Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Οι ανήσυχοι και οι ανεπαρκείς

Οι ήρωες της Ισπανίας
02/04/20

Καλημέρα και καλό μήνα αγαπητοί αναγνώστες και αναγνώστριες, 
Άλλη μία ημέρα φτάσαμε στις οθόνες σας για να διαβάσετε με το πρωινό καφεδάκι σας τα νέα που σχετίζονται με την πανδημία της Covid-19 – δεν ξεχνάμε, ακόμη μία φορά σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας. Ήδη είμαστε μια παρέα με πάνω από 5.000 συνδρομητές και, στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα αλλά και η εφημερίδα, αν θεωρείτε ότι η δουλειά μας αξίζει, κάντε το newsletter forward σε φίλους, συγγενείς και συνεργάτες και προσκαλέστε τους να γραφτούν συνδρομητές με ένα κλικ και το email τους. Σιγά σιγά χτίζουμε αυτή την άμεση επικοινωνία και θέλουμε να μεγαλώσει περισσότερο η όμορφη και ζωντανή κοινότητά μας. Εδώ μπορείτε να βρείτε και τα προηγούμενα newsletter μας. Σας υπενθυμίζουμε ότι έρχονται και άλλα πράγματα που, να ’μαστε καλά, ελπίζουμε να σας αρέσουν. 
Σήμερα προστίθεται ακόμη μία τρικυμιώδης ημέρα στην ιστορία της ανθρωπότητας που πλήττεται (άλλη μία φορά) από πανδημία. Τα κρούσματα αγγίζουν το εκατομμύριο και τα θύματα ξεπέρασαν τις 45.000, με ΗΠΑ, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία να ανακοινώνουν καθημερινά από 500 έως 1.000 νεκρούς. 
Άλλη μία φορά στεκόμαστε ανήσυχοι με την κατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία φωνάζοντας: Είμαστε προετοιμασμένοι;
Οι γιατροί της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) βγήκαν και μίλησαν έξω από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αττικόν στο Χαϊδάρι αφήνοντας σοβαρότατες αιχμές κατά τη κυβέρνησης (τους θεωρεί ήρωες και τους χειροκροτεί, αλλά δεν κάνει τίποτε άλλο για να τους βοηθήσει). Είπαν ότι ψεύδεται στις ανακοινώσεις της σχετικά με την επάρκεια του υλικού, πως φτάνουν κατά δεκάδες καθημερινά οι καταγγελίες από όλα τα νοσοκομεία, ότι οι ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ που έχουν προστεθεί έχουν ουσιαστικά αφαιρεθεί από άλλες μονάδες, επομένως κινδυνεύουν καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, πολυτραυματίες κ.ά. και πως οι γιατροί που έχουν νοσήσει εξαναγκάζονται να συνεχίσουν να εργάζονται, λόγω μη επάρκειας του προσωπικού!
Στην καθημερινή ενημέρωση από τον υφυπουργό Υγείας ακούμε ότι όλα δουλεύουν ρολόι, έχουν σταλεί ενισχύσεις (με ονοματεπώνυμο δωρητή) σε υλικά και σε προσωπικό, αλλά γιατρούς δεν βλέπουν στα νοσοκομεία. Και δεν έχουμε ενημέρωση πόσοι νοσούν από το προσωπικό στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Ο Μάριος Αραβαντινός βγάζει από τη δύσκολη θέση το υπουργείο και του προσφέρει το ρεπορτάζ με τον αριθμό όσων είναι σε καραντίνα (αλλά δεν ανακοινώνεται από επίσημα χείλη, είναι αναμενόμενες απώλειες). Τα νούμερα είναι ανησυχητικά, όπως τα βλέπω, καθώς αυξάνονται καθημερινά: την Τετάρτη οι νοσούντες γιατροί και νοσηλευτές ήταν 115, έξι εκ των οποίων νοσηλεύονταν με πνευμονία, ενώ περίπου 500 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και άλλες δομές υγείας βρίσκονταν σε κατ' οίκον περιορισμό.

Ευρωπαϊκό... ξεμάτιασμα 
«Τα πράγματα είναι υπό έλεγχο. Ο βαθμός ετοιμότητας των κρατών-μελών είναι υψηλός, τα περισσότερα κράτη εξ αυτών έχουν ήδη σχεδιάσει τα πλάνα τους για την αντιμετώπιση του ιού» φέρεται να είχε αναφέρει αξιωματούχος της Κομισιόν σε μία συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών με διπλωμάτες από τα κράτη-μέλη στις 5 Φεβρουαρίου, δύο εβδομάδες μετά την απόφαση της Κίνας για lockdown στην επαρχία Χουμπέι, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters που αδειάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς οι χώρες δεν σήμαναν συναγερμό και αποδείχτηκαν ανίκανες, ανέτοιμες και απαράσκευες να αντιμετωπίσουν το τσουνάμι των κρουσμάτων που καθημερινά πλησίαζε.
Κι αυτό γιατί οι κυβερνήσεις άρχισαν να αντιλαμβάνονται τη βαρύτητα της κατάστασης τον Μάρτιο, αλλά αντί να στοχεύσουν στη λήψη άμεσων μέτρων, πολλοί ήθελαν να υιοθετήσουν μία άλλου είδους προσέγγιση υψώνοντας τείχη στις εμπορικές συναλλαγές με γειτονικές χώρες. «Πλέον, τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν να αντιμετωπίσουν τεράστιες ελλείψεις σε διαγνωστικά τεστ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η ανάγκη για αναπνευστήρες αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε συνάντηση ειδικών της Ένωσης στις 13 Μαρτίου» σημειώνεται.
Κι εμείς εδώ μιλάμε για «τεστ, τεστ, τεστ», όπως λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αλλά ποιος μας ακούει… Εφαρμόζοντας αυτή τη μέθοδο, η Νότια Κορέα έλεγξε τα κρούσματα, καθώς τα ιχνηλάτησε, και δεν έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα ούτε καραντίνα στη χώρα, όπως συμβαίνει στις ευρωπαϊκές.
Βέβαια, υπάρχουν και κράτη όπως το Τουρκμενιστάν που έχουν κάνει μακριά την πανδημία. Απλώς έχουν απαγορευτεί οι μάσκες και η αναφορά της λέξης κορονοϊός! 
Αλίμονο στους νέους 
«Δυστυχώς, ένα 13χρονο αγόρι που είχε βρεθεί θετικό στην Covid-19 υπέκυψε και οι σκέψεις και τα συλλυπητήριά μας βρίσκονται στην οικογένεια αυτή τη στιγμή» ανέφερε η ανακοίνωση του του νοσοκομείου του Βασιλικού Κολλεγίου. Οι σοβαρές λοιμώξεις λόγω SARS-CoV-2 είναι πολύ σπάνιες σε εφήβους, αναφέρει το BBC: «Μόνο το 0,3% των ατόμων που παρουσιάζουν συμπτώματα απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη και το 0,006% πεθαίνουν». Αν και τα δεδομένα λένε ότι σπανίζουν αυτές οι περιπτώσεις, προχθές στο Βέλγιο μία 12χρονη καταγράφηκε στους θανάτους της Covid-19 στη χώρα (πάνω από 800 συνολικά). Στη Ρωσία ο ιός χτυπά νέους! Περισσότερα από το 40% των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν πριν από ένα 24ωρο στη Μόσχα είναι άνθρωποι ηλικίας από 18 έως 45 ετών. 

Το πέπλο του φόβου στη Σουηδία 
Ένας αναγνώστης του Documento άφησε στην ηλεκτρονική θυρίδα μας μια ανταπόκριση, στην ουσία, του Βύρωνα Λυκιαρδόπουλου, επιμελητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λινσέπινγκ. Ο Έλληνας γιατρός καταγράφει την κατάσταση, εξωτερικεύει τις ανησυχίες του για την πανδημία και τις μεθόδους αντιμετώπισής της και παραδίδει τις σκέψεις του στους αναγνώστες. Επειδή ο φονικός ιός είναι νέος και πολύ άγνωστος, η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει και οι απόψεις όλων είναι δεκτές και ανοιχτές στην κριτική. Ακούμε, μαθαίνουμε, κρίνουμε.. 
Ουρές και μέσα μεταφοράς 
Όσο κι αν ο υφυπουργός Χαρδαλιάς προσπάθησε στη σημερινή ενημέρωση να δείξει ένα άλλο πρόσωπο, παραμένει σερίφης που διαβάζει άτονα ένα χαρτί (είτε συνταγή μαγειρικής είτε μέτρα, το ίδιο είναι) και πάλι δεν πείθει. Μίλησα χθες με γνωστό μου από τα παλιά που μένει πλέον σε νησί. «Καλά εδώ ξέρεις πώς είμαστε, δεν έχουν αλλάξει και πολλά, χαλαροί...» Μέχρι να εκδηλωθεί το πρώτο κρούσμα, του είπα και συμφωνήσαμε. «Τότε θα γίνει χαμός!» συνέχισε και αρχίσαμε να μιλάμε για την έλλειψη υποδομών υγείας σε μια χώρα με δύο πελάγη και τόσα νησιά. Η άγονη γραμμή θα καταρρεύσει. Μου θύμισε από ποιο νοσοκομείο θα εξυπηρετηθούν και κατάλαβα. Ελικόπτερα και αεροσκάφη θα χρειαστούμε – πολλά εννοώ. Και πόσους ειδικούς θαλαμίσκους είπαμε ότι διαθέτουμε; Ούτε στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Και ουρές είδαμε στις τράπεζες. Αλλού τηρούσαν τα μέτρα (όπως είδα καθώς προσέγγισα ΑΤΜ), αλλού όχι (όπως τα είδαμε στα κανάλια). Κυνηγώντας την ατομική ευθύνη, μήπως να αναλογιστούμε αυτό που σχολίασε ο συνάδελφος Βαγγέλης Τριάντης: «Τώρα φταίνε οι συνταξιούχοι ή όσοι δεν φρόντισαν να κάνουν ένα σχεδιασμό ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός; Δηλαδή πολύ μυαλό ήθελε ότι στα τέλη του μήνα θα πάνε μαζικά να πάρουν τις συντάξεις;» Δεν υπάρχει κυβερνητική ευθύνη;

Οι μύθοι της κ. Μπακογιάννη 
Το ισχυρό κράτος που προστατεύει τους πολίτες και ανταποκρίνεται θυμήθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνοντας στην ουσία ότι είναι μύθος πως ο (νεο)φιλελευθερισμός δεν θέλει το κράτος. Άλλα έχω ακούσει μέχρι τώρα από τους (νεο)φιλελεύθερους που κρατιστές ανεβάζανε, οπισθοδρομικούς κατεβάζανε όσους έθεταν ζήτημα δημόσιων αγαθών σε υγεία, παιδεία, πολιτισμό, νερό, ηλεκτρικό, ραδιοτηλεόραση κ.ά. «Δεύτερος μύθος ότι το ΕΣΥ είναι διεφθαρμένο και δεν μπορεί να λειτουργήσει» συμπλήρωσε και άρχισαν να τρίζουν κόκαλα από τους σκελετούς στην ντουλάπα με ΣΔΙΤ, ιδιωτικό μάνατζμεντ και outsourcing. 
Στην πανδημία ποιοι χαίρονται; 
Είχαμε την καταγγελία, μία από τις πάμπολλες αυτή την περίοδο, και ο Άγγελος Προβολισιάνος το έψαξε: Η διοίκηση της μαιευτικής γυναικολογικής κλινικής Ρέα εκμεταλλευόμενη την έκτακτη συνθήκη της πανδημίας και τα εργοδοτικά εργαλεία που προσέφερε το υπουργείο Εργασίας για να επιβάλει εκ περιτροπής εργασία και απολύσεις ενώ όμως «υπάρχει δουλειά». Βλέπετε τι καταστάσεις-τέρατα γεννά η υγειονομική που γίνεται οικονομική και κοινωνική κρίση;
Από τη θυρίδα της ηλεκτρονικής μας αλληλογραφίας λάβαμε κι ένα ερώτημα από τον αναγνώστη μας Νίκο Μυτακίδη: «Μόλις μας έστειλαν από τον Ιατρικό Σύλλογο επιστολή ενημέρωσης πρόσκλησης αγοράς χειρουργικών μασκών μέσω του Πανελληνίου Συλλόγου προς 95 λεπτά τη μία. Νομιμοποίηση του μαυραγορίτη με μεσάζοντα τον ΠΙΣ;» Τι να σας πω, εγώ ήξερα ότι κόστιζαν ούτε 5 λεπτά η μία π.Κ. (προ κορονοϊού, αυτού του άτιμου). Απευθυνθείτε στον αρμόδιο υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη. 

Πετάει η οικονομία 
Στην Πορτογαλία ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε ότι οι περιορισμοί στην κίνηση των πολιτών ενδέχεται να διαρκέσουν «έναν, δύο και τρεις μήνες»! Μίλησε ευθέως, γνωρίζοντας ότι η κατάσταση είναι μαραθώνιος δρόμος και δύσκολο να αντιμετωπιστεί ως σπριντ τουλάχιστον 45 ημερών. Στη χώρα του η οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα, χτυπημένη, όπως η Ελλάδα, από τα μνημόνια της ευθυγράμμισης με τις εύρωστες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά. Συνολικά 3.600 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αίτηση για κυβερνητική βοήθεια στην καταβολή τμήματος του μισθού σε 76.000 εργαζομένους που βρίσκονται σε προσωρινή παύση εργασίας. «Δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει αυτό, έναν, δύο ή τρεις μήνες, και αυτό προφανώς φοβίζει όλους μας» είπε ο Κόστα.
Κι εδώ να δούμε πώς θα πάει με κλάδους ολόκληρους να υπολειτουργούν και τον τουριστικό τομέα, τη βαριά μας βιομηχανία, να γονατίζει.
Για τη «χειρότερη ύφεση της μεταπολεμικής περιόδου» στην Ευρώπη και για ζημιές εκατοντάδων δισεκατομμυρίων προειδοποιεί το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου. Κάθε μήνας «λουκέτου» κοστίζει στις μεγαλύτερες χώρες περίπου 6% του ΑΕΠ τους, όπως εξήγησε ο Κλέμενς Φούεστ, επικεφαλής του Ifo. 
Μια ιστορία για γερά πνευμόνια 
Έλεγα να σταματήσω εδώ, μιας και μου είπαν ότι γράφω πολλά. Οι ειδήσεις όμως έρχονται σε ρυθμό πολυβόλου και τις μοιράζομαι μαζί σας. Αυτή που ακολουθεί δεν μπορούσα να την παραβλέψω. Εδώ, για να θυμηθούμε την κ. Μπακογιάννη, καταρρίπτονται τα στερεότυπα, του δύσκαμπτου κράτους από τη μία και της ευέλικτης και ανοιχτομάτας στο κέρδος αγοράς από την άλλη. 
Πριν από τον νέο κορονοϊό, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, άλλοι κορονοϊοί, της ίδιας οικογένειας δηλαδή που προκαλούν βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα (SARS και MERS), είχαν εμφανιστεί. Το 2008 η κυβέρνηση των ΗΠΑ προετοιμάστηκε για κάθε ενδεχόμενο και ανέθεσε σε μια εταιρεία ιαπωνικών συμφερόντων, τη Newport, να παραδώσει 40.000 φορητούς αναπνευστήρες, τεχνολογία αιχμής τότε, προς 3.000 δολάρια έκαστον όταν ο «κανονικός» κόστιζε 10.000. Έδωσαν τα χέρια, με τη συμφωνία την ιαπωνικών συμφερόντων εταιρεία να προκαταβληθούν 6,1 εκατ. δολάρια από την αγορά ώστε να κάνει και εξαγωγές από το υπερβάλλον απόθεμα.
Όλα άλλαξαν όμως όταν το 2012 μια μεγάλη εταιρεία που κατασκεύαζε ιατρικά όργανα έσκασε ζεστό χρήμα 100 εκατ. δολάρια και εξαγόρασε τη μικρή. Δεν είχαν σκοπό όμως, όπως φάνηκε, να φτιάξουν αναπνευστήρες και το 2014 ανακοίνωσαν ότι δεν θα τηρήσουν τη συμφωνία διότι η παραγωγή φτηνών φορητών αναπνευστήρων είναι ασύμφορη (αυτό το περιθώριο κέρδους, στον καπιταλισμό ζούμε άλλωστε).
Κι αυτοί έχασαν πολλά και οι ΗΠΑ περισσότερους πολίτες τους από την πανδημία... 

Ζητούμενο η ψυχική ισορροπία 
Μπορεί να #μένουμεσπίτι για να προστατευτούμε από τον εξαιρετικά ταχύτατα μεταδιδόμενο κορονοϊό SARS-CoV-2 αναλαμβάνοντας την ατομική μας ευθύνη υπέρ της προστασίας του κοινωνικού συνόλου, ωστόσο η παρατεταμένη αυτοαπομόνωση ενδεχομένως να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία. H Άννα Σ. Παπαδημητρίου βρήκε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αναγνωρίζοντας πως «αυτή η περίοδος κρίσης προκαλεί άγχος στον πληθυσμό», εξέδωσε οδηγό διατήρησης της προσωπικής ευεξίας εν μέσω γενικευμένης καραντίνας σε πολλά σημεία του πλανήτη. Πέρα από τα βήματα που προτείνει ο ΠΟΥ, πολλοί ειδικοί ψυχικής υγείας δίνουν συμβουλές συνηγορώντας δημόσια υπέρ της ανάγκης να μην αφεθούμε στην ενδεχομένως μονότονη και μοναχική καθημερινότητά μας. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν; Να διατηρήσουμε τις κοινωνικές επαφές μας μέσω τηλεφώνου και ακόμη καλύτερα μέσω βιντεοκλήσεων. Να φτιάξουμε μια νέα ρουτίνα, να ξυπνάμε και να κοιμόμαστε λογικές ώρες για να μην έχουμε άστατο ύπνο. Να γυμναζόμαστε, γιατί η σωματική μας υγεία πάει χέρι με χέρι με την ψυχική. Να τρώμε υγιεινά. Να ενημερωνόμαστε με μέτρο, από αξιόπιστες πηγές, μία φορά την ημέρα, καθότι ο συνεχής βομβαρδισμός από τις εξελίξεις της πανδημίας θα μας ρίξει ψυχολογικά. Αν έχουμε κήπο ή μπαλκόνι να τα υπερεκμεταλλευτούμε, ειδάλλως ακόμη και το να «χαζεύουμε» κοιτώντας από το παράθυρο μας βοηθάει να ηρεμήσουμε. Να κάνουμε κάτι διασκεδαστικό ή χαλαρωτικό (πέραν του Netflix). Να περνάμε ποιοτικό χρόνο με τους δικούς μας. 
Από τη μεριά μου πάντως, να σας πω την εμπειρία μου, καθώς είχα ραντεβού μέσω βιντεοκλήσης με την παρέα μου και μιλήσαμε με καφεδάκι για πολλά, τα περισσότερα περί τον άτιμο τον κορονοϊό (μέγα θέμα των ημερών άλλωστε). Περάσαμε καλά και θα ξαναβρεθούμε σύντομα, αφού μάθαμε ορισμένοι και ορισμένες τις βιντεοκλήσεις (εξπέρ ήμασταν όσοι είχαμε ξενιτεμένους φίλους). 
Βία στην οικογένεια... 
Ο αυτοεγκλεισμός επηρεάζει τη συμπεριφορά, όπως μπορεί να φανταστεί κανείς καθώς η ψυχική ισορροπία κλονίζεται από την «κλεισούρα» και την κουτσουρεμένη ελευθερία κινήσεων, αλλά κάποιοι χαρακτήρες γίνονται ακόμη πιο βίαιοι. Αναγνώστρια μας είχε γράψει ότι αυξάνονται τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Και να που στην Ισπανία αυξήθηκαν τα τηλεφωνήματα στη γραμμή βοήθειας για τα θύματα βίας μέσα στο σπίτι… Αυξήθηκαν κατακόρυφα κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες που ισχύει στη χώρα η κατάσταση περιορισμού έκτακτης ανάγκης. Ας μείνουμε άνθρωποι... 

Ένα τραγούδι για το Μπέργκαμο 
Αμερικανός γιατρός σε νοσοκομείο της Μινεσότα στέλνει μήνυμα ελπίδας τραγουδώντας το «Imagine» του Τζον Λένον και γίνεται viral, όπως μας ενημερώνει ο Γιάννης Πούλλος, σε μια χώρα που βλέπει τα κρούσματα και τους θανάτους να σημειώνουν ραγδαία αύξηση μέρα με τη μέρα. Την ίδια ώρα, στην πολύπαθη Ιταλία, ο Ρόμπι Φασινέτι και ο Στέφανο ντ’ Οράσιο, μέλη του διάσημου συγκροτήματος των 70s, Pooh, έδωσαν τα δικαιώματα του τραγουδιού «Rinascerò, Rinascerai» (σε ελεύθερη μετάφραση «Θα ξαναγεννηθώ, θα ξαναγεννηθούμε») στο νοσοκομείο του Μπέργκαμο. Κάθε κλικ στο βίντεο του τραγουδιού στο YouTube ισοδυναμεί με μια δωρεά στον αγώνα του νοσηλευτικού προσωπικού στο νοσοκομείο της πόλης όπου καθημερινά χάνονται δεκάδες άνθρωποι. Είναι χαρακτηριστικό ότι το βίντεο του τραγουδιού έχει φτάσει μέσα σε λίγες μέρες τα 8 εκατ. προβολές.
Η μουσική γίνεται ακόμη μία φορά το αποκούμπι απέναντι σε δύσκολες καταστάσεις όπως αυτές που βιώνει σήμερα ολόκληρος ο πλανήτης, την ώρα μάλιστα που η μουσική βιομηχανία δέχεται (και αυτή) το ένα χτύπημα πίσω από το άλλο ελέω κορονοϊού. Ακυρώσεις συναυλιών και φεστιβάλ όπως και ματαιώσεις περιοδειών έχουν οδηγήσει τα έσοδα σε κάθετη πτώση, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τις εβδομάδες που ακολούθησαν τα περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση της πανδημίας οι φυσικές πωλήσεις άλμπουμ αλλά και τα streams έχουν φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 60 ετών. Τελευταίο χτύπημα ήταν μεταφορά της φετινής Record Store Day (ξεκίνησε το 2008 στις ΗΠΑ και σήμερα εορτάζεται σε όλο τον κόσμο) από τις 18 Απριλίου στις 20 Ιουνίου, αν φυσικά οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις καθώς η έξαρση της πανδημίας φέρνει ξανά στην επικαιρότητα παλιότερα τραγούδια που έγιναν επιτυχίες, ανεβάζοντας ξανά τις πωλήσεις τους και τα streams. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τους τίτλους που παραπέμπουν στην πανδημία. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν οι Αμερικανοί Disturbed (με τη διασκευή του «The Sound of Silence» των Simon & Garfunkel μπήκαν σχεδόν σε κάθε σπίτι), το κομμάτι των οποίων «Down With The Sickness» γίνεται ξανά επιτυχία στα charts, με τις ψηφιακές πωλήσεις του να καταγράφουν αύξηση 31% τον Μάρτιο. Χαρακτηριστικό είναι πως τα streams του κομματιού στις ΗΠΑ το διάστημα 12 με 19 Μαρτίου άγγιξαν τα 3 εκατομμύρια! Ανάλογη πορεία στις ψηφιακές πλατφόρμες καταγράφει και το τραγούδι «Virus» των Iron Maiden που κυκλοφόρησε το 1996. 
Θέατρο από την Κεφαλληνίας 
Μείνετε σπίτι, μπείτε στο www.theatroodoukefallinias.gr και δείτε έξι εμβληματικές παραστάσεις, όπως προτείνει η Αφροδίτη Ερμίδη για όσους μείνουν σπίτι. από το ερχόμενο Σάββατο: «Οι δούλες» του Ζαν Ζενέ, «Η Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «H κυρία από τη θάλασσα» του Χένρικ Ίψεν, «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» του Φρίντριχ Ντύρενματ, «Ο γυάλινος κόσμος» του Τενεσί Ουίλιαμς και «Πριν την αποχώρηση» του Τόμας Μπέρνχαρντ. Περισσότερες λεπτομέρειες για ώρες και ημέρες παραστάσεων εδώ
Ποδηλατάδα σε άδεια λεωφόρο 
Με το ποδήλατο το αδύνατο γίνεται δυνατό. Αλλάζει η ισορροπία του εγκλεισμού, το μάτι ανακαλύπτει νέες εικόνες. Ορθοπεταλιές στην άδεια λεωφόρο Συγγρού κάνει ο Σπύρος Οικόπουλος
Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να μας στείλετε ό,τι θέλετε και σας προβληματίζει σχετικά με την πανδημία στο info@documentonews.gr
Σας περιμένουμε. 

Αυτά για σήμερα,
στην υγεία μας!
Θανάσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου