Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Γ. Χατζημάρκος: Εθνική ντροπή το ρεκόρ κλειστών σχολείων στη νησιωτική Ελλάδα

Σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα το μεγαλύτερο ποσοστό κλειστών σχολείων, σε ολόκληρη τη χώρα

Ιστορικό αρνητικό ρεκόρ σε αριθμό κλειστών σχολείων καταγράφουν  τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και κυρίως τα μικρονήσια, που φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά βουλιάζουν στην πλήρη εγκατάλειψη από την Πολιτεία, με μαθητές και γονείς να βρίσκονται σε απόγνωση.
Τα επίσημα στοιχεία των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αποκαλύπτουν μια πρωτοφανή κατάσταση, επιεικώς  τραγική, αν όχι τριτοκοσμική, αφού το συντριπτικά μεγάλο ποσοστό των κλειστών σχολείων πανελλαδικά, λόγω των κενών θέσεων εκπαιδευτικών, βρίσκεται στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα και κυρίως στα μικρότερα νησιά.
 Σε σύνολο 272 σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία και δημοτικά) σε όλη την χώρα, που δεν άνοιξαν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς,  τα 72 βρίσκονται σε νησιά του Νοτίου Αιγαίου και κυρίως σε μικρονήσια  , όπως η Ανάφη, η Ηρακλειά, η Σχοινούσα, η Θηρασιά, η Κίμωλος, η Φολέγανδρος, η Δονούσα , η Σέριφος, η Σίκινος, η Ίος, το Καστελόριζο, το Αγαθονήσι, οι Αρκιοί, η Τέλενδος, η Χάλκη, η Κάσος και  οι Λειψοί, χωρίς να αποτελούν εξαίρεση μεγαλύτερα νησιά όπως η Άνδρος, η Αμοργός, η Θήρα, η Νάξος, η Πάρος, η Τήνος, η Σύρος, η Κέα, η Μήλος, η Σαντορίνη.
Στις Κυκλάδες, ειδικότερα,  κλειστά παραμένουν συνολικά 41 σχολεία, 25 νηπιαγωγεία και 16 δημοτικά, ενώ στα Δωδεκάνησα φέτος δεν άνοιξαν 31 σχολεία, 10 δημοτικά και 21 νηπιαγωγεία.
Η απαξίωση της νησιωτικής Ελλάδας  και κυρίως των μικρών νησιών είναι εκκωφαντική, αφού οι κάτοικοί τους είναι πλήρως εγκαταλειμμένοι από την Πολιτεία, αντί να τύχουν ιδιαίτερης μέριμνας και στήριξης, όπως οφείλει να παρέχει ένα σοβαρό κράτος  στις ευαίσθητες και ευάλωτες νησιωτικές περιοχές του.  Όσο για τους μικρούς μαθητές των νησιών αυτών, για τους οποίους το κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς δεν χτύπησε, αντιμετωπίζονται σαν παιδιά ενός κατώτερου Θεού, που δεν έχουν την δυνατότητα πρόσβασης ούτε καν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Σημειώνεται δε ότι ο αριθμός των σχολείων που εμφανίζονται να λειτουργούν είναι πλασματικός, αφού σε πολλά εξ αυτών έγινε απλώς αγιασμός, αλλά δεν μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά, λόγω του μεγάλου αριθμού κενών εκπαιδευτικών θέσεων. Είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις σχολείων σε νησιά όπως η Κως, η Λέρος, η Κάλυμνος  η Πάρος,  η Σύρος και η Μύκονος,  όπου  πολυθέσια σχολεία υπολειτουργούν μόνο με έναν  ή δύο εκπαιδευτικούς.
Σχετικά με την πρωτοφανή απαξίωση και εγκατάλειψη των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε:
 «Αποτελεί εθνική ντροπή το ρεκόρ των κλειστών σχολείων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Αυτό που συμβαίνει φέτος στα νησιά μας δεν  έχει προηγούμενο.  Μοιάζει μάταιο  αν όχι κωμικοτραγικό  να μιλά πλέον  κανείς για νησιωτικότητα στην χώρα όπου ο νησιωτικός της χώρος  είναι «χρήσιμος» μόνο για να συκοφαντείται  και να λοιδορείται στον βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων  και επιδιώξεων.  Στα  πολυσυζητημένα νησιά του Αιγαίου,  η Πολιτεία δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει ούτε καν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Αν αυτός δεν είναι ο ορισμός του τριτοκοσμικού κράτους, δεν ξέρω τι  άλλο μπορεί να είναι.  Επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, όπου περισσεύουν και πάλι οι υποσχέσεις, αλλά όχι οι προτάσεις,   ας έχουν υπόψιν τους όλοι εκείνοι που διεκδικούν την ψήφο των νησιωτών, ότι η νησιωτική Ελλάδα αναζητά κυβέρνηση που θα έχει, επιτέλους, συναίσθηση του χρέους και της ευθύνης  απέναντι στις πολλαπλώς δοκιμαζόμενες  νησιωτικές κοινωνίες».

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου