Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Περιοχές φυσικού κάλλους στο νησί της Ρόδου.

Το πάρκο του Ροδινιού
Το πάρκο του Ροδινιού είναι ένας επίγειος παράδεισος που βρίσκεται τρία χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου, κατά μήκος της λεωφόρου Ρόδου- Λίνδου.
Πρόκειται για το αρχαιότερο πάρκο στον κόσμο και διακρίνεται για την πυκνή και ποικιλόμορφη βλάστησή του. Τα γεφυράκια, οι γεμάτες νούφαρα λιμνούλες και η τα υπέροχα μονοπάτια συνθέτουν το ειδυλλιακό τοπίο που συμπληρώνεται από σπάνια φυτά και έναν μικρό ζωολογικό κήπο.
Τα παγόνια που φιλοξενεί ο κήπος κινούνται ελεύθερα στο πάρκο προσελκύοντας την
προσοχή των επισκεπτών.
Το πάρκο διαθέτει αναψυκτήριο.
Είσοδος ελεύθερη
Διεύθυνση: Λεωφόρος Ρόδου- Λίνδου- Ροδίνι, 85100 Ρόδος
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22410 73077

Η απέραντη κοιλάδα του Πάρκου Ροδίνι ξετυλίγεται 3 χλμ. ανατολικά της πόλης της Ρόδου στον δρόμο για Λίνδο.
Κάτι παραπάνω από ένας απλός χώρος αναψυχής, η ιδιαιτερότητά του έγκειται στην «ηλικία» του, καθώς η δημιουργία του ταυτίζεται με την ίδρυση της πόλης της Ρόδου
στον 3ο με 4ο αι. π.Χ.
Το ρέμα του Ροδινιού αποτελούσε το φυσικό σύνορο μεταξύ αρχαίας πόλης και νεκρόπολης, ενώ λέγεται πως το 330 π.Χ. ίδρυσε εκεί τη σχολή του ο ρήτορας Αισχίνης.
Τα αρχαϊκά λείψανα (ο «τάφος του Πτολεμαίου», νυμφαία, σπηλαιώδεις χώροι λατρείας και υπόγειες υδρευτικές στοές) απαντώνται στη θέση «Πευκάκια», ενώ, εκτός αυτών, εύκολα εντοπίζεις το υδραγωγείο -κοντά στην είσοδό του πάρκου (φωτ.)-, άγνωστο πότε χτίστηκε, που όμως υδροδοτούσε την πόλη μέχρι τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Η Πηγή Φασούλι στην Ψίνθο
Βρίσκεται μέσα στον οικισμό του χωριού Ψίνθος, στο οποίο φθάνει κανείς οδικώς από την επαρχιακή οδό Ρόδου- Καλυθιών. Στον οικισμό Καλυθιών υπάρχει η διασταύρωση που οδηγεί στο χωριό Ψίνθος και στην Πηγή Φασούλι.
Εκεί μπορεί να απολαύσει κανείς ένα φυσικό περιβάλλον γύρω από το χείμαρρο με πλούσια υδρόφιλη βλάστηση από ψηλά πλατάνια (platanus orientalis) και μυρτιές (myrtus communis).
Ένα μικρό φράγμα ενενήντα μέτρων ανάσχεσης της ροής σχηματίζει μία μικρή λίμνη η οποία φιλοξενεί το προστατευόμενο, μοναδικό στον κόσμο, ψαράκι Gizani.
Οι πέτρινοι περίπατοι που κατασκευάστηκαν κατά μήκος του χειμάρρου καθιστούν επισκέψιμη ολόκληρη την περιοχή.
Είσοδος ελεύθερη

Η Πηγή Φασούλι βρίσκεται στο χωριό Ψίνθος. Πρόκειται για ένα φυσικό περιβάλλον, το οποίο έχει σχηματιστεί από διάφορες πηγές. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μικρό φράγμα ενενήντα μέτρων, το οποίο σχηματίζει μία μικρή λίμνη η οποία φιλοξενεί το προστατευόμενο, μοναδικό στον κόσμο, ψαράκι Gizani.
Η Πηγή Φασούλι έχει πλούσια βλάστηση με ψηλά πλατάνια και μυρτιές. Είναι πραγματικά ένας τόπος ομορφιάς κι ηρεμίας.
Ιδανικό για περίπατο και για όσους αναζητούν νοστιμότατους παραδοσιακούς μεζέδες, αφού έχει ένα εστιατόριο που σε ταξιδεύει στην παράδοση.

Η κοιλάδα των Πεταλούδων
Είναι ένας σπάνιος βιότοπος που φιλοξενεί την πεταλούδα Panaxia Quadripunctaria που κάνει την εμφάνισή της σε αυτό το μοναδικό φυσικό πάρκο στο διάστημα από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Απέχει είκοσι πέντε χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου κοντά στο χωριό Καλαμώνας. Διασχίζεται από το ποταμάκι Πελεκάνος. Ακολουθώντας τα ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια και τα ξύλινα γεφυράκια ανάμεσα στην απίστευτου κάλλους βλάστηση, τις λιμνούλες με τα νούφαρα, τους μικρούς καταρράκτες και τα γάργαρα νερά, απολαμβάνει ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο.
Τα πέτρινα σκαλάκια που συναντούν οι επισκέπτες της κοιλάδας οδηγούν στο Μοναστήρι της Παναγίας Καλόπετρας που χτίστηκε από τον Δημήτρη Υψηλάντη το 1782.
Στην είσοδο του μουσείου λειτουργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Ρόδου. Τα εκθέματα του μουσείου παρουσιάζονται σε προθήκες που αναπαριστούν τις συνθήκες του φυσικού περιβάλλοντος σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται ενδημικά και σπάνια είδη της ευρύτερης περιοχής της Κοιλάδας. Επίσης λειτουργεί εκκολαπτήριο- εκθετήριο πεταλούδων με ζωντανά εκθέματα,
βιβλιοθήκη και ένα σύγχρονο εννοιολογικό και βοτανολογικό εργαστήριο.
Τιμή εισόδου: Πριν την εμφάνιση των πεταλούδων στην Κοιλάδα (περίπου έως 10 Ιουνίου): 3 ευρώ
Μετά την εμφάνιση των πεταλούδων στην Κοιλάδα (περίπου από 10 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου): 5 ευρώ
Διεύθυνση: Κοιλάδα Πεταλούδων- 85104 Ρόδος
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22410 82822

Κοιλάδα Πεταλούδων
Καλοκαιρινές διακοπές και πεταλούδες. Τέλεια;
Το διασημότερο ίσως δείγμα φυσικού κάλλους
στο νησί της Ρόδου, που αναμφίβολα αξίζει να επισκεφθείτε, είναι η κοιλάδα με τις πεταλούδες. Ένας από τους σπάνιους βιότοπους της Ευρώπης αποτελεί το θερινό καταφύγιο της νυχτοπεταλούδας Panaxia Quadripunctaria (Πεταλούδα η Τετραγωνόστικτος), όπως είναι η επιστημονική της ονομασία. Χιλιάδες απλοί επισκέπτες αλλά και ερευνητές έρχονται εδώ για να απολαύσουν και να μελετήσουν το μοναδικό αυτό φαινόμενο.
Στη βορειοδυτική πλευρά της Ρόδου –και σε μικρή απόσταση από το χωριό Θεολόγος– ένας επίγειος παράδεισος 600 στρεμμάτων σας περιμένει να τον ανακαλύψετε. Η καταπράσινη κοιλάδα των πεταλούδων που διασχίζεται από τον ποταμό Πελεκάνο και «στεφανώνεται» από την ιστορική μονή της Καλόπετρας.
Από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ένα πολύχρωμο «πεταλουδοσύννεφο» σκεπάζει κυριολεκτικά την όμορφη κοιλάδα. Είναι οι «πεταλούδες της Ρόδου» που ταξιδεύοντας μέσα στη νύχτα με οδηγό τους δρόμους του νερού κατακλύζουν σταδιακά την καταπράσινη περιοχή. Εδώ, οι κλιματολογικές συνθήκες και το φυσικό περιβάλλον προσφέρουν τις ιδανικές συνθήκες για το ζευγάρωμα και την καλοκαιρινή τους παραμονή.
Το τοπίο είναι πράγματι συγκλονιστικό! Λιμνούλες με νούφαρα∙ σκιερά μονοπάτια∙ ξύλινα γεφυράκια∙ κελαριστά ρυάκια αλλά και μικροί καταρράκτες…Αμέτρητα δέντρα –πλατάνια, σχίνα, κουμαριές, μυρτιές, αγριελιές– αλλά και θυμάρι, πικροδάφνες και κισσοί συνθέτουν μια τροπική μαγεία προσφέροντας δροσιά, υγρασία και τροφή στις πεταλούδες.
Στην κοιλάδα, μάλιστα, ευδοκιμεί ένα σπάνιο είδος πλατάνου, η υγράμβαρη ή ζητιά στην ύπαρξη της οποίας οφείλεται εν μέρει και το θαυμαστό φαινόμενο της συγκέντρωσης πεταλούδων σε τεράστιο αριθμό, καθ’ ότι η βανιλένια αρωματική ρητίνη που ρέει από το φλοιό της φαίνεται ότι «ξετρελαίνει» τις ροδίτικες πεταλούδες.
Αφηγηθείτε ένα μικρό παραμύθι στα παιδιά:
«Μέσα σε αυτό το μεγαλείο της φύσης, η βασίλισσα της κοιλάδας αναπαύεται αγκιστρωμένη στο καταπράσινο πανωφόρι των δέντρων συντροφιά με την πολύβουη συμφωνία χιλιάδων τζιτζικιών να υμνούν εν χορώ την αξεπέραστη ομορφιά της. Στο άκουσμα όμως θορύβου, το σκουρόχρωμο παζλ με τις λευκοκίτρινες ραβδώσεις σκορπίζει τρομαγμένο στον αέρα αποκαλύπτοντας μια εντυπωσιακή πορτοκαλοκόκκινη φορεσιά στο άνοιγμα των φτερών του».
Προσοχή! Το υπέροχο αυτό θέαμα μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη ζωή των πεταλούδων. Έτσι, οι επισκέπτες είναι υποχρεωμένοι να κινούνται αργά και σιωπηλά κατά μήκος του ειδικά διαμορφωμένου μονοπατιού.
Επισκεφτείτε:
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας για να θαυμάσετε από κοντά το εκκολαπτήριο-εκθετήριο των πεταλούδων, καθώς και δείγματα της χλωρίδας και πανίδας του μοναδικού αυτού βιότοπου.
Το μουσείο στεγάζεται σε ένα από τα ανακαινισμένα και κατάλληλα διαμορφωμένα κτήρια του 1930 και αποτελεί τον πυρήνα της περιβαντολλογικής εκπαίδευσης, ενημέρωσης, επιστημονικής έρευνας και μελέτης των τοπικών οικοσυστημάτων.
Ανακαλύψτε!
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας στην κοιλάδα, και αν οι δυνάμεις σας το επιτρέπουν, ακολουθήστε το ανηφορικό μονοπάτι που θα
σας οδηγήσει στη μονή της Καλόπετρας. Η ιστορική μονή χτισμένη στη μέση ενός θαυμάσιου τοπίου από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη – μετά από ένα θαύμα της Παναγιάς σύμφωνα με την παράδοση – κατέχει σημαντική θέση στη νεότερη ιστορία της Ρόδου. Η θέα από ψηλά σίγουρα θα σας ανταμείψει! Η μαγευτική κοιλάδα στα πόδια σας…και στις άκρες των ματιών σας το νησί της Σύμης και τα βουνά της Μικράς Ασίας.
Ολοκληρώστε την περιήγησή σας:
Με την κοιλάδα των πεταλούδων σε κοντινή απόσταση, ο οικισμός του Θεολόγου έχει εξελιχθεί σε ένα από τα γνωστότερα τουριστικά θέρετρα της περιοχής και προσφέρεται για πολλές δραστηριότητες. Κολυμπήστε στα καθαρά νερά της οργανωμένης παραλίας∙ δοκιμάστε τις τεχνικές σας στα θαλάσσια σπορ∙ χαλαρώστε κάτω από τα σκιερά αρμιρίκια που βουτούν κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα∙ χορτάστε την όρεξή σας σε ένα από τα παραλιακά ταβερνάκια δοκιμάζοντας ροδίτικα καλούδια και περιδιαβείτε τα σοκάκια του γραφικού οικισμού με τα διάσπαρτα ροδίτικα σπιτάκια και τους χαμογελαστούς ντόπιους να καλοσωρίζουν τα βήματά σας.
Πώς να έρθετε εδώ:
Η κοιλάδα με τις πεταλούδες βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, 26 χλμ. από την πόλη της Ρόδου και 6 χλμ. από τη δυτική ακτή της. Ξεκινώντας από την πόλη με το αυτοκίνητό σας θα βρείτε την κοιλάδα μεταξύ των χωριών Παραδείσι και Θεολόγος ακολουθώντας έναν επαρχιακό δρόμο στο εσωτερικό του νησιού. Λεωφορεία μπορούν επίσης να σας μεταφέρουν εκεί.

Ο Προφήτης Ηλίας
Το όρος του Προφήτη Ηλία βρίσκεται σε υψόμετρο επτακοσίων μέτρων και πήρε το όνομά του από τη Μονή του Προφήτη Ηλία.
Όταν οι Ιταλοί κατέλαβαν τα Δωδεκάνησα στις 5 Μαΐου 1912 ξεκίνησαν την ανοικοδόμηση του νησιού. Έτσι τη δεκαετία του 1930 δημιούργησαν στην Ελεούσα το χωριό Campo Ciaro και τα δύο μαγευτικά ξενοδοχεία «Έλαφος» το 1929 και «Ελαφίνα» το 1932 ή «Cervo e Cerna» στα ιταλικά με αρχιτεκτονική δυτικού Τυρόλου τύπου σαλέ. Τα ξενοδοχεία αυτά βελτιώθηκαν το 1950.
Η περιοχή του Προφήτη Ηλία ήταν γεμάτη δάση όπου κατοικούν χιλιάδες ελάφια.
Είσοδος ελεύθερη

Προφήτης Ηλίας - Ο χειμερινός προορισμός του νησιού μας
Ο Προφήτης Ηλίας είναι το 3ο ψηλότερο βουνό της Ρόδου, μετά τον Αττάβυρο και τον Ακραμύτη, με ύψος περίπου στα 800 μέτρα. Παλιό δάσος που υπάρχουν κυρίως κυπαρίσσια και πέυκα αλλά και άλλου είδους δεντρα και λουλούδια. Κοντά στην κορυφή δεσπόζει το Ξενοδοχείο "Έλαφος" και "Ελαφίνα" που χτίστηκαν απο τους Ιταλούς το 1921 και 1932 αντίστοιχα. Δίπλα υπάρχει, δυστηχώς εγκαταλελειμένη, η έπαυλη Ντε Βέκκι (1938) όπου προοριζόταν για θερινή κατοικία του Μουσολίνι σύμφωνα με πληροφορίες.
Απέχει 40 με 45 λεπτά απο την πόλη της Ρόδου και προτείνεται για οικογενιακή βόλτα αλλά και εξόρμηση με 4Χ4 καθώς η γύρω περιοχή έχει πολύ ωραιές χωμάτινες διαδρομές.

Οι Επτά Πηγές
Βρίσκονται σε απόσταση δεκαεννέα χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της πόλης της Ρόδου και πολύ κοντά στο χωριό Αρχάγγελος.
Είναι μία υπέροχη τοποθεσία με πολλά πεύκα και πλατάνια όπου αποκαλύπτεται το μεγαλείο της φύσης. Στην περιοχή υπάρχει μία λίμνη που αποτελείται από επτά πηγές όπου μπορεί κανείς να δει χήνες, πάπιες και παγώνια.
Η θερμοκρασία στην περιοχή είναι χαμηλή. Το νερό τους διοχετεύεται στον κάμπο και ποτίζει τα χωράφια των Κολυμπίων.
Αξίζει κανείς να επισκεφθεί το τούνελ που είχε φτιαχτεί για το παλιό ιταλικό υδραγωγείο που καταλήγει σε τεχνητή λίμνη με κρύο νερό.
Είσοδος ελεύθερη

Υδάτινος παράδεισος
Κείμενο: Ολγα Χαραμή 
Οι επτά πηγές που αναβλύζουν κοντά στον Αρχάγγελο, ανάμεσα στα πλατάνια και τα πεύκα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των Ιταλών και ονόμασαν την περιοχή.
Οι κατακτητές εκμεταλλεύτηκαν τα πλούσια νερά δημιουργώντας τη δεκαετία του 1930 μια τεχνητή λίμνη για την υδροδότηση των Κολυμπίων, του πρότυπου γεωργικού χωριού San Benedetto, που οι ίδιοι έκτισαν.
Ο διαμορφωμένος με γεφυράκια και μονοπάτια χώρος προσελκύει χιλιάδες τουρίστες, που περιηγούνται ανάμεσα στην πλούσια βλάστηση απολαμβάνοντας τη -σπάνια για τη Ρόδο- δροσιά. Μέσω των μονοπατιών ή του τούνελ 150 μέτρων φτάνουν στην όμορφη τεχνητή λίμνη και θαυμάζουν τα πέτρινα κανάλια και το φράγμα, όπου σχηματίζεται καταρράκτης.

Το Φράγμα της Απολλακιάς
Το Φράγμα της Απολλακιάς με την τεχνητή λίμνη του αποτελεί έναν πανέμορφο υδροβιότοπο, μοναδικό στο νησί.
Η περιβαλλοντική αξία της λίμνης που
προκύπτει από την ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα της την ενέταξε στο δίκτυο Natura 2000 ως προστατευόμενη περιοχή.
Είσοδος ελεύθερη

Το Φράγμα της Απολλακιάς
Στην Απολλακιά, έχει μία τεχνητή λίμνη το λεγόμενο φράγμα της Απολλακιάς...
που το Χειμώνα γεμίζει από το νερό της βροχής και το Καλοκαίρι από την κατανάλωση που γίνεται, πέφτει η στάθμη του νερού και μπορείς να δεις το εκκλησάκι που είναι κτισμένο μέσα. Το Χειμώνα πάλι χάνετε μέσα στην λίμνη.

Το Πρασονήσι
Το Πρασονήσι βρίσκεται στο νοτιότερο μέρος του νησιού, ενενήντα χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου.
Μικρή χερσόνησος το καλοκαίρι και νησίδα το χειμώνα, αποτελεί παράδεισο για τους surfers. Η δεξιά πλευρά του διακρίνεται για τα μεγάλα της κύματα και η αριστερή για την ηρεμία και την απομόνωσή της.
Στην πλευρά των surfers υπάρχουν σημεία
ενοικιάσεως εξοπλισμού surfing.
Η πεντακοσίων μέτρων λωρίδα που ενώνει το Πρασονήσι με τη Ρόδο ενδείκνυται για στιγμές χαλάρωσης.
Είσοδος ελεύθερη 

Το Πρασονήσι
Πρασονήσι λέγεται ένα κατάφυτο νησάκι νότια της Ρόδου, αλλά και η παραλία που βρίσκεται απέναντί του. Το καλοκαίρι η Ρόδος και το
Πρασονήσι ενώνονται με μια λουρίδα άμμου 500 μ. περίπου και είναι δυνατή η μετάβαση από το ένα νησί στο άλλο με τα πόδια. Η παραλία του Πρασονησιού απέχει 8 χλμ. από την Κατταβιά και στην ουσία είναι μια τεράστια λουρίδα άμμου, περιτριγυρισμένη από θάλασσα.
Το παράξενο είναι ότι η θάλασσα από την ανατολική πλευρά τής λουρίδας άμμου έχει πάντα κύμα, ενώ την ίδια στιγμή από τη δυτική πλευρά είναι κάλμα. Επίσης, όταν στο υπόλοιπο Αιγαίο έχει άπνοια, στο Πρασονήσι φυσάει, ενώ όταν στο υπόλοιπο Αιγαίο έχει «μποφόρ», εδώ επικρατεί σχετική ηρεμία. Eτσι η παραλία έχει γίνει αγαπημένη των wind surfers.
__________

Πηγές κειμένων:


Πηγή φωτογραφιών: Ρουβήμ (ΡΟΔΟΣυλλέκτης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου