποτε τους ζητηθεί. Είναι σκληρά εργαζόμενοι επαγγελματίες και επιστήμονες που έρχονται στη Ρόδο αποκλειστικά και μόνο για τις ομιλίες αυτές.
Αυτό δίνει στο κοινό της Ρόδου τη μοναδική ευκαιρία να ακούσει φημισμένους, διαπρεπείς και ενδιαφέροντες ομιλητές τους οποίους για να ακούσει θα έπρεπε, υπό άλλες συνθήκες, να πάει στην Αθήνα ή αλλού.
To Studium Generale διοργανώνεται με την υποστήριξη του Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού & Αθλητισμού Ρόδου (ΔΟΠΑΡ) & της Δ.Ε.Ρ.Μ ΑΕ και με χορηγούς – όπως και τα προηγούμενα χρόνια - την Aegean Airlines και το Best Western Plaza Hotel.
Χορηγοί επικοινωνίας: Ραδιόφωνο Λυχνάρι - Radio Lihnari, RodosEvents.gr Ημερολόγιο Εκδηλώσεων Ρόδου, Εφημερίδα Η ΡΟΔΙΑΚΗ, Rodosreport , drasisnews


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου