Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Πασχαλίτσα: Ένα χρήσιμο έντομο που φέρνει τύχη - Μύθοι και παραδόσεις


Πασχαλίτσα.
Η πασχαλίτσα (επιστημονική ονομασία: Κοκκινέλλη η επτάστικτος, Coccinella septempunctata) είναι κολεόπτερο έντομο. Ανήκει στην οικογένεια Κοκκινελλίδες. Είναι επίσης γνωστό με τις ονομασίες λαμπρίτσα και κοκκινέλλη. Φθάνει σε μήκος τα 6 χιλιοστά. Τρέφεται με βλαβερά έντομα και για το λόγο αυτό θεωρείται ωφέλιμο ζώο για τους γεωργούς.
Περιγραφή
Το ζώο έχει μικρό κεφάλι, που κρύβεται κάτω από τον προθώρακα και κεραίες που έχουν την ικανότητα να συστέλλονται. Τα φτερά του καλύπτονται από έλυτρα, τα οποία έχουν χρώμα κόκκινο. Επάνω τους υπάρχουν επτά μαύρα στίγματα (βούλες). Στο γεγονός οφείλεται και η επιστημονική ονομασία του εντόμου.
Αναπαραγωγή
Η πασχαλίτσα γεννά πολλά αυγά. Όταν βγαίνουν από αυτά οι προνύμφες είναι μεγάλες σε μήκος και έχουν έξι πόδια. Οι προνύμφες, όπως και τα τέλεια έντομα, μπορούν να τραφούν με αφίδες και επίσης με άλλα έντομα, που είναι επιζήμια για τη γεωργία.

10 λόγοι που οι πασχαλίτσες είναι εντυπωσιακές!
Δύσκολα θα βρεις άνθρωπο, ακόμη κι ανάμεσα σε αυτούς που τρέμουν τα έντομα, να μη συμπαθεί την όμορφη Coccinella Septempunctata, που εκτός από εξαιρετικά χρήσιμη, είναι και σύμβολο καλής τύχης σε όλον τον Δυτικό κόσμο.
Ας τη γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.
·         Η πασχαλίτσα δεν είναι ζουζούνι, όπως νομίζουν οι περισσότεροι, είναι σκαθάρι και ανήκει στα κολεόπτερα.
·         Το ελληνικό της όνομα, το μη-επιστημονικό, προέκυψε επειδή εμφανίζεται στις αρχές της άνοιξης, την εποχή του Πάσχα, ενώ στα αγγλικά ονομάζεται ladybird (Αγγλία) ή ladybug (ΗΠΑ), και στα Γερμανικά marienkafer (σκαθάρι της Μαρίας). Το πρώτο συνθετικό του ονόματός της σε αυτές τις γλώσσες, λέγεται ότι προκύπτει από την Παναγία, γιατί, σύμφωνα με το θρύλο, όταν κάποτε, κατά το Μεσαίωνα, οι καλλιέργειες σε όλη την Ευρώπη καταστρέφονταν από παράσιτα, οι αγρότες προσευχήθηκαν στην Παναγία. Ευθύς αμέσως εμφανίστηκαν οι πασχαλίτσες, που έσωσαν τις σοδειές…
·         Έχει 7 μαύρα στίγματα πάνω στο κατακόκκινο κέλυφός της, εξ ου και το Septempunctata στην επιστημονική της ονομασία.
·         Όταν απειλείται, ματώνουν τα «γόνατά» της. Η αιμολέμφος της (που κάνει τις περισσότερες λειτουργίες του αίματος στα έντομα, αλλά στην πασχαλίτσα είναι τοξική και δύσοσμη) εκκρίνει ένα κίτρινο υγρό από τις κλειδώσεις των ποδιών, που μυρίζει άσχημα και λεκιάζει την επιφάνεια πάνω στην οποία κάθεται. Αυτό απωθεί τον εκάστοτε εχθρό, που θεωρεί πως η πασχαλίτσα είναι άρρωστη και δεν την πλησιάζει.

·         Ανήκει στην κατηγορία των εντόμων που «διαφημίζουν» την παρουσία τους με το έντονο χρώμα τους, το οποίο υποδηλώνει στους κυνηγούς τους – πουλιά, ερπετά κι άλλα εντομοφάγα – ότι είναι τοξικά και ακατάλληλα για βρώση. Η κοκκινόμαυρη πασχαλίτσα, πολύ εμφανώς είναι ακατάλληλο γεύμα!
·         Στον κύκλο ζωής της μια πασχαλίτσα μπορεί να καταναλώσει μέχρι και 5.000 αφίδες (παρασιτικά έντομα όπως η φυλλοξήρα και η μελίγκρα), γι’ αυτό και τις συμπαθούν τόσο οι αγρότες και οι κηπουροί. Μια πεινασμένη ενήλικη πασχαλίτσα μπορεί να φάει και 50 τέτοια έντομα την ημέρα!
·         Οι προνύμφες της πασχαλίτσας μοιάζουν με μικροσκοπικοί κροκόδειλοι, με επιμηκυμένο κορμό, πόδια που βγαίνουν από το πλάι και ανώμαλο δέρμα. Θέλουν περίπου ένα μήνα για να μεγαλώσουν, ενώ σε αυτό το διάστημα τρώνε εκατοντάδες αφίδες.
·         Σύμφωνα με τους επιστήμονες η πασχαλίτσα μπορεί να γεννήσει και γόνιμα και άγονα αυγά. Ο λόγος είναι ότι τα άγονα αυγά αποτελούν εξαιρετική τροφή για τις προνύμφες. Αυτό σημαίνει ότι η πασχαλίτσα είναι προνοητικό έντομο, που φροντίζει ώστε τα παιδιά της να έχουν πάντα φαγητό, ακόμη κι όταν οι αφίδες είναι σε έλλειψη…
·         Η πασχαλίτσα πέφτει σε χειμερία νάρκη, καθώς οι μέρες μικραίνουν και η θερμοκρασία πέφτει. Συνήθως μαζεύονται πολλές μαζί, σε σκοτεινά, προφυλαγμένα σημεία, όπως κάτω από τον φλοιό των κορμών ή από φύλλα.
·         Η πασχαλίτσα, αν το υπαγορεύσουν οι συνθήκες – όταν δηλαδή κινδυνεύει να πεθάνει από την πείνα - μπορεί να μετατραπεί σε… κανίβαλο και να φάει άλλες πασχαλίτσες. 
Την επόμενη φορά που μια πασχαλίτσα θα προσγειωθεί στο μπράτσο σας, αφού χαρείτε γιατί σας έφερε τύχη, παρατηρήστε την καλύτερα. Θα τη δείτε, σίγουρα, με άλλο μάτι!

Πασχαλίτσα: Το έντομο που προαναγγέλλει το Πάσχα - Μύθοι και παραδόσεις
 Χρόνια είχα να δω Πασχαλίτσα (σχεδόν από μικρο παιδί) πίστευα πως είχαν εξαφανιστεί από τα φυτοφάρμακα. Εντύπωση μου έκανε που την συνάντησα στην βόλτα μου, ενώ όπως αντιλήφθηκα οι αγροί γύρω από το Ναύπλιο έχουν αρκετά από τα συμπαθητικά αυτά κολεόπτερα έντομα. Πολλοί της παλαιότερης γενιάς το γνωρίζουν ως λαμπρίτσα. Αν και δεν αγαπούν όλοι τα σκαθάρια, οι πασχαλίτσες γενικά αντιμετωπίζονται με συμπάθεια . Συναρπάζουν τα παιδιά, ενώ οι κηπουροί και οι αγρότες τις υποδέχονται με ανοιχτές αγκάλες. Τι τις κάνει τόσο αγαπητές;
Γιατί Είναι Αγαπητές
Στα περισσότερα είδη αυτού του φιλικού μικρού σκαθαριού αρέσει να τρώνε μελίγκρες (δείτε φωτογραφία αριστερά), αυτά τα μικροσκοπικά έντομα με το μαλακό σώμα που καταστρέφουν τους κήπους και τις σοδειές των γεωργών. Μερικές ενήλικες πασχαλίτσες μπορούν να καταναλώσουν αρκετές χιλιάδες μελίγκρες στη διάρκεια της ζωής τους—ενώ και οι προνύμφες τους έχουν επίσης ακόρεστη όρεξη. Επιπλέον, αυτό το σκαθάρι τρέφεται με πολλά άλλα βλαβερά έντομα, και μερικά είδη του τρώνε ακόμη και μύκητες που βλάπτουν τα φυτά. Δεν είναι καθόλου παράξενο που οι κηπουροί και οι αγρότες καλοδέχονται την πασχαλίτσα!
Στα τέλη του 19ου αιώνα, κάποια έντομα που λέγονται κοχενίλλες εισάχθηκαν κατά λάθος από την Αυστραλία στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Τα βλαβερά αυτά έντομα πολλαπλασιάστηκαν τόσο γρήγορα ώστε απειλούσαν να εξαλείψουν όλους τους οπωρώνες εσπεριδοειδών καταστρέφοντας τη συστηματική καλλιέργειά τους. Ένας εντομολόγος, γνωρίζοντας ότι στη χώρα από την οποία καταγόταν αυτό το έντομο δεν απειλούσε τις σοδειές, πήγε στην Αυστραλία αναζητώντας το φυσικό εχθρό του. Διαπίστωσε ότι ήταν μια πασχαλίτσα, το είδοςRodolia cardinalis. Έστειλε στην Καλιφόρνια περίπου 500 σκαθάρια, και μέσα σε έναν χρόνο οι κοχενίλλες είχαν σχεδόν εξαλειφθεί. Οι οπωρώνες με τα εσπεριδοειδή σώθηκαν.
Ένας Χρόνος από τη Ζωή της Πασχαλίτσας
Το ελκυστικό αυτό μικρό σκαθάρι έχει στρογγυλό ή ωοειδές θολωτό σώμα, ενώ η κάτω του πλευρά είναι επίπεδη. Αν και αδηφάγο, τα περισσότερα είδη του έχουν μήκος μικρότερο των 12 χιλιοστών. Τα σκληρά, γυαλιστερά καλύμματα των φτερών του, τα λεγόμενα έλυτρα, προστατεύουν τα λεπτεπίλεπτα φτερά του και του δίνουν το ζωηρό χρώμα του. Όταν το έντομο πετάει, τα έλυτρα ανοίγουν και ανασηκώνονται κάνοντας στην άκρη. Μολονότι οι πασχαλίτσες απεικονίζονται συνήθως ως κόκκινες με μαύρα στίγματα, τα περίπου 5.000 είδη στην πραγματικότητα παρουσιάζουν ποικιλία συνδυασμών όσον αφορά το χρώμα και τα στίγματα. Μερικά είδη είναι πορτοκαλί ή κίτρινα με μαύρα στίγματα. Άλλα είναι μαύρα με κόκκινα στίγματα. Υπάρχουν και λίγα που δεν έχουν καθόλου στίγματα. Άλλα πάλι φέρουν στίγματα που θυμίζουν σκακιέρα.
Πολλά είδη έχουν διάρκεια ζωής ενός έτους. Το χειμώνα, τα ενήλικα πέφτουν σε νάρκη σε ξερά και προστατευμένα σημεία. Καθώς οι μέρες γίνονται πιο ζεστές, ξυπνούν και αρχίζουν να πετούν αναζητώντας φυτά που έχουν πληγεί από μελίγκρα. Το θηλυκό, μετά το ζευγάρωμα, εναποθέτει ένα «τσαμπί» από μικροσκοπικά κίτρινα αβγά (φαίνονται δεξιά) στην κάτω πλευρά κάποιου φύλλου κοντά στο οποίο υπάρχει μεγάλη ποσότητα από μελίγκρες. Από κάθε αβγό εκκολάπτεται μια προνύμφη με έξι πόδια, η οποία μοιάζει περισσότερο με άγριο μικρό αλιγάτορα (φαίνεται αριστερά) παρά με μελλοντική πασχαλίτσα. Εφόσον η προνύμφη περνάει την ώρα της τρώγοντας μελίγκρες, σύντομα αναπτύσσεται τόσο πολύ ώστε δεν χωράει πια στο δέρμα της. Αφού αλλάξει δέρμα αρκετές φορές, προσκολλάται σε κάποιο φυτό όπου παράγει ένα κουκούλι. Μέσα στο κουκούλι, η προνύμφη εξακολουθεί να αναπτύσσεται μέχρις ότου παρουσιαστεί τελικά ως ενήλικο έντομο. Αυτό στην αρχή είναι απαλό και ωχρό, και παραμένει στο φυτό καθώς σκληραίνει το σώμα του. Μέσα σε μια μέρα εμφανίζονται τα διακριτικά του σημάδια.
Οι εχθροί μαθαίνουν να αποφεύγουν τη ζωηρόχρωμη πασχαλίτσα. Όταν απειλείται, εκκρίνει από τις αρθρώσεις της ένα κίτρινο, δύσοσμο υγρό με απαίσια γεύση. Τα αρπακτικά, όπως πουλιά και αράχνες, δεν ξεχνούν ποτέ την πρώτη τους δυσάρεστη συνάντηση, ενώ το έντονο χρώμα του εντόμου αποτελεί διαρκή υπενθύμιση.
Μια Προβληματική Πασχαλίτσα
Ένα είδος πασχαλίτσας, το οποίο αρχικά χρησιμοποιούνταν για τον έλεγχο των βλαβερών εντόμων, αποδεικνύεται κατά κάποιον τρόπο βλαβερό έντομο και το ίδιο. Η πασχαλίτσα αρλεκίνος, μια ασιατική πασχαλίτσα που συναντάται σε πολλά χρώματα, ζει αρμονικά μαζί με άλλα είδη πασχαλίτσας στο φυσικό της περιβάλλον στη βορειοανατολική Ασία. Λόγω της εντυπωσιακής της όρεξης για μελίγκρες και άλλα βλαβερά έντομα, εισάχθηκε πρόσφατα στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη. Δυστυχώς, έχει απειλήσει τα ντόπια είδη πασχαλίτσας επειδή τρώει όλη την τροφή τους. Εκτός αυτού, όταν εξαντλείται η αγαπημένη της τροφή—και ελλείψει των φυσικών εχθρών της που ελέγχουν τον πληθυσμό της—η πεινασμένη πασχαλίτσα αρχίζει να καταβροχθίζει τις τοπικές πασχαλίτσες και άλλα ωφέλιμα έντομα. Οι εντομολόγοι ανησυχούν για το μέλλον, προβλέποντας την εξαφάνιση μερικών ειδών πασχαλίτσας. Η πασχαλίτσα αρλεκίνος είναι επίσης ανεπιθύμητη επειδή καταβροχθίζει ώριμους καρπούς έτοιμους για συγκομιδή και εισβάλλει στα σπίτια σε μεγάλους αριθμούς το φθινόπωρο για να γλιτώσει το κρύο του χειμώνα.
Υπάρχουν και λίγα ακόμη είδη πασχαλίτσας που τρώνε πολύτιμες σοδειές αντί για βλαβερά έντομα. Ευτυχώς, όμως, οι περισσότερες είναι πολύ επιθυμητές στους κηπουρούς.
Καλοδεχτείτε την Πασχαλίτσα
Πώς μπορείτε να προσελκύσετε πασχαλίτσες στον κήπο σας; Τα ενδημικά ανθοφόρα φυτά προσφέρουν γύρη και νέκταρ τα οποία τις ελκύουν. Κάτι άλλο που θα τις δελεάσει είναι λίγα αγριόχορτα μαζί με ένα ρηχό πιάτο νερό. Αν είναι δυνατόν, μη χρησιμοποιείτε χημικά παρασιτοκτόνα. Μερικά νεκρά φύλλα αφημένα πάνω σε φυτά ή στο έδαφος στη διάρκεια του χειμώνα θα τους προσφέρουν έναν ζεστό τόπο διαχείμασης. Προσπαθήστε να μη συνθλίβετε τα σκαθάρια και τα αβγά που βρίσκετε στον κήπο σας. Ίσως έτσι σκοτώνετε την επόμενη γενιά αυτών των εντόμων.

Να θυμάστε ότι λίγα μόνο από αυτά τα ελκυστικά μικρά έντομα θα σας βοηθήσουν να διατηρείτε υπό έλεγχο τα παράσιτα του κήπου σας χωρίς τη χρήση βλαβερών παρασιτοκτόνων. Αν προσέχετε κατάλληλα τις πασχαλίτσες, αυτές θα σας ανταμείψουν για τη φροντίδα σας.
Πασχαλίτσα, μύθοι και παραδόσεις
Το αγαπημένο αυτό έντομο, που έλκει την προσοχή μας με το κόκκινο συνήθως χρώμα του και τις μαύρες βούλες, είναι αγαπητό σε πολλούς τόπους.
Στην Άπω Ανατολή, θεωρούν πως αν τις συλλάβουν και τις αφήσουν στην συνέχεια ελεύθερες, θα πετούν προς την αληθινή αγάπη του ενδιαφερομένου, μεταφέροντας το μήνυμά του. Ο αριθμός των κηλίδων στην πλάτη της πασχαλίτσας, θεωρείται πως συμβολίζει τον αριθμό των μηνών που θα παρέλθουν προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ευχή της αγάπης.
Οι αγρότες πάντα την θεωρούσαν θετικό οιωνό.

Σύμφωνα με κάποιες παραδόσεις φέρνει γούρι και είναι από τα ελάχιστα έντομα που επιθυμεί κάποιος να κρατήσει στο χέρι του.
Στην Ιταλία, όταν μια πασχαλίτσα πετά στο υπνοδωμάτιο, λέγεται πως θα φέρει φέρει καλή τύχη , και σε άλλους τόπους όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Δανία και στη Ρωσία, έχει απαθανατιστεί σε παιδικά βιβλία.
Υπάρχει ένας θρύλος που τη συνδέει με την θρησκεία και πρέπει να ξεκίνησε κατά την περίοδο τουΜεσαίωνα. Ο θρύλος λέει ότι κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, οι αγρότες προσευχήθηκαν στην Παναγία να σώσει τις καλλιέργειές τους από επιδρομή παράσιτων εντόμων. Σύντομα, κατέφθασαν σμήνη από πασχαλίτσες και εξολόθρευσαν τα παράσιτα, σώζοντας τις καλλιέργειες. Έκτοτε, η πασχαλίτσα έγινε γνωστή ως «σκαθάρι της Παναγίας». Μάλιστα λέγεται πως τα χρώματά της εκδηλώνουν τα συναισθήματα της Παναγίας, άλλοτε χαρούμενα (κόκκινο ή πορτοκαλί) κι άλλοτε πένθιμα για το θάνατο του Ιησού (μαύρες βούλες).
Είναι γνωστή στους χριστιανούς και ως το «Πουλί της Παναγίας» ή «Μικρή Αγελάδα του Θεού», ή το «Ζώο του Κυρίου μας».
Στις μουσουλμανικές περιοχές λέγεται ότι είναι συνώνυμο της τύχης.
Σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η θέα μιας πασχαλίτσα είναι είτε μια πρόσκληση για να κάνει κάποιος μια ευχή ή ένα σημάδι ότι μια ευχή σύντομα θα εκπληρωθεί.
Τα χρώματά της συνδέονται με την περίοδο του Πάσχα, τα κόκκινα αυγά και το πένθος, εξ ου και μία ακόμη πιθανή εκδοχή με την ονομασία της.

Η πασχαλίτσα κατά παράδοση θεωρείται γούρι
Nομίζετε πως είναι τυχαίο που η πασχαλίτσα κατά παράδοση θεωρείται γούρι; E, λοιπόν, δεν είναι διόλου τυχαίο, αλλά παραπέμπει στα οφέλη που μας παρέχει το συμπαθές φτερωτό εξάποδο – το μόνο από τα έντομα που κανείς δεν σιχαίνεται να κρατήσει στα χέρια.
Στις μέρες μας, η πασχαλίτσα -ή καλύτερα κάποια είδη πασχαλίτσας- είναι από τα ισχυρότερα «όπλα» που χρησιμοποιούν οι καλλιεργητές για να προστατεύσουν τα βιολογικά τους προϊόντα από τις ασθένειες και τους βλαβερούς φυτοφάγους οργανισμούς. Αντί χημικών φαρμάκων, εξαπολύουν στα χωράφια ωφέλιμα έντομα για να «κατασπαράξουν» τα επιβλαβή που καταστρέφουν τις καλλιέργειες. Η βιολογική αυτή μέθοδος φυτοπροστασίας, στην Ευρώπη είναι διαδεδομένη εδώ και περίπου 30 χρόνια.
Η πασχαλίτσα (επιστημονική ονομασία: Κοκκινέλη η επτάστικτος, Coccinella septempunctata) είναι κολεόπτερο έντομο. Ανήκει στην οικογένεια Κοκκινελίδες. Είναι επίσης γνωστό με τις ονομασίες λαμπρίτσα και κοκκινέλη. Φθάνει σε μήκος τα 6 χιλιοστά. Η πασχαλίτσα είναι ένα από τα ωφέλιμα έντομα που χαρακτηρίζεται ως αρπακτικό, μια και αρπάζει εχθρούς των φυτών μας, καταβροχθίζοντάς τους σε λίγα μόνο λεπτά και μάλιστα εν κινήσει!
Το ζώο έχει μικρό κεφάλι, που κρύβεται κάτω από τον προθώρακα και κεραίες που έχουν την ικανότητα να συστέλλονται. Τα φτερά του καλύπτονται από έλυτρα, τα οποία έχουν χρώμα κόκκινο. Επάνω τους υπάρχουν επτά μαύρα στίγματα (βούλες). Στο γεγονός οφείλεται και η επιστημονική ονομασία του εντόμου.
Η πασχαλίτσα γεννά πολλά αυγά. Μαζί με τα γονιμοποιημένα αυγά, εναποθέτει και πολλά μη γονιμοποιημένα που χρησιμοποιούνται για τροφή από τις προνύμφες όταν εκκολαφθούν. Όταν βγαίνουν από αυτά οι προνύμφες είναι μεγάλες σε μήκος και έχουν έξι πόδια. Οι προνύμφες, όπως και τα τέλεια έντομα, μπορούν να τραφούν με αφίδες και επίσης με άλλα έντομα, που είναι επιζήμια για τη γεωργία. Αγαπημένη τους τροφή η μελίγκρα.
Το κόκκινο χρώμα, προειδοποιεί τους πιθανούς εχθρούς, ότι δεν είναι τόσο νόστιμη, λόγω του τοξικού υγρού που εκκρίνει όταν κινδυνεύει. Nομίζετε πως είναι τυχαίο που η πασχαλίτσα κατά παράδοση θεωρείται γούρι; E, λοιπόν, δεν είναι διόλου τυχαίο, αλλά παραπέμπει στα οφέλη που μας παρέχει το συμπαθές φτερωτό εξάποδο – το μόνο από τα έντομα που κανείς δεν σιχαίνεται να κρατήσει στα χέρια.
Στις μέρες μας, η πασχαλίτσα -ή καλύτερα κάποια είδη πασχαλίτσας- είναι από τα ισχυρότερα «όπλα» που χρησιμοποιούν οι καλλιεργητές για να προστατεύσουν τα βιολογικά τους προϊόντα από τις ασθένειες και τους βλαβερούς φυτοφάγους οργανισμούς. Αντί χημικών φαρμάκων, εξαπολύουν στα χωράφια ωφέλιμα έντομα για να «κατασπαράξουν» τα επιβλαβή που καταστρέφουν τις καλλιέργειες. Η βιολογική αυτή μέθοδος φυτοπροστασίας, στην Ευρώπη είναι διαδεδομένη εδώ και περίπου 30 χρόνια.
Η πασχαλίτσα (επιστημονική ονομασία: Κοκκινέλη η επτάστικτος, Coccinella septempunctata) είναι κολεόπτερο έντομο. Ανήκει στην οικογένεια Κοκκινελίδες. Είναι επίσης γνωστό με τις ονομασίες λαμπρίτσα και κοκκινέλη. Φθάνει σε μήκος τα 6 χιλιοστά. Η πασχαλίτσα είναι ένα από τα ωφέλιμα έντομα που χαρακτηρίζεται ως αρπακτικό, μια και αρπάζει εχθρούς των φυτών μας, καταβροχθίζοντάς τους σε λίγα μόνο λεπτά και μάλιστα εν κινήσει!
Το ζώο έχει μικρό κεφάλι, που κρύβεται κάτω από τον προθώρακα και κεραίες που έχουν την ικανότητα να συστέλλονται. Τα φτερά του καλύπτονται από έλυτρα, τα οποία έχουν χρώμα κόκκινο. Επάνω τους υπάρχουν επτά μαύρα στίγματα (βούλες). Στο γεγονός οφείλεται και η επιστημονική ονομασία του εντόμου.
Η πασχαλίτσα γεννά πολλά αυγά. Μαζί με τα γονιμοποιημένα αυγά, εναποθέτει και πολλά μη γονιμοποιημένα που χρησιμοποιούνται για τροφή από τις προνύμφες όταν εκκολαφθούν. Όταν βγαίνουν από αυτά οι προνύμφες είναι μεγάλες σε μήκος και έχουν έξι πόδια. Οι προνύμφες, όπως και τα τέλεια έντομα, μπορούν να τραφούν με αφίδες και επίσης με άλλα έντομα, που είναι επιζήμια για τη γεωργία. Αγαπημένη τους τροφή η μελίγκρα.
Το κόκκινο χρώμα, προειδοποιεί τους πιθανούς εχθρούς, ότι δεν είναι τόσο νόστιμη, λόγω του τοξικού υγρού που εκκρίνει όταν κινδυνεύει.

Πασχαλίτσες: Πηγή καλής τύχης
Τι δώρα σου φέρνουν;
Ρένα Κολιοπάνου Ρένα Κολιοπάνου
Από αμνημονεύτων χρόνων, η παρουσία της πασχαλίτσας έχει συνδεθεί με την τύχη, την προστασία και την εκπλήρωση των επιθυμιών. Υπάρχουν πολλές ιστορίες που κάνουν αυτή την πεποίθηση όλο και πιο ενδιαφέρουσα.
Η πιο πιθανή εξήγηση προέρχεται από τη διατροφή τους. Οι πασχαλίτσες τρώνε τα επιβλαβή παράσιτα των καλλιεργειών και είναι πάντα καλοδεχούμενες από τους κηπουρούς και τους αγρότες. Για το λόγο αυτό, η πασχαλίτσα θεωρείται ευλογία και εξηγεί και τις θετικές συσχετίσεις με αυτήν.
Μερικοί πολιτισμοί συνδέουν επίσης το θέαμα μιας πασχαλίτσας με τη μελλοντική τύχη στην αγάπη, το αν ο καιρός θα είναι καλός, τον πλουτισμό και/ή την εκπλήρωση των επιθυμιών (ειδικά αν προσγειώνεται κατευθείαν πάνω σου)…
Θα πρέπει να δώσεις σημασία στα σημάδια τύχης που θα σου προσφέρει.
Αν μια πασχαλίτσα προσγειωθεί πάνω σου, μην την διώξεις, απλά επέτρεψε της να πετάξει μακριά από μόνη της, γιατί μόνο τότε θα έχεις καλή τύχη ή κάτι υπέροχο πρόκειται να σου συμβεί.
Αν μια πασχαλίτσα προσγειωθεί, όχι πάνω σου, αλλά σε κάτι όπως ένα αυτοκίνητο, έπιπλα, εξοπλισμό, σπίτι ή κάποιο άλλο αντικείμενο, τότε σύντομα θα λάβεις ένα νέο και πιο καλύτερο εξελιγμένο μοντέλο του αντικειμένου.
Αν πάλι την σκοτώσεις (τι σου φταίει καλέ;), θα έχεις πολύ απλά κακή τύχη. Αυτή η δεισιδαιμονία βέβαια μπορεί να έχει ξεπηδήσει από το γεγονός ότι οι αγρότες εξαρτώνται από το έντομο για να τους βοηθήσει να κρατήσουν μακριά τα παράσιτα από τα φυτά.
Υπάρχουν επίσης πολλές συναρπαστικές ιστορίες που κάνουν την πεποίθηση (ότι η πασχαλίτσα αποτελεί σημάδι τύχης, ευημερίας και επιτυχίας) όλο και πιο ενδιαφέρουσα. Παρακάτω αναλύονται μερικοί διασκεδαστικοί λόγοι που έχουν κάνει την πασχαλίτσα σύμβολο ευτυχίας και της ελπίδας.
Θρησκευτικός Συνειρμός
Η πρώτη και κύρια αιτία που θεωρείται ως γούρι, είναι η σύνδεση της με την Παναγία. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό μύθο, όταν οι καλλιέργειες καταστράφηκαν από σμήνη αφίδων (μελίγκρες), οι αγρότες προσευχήθηκαν στην Παναγία να στείλει βοήθεια. Ήταν τότε που αυτά τα κόκκινα έντομα με τις μαύρες κηλίδες εμφανίστηκαν, έφαγαν τις αφίδες και έσωσαν τις καλλιέργειες. Ως εκ τούτου μάλιστα, ονομάστηκαν «σκαθάρια της Παναγίας» και τελικά κατέληξαν να είναι γνωστές ως «πασχαλίτσες».
Ώρα για κάτι καινούργιο στη ζωή
Σε μερικούς πολιτισμούς, πιστεύεται ότι εάν μια πασχαλίτσα καθίσει σ' ένα αντικείμενο, αυτό είναι ένα σημάδι ότι το ίδιο το αντικείμενο θα πρέπει να αντικατασταθεί από μια νέα και βελτιωμένη έκδοση. Για παράδειγμα, αν δεις μια πασχαλίτσα να πετά στο αυτοκίνητό σου, θεώρησε ότι μια αναβάθμιση πρόκειται να συμβεί σύντομα. Εναλλακτικά, κάποιες πηγές αναφέρουν ότι εάν μια πασχαλίτσα έρθει στο σπίτι σου, όταν ένα άτομο είναι άρρωστο, παίρνει μακριά την ασθένεια, πράγμα που σημαίνει ότι το άτομο έχει ανανεωθεί με κάποιον τρόπο.
Καλή ή κακή συγκομιδή
Οι λαοί της Βόρειας Γερμανίας, πάλι, θεωρούν ότι η θέαση της πασχαλίτσας μπορεί να σημαίνει είτε καλό είτε κακό, ανάλογα με τον αριθμό των μαύρων κηλίδων που βρίσκονται πάνω της. Αν η πασχαλίτσα έχει λιγότερες από 7 βούλες, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μια μεγάλη συγκομιδή. Ωστόσο, αν οι βούλες είναι περισσότερες από 7, είναι σημάδι όχι τόσο καλής σοδειάς, που πρόκειται να έρθει σύντομα.
Αγάπη, γάμος και παιδιά
Πιστεύεται επίσης, ότι πρέπει να λάβεις υπόψη την κατεύθυνση από την οποία η πασχαλίτσα πετά μακριά, αφού σταθεί πρώτα στο χέρι σου. Λέγεται ότι είναι αυτή η κατεύθυνση, που η αληθινή αγάπη θα έρθει στη ζωή σου. Στη Σουηδία, πιστεύουν ότι εάν μια πασχαλίτσα βρεθεί να περπάτα πάνω στο χέρι μιας νεαρής γυναίκας, σημαίνει ότι μετρά τα γάντια του γάμου της, γεγονός που δείχνει ότι το κορίτσι θα παντρευτεί στο εγγύς μέλλον. Παρόμοια είναι και η πίστη στην κεντρική Ευρώπη! Στη Βουργουνδία, εάν μια πασχαλίτσα προσγειωθεί σε μια γυναίκα, η γυναίκα καλείται να μετρήσει τον αριθμό των μαύρων κηλίδων πάνω της. Ο αριθμός αυτός είναι ο ίδιος με τον αριθμό των μωρών, που η γυναίκα θα φέρει στη ζωή της.
Εκπλήρωση των επιθυμιών
Είναι μια κοινή πρακτική να κρατήσεις την πασχαλίτσα στο χέρι σου και να κάνεις μια ευχή. Η κατεύθυνση στην οποία θα πετάξει η πασχαλίτσα είναι η κατεύθυνση από την οποία η επιθυμία σου θα γίνει πραγματικότητα. Ορισμένες πηγές αναφέρουν επίσης, ότι εάν μια πασχαλίτσα προσγειωθεί στο χέρι σου την Κυριακή, και αν μείνει στο χέρι σου μέχρι να μετρήσεις ως το 22, τότε καλή τύχη θα είναι στο δρόμο σου.
Καλό κρασί και καιρός

Οι Γάλλοι πιστεύουν ότι εάν εντοπίσουν μια πασχαλίτσα στο αμπέλι τους, είναι σημάδι για καλό κρασί! Στην Αυστραλία πάλι οι, πασχαλίτσες θεωρούνται οι κομιστές του καλού καιρού. Αν παρατηρήσεις προσεκτικά, ο καλός καιρός και η μεγάλη συγκομιδή είναι αλληλένδετα μεταξύ τους, επειδή αυτά τα έντομα είναι η απάντηση στις προσευχές των αγροτών και θεωρούνται ιδιαίτερα ευοίωνα στα μάτια τους.
Αν μετά απ' όλα αυτά αναζητάς μια επιστημονική και λογική εξήγηση σε όλα αυτά χάνεις το χρόνο σου. Αυτές οι συσχετίσεις και εξηγήσεις ίσως δεν είναι τίποτα περισσότερο για σένα από φανταστικές ιστορίες. Υπάρχουν όμως τόσα πολλά πράγματα σε αυτόν τον κόσμο που έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν ισχυρές πεποιθήσεις ανθρώπων, χωρίς καμία λογική εξήγηση.
Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δημιουργούμε την τύχη μας. Άλλοι ότι ή είσαι τυχερός ή όχι. Εγώ πάντως πιστεύω ότι είναι ένα μίγμα και των δύο. Πρέπει σίγουρα να βάλεις, να βάλω, να βάλουμε τους εαυτούς μας εκεί έξω και να δημιουργήσουμε τη δική μας τύχη. Στη συνέχεια, αν μια «προσγείωση» πασχαλίτσας μας συμβεί απρόσμενα, ίσως και να πιστέψουμε!
Μακάρι λοιπόν, η καλή τύχη να σου χαμογελάσει!

H  ΠΑΣΧΑΛΙΤΣΑ

Είμαι μία πασχαλίτσα
που όλο θέλω αγκαλίτσα
ψάχνω ένα λουλουδάκι
να κουρνιάσω σα μωράκι

Όλη μέρα τριγυρίζω
μοναχή μου ζουζουνίζω
κι αποφεύγω να πετάω
αν δε βρω φαί να φάω

Πως μ’ αρέσει όταν βρέχει
την οσμή το χώμα π’ έχει
πλατσουρίζω στις λιμνούλες
που στα φύλλα είναι ούλες

Να ο ήλιος βγήκε πάλι
θα μου έρθει όμως ζάλη
μες τα χόρτα διαμέσως
τρέχω να κρυφτώ αμέσως

Ψάχνω ένα πασχαλίτσο
κι ας τονέ λένε Μήτσο
μια κατάσταση να κάνω
τη καρδούλα μου να γειάνω

Όμως φευ πέρασαν τα χρόνια
τα μαλλιά μου γίναν χιόνια
μαγκούφα έμεινα και μόνη
να παίζω με μία ζώνη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου