Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Μόναχο, Königsplatz (1) (πλατεία του βασιλέως ή βασιλική πλατεία) ή ελληνική πλατεία!!

Άρθρο του Απόστολου Κυριατσούλη 

Μόναχο, Königsplatz (πλατεία του βασιλέως ή βασιλική πλατεία) ή ελληνική πλατεία, όπως λέω εγώ.

Στα πλαίσια των εισηγήσεων του Συλλόγου μας για τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό καλέσαμε – σε συνεργασία με το Γυμνάσιο του Weilheim - τον Διευθυντή των κρατικών/Βαυαρικών Μουσείων, Antikensammlung και Glyptothek, κ. Dr. Florian Knauss για μια εισήγηση στο «χωριό μας» Weilheim, θέμα: «Αρχαιότητες στην
Königsplatz, Ανασκόπηση του παρελθόντος - προοπτική για το μέλλον». Η Antikensammlung (Κρατική Αρχαιολογική Συλλογή Μονάχου) γιορτάζει τα πενήντα χρόνια από την ίδρυση της.
Σκέφτηκα λοιπόν να σας δείξω σε τρεις αναρτήσεις την Königsplatz (η βασιλική πλατεία), στην δεύτερη το μουσείο Antikensammlung (Κρατική Αρχαιολογική Συλλογή Μονάχου) 
και στη τρίτη τη Glyptothek (Γλυπτοθήκη).
Königsplatz (πλατεία του βασιλέως), με μια προσωπική μου προσέγγιση στο τέλος:
Όσοι από εσάς επισκέφτηκαν το Μόναχο και την Königsplatz και τα δύο μουσεία, οι αναρτήσεις μου ίσως τους δώσουν ορισμένες λεπτομέρειες παραπάνω. Όσοι επισκέφτηκαν το Μόναχο και δεν πήγαν στην Königsplatz έχουν ήδη αμαρτήσει και όσοι σκοπεύουν να έρθουν στο Μόναχο πρέπει να πάνε στην Königsplatz και να επισκεφτούν τα δύο παραπάνω μουσεία.
Αυτή η πλατεία που είναι πολεοδομικά αλλά και ιστορικά με την Brienner οδό συνδεδεμένη, οικοδομήθηκε με εντολή του Λουδοβίκου του Ι (Ludwig I), πατέρα του Όθωνα, όταν αυτός
(Λουδοβίκος) ήταν ακόμη διάδοχος του θρόνου της Βαυαρίας.
Την εντολή έλαβε ο Karl von Fischer, την σχεδίασε με πρότυπο την Ακρόπολη Αθηνών. Κλασική λιτότητα ενσωματωμένη σε ζωντανό πράσινο. 
Την εντολή για περεταίρω σχεδιασμό και την εκτέλεση του ολικού έργου ανέλαβε ο γνωστός μας αρχιτέκτονας Leo von Klenze. Αυτός διατήρησε τον βασικό σχεδιασμό του προκατόχου του. Με δεξιά και αριστερά το κτίριο της Γλυπτοθήκης (ιονικού ρυθμού) και αυτό της Antikensammlung (κορινθιακού
ρυθμού) αντίστοιχα (τα δύο μουσεία σήμερα). 
Στο τέλος οικοδομήθηκαν τα Προπύλαια του Μονάχου (Propyläen), δωρικού ρυθμού, που είναι σχεδιασμένα σαν αυτά της Αθηναϊκής Ακρόπολης. Ο Leo von Klenze αφιέρωσε τα Προπύλαια στην ελληνική επανάσταση του 1821. Πάνω στους τοίχους (σε πίνακες) των Προπυλαίων είναι με ελληνικά γράμματα γραμμένα όλα τα ονόματα των αρχηγών και οπλαρχηγών της ελληνικής επανάσταση του 1821.
Όταν η συνδιάσκεψη του Λονδίνου το 1832 αποφάσισε να στείλει το γιο του Λουδοβίκου του Ι (Ludwig I), Όθωνα (Otto), σαν βασιλιά της Ελλάδος, ο βασιλιάς της Βαυαρίας πίστευε ότι έτσι θα συνεχιζόταν/θα ιδρυόταν η δυναστεία των Wittelsbacher (Βίττελσμπαχ ή Βιττελσβ(μπ)άχων) και στην Ελλάδα. Ο Λουδοβίκος ο Ι (Ludwig I) είχε δείξει ήδη σαν διάδοχος της φιλελληνικές του διαθέσεις.
Η τύχη και η ιστορία τα έφεραν διαφορετικά: Στα εγκαίνια της Königsplatz το 1862 ο Ο Λουδοβίκος ο Ι δεν ήταν πλέον βασιλιάς της Βαυαρίας, τον είχε αντικαταστήσει ο γιος του
Maximilian II και ο Όθωνας είχε παραιτηθεί από βασιλιάς της Ελλάδος. Τον Όθωνα τον αντικατέστησε ο Δανό-Γερμανός Γεώργιος ο Α με το όνομα: Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg.

Μια προσωπική μου προσέγγιση:
Όταν σταθείς στη μέση αυτής της πλατείας βλέποντας μπροστά σου τα «δωρικά» Προπύλαια, δεξιά σου τα την «ιονική» Γλυπτοθήκη και αριστερά σου την "κορινθιακή"
«Antikensammlung», αφήσεις το σώμα σου να χαλαρώσει και τη σκέψη σου να καλπάσει (χωρίς να ξέρεις ακόμη τι περιέχουν τα δύο μουσεία δεξιά και αριστερά), αισθάνεσαι περήφανος για τους προγόνους σου, για το μεγαλείο του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, που
κληρονόμησες από αυτούς, περήφανος, γιατί πολλές χώρες, μεγάλες ή μικρές προσπάθησαν να αντιγράψουν ή αντέγραψαν αυτό τον μεγαλειώδη πολιτισμό! Όσο περνούν όμως τα λεπτά αισθάνεσαι λύπη και μελαγχολία, διερωτάσαι «είμαστε πράγματι εμείς οι απόγονοι αυτού του μεγαλειώδη πολιτισμού»; Σκέπτεσαι, πως καταντήσαμε εμείς οι έλληνες τη πατρίδα μας, τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια, από πλευράς, οικονομικής, κοινωνικής, ηθικής, πολιτιστικής, πνευματικής, μορφωτικής, εκπαιδευτικής κλπ. κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου