Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Από το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018, σταμάτησαν οι αναρτήσεις πολιτικού περιεχομένου.

Με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω όσες και όσους με εμπιστεύτηκαν αυτά τα 12 χρόνια…

Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2015

Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του ΔΟΠΑΡ πραγματοποίησε στη Σμύρνη τον τρίτο και τελευταίο σταθμό των «Λογοτεχνικών Διαδρομών Ελλάδα – Τουρκία»

Δελτίο τύπου του Διεθνούς Κέντρου Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου 
Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του ΔΟΠΑΡ πραγματοποίησε στη Σμύρνη τον τρίτο και τελευταίο σταθμό των «Λογοτεχνικών Διαδρομών Ελλάδα – Τουρκία» από 22 έως 27 Νοεμβρίου 2015.Οι «Λογοτεχνικές Διαδρομές»,ένα Πρόγραμμα που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ., ξεκίνησαν το Μάρτιο από τη Ρόδο,συνεχίστηκαν το Μάιο στην Κωνσταντινούπολη και ολοκληρώθηκαν στη Σμύρνη.Οι τρεις σταθμοί περιλάμβαναν τη συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων συγγραφέων παιδικής λογοτεχνίας,σχολικούς διαγωνισμούς,επισκέψεις των συγγραφέων στα σχολεία και συμπόσιο με θέμα «Η λογοτεχνία στη σχολική τάξη».

Η διεθνής συνάντηση της Σμύρνης πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό Δήμο Σμύρνης, το Δήμο Σεφεριχισάρ και το Πανεπιστήμιο Dokuz Eylül Buca της Σμύρνης. Στην εναρκτήρια συνεδρίαση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κ. Σέργιος Αϊβάζης, ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη κ. Θεόδωρος Τσακίρης καθώς και εκπρόσωποι του Δήμου Σμύρνης. Την ελληνική αποστολή αποτελούσαν οι συγγραφείς Αγγελική Δαρλάση, Ελένη Δικαίου, Λίλη Λαμπρέλλη, Φίλιππος Μανδηλαράς, Χριστίνα Φραγκεσκάκη και Φωτεινή Φραγκούλη καθώς και ο εκπρόσωπος των Εκδόσεων Πατάκη Δικαίος Χατζηπλής. Η Νάνσυ Τρυποσκούφη, προϊσταμένη του ΔΚΣΜΡ, απηύθυνε χαιρετισμό ως συντονίστρια της ελληνικής αντιπροσωπείας, η Ελευθερία Μπινίκου αναφέρθηκε στην ιστορία και τις δράσεις του ΔΚΣΜΡ, ενώ η Μαρία Σπανού παρουσίασε τη βιβλιοθήκη και τις εκδόσεις του Κέντρου. Συμμετείχαν οι Τούρκοι συγγραφείς Αϊτούλ Ακάλ, Μαβισέλ Γενέρ, Χαμπίμπ Μπεκτάς, Μεσούτ Σενόλ, Γκιουλτέν Νταγιολού, Εσρά Αλκάν, Τσιντέμ Γκιουντές, Χινταγέτ Καρακούς, Εσρέφ Καραντά, Φατίχ Ερντογάν, Νέμικα Τουγζού, Αϊλά Τσιναρολού, Μουζαφέρ Ιζγκιού και ο συντονιστής Σμύρνης Γιουνούς Μπεκίρ Γιουρντακούλ όπως και οι εκπρόσωποι της δημοτικής βιβλιοθήκης Σμύρνης και Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σμύρνης Νετζιχέ Ιντσεγκέζ και Ταλάτ Αϊντιλέκ αντίστοιχα.
Με αφορμή το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΔΚΣΜΡ «ΒΙΒΛΙΟΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ» πραγματοποιήθηκαν στα σχολεία της Σμύρνης λογοτεχνικοί διαγωνισμοί για μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου και όσοι διακρίθηκαν βραβεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της συνάντησης. Τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, οι συγγραφείς και οι διοργανωτές επισκέφτηκαν σχολεία της Σμύρνης και γνωρίστηκαν με τους μαθητές και τις μαθήτριες, που τους υποδέχτηκαν θερμά, άκουσαν με λαχτάρα τις ομιλίες τους και φωτογραφήθηκαν μαζί τους. Τα στελέχη του ΔΚΣΜΡ παρέδωσαν στο συντονιστή της Κωνσταντινούπολης Μεσούτ Σενόλ τις απαντήσεις των παιδιών από το Γυμνάσιο Ιαλυσού της Ρόδου στα γράμματα που είχαν γράψει οι μαθητές και μαθήτριες από το Γυμνάσιο Ουσκουντάρ και παρέδωσαν καινούριες επιστολές στο συντονιστή Σμύρνης για τα παιδιά της Σμύρνης, τα οποία στέλνουν οι μαθητές και οι μαθή
τριες

από το 5ο Γυμνάσιο Ρόδου, το Λύκειο Κρεμαστής και το Γυμνάσιο Καλυθιών. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα συνεχιστεί η επικοινωνία κι από τις «δυο πλευρές του νερού» με σκοπό να γνωριστούν καλύτερα οι εκπρόσωποι της νέας γενιάς από την Ελλάδα και την Τουρκία.
Όλοι ευχήθηκαν να συνεχιστούν οι «Λογοτεχνικές Διαδρομές» Ελλάδας Τουρκίας που φέρνουν κοντά τους δύο λαούς και ειδικά τα παιδιά και να υπάρξει εμβάθυνση στη συνεργασία μεταξύ Δήμου Ρόδου, Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης και Δήμου Σεφεριχισάρ.
Αποτέλεσμα αυτής της πολυδιάστατης δράσης είναι η έκδοση τρίγλωσσου τόμου (ελληνικά, τουρκικά, αγγλικά), που περιλαμβάνει επιλεγμένα κείμενα όλων των συγγραφέων που συμμετείχαν στις «Λογοτεχνικές Διαδρομές».
Κλείνοντας πρέπει να τονιστεί η έμπρακτη στήριξη του Δημάρχου Ρόδου, κ. Φώτη Χατζηδιάκου στην υλοποίηση αυτού του Προγράμματος, ο οποίος με την παρουσία του στις δράσεις στη Ρόδο και στη Σμύρνη απέδειξε την ευαισθησία του σε θέματα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου