Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

Παντελής Χρυσοχός: Ένας Δωδεκανήσιος Χρυσοχόος όνομα και... επάγγελμα

Αν και μόλις 25 ετών, διαγράφει ήδη μία πολύ επιτυχημένη επαγγελματική πορεία έχοντας στις πλάτες του κληρονομιά έξι γενεών στο χρυσό κόσμημα!
Ο Παντελής Χρυσοχός συνεχίζει την οικογενειακή επιχείρηση στο ίδιο κατάστημα, στην οδό Σωκράτους στη Παλιά Πόλη της Ρόδου, εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν οι πρόγονοί του, το 1874, την επαγγελματική τους δραστηριότητα!
Μέσα από την πάροδο των χρόνων η επιχείρηση εξελίχθηκε και σήμερα ο Παντελής έχει δημιουργήσει το δικό του brand «EPICO» και φτιάχνει μοναδικές δημιουργίες με ημιπολύτιμους λίθους και ασημένια ή επιχρυσωμένα στοιχεία, μοναδικά αριστουργήματα τόσο για γυναίκες όσο και για άνδρες!
Ο ίδιος μιλώντας στη «Ροδιακή» δηλώνει «υπερήφανος» που είναι συνεχιστής αυτής της οικογενειακής παράδοσης και απόλυτα ικανοποιημένος που ήδη το «EPICO» είναι πανελλαδικά γνωστό, ενώ ελπίζει σύντομα η «φήμη» του αυτή να απλωθεί και στην Ευρώπη! 

Η Ρόδος, η επιχείρηση και το όνομα
Όπως μας είπε ο Παντελής αλλά και ο πατέρας του κ. Βασίλης Χρυσοχός, η οικογένειά τους κατάγεται από τη Σύμη και βέβαια το επίθετό τους είναι επαγγελματικό. 

Η παρουσία χρυσοχόων στη Σύμη βεβαιώνεται στο φορολογικό κατάστιχο του 1712. Κάποιοι από αυτούς μετακινήθηκαν κατά τα μέσα του 18ου αιώνα προς τη Ρόδο όπου εγκαταστάθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, του Παντελή Νικήτα Χρυσοχού στα 1978, προπάππους και γενάρχης της οικογένειας στη Ρόδο ήταν ο Δημήτριος Χρυσοχός (1790-1880). Συνεχιστής της παράδοσης ήταν ο γιος του Παρασκευάς ο οποίος γεννήθηκε στα 1859 και ασχολήθηκε με την τέχνη από το 1874. 
Δημήτριος Χρυσοχός (1790-1880) προπάππους και γενάρχης της οικογένειας Χρυσοχού, ήταν αυτός που ήρθε και ξεκίνησε την επιχείρηση στη Ρόδο 

Την οικογενειακή παράδοση στη χρυσοχοΐα συνέχισε ο γιος του Νικήτας ο οποίος γεννήθηκε το 1888 και μέχρι το 1978 συνέχισε να εργάζεται στο εργαστήρι του στην Παλιά Πόλη της Ρόδου, μαζί με τον γιο του Παντελή (παππού του 25χρονου Παντελή Χρυσοχού και ο οποίος είχε γεννηθεί το 1942). Τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης πήρε στη συνέχεια ο πατέρας του Παντελή, κ. Βασίλης με το κατάστημα στην οδό Σωκράτους, το οποίο διατηρείται έως και σήμερα. 
Αξίζει να σημειωθεί πως μέλη της ίδιας αυτής οικογένειας μετοίκησαν στην Αίγυπτο, σε διάφορα νησιά της Δωδεκανήσου και κάποια άλλα παρέμειναν στη Σύμη. 
Όπως μας εξηγεί ο κ. Βασίλης, τις δεκαετίες ’70-’80 μέχρι και αυτές του ’90 η Ρόδος ήταν γνωστή για τα χειροποίητα κοσμήματά της. Έρχονταν επισκέπτες –κυρίως από τις Σκανδιναβικές χώρες- στο νησί αποκλειστικά και μόνο για να αγοράσουν παραδοσιακά κοσμήματα, δηλαδή χειροποίητα. 
Δεκαετία του ’80 ο παππούς του Παντελή Χρυσοχού (με το ίδιο όνομα) εξυπηρετεί πελάτισσα στο ίδιο κατάστημα της οικογένειας στην Παλιά Πόλη της Ρόδου. 

Οι τεχνίτες αρκετοί και αυτοί εκείνες τις εποχές, προσπαθούσαν να φτιάξουν το καλύτερο μοτίβο. Ένας από αυτούς και ο κ. Βασίλης που γνωρίζει την τέχνη της φιλιγκράνα και τα «ξεγυριστά» και έχει δημιουργήσει πολλά Ροδίτικα κοσμήματα με το ελαφάκι, με το Ρόδο, με διάφορα τοπία. Όμως τα τελευταία χρόνια δεν το κάνει πια. Όπως μας λέει, δεν αξίζει: «Πλέον το παραδοσιακό κόσμημα έχει σε ποσοστό 90% εξαφανιστεί και προτιμούνται τα τυποποιημένα. Φτιάχνεις κάτι και τότε έρχεται ο άλλος να σου πει πόσο πάει το γραμμάριο. 
Η αγάπη, το μεράκι δεν κοστολογούνται για τέτοιου είδους κοσμήματα! Δυστυχώς είναι κάτι που σβήνει σιγά – σιγά, οι επόμενες γενιές δεν θα ασχολούνται με αυτά, αλλά με κάτι τυποποιημένο ή κάτι διαφορετικό από τα χειροποίητα, κάτι σε πολύ πιο εύκολο, μοντέρνο». 

Η συνέχεια της παράδοσης έφερε το «EPICO»
Ευτυχώς για τον κ. Βασίλη ο γιος του Παντελής δεν είναι απλώς συνεχιστής της οικογενειακής παράδοσης αλλά και υποστηρικτής του χειροποίητου κοσμήματος! 
Όπως ο ίδιος μας λέει: «Είμαι υπερήφανος που είμαι συνεχιστής αυτής της οικογενειακής παράδοσης. Από μικρό παιδί ερχόμουν στο μαγαζί και μου άρεσε να βοηθάω και να βλέπω. Να φτιάχνω, να δημιουργώ και με την πάροδο του χρόνου, επειδή μου άρεσε πάρα πολύ το κόσμημα, είπα να το ακολουθήσω να το δυναμώσω και να το «βγάλω» προς τα έξω όσο πιο καλά μπορώ. Άρχισα λοιπόν να σκέπτομαι τρόπους να το αναβαθμίσω και να το εξελίξω όλο αυτό, να κάνω γνωστό το κατάστημα και την επιχείρηση που έχω πάρει από τους γονείς μου και τους προγόνους μου. 
Κάπως έτσι μου ήρθε η ιδέα να δημιουργήσω ένα κόσμημα χειροποίητο που κατασκευάζω αποκλειστικά εγώ και έχω δημιουργήσει από το μηδέν, και έτσι έγινε το «EPICO»! 

Παραδοσιακά χειροποίητα χρυσά κοσμήματα με το Ρόδον και το Ελάφι της Ρόδου, που έχει φτιάξει ο κ. Βασίλης Χρυσοχός και για τα οποία απαιτείται ειδική τεχνική 

Η προσπάθειά μου αυτή ξεκίνησε πριν από περίπου πέντε χρόνια και σήμερα μπορώ να πω ότι έχω φθάσει σε ένα αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο πανελλαδικά, και πλέον προσπαθώ να κάνω γνωστό το «EPICO» και στην Ευρώπη». 
Ρωτήσαμε τον Παντελή Χρυσοχό τι σημαίνει «EPICO» και όπως μας απάντησε: «Είναι η ελληνική λέξη «Έπος» και είναι το δικό μου brand που περιλαμβάνει κόσμημα με ημιπολύτιμους λίθους ασημένια στοιχεία και αξεσουάρ για άνδρα και γυναίκα όπως card holders, ρολόγια, κλειδοθήκες, στυλό, βραχιόλια ασημένια βέργες κ.λπ. κολιές αλυσίδες για πορτοφόλια ή παντελόνια κ.ά. Εντυπωσιακά και πολύ όμορφα σχέδια που συνδυάζουν πολλές πέτρες σε διάφορα χρώματα». 
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μπορεί να δημιουργήσει κοσμήματα με το λογότυπο κάποιας εταιρείας, η οτιδήποτε άλλο του ζητηθεί, ενώ δημιουργίες του έχουν ήδη σταλεί σε Αφρική, Αμερική, Ντουμπάι κ.α.
Οι πελάτες του συνήθως ζητούν «το δικό τους κομμάτι. Θέλουν κάτι το οποίο θα διαφέρει από όλα υπόλοιπα και θα το προσαρμόσουν στα δικά τους γούστα». Για αυτό και ο Παντελής χρησιμοποιεί διάφορους λίθους (ηφαιστειακή λάβα, αμέθυστο κ.ά.) τους οποίους «δουλεύει» με ασημένιες ή χρυσές λεπτομέρειες σε αποκλειστικά μοναδικά κομμάτια για τον κάθε ενδιαφερόμενο! 
Το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργήσει και το ρολόι «EPICO» σε χρυσό και ασήμι, ενώ ιδιαίτερη ζήτηση έχουν τα βραχιόλια που φτιάχνει για ζευγάρια.
Όπως μας λέει ο Παντελής, παρά το γεγονός ότι όλες του οι δουλειές είναι μοναδικές, εντούτοις οι τιμές είναι προσιτές για όλους. 
Εκτός από το κατάστημα οι δημιουργίες του υπάρχουν και στις σελίδες του «EPICO» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και στην ηλεκτρονική σελίδα του καταστήματος. 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου