Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ: Η έλλειψη νερού στο νησί της Ρόδου έχει πάρει τραγικές διαστάσεις.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η έλλειψη νερού στο νησί της Ρόδου έχει πάρει τραγικές διαστάσεις. Συνεχείς διακοπές στη πόλη και στους περισσότερους οικισμούς, έλλειψη πίεσης και παροχής στις περιοχές με μεγαλύτερο ύψος, οικισμοί που έχουν να τροφοδοτηθούν πάνω από δεκαπέντε μέρες, είναι μόνο μερικά από τα συμβαίνοντα την τελευταία περίοδο. Το πρόβλημα έχει κάνει την εμφάνισή του εδώ και χρόνια και είναι γνωστό στους αρμόδιους. Οι υφαλμυρώσεις των γεωτρήσεων της ΔΕΥΑΡ, η απότομη πτώση της παροχής άλλων, η διάνοιξη συνεχώς νέων γεωτρήσεων όχι μόνο από τη ΔΕΥΑΡ αλλά και από αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες, με υπεράντληση των αποθεμάτων ήταν η μόνιμη πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνώντων.

Είναι τραγικό πράγματι να βρίσκονται 63 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού στο ακριβοπληρωμένο (πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ) φράγμα του Γαδουρά και η πόλη της Ρόδου να μην έχει νερό. Είναι τραγικό να υπάρχει έτοιμη μελέτη για την Β΄ φάση του έργου του φράγματος που αφορά στην παροχή νερού μέχρι Λαχανιά στην ανατολική πλευρά και μέχρι Καλαβάρδα στην δυτική πλευρά της Ρόδου και να λέγεται ότι δεν υπάρχουν 80 εκατομμύρια για την χρηματοδότηση του έργου όταν μόνο οι χρηματοδοτήσεις για μία ξενοδοχειακή μονάδα που ανακαινίζεται ανέρχονται σε 75 εκατ. ευρώ.

Είναι τραγικό όλες οι άλλες παρατάξεις πλην της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) να αποδέχονται τις ιδιωτικοποιήσεις, τη δημιουργία τεράστιων ξενοδοχειακών μονάδων χωρίς υποδομές, ακόμα και τη δημιουργία γκολφ με τεράστιες ανάγκες σε νερό (ένα γήπεδο γκολφ απαιτεί για τη συντήρησή του νερό που αντιστοιχεί σε κατανάλωση πόλης 25.000 κατοίκων). Όλα λοιπόν για την άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη, για το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων. 

Το νερό έχει μπει από καιρό στο «χρηματιστήριο». Είναι ένα ακριβοπληρωμένο για το λαό εμπόρευμα, το οποίο έχουν βάλει στο μάτι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Σ’ αυτό συνέβαλαν καθοριστικά και οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) τις οποίες υιοθέτησαν πλήρως όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, αλλά και τα παπαγαλάκια τους στους διάφορους φορείς, με δικαιολογία τη δήθεν προστασία του περιβάλλοντος.

Η ιδιωτικοποίηση του νερού και στην περιοχή μας είναι γεγονός. Η περιφέρεια αποφάσισε να δώσει την καθημερινή διαχείριση του φράγματος του Γαδουρά σε ιδιωτική εταιρεία. Οι συμμετέχουσες εταιρείες στο διεθνή διαγωνισμό τσακώνονται για το χρυσορυχείο του φράγματος. Ποιος την πληρώνει;Το συνηθισμένο θύμα: ο λαός.

Είναι επιτακτική ανάγκη να λυθεί άμεσα το πρόβλημα του νερού. Η πλειοψηφία των εργαζομένων, αλλά καιτων μηχανικών, των επιστημόνων, θέλει φθηνό, ποιοτικά καλό νερό και σε ποσότητα που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες.

Στην κατεύθυνση αυτή οι υδάτινοι πόροι δεν μπορεί να ελέγχονται και να πουλιούνται από τους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι αναγκαίος ένας ενιαίος κρατικός φορέας διαχείρισης. Ένας ενιαίος κρατικός φορέας σε ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης με κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο.

Καλούμε τους Μηχανικούς να παλέψουν μαζί με τους εργαζόμενους, τους μικροεπαγγελματίες, τους μικρούς αγρότες για:

● Να υδροδοτηθούν άμεσα όλοι οι οικισμοί του νησιού, με φθηνό, ποιοτικά καλό και σε επαρκή ποσότητα νερό για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
● Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση του νερού, να μην περάσει στον έλεγχο ιδιωτικών επιχειρήσεων η διαχείριση του φράγματος του Γαδουρά.
●Να χρηματοδοτηθεί άμεσα με τα αναγκαία κονδύλια η εφαρμογή της Β’ φάσης της μελέτης του φράγματος για την παροχή νερού στο νοτιοανατολικό και νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού.
· Για ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης του νερού σε ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης με κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο.

Ρόδος 4-7-2017 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου