Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Αφιέρωμα στον Ιστορικό Διαγόρα!!


Ο Ιστορικός Διαγόρας!!
Δείτε παρακάτω ένα φωτογραφικό οδοιπορικό της Θρυλικής Ομάδας του νησιού μας.

Η Διαγορική Ιδέα Από την αρχή, η δραστηριότητα του Συλλόγου προσανατολίζεται στην ανάπτυξη και εξάπλωση της λεγόμενης "Διαγορικής Ιδέας" που καλλιεργήθηκε μυστικά υπό την κάλυψη των άλλων δραστηριοτήτων του Συλλόγου. Η Διαγορική Ιδέα αποσκοπούσε στην πνευματική και ηθική εξύψωση της τοπικής κοινωνίας, στην ενδυνάμωση του εθνικού φρονήματος και τελικά στην προπαρασκευή της εθνικής αποκατάστασης των Ροδίων. Ως πρότυπο για τη νεολαία, προβαλλόταν η αρχαία Ρόδος με τους ολυμπιονίκες, τους φιλοσόφους, τους καλλιτέχνες και την μεγάλη πνευματική και οικονομική ακμή.
Η δράση Τα μέλη του Συλλόγου που ονομάζονται "Διαγορίδες" εργάζονται με ενθουσιασμό για την επίτευξη των σκοπών του Συλλόγου και έτσι σε λίγο καιρό ο Διαγόρας αποκτά αθλητικό τμήμα, λειτουργεί νυχτερινή σχολή για τους αναλφάβητους, οργανώνει διαλέξεις, εκδίδει βιβλία, ιδρύει βιβλιοθήκη, λειτουργεί μουσικό τμήμα με φιλαρμονική και μαντολινάτα, οργανώνει προσκοπικό τμήμα, ανεβάζει θεατρικές παραστάσεις, διοργανώνει εκδρομές στο εσωτερικό του νησιού της Ρόδου και αποκτά Λέσχη. Οι δραστηριότητες του Συλλόγου τον αναδεικνύουν σε κεντρικό πόλο συσπείρωσης των Ροδίων, οι οποίοι προσέρχονται μαζικά στις εκδηλώσεις του, τον στηρίζουν οικονομικά μέσω εισφορών, δωρεών, και κληροδοτημάτων και θεωρούν τιμή να αποκτήσουν τον τίτλο του Διαγορίδη εγγραφόμενοι ως μέλη στις τάξεις του. Σε κάθε εκδήλωση η φιλαρμονική παιάνιζε τον 'Ύμνο του Συλλόγου ο οποίος συμπύκνωνε το νόημα της Διαγορικής Ιδέας και αποτελούσε το θούριο της νεολαίας της Ρόδου.
Η διάλυση από τους Ιταλούς Το 1912 η Ιταλική διοίκηση, που διαδέχεται το οθωμανικό καθεστώς, αναγκάζεται να ανεχθεί την λειτουργία του Διαγόρα, παρότι οι δραστηριότητες του Συλλόγου, η επιρροή που ασκεί στους Ρόδιους και η εθνικά προσανατολισμένη δράση του αποτελούν εμπόδιο στα σχέδια της. Αναζητά όμως την κατάλληλη αφορμή για να προβεί στη διάλυσή του. Η ευκαιρία που αναζητούσε παρουσιάσθηκε το 1929 κατά τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν στην διάρκεια αθλητικών αγώνων μεταξύ σωματείων της πόλης. Στα επεισόδια πρωταγωνίστησαν μέλη του Συλλόγου τα οποία φώναξαν αντί-ιταλικά συνθήματα και ήρθαν σε σύγκρουση με όργανα της Ιταλικής Διοίκησης. Στη δίκη που ακολούθησε, τα μέλη καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης, η Λέσχη έκλεισε και ο Σύλλογος έπαψε να λειτουργεί.
Η ανασύσταση Μετά το τέλος του πολέμου, στις 23 Μαΐου 1945 συνήλθε Γενική Συνέλευση στο Βενετόκλειο Γυμνάσιο Ρόδου και αποφάσισε την ανασύσταση του Συλλόγου. Σύντομα άρχισαν να επαναλειτουργούν τα διάφορα τμήματα και ο Διαγόρας απέκτησε ξανά κεντρική θέση στην αθλητική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή της Ρόδου. Ορόσημο στην ιστορία του Συλλόγου αποτέλεσε η βράβευσή του με το μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών το 1954, με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση του.
Η διάλυση από τη χούντα Τη δεκαετία του '60 η ποδοσφαιρική ομάδα του Διαγόρα πρωταγωνιστεί στην Β' Εθνική κατηγορία. Τρεις χρονιές τερμάτισε δεύτερη και έχασε την άνοδο στην Α' Εθνική για λίγους μόλις βαθμούς. Το 1968, η χούντα των συνταγματαρχών διέλυσε το ποδοσφαιρικό τμήμα του Διαγόρα και το συγχώνευσε με τις άλλες ομάδες της πόλης προκειμένου να δημιουργήσει νέο ποδοσφαιρικό σωματείο το οποίο τοποθέτησε (με το μητρώο του Διαγόρα) στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής. Ο Διαγόρας δημιούργησε εκ του μηδενός νέα ποδοσφαιρική ομάδα, ξεκίνησε από την Γ' κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος και μετά από συνεχή ανοδική πορεία πραγματοποίησε το όνειρο της ανόδου στην Α' Εθνική το 1986.



















































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου