Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Κέντρο πολιτισμού και αγροτουρισμού το παλιό Σανατόριο της Ελεούσας!

Όταν η αγάπη της τοπικής κοινωνίας για τον τόπο της συναντά τις μοναδικές ιδέες νέων επιστημόνων, που επίσης αγαπούν τον τόπο τους και θέλουν να δώσουν μία άλλη διάσταση στο τουριστικό μας προϊόν, τότε το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό... 

Σύμφωνα με την διπλωματική εργασία του Μ. Χατζηκαντή που παρουσιάστηκε χθες 

Όταν η αγάπη της τοπικής κοινωνίας για τον τόπο της συναντά τις μοναδικές ιδέες νέων επιστημόνων, που επίσης αγαπούν τον τόπο τους και θέλουν να δώσουν μία άλλη διάσταση στο τουριστικό μας προϊόν, τότε το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, όπως στην περίπτωση της πρότασης για την αξιοποίηση του μοναδικού συγκροτήματος της Ελεούσας ως κέντρο πολιτισμού και αγροτουρισμού. 
Χθες το μεσημέρι, έγινε παρουσίαση στον Δήμαρχο Ρόδου, κ. Φώτη Χατζηδιάκο, της διπλωματικής εργασίας του αρχιτέκτονα Μάνου Χατζηκαντή, παρουσία του Αντιδημάρχου, προερχόμενου από την περιοχή, κ. Αγαπητού Πάλλα, της Διοίκησης του Πολιτιστικού Συλλόγου Διμυλιάς, «το Φουντουκλί», καθώς και του Προέδρου της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου κ. Παναγιώτη Εγγλέζου. 
Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, ο κ. Πάλλας ευχαρίστησε όλους τους παριστάμενους και τους φορείς που εκπροσωπούν για τη συνεργασία όσο αφορά στο συγκρότημα της Ελεούσας και μετέφερε την αγωνία τους ότι καταστρέφεται η ιστορία του τόπου μας. 
Ανέφερε, όμως, ότι το πρόβλημα που υπάρχει είναι η σύγχυση σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κτιρίων αυτών. Δηλαδή, ότι αυτή τη στιγμή, έχει παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ μέρος του συγκροτήματος και θα είναι μία δύσκολη διαδικασία η παραχώρηση αυτού του συγκροτήματος στο Δήμο ή σε κάποιον άλλο φορέα. 
Έτσι, σε πρώτο στάδιο, συμφώνησαν με τις Τεχνικές Υπηρεσίες, να γίνει μία έρευνα της ιδιοκτησίας εκεί μήπως βρουν κάποια λύση ώστε να μπορέσουν να συντηρηθούν αυτά τα κτίρια γιατί, όπως είπε, είναι ντροπή στο κέντρο του νησιού να υπάρχει αυτή η κατάσταση, όπως συμβαίνει και με άλλα κτίρια στο νησί που ανήκουν στο Κράτος. Κλείνοντας, δεν παρέλειψε να τους ευχαριστήσει επειδή θέλουν να στηρίξουν την ιστορία της Ρόδου και, όπως είπε, έχουμε όλοι την υποχρέωση να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε την προσπάθεια αυτών των παιδιών. 
Στη συνέχεια, ο κ. Εγγλέζος συνεχάρη τον Σύλλογο για τις προσπάθειές του εδώ και αρκετό καιρό και, όπως είπε, έχει κάνει τεράστιο άλμα για την αξιοποίηση της περιοχής της Ελεούσας, όχι μόνο προς όφελος των κατοίκων της περιοχής αλλά και όλου του νησιού αφού η αξιοποίηση αυτών των κτιρίων θα ωφελήσει όλο το νησί. Και δήλωσε: «Αποδεικνύεται, λοιπόν, μέσα από αυτή τη δράση, ότι οι πολιτιστικοί σύλλογοι δεν είναι για να διοργανώνουν μόνο εκδηλώσεις και γλέντια. Προσπαθούν και έχουν στόχο να δώσουν ζωή σε όλη τη Ρόδο και όλα τα χωριά». 
Όπως είπε, η παρουσία τους στο Δήμο χθες είχε να κάνει με το να ζητήσουν σε πρώτη φάση να τους ενημερώσουν επίσημα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κτιρίων στην Ελεούσα και, από εκεί και πέρα, βήμα-βήμα, θα προσπαθήσουν να υλοποιήσουν αυτό το όνειρο που έχει ο Σύλλογος της Διμυλιάς, μέσω του προέδρου του και των υπολοίπων μελών, να ξαναδώσουν την αίγλη που αρμόζει σ’ αυτά τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν αφήσει πίσω οι Ιταλοί, τα οποία εδώ και τόσα χρόνια ρημάζουν. 
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Φουντουκλί» κ. Γιώργος Τόππος, μίλησε για μία θετική προσέγγιση από τον Δήμαρχο και πιστεύουν τα επόμενα βήματά τους να είναι πιο ουσιαστικά. Όσο για την πρόταση που κατέθεσε ο Σύλλογος, αυτή είναι η αξιοποίηση των κτιρίων που θεωρούν ότι θα δώσει μία αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή και γενικότερα στο νησί της Ρόδου. 
Όπως είπε, λοιπόν, είναι μία μελέτη η οποία αναδεικνύει τον πολιτισμό και την παράδοση γενικότερα όλου του νησιού. Επίσης, ο Σύλλογός τους έκανε αρκετές προσπάθειες για τα κτίρια αυτά και ευελπιστούν τις επόμενες ημέρες να γίνει και ένα ουσιαστικό βήμα για την αξιοποίησή τους, με τη βοήθεια του Δημάρχου και της Ομοσπονδίας. 
Μιλώντας ο ίδιος ο αρχιτέκτονας, ανέφερε ότι πρόκειται για τη διπλωματική του εργασία με τίτλο «Επαναπροσδιορίζοντας τον ξενιστή-CAMPOCHIARO, κέντρο πολιτισμού και φιλοξενίας». Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηκαντής, πρόκειται για μία μελέτη η οποία στοχεύει στην επανάχρηση και αποκατάσταση του κεντρικού κτιριακού συγκροτήματος του οικισμού Ελεούσας με το πρώην ιταλικό όνομα CAMPOCHIARO, σεβόμενοι το ιστορικό παρελθόν, το ιταλικό αλλά και αυτό του Σανατορίου, το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, καθώς και το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό απόθεμα που έχουν τα κτίρια. 
«Το CAMPOCHIARO επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει την έννοια του τουριστικού καταλύματος, ως προσφερόμενου πολιτιστικού προϊόντος, και το ανάγει σε μία εμπειρία και βίωμα για τον επισκέπτη», είπε και εξήγησε ότι, στο συγκεκριμένο κτίριο και σε μονάδες πίσω από αυτό, οι οποίες δεν είναι ανεξάρτητες αφού είναι αλληλοσυνδεόμενες με τα άλλα δυο κτίρια, δίνεται η δυνατότητα φιλοξενίας καθώς βρίσκονται αγροτουριστικές δραστηριότητες αλλά και πολιτιστικές λειτουργίες. 
Έτσι, σύμφωνα με το project, ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί σχετικά με το ποιες μονάδες αγροτουρισμού μπορεί να επισκεφθεί στην ευρύτερη περιοχή, όχι μόνο στην Ελεούσα, αλλά ταυτόχρονα να παρακολουθήσει και μαθήματα παραδοσιακών χορών ή να επισκεφθεί την κεντρική βιβλιοθήκη. Επίσης, έχουν δημιουργηθεί χώροι πολλαπλών χρήσεων, χώροι εκδηλώσεων και προβολών, εστίασης, πώλησης τοπικών προϊόντων και αναμνηστικών και η υπαίθρια διαμόρφωση που δημιουργεί μία πλατεία στο κέντρο του οικισμού. Και είπε: 
«Στόχος της πρότασης αυτής είναι ν’ αξιοποιηθούν τα κτίρια και να δημιουργηθεί ένα κέντρο πολιτισμού και αγροτουρισμού στην ενδοχώρα, το οποίο θα λειτουργεί σαν πυρήνας διακίνησης του τουρισμού και αυτό που στοχεύει είναι όταν ο επισκέπτης έρχεται ξένος και να μη φεύγει ξένος. Να παίρνει και ένα κομμάτι από τον τόπο. Ουσιαστικά, είναι η απάντηση στη σημερινή εικόνα του νησιού και των περισσοτέρων νησιών, της δημιουργίας ξενοδοχειακών μονάδων all-inclusive, όπου έρχονται και φεύγουν ξένοι. 
Έτσι, λοιπόν, εδώ δίνεται η δυνατότητα να επισκεφθεί τον τόπο, ένα μέρος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους όπου θα μπορεί να βρει και δραστηριότητες μέσα στο δάσος (πεζοπορία, ποδηλασία) και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα αλλά ταυτόχρονα να γνωρίσει και ένα κομμάτι από την ιστορία, τον πολιτισμό και να νιώσει λίγο ντόπιος για τις μέρες που θα επισκεφθεί το νησί». 
Αυτό, όπως είπε, δεν αποτρέπει τις ανάγκες των πολιτιστικών συλλόγων και τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, αφού αν πάρει μία χρήση το ένα κτίριο και τα υπόλοιπα θα έχουν αντίστοιχες χρήσεις κα λειτουργίες και θα ζωντανέψει όλη η πλατεία και η ευρύτερη περιοχή. 
Αυτό που ζήτησαν, λοιπόν, χθες, σε πρώτη φάση, από τον Δήμαρχο, είναι να ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς αφού μόνο ένα κομμάτι έχει παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Σε δεύτερη φάση, εξετάζουν τη δυνατότητα ένταξης της μελέτης και της πρότασής τους σε κάποιο πρόγραμμα, ας είναι και ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Όπως εξήγησε ο κ. Εγγλέζος, δεν είναι στόχος τους η αξιοποίηση της περιοχής για εκμετάλλευση από τον Σύλλογο αλλά η αξιοποίησή της απ’ οποιονδήποτε άλλο φορέα. 
Σημειώνεται ότι, αυτή τη στιγμή, ένα τμήμα του συγκροτήματος είναι υπό αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ για τα επόμενα πενήντα χρόνια, για τη δημιουργία μονάδων boutique hotel. Αυτό γίνεται με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοπρασίας η οποία ενώ έχει επαναληφθεί δύο ή τρεις φορές, μέχρι τώρα δεν έχει αποδώσει, ακριβώς επειδή τα απέναντι κτίρια, η πλατεία και γενικά η γύρω περιοχή είναι ανεκμετάλλευτα. Όπως είπε ο αρχιτέκτονας, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο το ένα κτίριο αφού το συγκρότημα αυτό κτίστηκε σαν συγκρότημα και πρέπει να λειτουργήσει σαν συγκρότημα. Τέλος, δηλώνουν αποφασισμένοι, σε επόμενη φάση, να πάνε πόρτα-πόρτα για να βρουν τον τρόπο χρηματοδότησης αυτών των σχεδίων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου