Δεν είμαστε όλοι ίσοι στην κρίση
|
Καλημέρα και καλό μήνα αγαπητοί αναγνώστες και αναγνώστριες,
ήδη έχουν περάσει δύο εβδομάδες που διαβάζετε με το πρωινό καφεδάκι σας τα νέα για την πανδημία που έχει ενσκήψει και για ακόμη μία φορά σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη. Μπαίνουμε στον Απρίλη με πάνω από 5.000 συνδρομητές και, στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα αλλά και η εφημερίδα, αν θεωρείτε ότι η δουλειά μας αξίζει, κάντε το newsletter forward σε φίλους, συγγενείς και συνεργάτες και προσκαλέστε τους να γίνουν συνδρομητές. Σιγά σιγά χτίζουμε μια πολύ άμεση δίοδο επικοινωνίας και θέλουμε να μεγαλώσει περισσότερο η όμορφη και ζωντανή κοινότητά μας. Εδώ μπορείτε να βρείτε και τα προηγούμενα newsletter μας. Ετοιμάζουμε και άλλα πράγματα που, να ’μαστε καλά, ελπίζουμε να σας αρέσουν. Και δεν είναι καθόλου πρωταπριλιάτικο αστείο. Αντιθέτως!
Το πρώτο που θα ήθελα να επισημάνω είναι να μας ενημερώνει το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση πόσοι από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό νοσεί και είναι σε καραντίνα, πόσα τμήματα νοσηλευτικών ιδρυμάτων είναι κλειστά και πόσοι νεοδιορισθέντες έπιασαν δουλειά. Αυτό είναι ανταπόκριση από το πεδίο της μάχης, δείγμα ετοιμότητας και όχι απλώς καταγραφή των θυμάτων και του προφίλ τους (φυσικά είναι αναγκαίο και πολύ καλώς δίνεται η πληροφόρηση). Είναι κρίσιμο (και όχι κριτικό όπως είπε ο κ. Τσιόδρας χθες προφανώς εκ παραδρομής) να γνωρίζουμε από τη στιγμή που ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται – ευτυχώς, όχι με γεωμετρική πρόοδο όπως συνέβη σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Αυτό που συμβαίνει στην ενημέρωση του υπουργείου είναι τραγικό. Ο Νίκος Χαρδαλιάς ως άλλος σερίφης αναγιγνώσκει επίπεδα (flat που λέμε) και μονότονα τις εντολές και φαίνεται ότι κανείς δεν τον παίρνει στα σοβαρά. Αυτό συμπεραίνει κανείς αν κάθε μέρα ακούει για όσους «ξεστρατίζουν» –κι ο ίδιος δεν εφάρμοσε «social distancing» για μερικές φωτογραφίες με fan– και τους απειλεί με ακόμη αυστηρότερα μέτρα. Γιατί ο κ. Χαρδαλιάς δεν εξηγεί, δεν νουθετεί, αλλά επιβάλλει.
Το ότι ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο είναι καλό, το θέμα είναι να ετοιμαζόμαστε σωστά. Πλήθυναν πάλι οι αναφορές για «συνωστισμό» στις ηλιόλουστες παραλίες. Βόλτα στη Θεσσαλονίκη, περατζάδα στον Βόλο, λουόμενοι (;) στο Έδεμ. Πήρε χαρτί επιστράτευσης ο Μπιρσίμ; (Θυμάστε τον μάγο της τηλεόρασης που γέμιζε τα πλάνα των προεκλογικών συγκεντρώσεων το πάλαι ποτέ;) Υπάρχουν αυτοί που διατείνονται ότι ήταν παρόντες, ιδίοις όμμασι μάρτυρες της κοσμοσυρροής σε παραπάνω «στέκια» κι άλλοι που αμφισβητούν τα τηλεοπτικά πλάνα.
Ο κοινωνιολόγος και καθηγητής Σπουδών Οπτικού Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Γιάννης Σκαρπέλος σε δημόσια ανάρτησή του στο Facebook κάνει λόγο για την (πολιτική) προοπτική στο πλάνο: «Ήταν 21 Μαρτίου του 2003, όταν κυκλοφόρησε αυτή η φωτογραφία [σ.σ. σειρά αιχμάλωτων στρατιωτών να βαδίζουν με τα χέρια πίσω από το κεφάλι πλάι σε μια σειρά από ξύλινους στύλους διανομής ηλεκτρικού ρεύματος] στα τηλεοπτικά δίκτυα (μαζί με το video), μάλλον από το Reuters. Ήταν η δεύτερη μέρα της εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ. Τότε με κάλεσε ο Anastasios Stavropoulos να φτιάξουμε ένα μονόλεπτο-δίλεπτο σχόλιο στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, για τη σχέση Οπτικού Πολιτισμού και πολέμου. Επέμεινα, θυμάμαι, στην οπτική ομολογία των δύο δομών, της σειράς των αιχμαλώτων και της σειράς των στύλων του ρεύματος, έτσι που η δεύτερη να πολλαπλασιάζει τον αριθμό των μελών της πρώτης.
Τη θυμήθηκα όταν είδα να κυκλοφορεί μια φωτογραφία που εστιάζει στη σημασία της προοπτικής από τη χθεσινή εικόνα της Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη, η οποία οδήγησε σε νέα μέτρα αποκλεισμού της παραλίας.
Οι οπτικές δομές έχουν τη δική τους δυναμική, και αξίζει πάντα να σκεφτόμαστε πως η εικόνα έχει πάντα (και) πολιτικές επιπτώσεις. Η γωνία λήψης και η προοπτική είναι συνομιλητές της πολιτικής».
Το κρατάμε και προχωράμε στην επόμενη εικόνα. Ποιος είναι ο λόγος να παρουσιάζουν ΜΜΕ όπως το «Πρώτο Θέμα» γεμάτες παραλίες στο Παλαιό Φάληρο την ώρα που οι κάμερες τις δείχνουν άδειες; Για του λόγου το αληθές, δημοσιεύσαμε και τις δύο φωτογραφίες.
Δεν είναι πλέον μυστικό ότι τα μέτρα θα διατηρηθούν όχι απλά και την περίοδο του Πάσχα αλλά και μετά από αυτή, άγνωστο για πόσο. Προς το παρόν ωστόσο εξετάζεται μία κλιμάκωση των μέτρων, εφόσον χρειαστεί, αν και όπως φαίνεται θα περάσουμε άμεσα σε απαγορεύσεις ανά ώρα και ζώνες. Ας θυμηθούμε και τι μέτρα πήρε αυτές τις μέρες η Κύπρος: πιο αυστηρά. Έτσι, απαγορεύεται η σύναξη προσώπων σε σπίτια πέραν των διαμενόντων, μόνο μία φορά την ημέρα η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση, απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9.00 το βράδυ μέχρι τις 6.00 το πρωί, σε δημόσιο χώρο να τηρείται απόσταση δύο μέτρων κ.ά. Το πρώτο δείγμα το έχουμε με την απαγόρευση της κίνησης στην παραλία της Θεσσαλονίκης.
Το ερώτημα είναι γιατί δεν νουθετούν αλλά επιβάλλουν. Με το φτωχό μου μυαλό, σκέφτομαι μήπως όλα αυτά γίνονται για να περάσει στην κοινή γνώμη ότι οι πολίτες έχουν την ατομική ευθύνη για ό,τι συμβαίνει με τη διασπορά του ιού και όχι η κυβέρνηση που δεν κάνει τεστ για να τον ιχνηλατήσει;
Κέρδη και εθελοντές
Να που τα τεστ, είτε υπάρχουν είτε είναι σε έλλειψη, αρχίζουν και λειτουργούν ως μορφή εξοικονόμησης κέρδους. Για τα ιδιωτικά διαγνωστικά και θεραπευτήρια δεν το συζητώ. Στόχος τους το κέρδος. Το Νοσοκομείο Σύρου όμως; Όπως μας πληροφορεί ο Μάριος Αραβαντινός, με 70 ευρώ θα χρεώνεται όποιος πολίτης κάνει τεστ για κορονοϊό και το δείγμα είναι αρνητικό! Αυτή την ενημέρωση είχε το σωματείο των εργαζομένων του νοσοκομείου από τον διοικητή, ο οποίος από την πλευρά του επικαλέστηκε σχετικές οδηγίες του Ινστιτούτου Παστέρ. Για να φτάσει στο Παστέρ δείγμα θα πρέπει να έχει την έγκριση του ΕΟΔΥ, ειδάλλως θα πληρώνουν οι πολίτες και οι γιατροί που δεν συμμορφώνονται. Τι μας περιμένει;
Για τους κλινικάρχες και τους ξενοδόχους το κονδύλι από τον προϋπολογισμό μεγαλώνει. Η Παναγιώτα Μπίτσικα έψαξε και βρήκε ότι 40 εκατ. ευρώ θα δοθούν ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αποζημίωση των δικαιούχων ιδιωτών ή νομικών προσώπων λόγω αναγκαστικής διάθεσης στο δημόσιο κλινών και ιδιωτικών χώρων. Επίταξη σου λέει ο άλλος και ότι όλοι μαζί πληρώνουμε κι αυτή την κρίση...
Στο ίδιο μήκος κύματος και η στήριξη των κοινωνικών ομάδων, με δύο μέτρα και δύο σταθμά όπως γράφει ο Βαγγέλης Τριάντης, από την κυβέρνηση, καθώς δεν έφτανε η τηλεκατάρτιση που έφερε στα κάγκελα τους επιστημονικούς κλάδους, τώρα και όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι συνεπείς στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις θα χάσουν κομμάτι των συντάξιμων μισθών τους αντί να στηριχθούν.
Και οι καταγγελίες συνεχίζονται: Σχολάρχες υποχρεώνουν εκπαιδευτικούς σε αναστολή συμβάσεων, ενώ εργάζονται κανονικά, όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ).
Έχουμε και άλλο κεφάλαιο στην εκπαίδευση.
Δεν φτάνει που ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης έβγαλε στη φόρα την ιδιωτική σχολή που διαθέτει για να κερδίσει εν μέσω αυτής της κατάστασης προσφέροντας μαθήματα αρχαίων ελληνικών αντί 5 ευρώ (αλήθεια, έχει μετοχές, δεν ισχύει εδώ το ασυμβίβαστο του πολυδιαφημισμένου «επιτελικού κράτους»;), το υπουργείο του ανακοίνωσε (εμφανώς καθυστερημένα κατά πάρα πολλούς καταναλωτές) ότι και τα τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού θα καταγράφονται και θα αναρτώνται στην ειδική πλατφόρμα με τα αποθέματα σύμφωνα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ). Ήδη με ΠΝΠ στις 15 Μαρτίου έπρεπε να γίνονταν γνωστά στην πλατφόρμα οι διαθέσιμες ποσότητες σε χειρουργικές μάσκες, αντισηπτικά διαλύματα, αντισηπτικά μαντηλάκια και αιθυλική αλκοόλη.
Πολύ αργά αντανακλαστικά σε μια κυβέρνηση που επαίρεται ότι πήρε μέτρα δρακόντεια και νωρίτερα του αναμενομένου...
Και άλλη μία ερώτηση: Ποιος απαντά τις γραμμές για την πανδημία; Τι συνέβη στην αρχή και ποιος αξιολογούσε να δίνει οδηγίες να μείνετε σπίτι και να απευνθυνθείτε στον γιατρό σας; Τώρα όμως απαντούν ως ρεσεψιόν και σε συνδέουν με τον ΕΟΔΥ. Υπάρχει καταγγελία ότι η η ιδιωτική εταιρεία Teleperformance Greece «ζητεί εθελοντές ανάμεσα στους εργαζομένους της με βάση τα καθήκοντα που της έδωσε η κυβέρνηση να διαχειρίζεται τα τηλέφωνα του ΕΟΔΥ» και αποκαλύπτουν το email.
Αν καταλαβαίνω καλά, η εν λόγω εταιρεία δεν έχει σύμβαση με τον ΕΟΔΥ, στελέχη του οποίου αναφέρουν ότι προσφέρει τις υπηρεσίες της δωρεάν, και ζητεί εθελοντική εργασία από τους εργαζομένους της.
Παίρνουν από τους γιατρούς και δίνουν στα κανάλια
Έχουμε και την υπόθεση των 11 εκατ. ευρώ για την επικοινωνία της πανδημίας (δωρεάν θα έπρεπε να είναι, το ξαναλέμε). Τι κρύβεται πίσω από τις πρωτοβουλίες του Γρηγόρη Δημητριάδη και την ανάθεση στην Initiative; Με ποια κριτήρια δόθηκε αυτό το ποσό μόνο σε αυτή την εταιρεία; Πώς προτιμήθηκε;
Την υπόθεση των 11 εκατ. ευρώ αναδεικνύουν και οι ήρωές μας, οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων που (μαζί με το νοσηλευτικό προσωπικό, το διοικητικό προσωπικό, το προσωπικό της καθαριότητας) υποδέχονται τους νοσούντες με Covid-19 (τα ιδιωτικά, επαναλαμβάνουμε, στέλνουν τα κρούσματα στα δημόσια νοσοκομεία αναφοράς). Όπως μας μεταφέρει η Αντιγόνη Μιχοπούλου, 248 νοσοκομειακοί γιατροί θέτουν πολλά ερωτήματα, όπως μεταξύ άλλων: «Ποια επιστημονική προσέγγιση επιβάλλει τη χορήγηση 11.000.000 ευρώ στους καναλάρχες για τη διαφημιστική καμπάνια ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και το διπλασιασμό του νοσηλίου για τις ιδιωτικές ΜΕΘ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ για την ενίσχυση του δημόσιου τομέα υγείας με προσωπικό και εξοπλισμό;» Μάλιστα, μεταξύ των ερωτημάτων των 248 γιατρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού, είναι και τα ερωτήματα που τέθηκαν από το Documento στους κ.κ. Τσιόδρα και Κοντοζαμάνη και η εφημερίδα κατηγορήθηκε για «κινδυνολογία»!
Εμείς και άλλοι 248 στην πρώτη γραμμή της μάχης κινδυνολογούμε, η κυβέρνηση ξέρει τι κάνει, μοιράζοντας χρήμα δεξιά κι αριστερά σε φορείς και τομείς που δεν συνεισφέρουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας και πάντως δεν ανακουφίζουν την οικονομία και τους εργαζόμενους.
Ο ιός της οικονομίας
Περιμένατε κάτι καλύτερο; Εδώ οι κυβερνώντες λένε ότι δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα» για να δικαιολογήσουν την απραξία τους στην ουσιαστική στήριξη της οικονομίας (όχι των δικών τους κλάδων-στηριγμάτων) και των εργαζομένων. Στη γωνία περιμένουν πολλοί προσφέροντας την… καλή τους διάθεση.
Η γενική διευθύντρια του γνωστού και μη εξαιρετέου για τις φιλανθρωπικές δράσεις του (εντάξει, αυτό δεν είναι, άλλος είναι ο σκοπός του) Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα τιτίβισε στο twitter το ποσό: Οι χώρες μέλη του ΔΝΤ βρήκαν μια πηγή-κλειδί και έχουν επεκτείνει τα διαθέσιμα κεφάλαια ώστε να διατηρηθεί το ποσό του 1 τρισ. δολαρίων το οποίο είναι διαθέσιμο για να στηρίξει τη συμμετοχή του Ταμείου (σε προγράμματα διάσωσης εννοείται) εν μέσω πανδημίας και αργότερα.
Τα μαντάτα είναι ξεκάθαρα δυσοίωνα. Ειδικά για τις χώρες που στηρίζονται στον δανεισμό.
Αδυνατεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλήξει σε κοινά μέτρα για τη στήριξη των οικονομιών όλων των κρατών-μελών με ένα ευρωομόλογο, που επιδιώκει –ευτυχώς!– και η ελληνική κυβέρνηση (κι ας έχουμε κοινό νόμισμα πολλές χώρες). Κάποιοι, αδιάφοροι για την τύχη των αδύναμων, προσπαθούν να το εμφανίσουν ως άλλη μία αντιπαράθεση των PIGS (τα «κακά» και σπάταλα παιδιά του νότου απέναντι στους «νοικοκυραίους» του βορρά). Το αφήγημα δεν βγαίνει καθώς η Γαλλία ήδη νιώθει την πίεση και βλέπει ότι η οικονομία της χάνει έδαφος. Η Γερμανία, ηγεμονεύουσα δύναμη, δεν δίνει δεκάρα, καθώς δανειοδοτείται με αρνητικά επιτόκια και σε διαφορετική περίπτωση θα χάνει. Η στάση της στην κρίση θυμίζει μεσαιωνικό κάστρο. Ταμπουρώνεται, δεν αφήνει να φύγει σε άλλη καμία παραγγελία που έχει πληρωθεί, όχι δωρεά, από αναπνευστήρες, χειρουργικές μάσκες και άλλα υλικά απαραίτητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και έχει την επιβράβευση των πολιτών της.
Μίλησε κανείς για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη; Ούτε μαφιόζικες φαμίλιες να ήταν… Ο θάνατός σου η ζωή μου.
Με μάσκες ή χωρίς; Ιδού η απορία
Στο ερώτημα να κάνουμε γενικευμένη χρήση των μασκών προστασίας ή όχι, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται διχασμένη, όπως μας ενημερώνει η Άννα Σ. Παπαδημητρίου που συνέχισε τη σχετική έρευνα προς ενημέρωσή σας. Από τη μία, υπάρχουν οι επιδημιολόγοι και οι λοιμωξιολόγοι οι οποίοι συμφωνούν με την πολιτική των ασιατικών κυρίως κρατών, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, αλλά και πιο πρόσφατα ευρωπαϊκών, όπως η Τσεχία και η Αυστρία, να επιβάλουν στους δημόσιους χώρους τη χρήση μασκών από όλους. «Δεν θέλω να σας τρομάξω, αλλά όταν οι άνθρωποι μιλούν και αναπνέουν και τραγουδούν –δεν χρειάζεται να φταρνιστούν ή να βήξουν– θα απελευθερώσουν σταγονίδια» εξηγεί ο ΚΚ Τσενγκ, ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Το μεγαλύτερο όφελος από τη μαζική χρήση μασκών δεν είναι η προστασία των υγιών ατόμων αλλά η κάλυψη του στόματος των ανθρώπων που έχουν ήδη μολυνθεί. Εδώ ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι σύμφωνα με πρώιμες μελέτες, η νόσος Covid-19 μεταδίδεται ακόμη και από ασυμπτωματικούς φορείς, άτομα δηλαδή που δεν έχουν εκδηλώσει έστω και το παραμικρό σύμπτωμα. «Φανταστείτε απλά ότι ταξιδεύετε με το μετρό της Νέας Υόρκης σε ώρες αιχμής. Αν όλοι φοράνε μάσκα, είμαι σίγουρος ότι θα μειωθεί η μεταδοτικότητα» υποστηρίζει ο Τσανγκ.
Από την άλλη, υπάρχουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (έως σήμερα) και επιστήμονες οι οποίοι θεωρούν ότι η χρήση της μάσκας δεν επαρκεί για να προστατεύσει κάποιον από τον κορονοϊό και ότι η μαζική χρήση τους δεν θα φέρει αποτελέσματα. Εδώ λαμβάνονται υπόψη ορισμένοι σημαντικοί παράγοντες. Πρώτον, το γεγονός ότι η απλή χειρουργική μάσκα, η οποία χρησιμοποιείται κατά κόρον, θεωρείται ότι δεν προσφέρει υψηλή προστασία. Ο Άρνολντ Μόντο, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, εξηγεί ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται κυρίως από μεγαλύτερα σταγονίδια «και γνωρίζουμε ότι οι απλές χειρουργικές μάσκες θα έχουν μέτριο αποτέλεσμα σε αυτήν τη μορφή μετάδοσης». Ιδανικά, θα ήταν προτιμητέες μάσκες υψηλής προστασίας, οι οποίες ωστόσο είναι λιγότερες και ακριβότερες. Δεύτερον, είναι εξαιρετικά σημαντικός ο τρόπος χρήσης της μάσκας. Πολλοί δεν γνωρίζουν πώς να τη φορέσουν σωστά, ενώ συχνά την ακουμπάνε με τα χέρια τους και τη χρησιμοποιούν αρκετές φορές. Έτσι για έναν τόσο εύκολα μεταδιδόμενο ιό είναι επίσης εύκολο κάποιος να τον μεταφέρει από το χέρι του σε μια επιφάνεια ή κατευθείαν στον οργανισμό του (μύτη, στόμα, μάτια, αυτιά). Τρίτον, ένας σημαντικός λόγος που αναγκάζει τους ειδικούς να συνιστούν χρήση με φειδώ είναι οι ελλείψεις που ακόμη παρατηρούνται σε πολλές χώρες. Όταν υπάρχουν νοσοκομεία στα οποία γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό δεν έχουν τις ποσότητες μασκών που χρειάζονται (βλ. Ελλάδα), είναι πιο συνετό οι υγιείς –έστω ασυμπτωματικοί– πολίτες να επιδεικνύουν κράτει.
Σε αυτό που φαίνεται να συμφωνεί η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είναι ότι η χρήση μάσκας, ακόμη και υψηλής προστασίας, δεν αρκεί. Πρέπει υποχρεωτικά να συνδυάζεται με τα υπόλοιπα μέτρα υγιεινής και την αποφυγή κοινωνικών επαφών.
«Εκάμανε επανάστασιν...»
Και παλιότερα το είχαμε αναφέρει ότι θα το επιχειρήσει, μιλήσαμε και χθες ακροθιγώς για τις εκτεταμένες υπερεξουσίες και επί μακρόν που έχει πλέον ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν μετά την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο. Η είδηση έρχεται από τις ΗΠΑ (υπό τον φόβο προφανώς ενός νέου Pratriot Act) καθώς ο γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ με τους Δημοκρατικούς Μπομπ Μενέντεζ είχε, όπως σημείωσε στο twitter, προς τον πρόεδρο Τραμπ «για την κατάπτωση της δημοκρατίας στην Ουγγαρία τον περασμένο Μάιο και δέκα μήνες μετά ο Όρμπαν εργαλειοποίησε την πανδημία της Covid-19 για να γίνει κανονικός δικτάτορας. Μια θλιβερή μέρα για τη δημοκρατία» επισημαίνει ο γερουσιαστής για να ρίξει την αιχμή του σχετικά με τα ζητήματα που εγείρει «η συνεργασία των δύο χωρών σε ζητήματα ασφάλειας» και η συμμετοχή της Βουδαπέστης στο ΝΑΤΟ.
Όταν φοβάσαι τι θα σου ξημερώσει η επόμενη μέρα, από καμένη γη μέχρι δικτάτορες...
Στη μάχη και οι εγκαταστάσεις τένις του US Open στη Νέα Υόρκη
Η Αμερικανική Ομοσπονδία Αντισφαίρισης (USTA), όπως μας ενημερώνει ο Αντώνης Φουντής, έκανε γνωστό χθες ότι μεγάλο μέρος του «Billie Jean King National Tennis Center», εκεί όπου επρόκειτο να διεξαχθεί το περίφημο τουρνουά τένις US Open, θα μετατραπεί σε νοσοκομείο με 350 κλίνες και θα διατεθούν σε όσους έχουν προσβληθεί από την Covid-19. Η Νέα Υόρκη βρίσκεται αυτές τις μέρες στο επίκεντρο της πανδημίας με χιλιάδες κρούσματα καθημερινά και πλέον δεν επαρκούν οι υγειονομικοί χώροι. Γι’ αυτό τον λόγο δημιουργούνται επιπλέον χώροι κυρίως για ανθρώπους που χρειάζονται νοσηλεία για άλλες περιπτώσεις πλην κορονοϊού, έτσι ώστε να αδειάσουν κρεβάτια στα νοσηλευτικά ιδρύματα και να διατεθούν σε νοσούντες από τον ιό SARS CoV-2. «Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Η Νέα Υόρκη είναι το σπίτι μας και θα το περάσουμε όλοι μαζί αυτό» τόνισε ο Κρις Γουάιντμαϊερ, εκπρόσωπος της αμερικανικής ομοσπονδίας τένις στην οποία ανήκει το National Tennis Center στην περιοχή του Φλάσινγκ Μίντοου. Από την πλευρά της η υπηρεσία διαχείρισης κρίσεων της Νέας Υόρκης ενημέρωσε ότι η απόφαση για τη δημιουργία του ειδικού χώρου των 350 κλινών πάρθηκε άμεσα και οι εργασίες ξεκινούν σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθούν το επόμενο δεκαήμερο.
Το καλό σενάριο για τη Σούπερ Λίγκα
Στο ελληνικό ποδόσφαιρο οι 14 εκπρόσωποι των ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας θα ενημερωθούν στο αυριανό διοικητικό της συμβούλιο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη, ότι οι ποδοσφαιριστές τους δεν θα μπορούν να προπονηθούν ούτε μέσα στη διάρκεια του Απριλίου. Τί σημαίνει αυτό πρακτικά; Ο Σάββας Λιβάνιος εξηγεί: Με δεδομένο ότι για την επανέναρξη του πρωταθλήματος οι ποδοσφαιριστές πρέπει να κάνουν μίνι προετοιμασία τριών εβδομάδων, τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ δεν πρόκειται να αρχίσουν πριν από το Σάββατο 23 Μαΐου. Κι αυτό είναι το καλό σενάριο...
Στη Σούπερ Λίγκα υπολογίζουν ότι μπορούν να διεξαχθούν μέσα σε 40-45 ημέρες οι αγώνες κατάταξης, οι δύο ημιτελικοί (Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ και Άρης - ΑΕΚ) και ο τελικός του Κυπέλλου. Γι’ αυτό και υπολογίζουν ότι η τρέχουσα σεζόν μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Ιουλίου. Αυτό όμως με την προϋπόθεση ότι η πανδημία θα έχει περιοριστεί σημαντικά στη χώρα μας και οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα ανοίξουν για προπονήσεις από την 1η Μαΐου. Σε διαφορετική περίπτωση το πρωτάθλημα δύσκολα θα επαναρχίσει και τότε θα ξεκινήσει μία συζήτηση για το αν πρέπει να στεφθεί πρωταθλητής ο Ολυμπιακός.
Προσωπικά, ως Θανάσης, θα με έβρισκε σύμφωνο δεδομένων των αγώνων της σεζόν έως τώρα, αλλά δεν παίρνω αποφάσεις.
Μια ματιά στη μεταπολίτευση
Αφού μένουμε σπίτι, ας το εκμεταλλευτούμε για να πλουτίσουμε τις γνώσεις μας – όχι μόνο την ενημέρωσή μας και τους τρόπους ψυχαγωγίας. Όπως μας ενημερώνουν τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), μπορούμε να παρακολουθήσουμε τη συνέντευξη του γραφίστα Δημήτρη Αρβανίτη την οποία παραχώρησε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος για την ιστορία της Μεταπολίτευσης (1974-1989).
Κάτι θα μάθουμε, εκτός από τα πολιτικά γεγονότα όπως τα έζησε, για τις αφίσες και τη χρήση τους, τις γραφικές τέχνες στην Ελλάδα και τους Έλληνες γραφίστες.
Γυμναστική στο σπίτι
Μουδιάσατε; Έχετε ήδη βγει με sms «6» και δεν φτάνει; Δεν προλαβαίνετε; Ασκήσεις στο σπίτι με γραπτές και οπτικές οδηγίες σε ένα θέμα που επιμελήθηκε ο Σπύρος Οικόπουλος.
Αύριο ελπίζω να δούμε πώς παίρνουμε κιλά –για να τα κάψουμε!– φτιάχνοντας καλά φαγητά. Μέχρι τότε σας αφήνουμε με δύο καλές ειδήσεις: Ανάρρωσε Ολλανδή ασθενής ηλικίας 101 χρόνων ενώ μια μελέτη δίνει ελπίδες ότι φρενάρει η ζέστη τη μετάδοση του κορονοϊού.
Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να μας στείλετε ό,τι θέλετε και σας προβληματίζει σχετικά με την πανδημία στο info@documentonews.gr
Σας περιμένουμε.
Αυτά για σήμερα,
στην υγεία μας!
Θανάσης
ΠΗΓΗ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου