Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Ανοιχτή επιστολή κατοίκων των Φανών για το “Μουσείο Κρασιού” στις Φάνες

Ανοιχτή επιστολή κατοίκων των Φανών για το “Μουσείο Κρασιού” στις Φάνες 
Ζητούν από τους υπουργούς συγκεκριμένες δεσμεύσεις 

Να δοθεί άμεση και αποτελεσματική λύση σε ότι αφορά την αξιοποίηση του Βιωματικού Κέντρου Αγροτικής Κληρονομιάς Νοτίου Αιγαίου “Ρω” ή του Μουσείου Κρασιού στις Φάνες, για να μην καταστραφεί από το χρόνο ζητούν με ανοιχτή επιστολή τους ο κ. Απ. Κυριατσούλης, χημικός μηχανικός, Νικ. Φρόνας και Παν. Χαμουζάς φιλόλογος. 

Την επιστολή υπογράφουν 447 κάτοικοι των Φανών και κοινοποιείται στις υπουργούς Οικονομικών, Γεωργίας και Πολιτισμού. 

Αναφέρει συγκεκριμένα: 
“Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Οικονομικών και Γεωργίας, Αξιότιμη κυρία, Υπουργέ Πολιτισμού.
Με αυτή μας την επιστολή, που συνοδεύεται από τουλάχιστον 420 υπογραφές των κατοίκων τού χωριού, Φάνες Ρόδου και όχι μόνο και περισσότερες από 800 θετικές αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα, καταβάλλουμε την ύστατη προσπάθειά μας προκειμένου να λειτουργήσει, επιτέλους, το Βιωματικό Κέντρο Αγροτικής Κληρονομιάς Νοτίου Αιγαίου «Ρω» ή αλλιώς το Μουσείο κρασιού της κοινότητας Φανών-Ρόδου, αυτό το, αποδεδειγμένα κόσμημα του Νοτίου Αιγαίου, που εδώ και χρόνια δεν λειτουργεί και κινδυνεύει να ρημάξει και να καταστραφεί. 
- Αφορά σε μια επένδυση 330-350.000 € χρηματοδοτούμενη από την Ε.Ε και η υπόλοιπη από τον Έλληνα φορολογούμενο.
- Αφορά στην ανάπτυξη της Υπαίθρου, για την οποία πολλοί κόπτονται.
- Αφορά, επιπλέον, την πολιτιστική μας κληρονομιά του χωριού, Φάνες, και όλων των άλλων σταφυλοπαραγωγών χωριών της Ρόδου και την ιστορική παραγωγή ποιότητας και ποικιλίας κρασιών του νησιού της Ρόδου. 
Σας παρακαλούμε κι ελπίζουμε σε σας να αναλάβετε πρωτοβουλίες, γιατί μέχρι σήμερα ούτε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ούτε ο Δήμος Ρόδου ούτε και οι βουλευτές Δωδεκανήσου (όλων των κομμάτων) φιλοτιμήθηκαν να συντρέξουν, στις κινήσεις μας ούτε και έδειξαν διάθεση να ακούσουν τις προτάσεις μας. Τουναντίον, μάλιστα, παρέμειναν αμέριμνοι. Τί θα γίνει λοιπόν το καθ’ ημάς αυτό διαμάντι του Νοτίου Αιγαίου; Θα το αφήσουμε να καταστραφεί!
Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι πολιτικοί μας, η Περιφέρεια, ο Δήμος και οι βουλευτές αντιλαμβάνονται τον πολιτισμό και την ανάπτυξη του τόπου μας και των χωριών, της υπαίθρου. 
Δεν στρεφόμαστε εναντίον κανενός προσώπου και κανενός κόμματος.
Θα κυλίσει ακόμη μια τουριστική σεζόν χωρίς να λειτουργήσει το Βιωματικό Κέντρο Αγροτικής Κληρονομιάς Νοτίου Αιγαίου ή αλλιώς, Μουσείο Κρασιού στις Φάνες; 
Εμείς, οι Φανενοί. έχουμε ασχοληθεί επανειλημμένως με το θέμα αυτό. Ειδικά δε από τον Σεπτέμβριο τού 2016, όταν ο Ελαιουργικός και Αμπελουργικός Συνεταιρισμός Δωδεκανήσου, «η Ένωση» μάς υποσχέθηκε δημόσια, κατά την «Γιορτή Αμπελιού» που πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φανών, ότι το Μουσείο κρασιού θα άνοιγε/λειτουργούσε σύντομα, μέσα σε 10 μέρες! 

Ιστορική πληροφόρηση
Κτίρια και οικόπεδα, που στεγάζεται το Μουσείο κρασιού στις Φάνες ανήκουν στην Κ.Α.Ι.Ρ. Ήταν το εργοστάσιο κρασιού που έφτιαξαν οι Ιταλοί και που μέχρι τις αρχές της δεκαετίας τού 1960 παίρναμε εκεί τα σταφύλια των Φανών, της Έμπωνας και άλλων χωριών και παρασκευαζόταν ο μούστος. 
Δυστυχώς, τις επόμενες δεκαετίες και ιδίως μετά που έφυγε ο αείμνηστος Καζούλλης από τη διεύθυνση της Κ.Α.Ι.Ρ., με ευθύνη των αρμοδίων που είχαν τη διαχείρισή του, τα κτίρια και η περιοχή ρήμαξαν. 
Η αποκατάσταση και ανάδειξη τού Οινοποιείου ως μνημείου αγροτικής κληρονομιάς έγινε από τη ΚΑΙΡ με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), μέσω της ΑΝΔΩ με το ποσόν των 280.000€ και περιελάμβανε την επισκευή των κτιρίων, τη περίφραξη του χώρου και τη συντήρηση του παλαιού εξοπλισμού. 
Η ίδρυση του «Μουσείου Αγροτικής Κληρονομιάς Νοτίου Αιγαίου» στον ως άνω χώρο, με εκμίσθωση αυτού από την Κ.Α.Ι.Ρ. προς την ΕΑΣΔ, έγινε από την τελευταία, με πρωτοβουλία του τότε Γενικού Διευθυντή αυτής κ. Γιώργου Κριτσωτάκη και με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με το ποσόν των 55.000€, η οποία είχε και τον συντονισμό της επιτροπής εποπτείας και παρακολούθησης του έργου. 
Σημειωτέον ότι για την υλοποίηση τού ως άνω έργου, σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφτηκε μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου και της ΕΑΣΔ, το έτος 2012, η συνολική διάρκεια αυτού καθορίστηκε στα δύο (2) έτη μετά την υπογραφή της σύμβασης, οπότε και το έργο θα παραδιδόταν στην ΕΑΣΔ για την διαχείρισή αυτού. 
Όμως, μόνο μετά τις κινητοποιήσεις μας το Σεπτέμβριο του 2016, που, παρισταμένου και του Γεν. Δ/ντη της Ένωσης κ. Δημήτρη Καραγιάννη, προκάλεσαν τη δημόσια δέσμευση στη Γιορτή Αμπελιού, στις 3/9/2016, του Γεν. Δ/ντη της Ένωσης και του βουλευτή Δωδ/σου κ. Νεκτάριου Σαντορινιού, Υπουργού Νησιωτικής Πολιτικής, ότι το Μουσείο θα ανοίξει σύντομα και θα είναι επισκέψιμο σε (10) δέκα ημέρες και ιδίως, στη συνέχεια, μετά την επιστολή του συγχωριανού μας κ. Απόστολου Π. Κυριατσούλη, ο Ελαιουργικός και Αμπελουργικός Συνεταιρισμός Δωδεκανήσου, «η Ένωση», δημοσίευσε σε τοπική εφημερίδα ότι το Βιωματικό Κέντρο Αγροτικής Κληρονομιάς Νοτίου Αιγαίου «Ρω» ή Μουσείο Κρασιού θα ήταν ανοικτό τρεις φορές την εβδομάδα, από τις 9.00 μέχρι τις 14.00 η ώρα.
Ακολούθησε μία σχετική ανάρτηση στο διαδίκτυο (28.09.2016), χωρίς καμία άλλη διαφήμιση σε άλλο μέσο μαζικής ενημέρωσης. Και ούτε καν μέχρι σήμερα υπάρχει αυτό γραμμένο σε κανένα σημείο του Μουσείου. 
Ουδέποτε, λοιπόν, τηρήθηκε αυτό, μάλιστα πολλά τουριστικά πούλμαν που έρχονταν στην περιοχή, έφευγαν, γιατί έβρισκαν το μουσείο κλειστό και άνοιγε μόνο, κατά περίπτωση, και μόνο ύστερα από συνεννόηση με την ΕΑΣΔ, και συνήθως για να το επισκεφθούν σχολεία. 
Τα χόρτα στην αυλή ήταν πάντα τόσο ψηλά, που ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φανών έπρεπε, πριν από την Γιορτή Αμπελιού (Αύγουστο / Σεπτέμβρη), αλλά και πριν από τα Χριστούγεννα, να τα κόψει, για να οργανώσει την Γιορτή Αμπελιού, αλλά και την Χριστουγεννιάτικη Φάτνη. Με άλλα λόγια ούτε αυτήν την πρόταση μπόρεσε να κρατήσει η «Ένωση». 
Στη Γιορτή του Αμπελιού το 2017 και το 2018 η «Ένωση» δεν επέτρεψε να είναι για δύο βραδιές και μερικές ώρες το Βιωματικό Κέντρο Αγροτικής Κληρονομιάς Νοτίου Αιγαίου «Ρω» ή Μουσείο κρασιού, ανοικτό, όπως ήταν, το 2013, 2014, 2015 και 2016, με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει πυρασφάλεια!!! Πώς λοιπόν το Μουσείο ήταν επισκέψιμο χωρίς πυρασφάλεια; 
Ο Ελαιουργικός και Αμπελουργικός Συνεταιρισμός Δωδεκανήσου, η «Ένωση», δεν θέλει ή δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτό το διαμάντι, που λέγεται Βιωματικό Κέντρο Αγροτικής Κληρονομιάς Νοτίου Αιγαίου «Ρω» ή Μουσείο κρασιού στις Φάνες, παρά τις προσπάθειες και τις προτάσεις που έχουμε δημόσια προτείνει επανειλημμένως. 
Οι Φάνες έχουν κάνει για την ανάπτυξη τού χωριού τον τελευταίο καιρό πολλά και ακολουθούν αποδεδειγμένα περισσότερα, όπως, καινούργια καφενεία, χρωματισμός του χωριού, βιβλία, επιγραφές και ακολουθούν μνημεία. Χρειαζόμαστε όμως και την σωστή λειτουργία του Μουσείου για την περαιτέρω ανάπτυξη. Εκτός από αυτό, τόσο η «Ένωση» όσο και η Κ.Α.Ι.Ρ. θα είχαν μεγάλα έσοδα, που τόσο πολύ χρειάζονται και οι δύο! 
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου έχουν βαρύνοντα λόγο για το Μουσείο, γιατί έχουν συνάψει συμβόλαιο με την «Ένωση» για τη λειτουργία του και ειδικά η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πρόσφερε 55.000 €. για τη σύστασή του! 
Γιατί, παρά τις ενοχλήσεις μας, δεν παίρνουν επίσημη θέση ούτε η Περιφέρεια Ν. Α. ούτε ο Δήμος Ρόδου, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν ότι αυτά τα κονδύλια αξιοποιήθηκαν σωστά και δεν πήγαν χαμένα;
Εμείς, οι Φανενοί θέλουμε εκτός από την ανάπτυξη του χωριού, αυτό το διαμάντι του νοτίου Αιγαίου, που λέγεται Βιωματικό Κέντρο Αγροτικής Κληρονομιάς Νοτίου Αιγαίου «Ρω» ή Μουσείο κρασιού στις Φάνες να μην καταστραφεί με τον χρόνο, όπως τόσα άλλα πολιτιστικά έργα σε όλη την Ελλάδα! 
Σας παρακαλούμε κι ελπίζουμε να αναλάβετε πρωτοβουλίες για να δοθεί σύντομα μια θετική λύση και σας ευχαριστούμε πολύ να την έμπρακτη υποστήριξη σας! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου