Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Ενημερώνω τους αναγνώστες του Ιστολογίου μου, ότι από το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018, ημέρα των 12των «γενεθλίων» του, σταματά τις πολιτικές αναρτήσεις και θα ασχολείται μόνο με θέματα – κείμενα, φωτογραφίες - που αφορούν τα Δωδεκάνησα και ιδιαίτερα τη Ρόδο και τα χωριά της… δεν σταματούν οι αναρτήσεις που έχουν Πολιτιστικό, Ιστορικό, Περιβαλλοντικό χαρακτήρα…

Με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω όσες και όσους με εμπιστεύτηκαν αυτά τα 12 χρόνια…

Σάββατο, 29 Απριλίου 2017

“Έφυγε” η Φωτεινή Παπακωνσταντίνου-Σταυρουλάκη, η αγωνίστρια της Αντίστασης και της Ελευθερίας

Ρόδος: “Έφυγε” η Φωτεινή Παπακωνσταντίνου-Σταυρουλάκη, η αγωνίστρια της Αντίστασης και της Ελευθερίας

Γράφει η Ευαγγελία Παναή, Φιλόλογος-Επιχειρηματίας, Δημοτική Σύμβουλος Ρόδου για την ηρωίδα Φωτεινή Παπακωνσταντίνου-Σταυρουλάκη που ΄”έφυγε” από κοντά μας στις 28/04/2017:

Το Φωτό του παπά-Λουκά, όπως την ξέραμε όλοι στο Παραδείσι Ρόδου.

Η γυναίκα, που το Φθινόπωρο του 1943, ντύθηκε δύο φορές νύφη, για να φυγαδευτούν οι Σύμμαχοι κατάσκοποι μαζί με τον ασύρματο και τα όπλα τους, από την Βιλλανόβα (Παραδείσι) όπου τους έκρυβαν, έως την παραλία της Έμπωνας, από όπου τους παρέλαβε συμμαχικό υποβρύχιο.

Η Φωτεινή Παπακωνσταντίνου και ο άντρας της Γιάννης Σταυρουλάκης, που τότε, το φθινόπωρο του 1943 είχαν παντρευτεί πρόσφατα, ξαναντύθηκαν νύφη και γαμπρός για δεύτερη φορά. Ολόκληρες οι οικογένειες παπά-Λουκά και Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, μαζί με την Βαγγελιώ Δημητρά, την Δέσποινα Κατίνα και άλλες γυναίκες της Βιλλανόβας, σκηνοθέτησαν και συμμετείχαν σε έναν ψεύτικο γάμο. Μια ολόκληρη ψεύτικη γαμήλια πομπή. Μπροστά-μπροστά, το καρότσι με τους δήθεν νεόνυμφους και τον πατέρα της νύφης, παπά-Λουκά που κρατούσε το μπουκάλι με το ούζο και τον αδερφό του Μιχάλη που έπαιζε βιολί. Από πίσω τα δύο κάρα, με τις γυναίκες που τραγουδούσαν σε όλη την διαδρομή, που παρίσταναν ότι έπιναν και γλεντούσαν και χειροκροτούσαν.

Και κάτω από τους ξύλινους πάγκους των κάρων, κάτω από τα μακρυά, παραδοσιακά φουστάνια εκείνων των γενναίων γυναικών, ήταν κρυμμένοι οι κατάσκοποι. Και μέσα στα κοφίνια με τα ζαρζαβατικά που δήθεν τα έπαιρναν δώρο στους συμπεθέρους τους στην Σάλακο, ήταν κρυμμένα τα όπλα και ο ασύρματος.

Όλοι, ήξεραν ότι έπαιζαν την ζωή τους κορώνα-γράμματα. Ειδικά όταν η πομπή, αφού πέρασε μέσα από τα χωριά Βιλλανόβα, Σορωνή, Φάνες, φτάνοντας στα Καλαβάρδα, ακριβώς στην στροφή, το καρότσι των νεονύμφων συγκρούστηκε πλάγια με ένα γερμανικό στρατιωτικό όχημα. Αν αποκαλύπτονταν, η εκτέλεση από τους Γερμανούς ήταν σίγουρη για όλους. Παριστάνοντας τους εύθυμους και κερνώντας τους Γερμανούς στρατιώτες για το ευτυχές γεγονός του…γάμου, διέφυγαν τον κίνδυνο και συνέχισαν την πορεία τους για την φυγάδευση των κατασκόπων.

Η Φωτεινή Παπακωνσταντίνου-Σταυρουλάκη…

Η εγγονή του πρωτομάρτυρα και πρωτοήρωα της Δωδεκανήσου, παπά-Λουκά Παπακωνσταντίνου, που δολοφόνησαν οι Ιταλοί μαζί με την Ανθούλα Ζερβού στην Βιλλανόβα, στο Αιματηρό Πάσχα του 1919.
Φωτεινή Παπακωνσταντίνου-Σταυρουλάκη, 
η αγωνίστρια της Αντίστασης και της Ελευθερίας

Η κόρη του παπά-Λουκά Παπακωνσταντίνου του νεώτερου, ο οποίος συμμετείχε με όλα τα αδέρφια του στην Εθνική Αντίσταση κατά των Ιταλών και των Γερμανών, φιλοξένησαν στα σπίτια τους και βοήθησαν τους Έλληνες και Συμμάχους κατασκόπους με κάθε τρόπο και αναγκάστηκε να φύγει κρυφά νύχτα με βάρκα και να ζήσει δύο χρόνια στην Κύπρο, για να μην συλληφθεί από τους Γερμανούς.

Η αδερφή του Λοίζου Παπακωνσταντίνου, που διέφυγε κι αυτός κρυφά στην Μέση Ανατολή, για να μην συλληφθεί και κατετάγη εθελοντής και πολέμησε στον Ελληνικό Στρατό.

Η αδερφή της Αργυρώς Παπακωνσταντίνου, που αφού βοήθησε στην υπόθεση των κατασκόπων, διέφυγε κι αυτή κρυφά, με βάρκα και έζησε δύο χρόνια εξόριστη με τον πατέρα της παπά-Λουκά στην Κύπρο, απ’ όπου επέστρεψαν πια το 1945.

Αυτή ήταν η Φωτεινή Παπακωνσταντίνου-Σταυρουλάκη…

Που δεν ανέβηκε ποτέ σε κανένα βάθρο επισήμων… Που δεν εξαργύρωσε ποτέ την προσφορά της στην Πατρίδα και την Ελευθερία…

Που έζησε στην ειρήνη, παλικαρίσια όπως και στον πόλεμο. Που έζησε τον πολύχρονο ξενιτεμό του άντρα της και στάθηκε πατέρας και μάνα ταυτόχρονα, για τα τρία παιδιά της. Που κράτησε τσάπα και αλέτρι και όλη της την ζωή, δούλεψε σκληρά μέσα στα χωράφια. Εκεί, όπου δεν χόρταινα να την ρωτώ συνεχώς και να την ακούω να μου διηγείται: “Άμαν ο πάππους μου ο παπά-Λουκάς είπε το Ζήτω!…”, “Άμαν εκρύβγκαμεν τους κατασκόπους…”, “Άμαν επήαμεν στη θάλασσαν που μέσα που τις μίνες, για να φύει με τη βάρκαν ο παπάς μου…, για να φύει ο Λοίζος μου…, για να φύει το Αργκυρό μου…”.

Να διηγείται, με τον απλό και ανεπιτήδευτο τρόπο, των Ανθρώπων των Μεγάλων αυτού του λατρεμένου Τόπου…

Θεία Φωτό, σ’ ευχαριστώ! Σ’ ευχαριστούν όλοι οι Ροδίτες, για κάθε ελεύθερη στιγμή που ζούμε, χάρη και στον δικό σου πατριωτικό αγώνα!

Ταπεινά, γονατίζω στον τάφο σου και μια υπόσχεση σου δίνω, όσο ζω:

“Δεν θα ξεχαστείς! Δεν θα ξεχαστούν οι θυσίες της Γενιάς σου!”

Αθάνατη!

Ευαγγελία Παναή
Φιλόλογος-Επιχειρηματίας
Δημοτική Σύμβουλος Ρόδου

Το δικό μου μνημόσυνο για “την θεία το Φωτό”: Παρακαλώ, δείτε στο βίντεο που κατέγραψα το 2015, την Φωτεινή Παπακωνσταντίνου, να μου διηγείται για πολλοστή φορά, την ηρωική ιστορία της φυγάδευσης των συμμάχων-κατασκόπων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου