Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Ιαματικές Πηγές Καλλιθέας: Μοναδικός συνδυασμός φύσης, αρχιτεκτονικής και ιστορίας

Οι πηγές της Καλλιθέας και η ιαματική τους δράση 
Οι πηγές της Καλλιθέας και η ιαματική τους δράση ήταν γνωστές ήδη από την περίοδο της Δωρικής Εξάπολης και τα χρόνια των Ιπποτών. Επισκέπτες συνέρρεαν από τις μικρασιατικές ακτές αλλά και από τα βάθη της Ανατολίας. Την τοποθεσία χρησιμοποίησαν οι Ιταλοί για να αποβιβαστούν στη Ρόδο το 1912 και να διεξάγουν τον αγώνα τους κατά της Τουρκοκρατίας στα Δωδεκάνησα. Το 1927 ο διοικητής Μάριο Λάγκο και ο γιατρός Αινείας Μπρουνέττι έκλεισαν συμφωνία για έρευνα στις πηγές με σκοπό την επιστημονική τεκμηρίωση
των θεραπευτικών ιδιοτήτων του νερού της πηγής. Η ελάχιστη ποσότητα του νερού ενισχύθηκε με μηχανικές εγκαταστάσεις για ταχύτερη άντληση και το νερό αναμίχθηκε με τα επίσης ιαματικά ύδατα από τις πηγές της Αγίας Ειρήνης και του Ιπποκράτη της Κω. Οι εργασίες οικοδόμησης των εγκαταστάσεων ξεκίνησαν το 1928 και τα εγκαίνια έγιναν το 1929. Το 1929 ο βασιλιάς της Ιταλίας Βιττόριο Εμμανουέλε επισκέφθηκε τις πηγές της Καλλιθέας, ενώ το 1930 έγινε στη Ρόδο το 21ο εθνικό συνέδριο Υδρολογίας της Ιταλίας. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ο χώρος χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς ως στρατόπεδο συγκέντρωσης για
τους πρώην συμμάχούς τους και στην περιοχή τοποθετήθηκαν νάρκες και συρματοπλέγματα. Το 1948 δόθηκε μια μεγάλη χρηματοδότηση, μέρος του σχεδίου Μάρσαλ, για την αποκατάσταση και την αξιοποίηση των πηγών. 
Οι τρεις κοινότητες Καλυθιές, Κοσκινού και Ψίνθος συνενώθηκαν το 1998 με τον νόμο Καποδίστρια 2539/98 και συστάθηκε ο Δήμος Καλλιθέας. 
Πηγή κειμένου: https://www.rhodes.gr/kallithea/

Ιαματικές Πηγές Καλλιθέας, Ρόδος 
Το Οδοιπορικό 
Ξεκινώντας από την πόλη της Ρόδου και σε
απόσταση 8 χλμ. περίπου, συναντάς τις παλιές λούτρινες εγκαταστάσεις της Καλλιθέας. Οι πηγές της, με τα ιαματικά νερά που πριν λίγα χρόνια προσέλκυαν πολλούς ασθενείς τώρα δεν λειτουργούν, αλλά αξίζει να δει κανείς τις λούτρινες εγκαταστάσεις και να κάνει μπάνιο στους ήσυχους κολπίσκους. Τώρα σχεδιάζεται η ανακαίνιση και επαναλειτουργία των πηγών. 
Ο μοναδικός συνδυασμός φύσης, αρχιτεκτονικής και ιστορίας ταξιδεύει σ’ ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό σκηνικό. Η απαράμιλλη μνημειακή αρχιτεκτονική και μεγαλοπρέπεια του χώρου, με τα μοναδικά μωσαϊκά, την αίθουσα της Ροτόντας όπου κάποτε ανάβλυζαν τα
ιαματικά νερά, το Αίθριο και κάθε γωνιά των Πηγών Καλλιθέας μας παραπέμπουν νοσταλγικά σε μια άλλη εποχή. 
Ιστορία
Τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων της Καλλιθέας έγιναν από τους Ιταλούς με κάθε επισημότητα την 1η Ιουλίου 1929 και υπήρξαν πόλος έλξης πλήθους ασθενών καθώς και επιστημόνων από όλο τον κόσμο. 
Οι ιαματικές πηγές της Καλλιθέας Ρόδου είναι γνωστές από την αρχαιότητα για το ευεργετικό για την υγεία κόκκινο νερό που αναβλύζει από τους βράχους. Κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, πλήθος κόσμου επισκεπτόταν
τακτικά την περιοχή ή κατέλυε σε πρόχειρα αυτοσχέδια καταλύματα έτσι ώστε να βρίσκονται κοντά στην πηγή. 
Ήδη από την εποχή της Δωρικής Εξάπολης και αυτής των Ιπποτών, η θαυματουργός ιαματική πηγή έγινε γνωστή και προσέλκυε κόσμο τόσο από τα γύρω νησιά και τα Μικρασιατικά Παράλια, όσο και από τα βάθη της Ανατολίας. 
Ήταν τόπος συνάντησης Ορθόδοξων, Μουσουλμάνων και Εβραίων. Στο σημείο αυτό του νησιού, γνωστό στους ντόπιους ως "Τσιλλόνερο" από τις καθαρτικές ιδιότητες του νερού, το 1927 -με πρωτοβουλία του πολιτικού Διοικητή των Νήσων Μάριο Λάγκο- ξεκίνησε η
συστηματική μελέτη των νερών. Αυτό έγινε από διακεκριμένους υδρολόγους και γιατρούς με επικεφαλής τον διάσημο Γκουστάβο Γκασπερίνι. Μετά το θάνατό του, ανέλαβε ο γιος του Κάρλο μαζί με τον μετέπειτα διευθυντή των ιαματικών πηγών Αινεία Μπρουνέττη.
Τον Δεκεμβρίου 1928, ξεκίνησε η άμεση κατασκευή εγκαταστάσεων που χαρακτηρίστηκαν Βασιλικές ως εγγύηση της τέλειας λειτουργίας τους. Το έργο ανατέθηκε στον Πέτριο Λομπάρντι και τα σχέδια κατετάγησαν μεταξύ των καλύτερων αρχιτεκτονικών συνθέσεων της εποχής εκείνης. 
Τα νερά της Καλλιθέας ήταν κατάλληλα και
θεραπευτικά για τις παθήσεις της αρθρίτιδας, τις δερματοπάθειες, την παχυσαρκία, το διαβήτη, τις τροπικές ασθένειες, τη δυσεντερία, την ελονοσία, τις αλλεργίες, το άσθμα, τις κυστίτιδες, τη διάρροια και τις παθήσεις των εντέρων. 

Που αναβλύζει το «Τσιλλόνερο»; Η ιστορία του ιαματικού νερού των Πηγών Καλλιθέας 
Σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων από την πόλη της Ρόδου, στο επονομαζόμενο ακρωτήριο Βόδι, βρίσκονται οι γνωστές από την αρχαιότητα ακόμα Ιαματικές Πηγές της Καλλιθέας. Από την πηγή αναβλύζει κόκκινο νερό και χαρακτηρίζεται ως χλωρονατριούχος με την θερμοκρασία να φτάνει τους 17 – 18 βαθμούς Κελσίου. 
Η μνημειακή αρχιτεκτονική και μεγαλοπρέπεια του χώρου, με τα μοναδικά μωσαϊκά, την αίθουσα της Ροτόντας όπου κάποτε ανάβλυζαν τα ιαματικά νερά, το Αίθριο, σε συνδυασμό με τη φύση και τους γραφικούς κολπίσκους της περιοχής συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο, το
οποίο «κουβαλά» πολλά χρόνια ιστορίας. 
Η λουτρόπολη της Καλλιθέας υπήρξε πόλος έλξης πλήθους ασθενών καθώς και επιστημόνων από όλο τον κόσμο. Τα νερά της Καλλιθέας εγκρίνονταν για θεραπεία των παθήσεων της αρθρίτιδας, τις δερματοπάθειες, την παχυσαρκία, το διαβήτη, τις τροπικές ασθένειες, τη δυσεντερία, την ελονοσία, τις αλλεργίες, το άσθμα, τις κυστίτιδες, τη διάρροια και τις παθήσεις των εντέρων. Άνθρωποι από τα γύρω νησιά, αλλά και όλη την ανατολική Μεσόγειο, πήγαιναν εκεί διακοπές και να επωφεληθούν από τις ιδιότητες του ιαματικού νερού που πλουσιοπάροχα ανάβλυζε…. 
Στο «Τσιλλόνερο», όπως αποκαλούσαν οι ντόπιοι την περιοχή από τις καθαρτικές ιδιότητες του νερού, έφτασε το 1927 ο πολιτικός διοικητής των Δωδεκανήσων, Μάριο Λάγκο. Θέλοντας να συνδέσει το όνομά του με την απόλυτη υποδούλωση των νησιών και τη διείσδυση του ιταλικού στοιχείου, σχεδίασε την δημιουργία μια λουτρόπολης στα πρότυπα των λουτροπόλεων του εξωτερικού. 
Μαζί με τον Σμυρνιό γιατρό Αινεία Μπρουνέττη το καλοκαίρι του ίδιου έτους ξεκίνησαν τα πειράματα ώστε να επικυρωθεί και επιστημονικά η ύπαρξη ιαματικών ιδιοτήτων στο νερό της Καλλιθέας. Τον Δεκεμβρίου 1928, ξεκίνησε η
άμεση κατασκευή εγκαταστάσεων. Το έργο ανατέθηκε στον αρχιτέκτονα Πέτριο Λομπάρντι και τα σχέδια κατετάγησαν μεταξύ των καλύτερων αρχιτεκτονικών συνθέσεων της εποχής εκείνης…. 
Την 1η Ιουλίου 1929 έγιναν τα εγκαίνια από τον Μάριο Λάγκο, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των Θερμών Καλλιθέας εξ ονόματος του Βασιλιά και του Ντούτσε, γι’ αυτό και ονομάστηκαν Βασιλικές Θέρμες. Πριν από τα εγκαίνια είχε διενεργηθεί το Α΄ Υδρολογικό Περιφερειακό Συνέδριο Γιατρών των Νήσων, παρουσία πολλών σημαντικών ονομάτων του χώρου. 
Για την επιτυχία του συνεδρίου, η οποία
άλλωστε θα αποτελούσε διαφήμιση των Πηγών και θα συνέβαλε στη διεθνή προβολή της Ρόδου, κινητοποιήθηκε όλος ο ιταλικός κρατικός μηχανισμός. Μάλιστα, κυκλοφόρησε και σειρά γραμματοσήμων αφιερωμένη σε αυτό, η οποία θεωρείται εξαιρετικά σπάνια σήμερα. Όλη την περίοδο του μεσοπολέμου, από το Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο, πλήθος κόσμου από την Ανατολική μεσόγειο συνέρρεε στην περιοχή για να ευεργετηθεί από τα ιαματικά νερά των πηγών. Με την έναρξη όμως του ελληνοϊταλικού πολέμου οι πηγές σταμάτησαν να λειτουργούν και το προσωπικό αντικαταστάθηκε από στρατιώτες. 
Μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας, οι Γερμανοί έκλεισαν το χώρο με συρματόπλεγμα και το μετέτρεψαν σε στρατόπεδο συγκέντρωση Ιταλών αιχμαλώτων. Οι εγκαταστάσεις λεηλατήθηκαν και η περιοχή ερειπώθηκε. 
Μετά την απελευθέρωση οι ιαματικές πηγές είχαν καταστραφεί και έμειναν ανεκμετάλλευτες για αρκετό χρονικό διάστημα. Το 1948 δόθηκε ένα κονδύλι για την εκτέλεση τουριστικών έργων στην ευρύτερη περιοχή της Ρόδου κι έτσι ξανάρχισε διστακτικά η λειτουργία τους. Ωστόσο το 1967 έκλεισαν οριστικά. Από το 2008, η παλιά τους αίγλη αναβιώνει δυναμικά. 
Σήμερα ο χώρος έχει ανακαινιστεί και φιλοξενεί
εκθέσεις και διάφορες άλλες διοργανώσεις, ενώ η παραλία της περιοχής αποτελεί τουριστικό θέρετρο και προσελκύει πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο. 
Δήμητρα-Μαρίλια Φούρλα 

Πιστοποιήθηκαν ως ιαματικά τα νερά των πηγών Καλλιθέας 
Ευχάριστα νέα για τη Ρόδο αφού επήλθε η δικαίωση και οι «Πηγές Καλλιθέας» πήραν την πολυπόθητη πιστοποίηση για τα ιαματικά νερά
τους από την αρμόδια Επιτροπή Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων του Υπουργείου Τουρισμού, κάτι που αναμένεται να αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν του νησιού! 
Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, απογοήτευση είχε προκαλέσει η απόφαση της Επιτροπής που αξιολογεί τις υποψήφιες για πιστοποίηση πηγές, η οποία σε συνεδρίασή της μέσα στο χειμώνα δεν είχε πιστοποιήσει τις «Πηγές Καλλιθέας». 
Σημειώνεται ότι, αυτό, για το Δήμο Ρόδου είναι ιδιαίτερα σημαντικό και, μάλιστα, με εντολή του Δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, είχε δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο να πάρει το μοναδικό αυτό
Μνημείο της Ρόδου την πολυπόθητη πιστοποίηση για τα νερά του αφού πανθομολογουμένως του άνηκε. 
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η προσπάθεια αυτή είχε ξεκινήσει από τον Δήμο Καλλιθέας ακόμα ενώ, επί Καλλικράτη, συνεχίστηκε με τον Αντιπρόεδρο της ΔΕΡΜΑΕ, κ. Βασίλη Ψυλλάκη, να έχει επωμιστεί το βάρος της προσπάθειας αυτής, συνεπικουρούμενος βέβαια από την Αντιδήμαρχο Τουρισμού κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου. 
Ενδεικτικό, μάλιστα, της βαρύτητας που έδωσε ο Δήμος και ο ίδιος ο Δήμαρχος σ’ αυτό είναι ότι στις επαφές που γίνονταν στην Αθήνα για το θέμα αυτό, ακόμα και στην παρουσίαση που είχε γίνει στην Επιτροπή, την αντιπροσωπεία του Δήμου συνόδευαν ο νομικός σύμβουλος της ΔΕΡΜΑΕ κ. Κώστας Χαλκιάς καθώς και ο τεχνικός σύμβουλός της, ο αρχιτέκτονας κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης. 
Μετά την πρώτη ψυχρολουσία το χειμώνα που μας πέρασε, ο κ. Ψυλλάκης εξέφρασε τη διαμαρτυρία του Δήμου για την αδικία. Την περασμένη Πέμπτη, λοιπόν, συνεδρίασε εκ νέου η αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου η οποία ομόφωνα έλαβε την απόφαση για την πιστοποίηση του νερού των «Πηγών Καλλιθέας» ως ιαματικού, κάτι που αποτελεί δικαίωση για το Μνημείο και τη Ρόδο. 
Χθες το πρωί, επικοινώνησε με τον κ. Ψυλλάκη ο Διευθυντής του Συνδέσμου των ιαματικών Πηγών Ελλάδας, κ. Μάρκος Δανάς ο οποίος και εκπροσωπεί τον Σύνδεσμο στην Επιτροπή, και τον ενημέρωσε για τα ευχάριστα νέα. Σημειώνεται ότι η απόφαση της Επιτροπής αναμένεται να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ μέσα στον Ιούλιο. Δηλαδή σε περίπου ένα μήνα η πιστοποίηση θα ισχύει. 
Όσο για το τι σημαίνει η πιστοποίηση στην πράξη, δίνει νέα ώθηση στο τουριστικό προϊόν της Ρόδου και την παροχή υπηρεσιών στο νησί.
Μάλιστα, υπάρχει μία μελέτη που είχε εκπονηθεί από τον πρώην Δήμο Καλλιθέας και μία σκέψη είναι να «πατήσει» ο Δήμος της Ρόδου πάνω σ’ αυτήν η οποία προβλέπει λουτροθεραπεία αλλά και τη δημιουργία βέβαια των κατάλληλων υποδομών για spa κτλ. Από το Δήμο, μάλιστα, φαίνεται να είναι υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και στο κομμάτι αυτό, πάντα βέβαια με τη σύμφωνη γνώμη της Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων, και με στόχο να παρέχονται υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που να συνάδουν με τη μοναδικότητα του Μνημείου. 

Πηγές Καλλιθέας - Η Ιαματική γοητεία 
Το χθες - Ιστορία 
Τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων της Καλλιθέας έγιναν από τους Ιταλούς με κάθε επισημότητα την 1η Ιουλίου 1929 και υπήρξαν πόλος έλξης πλήθους ασθενών καθώς και επιστημόνων από όλο τον κόσμο. 
Οι ιαματικές πηγές της Καλλιθέας Ρόδου είναι γνωστές από την αρχαιότητα για το ευεργετικό για την υγεία κόκκινο νερό που αναβλύζει από τους βράχους. Κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, πλήθος κόσμου επισκεπτόταν τακτικά την περιοχή ή κατέλυε σε πρόχειρα αυτοσχέδια καταλύματα έτσι ώστε να βρίσκονται κοντά στην πηγή. 
Ήδη από την εποχή της Δωρικής Εξάπολης και αυτής των Ιπποτών, η θαυματουργός ιαματική πηγή έγινε γνωστή και προσέλκυε κόσμο τόσο από τα γύρω νησιά και τα Μικρασιατικά Παράλια, όσο και από τα βάθη της Ανατολίας. 
Ήταν τόπος συνάντησης Ορθόδοξων, Μουσουλμάνων και Εβραίων. Στο σημείο αυτό του νησιού, γνωστό στους ντόπιους ως "Τσιλλόνερο" από τις καθαρτικές ιδιότητες του νερού, το 1927 -με πρωτοβουλία του πολιτικού Διοικητή των Νήσων Μάριο Λάγκο- ξεκίνησε η συστηματική μελέτη των νερών. Αυτό έγινε από διακεκριμένους υδρολόγους και γιατρούς με επικεφαλής τον διάσημο Γκουστάβο Γκασπερίνι. Μετά το θάνατό του, ανέλαβε ο γιος του Κάρλο μαζί με τον μετέπειτα διευθυντή των ιαματικών πηγών Αινεία Μπρουνέττη. 
Τον Δεκεμβρίου 1928, ξεκίνησε η άμεση κατασκευή εγκαταστάσεων που χαρακτηρίστηκαν Βασιλικές ως εγγύηση της τέλειας λειτουργίας τους. Το έργο ανατέθηκε στον Πέτριο Λομπάρντι και τα σχέδια κατετάγησαν μεταξύ των καλύτερων αρχιτεκτονικών συνθέσεων της εποχής εκείνης. 
Τα νερά της Καλλιθέας ήταν κατάλληλα και θεραπευτικά για τις παθήσεις της αρθρίτιδας, τις δερματοπάθειες, την παχυσαρκία, το διαβήτη, τις τροπικές ασθένειες, τη δυσεντερία, την ελονοσία, τις αλλεργίες, το άσθμα, τις κυστίτιδες, τη διάρροια και τις παθήσεις των εντέρων. 
Το Σήμερα 
ΠΗΓΕΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ: To μνημείο αναγεννάται 
Μετά από χρόνια ερήμωσης και εγκατάλειψης του Μνημείου, ο Δήμος Καλλιθέας με Δήμαρχο τον Γιάννη Ιατρίδη, ανέλαβε το σημαντικό έργο της αναστήλωσης. Οι Πηγές Καλλιθέας έγιναν ξανά επισκέψιμες αποκτώντας την παλιά τους δόξα μετά από μεγάλο αγώνα, πολλή αγάπη μεράκι και πάθος. 
ΕΓΚΑΙΝΙΑ - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 
Στο πιο ρομαντικό σημείο του νησιού θα θαυμάσετε & θα απολαύσετε: 
  • απαράμιλλη μνημειακή αρχιτεκτονική και μεγαλοπρέπεια 
  • τον γραφικό όρμο με το μοναδικό φυσικό κάλλος 
  • τα πεντακάθαρα νερά για κολύμπι 
  • καλλιτεχνικές συνθέσεις με την τέχνη του βοτσαλωτού 
  • αίθουσες με περιοδικές εκθέσεις σύγχρονων και παλαιότερων δημιουργών 
  • το Χθες και το Σήμερα των Πηγών Καλλιθέας στην έκθεση φωτογραφίας 
  • τον σύγχρονο συνεδριακό χώρο 
  • την καφετέρια για δροσιά, ανάπαυλα και απόλαυση 
  • περιπάτους στο ηλιοβασίλεμα απ’ την περιοχή του Φαληρακίου και της Καλλιθέας 
  • άνετη και δωρεάν στάθμευση με μαγευτική θέα στη θάλασσα 
  • τακτική συγκοινωνία με λεωφορεία της γραμμής 
  • κοινωνικές εκδηλώσεις 
  • συνέδρια, σεμινάρια, gala dinner 
  • καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, εκδηλώσεις, κλπ). 
  • χώρους όπου γυρίστηκαν αγαπημένες διεθνείς και ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες που άφησαν εποχή 
  • αναμνηστικά, παραδοσιακά και αυθεντικά είδη Καλλιθέας στα καταστήματα των Πηγών Καλλιθέας. 
Καφετέρια 
Το ιστορικό αναψυκτήριο που φιλοξένησε προσωπικότητες της εποχής και πρόσφερε ψυχαγωγία, με χορό και μουσική, που συμμετείχε σε ρομαντικές ταινίες με μεγάλους πρωταγωνιστές, ανακαινίστηκε και μεταμορφώθηκε σε μια σύγχρονη καφετέρια με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. 
Με φόντο το γραφικό λιμανάκι και την προβλήτα του Μνημείου, αλλάζει χρώματα από την ανατολή ως τη δύση του ηλίου, έντονα και μετά γλυκά και συνεχίζει μέχρι αργά το βράδυ με μουσική άλλοτε ήρεμη και άλλοτε ζωηρή με ρυθμό και ένταση. Διαθέτει ποτά και σνακς σε μεγάλη ποικιλία, παγωτά και γλυκά, όλα φρέσκα από επώνυμη τοπική εταιρεία. 
Στο καφέ των Πηγών Καλλιθέας, τα πιο συνηθισμένα πράγματα όπως ο καφές μεταμορφώνονται σε εμπειρία απόλαυσης και δροσιάς. Για την παρέα, την οικογένεια και τις πιο ρομαντικές στιγμές, το μοναδικό περιβάλλον, οι βαθιές πολυθρόνες, οι άνετες σαιζ λονγκ που βλέπουν στο γαλάζιο του κόλπου και τα σεπαρέ που δίνουν ατμόσφαιρα για αξέχαστες ώρες χαλάρωσης συνθέτουν το must του καλοκαιριού. 
Ανοικτά όλη την μέρα από: 9.00 έως αργά 

Πηγή φωτογραφιών: Ρουβήμ Καρασάββας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου