Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

ΑΠΟ ΤΗΝ BELLE EPOQUE ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ. ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ ΧΤΕΣ ΑΝΑΖΗΤΩ ΤΟ ΑΥΡΙΟ.
Τα έργα της έκθεσης αποτελούν ολοκληρωμένες προτάσεις μιας ομάδας στην οποία συμμετέχουν 17 εικαστικοί καλλιτέχνες . 


Ματαιοδοξία, χαρά, ελαφρότητα, αισιοδοξία, υλική και χρηματική αφθονία, διασκέδαση μέχρι πρωίας και γοργοί ρυθμοί τεχνολογικής ανάπτυξης. Εικαστικό ταξίδι στην πιο «όμορφη εποχή» της γαλλικής πρωτεύουσας, στα «χρυσά» χρόνια μιας περιόδου όπου κάθε όνειρο της ανθρώπινης επινοητικότητας έμοιαζε να είναι εφικτό. Ταξίδι στην Belle Époque. 
Τι σημαίνει όμως Belle Époque; Η όψη της είναι μόνο αυτή που γνωρίζουμε; 

Η εποχή της Belle Époque ανανεώνοντας την ελπίδα για την επίγεια ευτυχία έδωσε και πάλι φτερά στους ανθρώπου της περιόδου εκείνης. Ωστόσο, η ανεμελιά και ο ενθουσιασμός καταλήγουν να αντικατασταθούν από το φόβο και το παράλογο. Η σκληρή και απρόσμενη πραγματικότητα του πρώτου παγκοσμίου πολέμου οδηγεί την ανθρωπότητα σε μια από τις πιο οδυνηρές δοκιμασίες που θα μπορούσε να υποστεί. 
Το Παρίσι του 1900-1914 καταφέρνει να αναδειχτεί ως την πιο αντιπροσωπευτική πόλη των τεχνών. Εξελίσσεται σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή μητρόπολη που δίνει στέγη στις πρωτοπορίες της εποχής και συγκεντρώνει καλλιτέχνες και διανοούμενους στους κόλπους της τότε μποέμικης κοινωνίας της.
Σ’ αυτό το Παρίσι επιστρέφουμε μέσα από την προσωπική ματιά του κάθε καλλιτέχνη. Ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο. Η Belle Époque υπήρξε ωστόσο και η περίοδος που δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για να επέλθουν τα πρώτα ρήγματα στη νοοτροπία που αφορούσε το γυναικείο σώμα, το ενδυματολογικό στυλ και την κοινωνική εικόνα της γυναίκας. Λεπτοκαμωμένες κομψές παριζιάνικες φιγούρες με κοντό μήκος μαλλιών και εντυπωσιακά καπέλα μας μεταφέρουν το αίσθημα της ομορφιάς και της υπεροχής που κυριαρχούσε στα μεγάλα αστικά στρώματα της εποχής. 
Φιγούρες σιωπηλές, ανέκφραστες, σκεπτικές. Ο πόλεμος αποτυπώνεται στο πληγωμένο ανθρώπινο πρόσωπο. Βλέμματα νοσταλγικά στραμμένα στο χτες αναζητούν το αύριο. Βλέμματα ενίοτε παγωμένα στη φρίκη μιας αιματηρής αλλά και ιδεολογικής μάχης. 
Συλλογισμοί, μνήμες και αφηγήσεις από το χτες φέρνουν στην ζωγραφική επιφάνεια αντικρουόμενες εικόνες τονίζοντας την αντίφαση μεταξύ του πριν και του μετά. Έργα που αναφέρονται στη καλλιέργεια της αποικιοκρατικής πολιτικής και του διαχωρισμού, στην κοινωνική ευημερία, την ευμάρεια της αστικής τάξης και στην απογύμνωση του ανθρώπινου είναι μέσα από τη βίωση του παραλόγου και του πολέμου. 
Οι καλλιτέχνες χρησιμοποιώντας ως εκφραστικό μέσο άλλοτε το βίντεο και τη φωτογραφία και άλλοτε τη ζωγραφική καλούν τον επισκέπτη να παρακολουθήσει μια προσωπική αφήγηση που ξεκινάει από την Belle Époque για να καταλήξει στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Μέσα από τον σχολιασμό των επικροτούμενων κοινωνικών συνθηκών διασκέδασης και ζωής της εποχής ανοίγει μεταξύ του έργου και του θεατή ένας σιωπηλός διάλογος.
Ο προβληματισμός ολοκληρώνεται καταλήγοντας στη σύγχρονη πραγματικότητα και την αίσθηση της επανάληψης ιστορικά του φαινομένου της Belle Epoque. Η ιδέα της Belle Epoque τοποθετείται λοιπόν στο σήμερα. Εκατό χρόνια μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας συνεχίζεται σε κοινωνίες εντούτοις φοβισμένων ατομικοτήτων που στερούνται το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, τη παιδεία και την εργασία. Το φυλετικό μίσος και η τότε μιλιταριστική τύφλωση οδήγησαν σε πόλεμο. Εκατό χρόνια μετά. ο σύγχρονος άνθρωπος βρίσκεται μέσα στον παράλογο κύκλο μιας νέας μορφής βίας, της αμφισημίας, της αστάθειας και του κυνισμού. Ένας πόλεμος δίχως σφαίρες και ανθρώπινες φιγούρες που μοιάζουν πολιτιστικά και κοινωνικά μετέωρες στην αβεβαιότητα των ημερών που βιώνουμε .
Συμμετέχουν οι εξής : 
Βαρδάκα Κέλλυ, Διαμαντή Φλώρα, Ερήμου Αγγελική, Ζαχάρωβ Μαρίβα, Κάτσου Ελεονόρα, Κεφαλάς Μίνως, Κεφαλάς Παναγιώτης Κουτελιέρη Λία, Λύτρα Σταυρούλα, Παπαθανασίου Στυλλιανή, Ρουμάνη Εύη, Σιαλακάς Νίκος, Τομαράς Παναγιώτης, Φερεντίνος Παναγιώτης, Χανιώτη Δήμητρα, Χατζελένης Γιώργος, Χατζηπαύλου Αντωνία 
επιμέλεια έκθεσης : Ξυπολοπούλου Μαρία 
Εκθεσιακός χώρος: Εθνικό Ωδείο Μανώλης Καλομοίρης (Πλατεία Βάθης, Μαιζώνος)

Διάρκεια έκθεσης 9-19 Οκτωβρίου 
Εγκαίνια έκθεσης: 9 Οκτωβρίου 20.00-22.00
Πρώτη ανάρτηση:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου