Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Το κτίριο της Γενικής Διοίκησης ή Διοικητήριο (Νομαρχία) της Ρόδου.

Ένα από τα σημαντικότερα κτήρια της Ιταλοκρατίας στη Ρόδο είναι το Διοικητήριο, όπου στεγάζεται σήμερα η Νομαρχία Δωδεκανήσου, στην παραλία Μανδρακίου, στην πόλη της Ρόδου. Χτίστηκε γύρω στο 1927 από τον αρχιτέκτονα Florestano Di Fausto, επικεφαλή αρχιτέκτονα του τότε διοικητή Mario Lago και δημιουργό πολλών σημαντικών δημοσίων κτηρίων, πολεοδομικών και αναστηλωτικών έργων κ.α.
Πρόκειται για ένα επιβλητικό διώροφο κτήριο, οικοδομημένο με το κυρίαρχο σύστημα της εποχής, λιθοδομή και οπλισμένο σκυρόδεμα. Η κάτοψή του περιβάλλεται από στεγασμένη στοά στο ύψος του δρόμου. Μορφολογικά το κτήριο προέρχεται από το «Παλάτι των Δόγηδων? της Βενετίας. Έχει πολύπλοκη διακοσμητική επένδυση από κόκκινη πέτρα στην ανατολική όψη, ενώ η δυτική είναι διακοσμημένη από ατόφια, πέτρινη τοιχοποιϊα, μεσαιωνικών αναμνήσεων, που έρχεται πλησιέστερα στο «αραβουργίζον? Βενετικό μπαρόκ της Βορεινής όψης.
Το Διοικητήριο είναι το καλύτερο σωζόμενο δείγμα εκλεκτισμού, από τον οποίο διέπετο ο Di Fausto. Είναι ένα από τα αξιολογότερα Ιταλικά κτήρια των Δωδεκανήσων και καθότι βρίσκεται στην παραλία, αποτελεί μία από τις πρώτες εικόνες που έχει από την πόλη ο επισκέπτης που φθάνει από τη θάλασσα. 

Το κτίριο της Γενικής Διοίκησης ή Διοικητήριο χωροθετήθηκε σύμφωνα με το Κτίρια νεοκλασικής αρχιτεκτονικής 
Ο νεοκλασικισμός φτάνει στα Δωδεκάνησα μέσα από δύο δρόμους 
Ιταλικό Διοικητήριο (κτίριο Νομαρχίας) 
Συνοπτική περιγραφή 
Το κτίριο της Γενικής Διοίκησης ή Διοικητήριο χωροθετήθηκε σύμφωνα με το πολεοδομικό σχέδιο των Ιταλών, στο νέο διοικητικό κέντρο της πόλης το Foro Italico, στην ακτή Μανδρακίου. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Florestano di Fausto το 1926-27. 
Η χρήση μορφολογικών στοιχείων τόσο από τη δυτική όσο και την ανατολίτικη παράδοση του νησιού, εντάσσεται στην προσπάθεια των αρχών και των αρχιτεκτόνων της εποχής να ενσωματώσουν τα νέα δημόσια κτίρια στην αισθητική εικόνα της πόλης. Ο Florestano di Fausto με το Διοικητήριο της Ρόδου προσπαθεί να συνδυάσει την παράδοση της Ανατολής και του Βυζαντίου με γοτθικά και αναγεννησιακά στοιχεία, αναζητώντας συμβολισμούς που παραπέμπουν στην ιστορική αλλά και γεωγραφική παρουσία του νησιού, στο σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης. 
Ο αρχιτέκτονας υιοθετεί μια διπλή αντιμετώπιση στις όψεις του κτιρίου, καθώς αυτό λόγω της θέσης τους έχει δύο σημαντικές όψεις, μία προς την θάλασσα και μία προς την πόλη. Στην όψη του κτιρίου ακολουθεί μια νεογοτθική αρχιτεκτονική ενώ στην όψη προς την θάλασσα υπάρχουν αναγεννησιακές επιρροές, μια ουσιαστικά απομίμηση του Palazzo Ducale - του Παλατιού των Δόγηδων της Βενετίας. 
Το κτίριο, με τη μείωση του ύψους των κιονοστοιχίας του ισογείου μοιάζει να αναδύεται από τη θάλασσα. 
Θέση / Πρόσβαση 
Το συγκρότημα βρίσκεται στο άνοιγμα της πλατεία Ελευθερίας, στο λιμάνι του Μανδρακίου. 
Σήμερα στο κτίριο στεγάζεται η Νομαρχία. 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου