Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Εγκαινιάστηκε, χθες, η έκθεση στο νέο μουσείο της Ακρόπολης

Νοσταλγία γι' αυτά που λείπουν
Πεμπτη, 25 Σεπτεμβριου 2008
Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης, αρχαιολόγοι και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων είχαν συγκεντρωθεί χθες το πρωί στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, για να υποδεχτούν τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, και τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, οι οποίοι εγκαινίασαν την έκθεση «Νόστοι».
if (code.indexOf('Default Ad')
«Νόστος» σημαίνει νοσταλγία, μια λέξη που συναντάμε στα ομηρικά κείμενα και περικλείει τον πόνο για την απομάκρυνση από αγαπημένους χώρους, κυρίως από την πατρίδα, ή αγαπημένα πρόσωπα με τα οποία υπάρχει έντονη η επιθυμία για επανασύνδεση.
Ο τίτλος της έκθεσης δικαιολογεί απόλυτα το περιεχόμενό της που αποτελείται από ιταλικές αρχαιότητες, οι οποίες υπήρξαν προϊόντα λαθρανασκαφής και θα επιστρέψουν μετά την έκθεση στην πατρίδα τους, και επίσης από επιλεγμένα ελληνικά αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία είχαν εξαχθεί παράνομα από την Ελλάδα και επεστράφησαν πρόσφατα.
Η έκθεση εκτός από το αρχαιολογικό της ενδιαφέρον έχει τεράστια συμβολική σημασία με τη νοσταλγία κάθε Ελληνα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους τα Γλυπτά του Παρθενώνα, μια προοπτική που ενισχύει η φίλη χώρα Ιταλία, με την επιστροφή θραύσματος με την κνήμη της θεάς Αρτέμιδας από την ανατολική πλευρά του Παρθενώνα, που μας επέστρεψε ύστερα από διακόσια χρόνια ξενιτιάς το μουσείο Salinas του Παλέρμο.
Μάλιστα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της Ιταλίας προπομπό για την επιστροφή των «Μαρμάρων» και ευχαρίστησε δημοσίως τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας για τη σπουδαία αυτή χειρονομία.
Ο υπουργός Πολιτισμού, Μ. Λιάπης, ευχαρίστησε προσωπικά τον Ιταλό Πρόεδρο για την ευαισθησία που επέδειξε η χώρα του και του προσέφερε ένα αντίγραφο της «Σκεπτόμενης Αθηνάς» από την Ακρόπολη, σύμβολο σοφίας για τους αρχαίους, αλλά και της «περίσκεψης και της σοβαρότητας με την οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».
Αναφερόμενος, ο κ. Λιάπης, στο σκεπτικισμό με τον οποίο αντιμετωπίζουν μερικοί την επιστροφή αρχαιοτήτων σ' ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, ερμηνεύει τη λέξη «πατρίδα» πέραν της γεωγραφικής περιοχής, αλλά τη σχέση του ανθρώπου με τον τόπο του, εκεί που πρωτοείδε το φως του ήλιου και έκανε τα πρώτα του βήματα. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό τους επόμενους τρεις μήνες.
ΞΕΝΗ ΜΟΥΧΙΜΟΓΛΟΥ
ΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ
http://www.naftemporiki.gr/t+z/story.asp?id=1567980

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου