Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Η ιστορία του Ροδινιού. Μια ιστορία 2.400 χρόνων!!

Πανοραμική φωτογραφία του Ροδινιού

Το Ροδίνι έχει ηλικία ίδια με αυτή της πόλης της Ρόδου, δηλ. 2.400 χρόνων. Η ιστορία του ξεκινά με το Δωριέα το 411 π.Χ. όπου πείθοντας τους Ρόδιους, να ιδρύσουν μια νέα πόλη-κράτος, φέρνει μαζί του πολεοδόμο της Ιπποδάμειας σχολής, για να επιλέξει την ακριβή θέση αυτής. Ο δάμος Ροδίων (δωρική διάλεκτος), ιδρύθηκε το 408 π.Χ.. και χτίζεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο του νησιού, το κοντινότερο σημείο στις πόλεις του Αιγαίου, στις παραλιακές πόλεις της Μικράς Ασίας και στις πόλεις όλης της Μεσογείου.

Ροδίνι - Ειδυλλιακό Τοπίο

Ο πολεοδόμος διαίρεσε την πόλη χαράσσοντας ρυμοτομικό σχέδιο, δημιουργώντας οικοδομικά τετράγωνα. Καθόρισε ζώνες ιδιωτικής κατοίκησης και δημόσιας λειτουργίας. Η νεκρόπολή της, εκτεινόταν έξω από τα τείχη και καταλάμβανε όλη τη νότια πλευρά της. Τα νεκροταφεία εντάσσονταν στη γενική χωροταξία και πολεοδομία των αρχαίων Ελλήνων, που δεν ξέθαβαν τους νεκρούς τους, καθώς το άνοιγμά τους θεωρούνταν ιεροσυλία. Το ρέμα του Ροδινιού αποτελούσε φυσικό σύνορο μεταξύ της νεκρόπολης και της αρχαίας πόλης. Η κοιλάδα του, βρισκόταν εκτός των τειχών της πόλης και ήταν τμήμα της ροδιακής νεκρόπολης που λόγω του άφθονου πρασίνου και νερού, λειτουργούσε σαν χώρος περιπάτου και αναψυχής. Ο χώρος επιλέχτηκε λόγω της φυσικής του ομορφιάς και η κατασκευή των μνημείων, των τάφων και αναθημάτων, μέχρι το τέλος της κλασικής περιόδου ήταν λιτή.

Κατά την ελληνιστική περίοδο η Ρόδος ήταν κέντρο εμπορικό και πνευματικό. Η ανάπτυξη και η ευημερία της, σχετίζεται με την αλλαγή των ταφικών συγκροτημάτων, που γίνονται πιο μεγάλα και πιο επιβλητικά. Ένας τέτοιος τάφος τεραστίων διαστάσεων έχει διασωθεί στο χώρο του Ροδινιού, στη θέση “Πευκάκια», που εσφαλμένα αργότερα, τον ονόμασαν “Πτολεμαίον”, ίσως επειδή βρέθηκε τυχαία νόμισμα των Πτολεμαίων.
Άλλα ευρήματα είναι ένας Κορινθιακός τάφος, αρκετοί ταφικοί περίβολοι που δεν έχουν ακόμα ερευνηθεί, ταφικά συγκροτήματα και βόρεια του τάφου του “Πτολεμαίου“ φυσικά εξάρματα βράχου, που οδηγούσαν στην κορυφή. Σημαντικό εύρημα είναι οι υπόγειες υδρευτικές στοές, κτιστές ή λαξευτές στο βράχο, με τις οποίες υδρευόταν κυρίως το δυτικό τμήμα της πόλης.

Επειδή το έδαφος γύρω από την πόλη είναι βραχώδες, οι Ρόδιοι λάξευαν ή έκτιζαν αναλήμματα μετατρέποντας φυσικούς σπηλαιώδεις χώρους σε Ιερά – Νυμφαία –διακοσμούμενους με ανάγλυφες παραστάσεις και αγάλματα, εκμεταλλεύονταν τις υπόγειες πηγές νερού και προσάρμοζαν τη θέση και τη μορφή των ταφικών συγκροτημάτων στο ειδυλλιακό τοπίο. Αρχαιολόγοι ονόμασαν αυτόν τον τύπο αρχαίου πάρκου, “ροδιακό πάρκο” ώστε να τονιστεί η έντονη παρουσία των καλλιτεχνικών στοιχείων, εν αντιθέσει άλλων πάρκων της αρχαιότητας, όπως της Αλεξάνδρειας ή της Αντιόχειας, γνωστά κυρίως για τον φυτικό πλούτο και το σχεδιασμό τους.

Κατά την περίοδο της Μακεδονικής κυριαρχίας, οι πολιτικές συγκρούσεις, σε συνδυασμό με την ελευθερία λόγου που είχε κατακτηθεί και την παρουσία μεγάλων ανδρών, ωθεί τη ρητορεία στο απόγειο της δόξας της. Ρήτορες, λόγιοι, αλλά και εκφραστές της αντίθετης με την πολιτική εξουσία της εποχής, εγκαθίστανται στη Ρόδο, λόγω της πολιτικής ουδετερότητας που διατηρούσαν οι κάτοικοι. Άλλοι περνούν για να διδάξουν, ενώ αρκετοί είτε λόγω της φιλοξενίας είτε λόγω των υψηλών αμοιβών παραμένουν κι έτσι η Ρόδος γίνεται κέντρο Ρητορικής και Φιλοσοφίας.

Λέγεται ότι ο ρήτορας Αισχίνης το 330 π.Χ. στη Ρόδο ιδρύει ρητορική σχολή. Η θέση που επέλεξε για το διδασκαλείο του, ήταν το Ροδίνι, αφού εκεί η φύση ευνοούσε τη λειτουργία του. Αργότερα ίδρυσε εκεί ρητορική σχολή, ο Απολλώνιος από την Αλεξάνδρεια ο επονομαζόμενος Ρόδιος. Στο πάρκο του Ροδινιού δίδαξε την «Περιπατητική φιλοσοφία» του δασκάλου του, ο πιστός μαθητής του Αριστοτέλη, Εύδημος.

Κατά την Ρωμαϊκή περίοδο, χτίζονται επαύλεις έξω από την πόλη, στο Ροδίνι, σε επιλεγμένες τοποθεσίες, με πολλή βλάστηση. Στην περιοχή “Μακρύ Στενό” βρέθηκε μαρμάρινη επιγραφή, με χαραγμένο το όνομα «ΡΟΔΙΝΑ», όνομα γυναικών στη δωρική διάλεκτο. Ίσως το κτήμα να ανήκε σε κάποια γυναίκα Ροδίνη, κι έτσι πήρε την ονομασία του το τοπωνύμιο.


Σκίτσο του Berg, 1862 - Το υδραγωγείο
Στο νεότερο πάρκο υπάρχει υδραγωγείο, με αψίδες και πέτρες λαξευτές, που μετέφερε νερό στην πόλη. Πιθανόν να κατασκευάστηκε από τους ιππότες στο τέλος της μεσαιωνικής εποχής, σε θεμέλια ελληνιστικής περιόδου. Χρησιμοποιήθηκε πάντως και συντηρήθηκε μέχρι και τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Κατά τον 13ο αιώνα, η Ρόδος ως τμήμα του Βυζαντινού κράτους, περνάει κι αυτή πολλές αναταραχές. Χιλιάδες ήταν οι προσκυνητές των Αγίων Τόπων, που όταν δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν, προσέφεραν δωρεές χρηματικές ή κτηματικές. Το Πατριαρχείο έστελνε επίσημες αποστολές, καταγραφής των δωρεών, δίνοντας λογαριασμούς καταχωρημένους σε κώδικες. Τα κέντρα των αποστολών τα ονόμαζαν μετόχια, ένα από τα οποία ήταν και η Ρόδος. Ο Πατριάρχης με επιστολή προς τον Πρωτοβεστιάριο του Παλαιολόγου, ζητά την άδειά του να παραχωρήσει το μοναστήρι Ροδίνης, ιδιοκτησίας του βασιλείου, ως μετόχι στους κληρικούς που έρχονταν από τα Ιεροσόλυμα. Το μοναστήρι περικλειόταν από ιδιόκτητη έκταση και βρισκόταν στη θέση του Ροδινιού.
Στην εποχή των Ιπποτών το Ροδίνι λειτουργεί ως χώρος αναψυχής, ταυτόχρονα με την ύπαρξη αγροικιών όπου έμεναν ιππότες. Σε επιστολή του ο Πάπας Ιωάννης ΙΒ΄ αναφέρεται στο Ροδίνι ως τόπος κατοικίας του μαγίστρου.

Οι Τούρκοι κατακτητές το 1522, αποκαλούν την τοποθεσία Ροδίνι, Ζιμπούλλι ή Ζιμπουλλί, από την τούρκικη λέξη “Sümbüllu”, που σημαίνει τόπος καλυμμένος από υάκινθους (από την πληθώρα αυτού του είδους που φύτρωναν εκεί). Η λέξη Ζιμπουλλί, ερμηνεύεται επίσης με τη λέξη συμβολή, λόγω των άφθονων νερών που “συναντιούνται” εκεί.

Το 1912 οι Ιταλοί καταλαμβάνουν το νησί και μετά την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάννης το 1923, αναγνωρίζεται η κυριαρχία τους στα Δωδεκάνησα. Στόχος τους είναι η εθνολογική αλλοίωση των κατοίκων, που προσπαθούν να την πετύχουν με τη διαστρέβλωση της παιδείας, την ανατροπή θεσμών, την οικονομική εξαθλίωση των κατοίκων και τη συστηματική φασιστική προπαγάνδα. Η Ρόδος γεμίζει από εποίκους Ιταλούς, που έχουν μεγαλύτερα προνόμια συγκριτικά με τους Έλληνες. Οι έποικοι για να εδραιωθούν στην οικονομική ζωή της Ρόδου πρέπει να αποκτήσουν γεωργική γη. Οδηγούν έτσι τους Έλληνες που υποφέρουν από βαριά φορολογία. σε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις με κυβερνητικά διατάγματα. Το 1940 γίνεται απαλλοτρίωση ακινήτων στο Ροδίνι. Οι κατακτητές, προσπαθώντας να δημιουργήσουν υποδομές για την ανάπτυξη του τουρισμού, στα πλαίσια των σκοπιμοτήτων τους, κατασκευάζουν έργα, συντηρούν ιστορικά μνημεία, αξιοποιούν αρχαιολογικούς χώρους. Στο πάρκο Ροδίνι, δημιουργούν ένα καινούριο το λεγόμενο ιταλικό.

Ροδίνι – Ειδυλλιακό Τοπίο
Το 1943 οι Ιταλοί υπογράφουν ανακωχή στους Γερμανούς οι οποίοι μέχρι το 1945, καίνε πολλά παγκάκια στο πάρκο, αφήνοντας ελάχιστα, συγκριτικά με αυτά που υπήρχαν πριν τον πόλεμο, εμποδίζοντας τις συναθροίσεις του κόσμου.

Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί περίληψη κεφαλαίου της Μεταπτυχιακής Εργασίας της Μιχαηλίδη Δέσποινας, στα πλαίσια του ΜΠΣ «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» με τίτλο «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση σε αστικά πάρκα. Μελέτη περίπτωσης του Πάρκου “Ροδίνι”», η οποία κατατέθηκε το 2007 στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Οι ιστορικές φωτογραφίες είναι της ίδιας ενώ οι υπόλοιπες του φίλου Αλέξανδρου Λουϊζίδη τον οποίο και ευχαριστούμε.
ΠΗΓΗ: https://oikologicarodiaka.wordpress.com/2012/04/04/%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%81%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%8D/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου