ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εργαστηρίων συνέχεια…
Με επιτυχία συνεχίζονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα του συλλόγου "Μεσαιωνικό Ρόδο" με τη συνεργασία του ΚΕΚ Δωδεκανήσου "Γεώργιος Γεννηματάς ΑΕ" και τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από ίδιους πόρους.
Ήδη ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος του εργαστηρίου «Βοτανολογία & Πολιτισμική Κληρονομιά» που παρακολούθησαν οι νέοι … Αλχημιστές του φεστιβάλ, με μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό! Στη διάρκεια του προγράμματος είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα βότανα που ήταν γνωστά ήδη από την αρχαιότητα και τις χρήσεις τους, στην καθημερινότητα, τη θεραπευτική, τη μαγεία αλλά και την … επικοινωνία, καθώς χρησιμοποιήθηκαν ως σύμβολα για να μεταφέρουν συγκαλυμμένα μηνύματα και αλληγορίες, κατά την περίοδο του μεσαίωνα.
Οι εκπαιδευόμενοι περιηγήθηκαν στη φύση ώστε να μάθουν να αναγνωρίζουν τα δικά μας βότανα, ενώ στην τελευταία τους εξόρμηση γνώρισαν τον Μανδραγόρα, παίξανε παιχνίδια για τα βότανα, φτιάξανε στεφάνια και βράβευσαν τη νικήτρια ομάδα του παιχνιδιού!
Ο δεύτερος κύκλος του ίδιου προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί μαζί με τα υπόλοιπα προγράμματα (ιστορικοί χοροί & δραματοποιημένη κινησιολογία, ξυλοπόδαρα, κρουστά και τσαμπούνες), περί τα τέλη Ιουνίου (26-29/6), με την παρουσίαση των ομάδων στο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου. Γιατί αυτό το φεστιβάλ έχει σκοπό να διασώσει την πολιτισμική μας κληρονομιά, να κινητοποιήσει την τοπική πολιτιστική παραγωγή, να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και να επιμορφώσει με τον πιο ψυχαγωγικό τρόπο … Και το πετυχαίνει!
Για το «Μεσαιωνικό Ρόδο»
Άννα Αχιολά
Πρόεδρος
Και μία πληροφορία που πρέπει να γνωρίζουμε, για τον βοτανολογικό θησαυρό της Ελλάδας:
Απ' όλες τις χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα είναι εκείνη η οποία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο, με διαφορά, αριθμό αυτοφυών ειδών. Ανάμεσα στα 5.752 είδη ανώτερων φυτών, που αποτελεί σχεδόν το 50% του συνόλου της Ευρώπης, τα 1.278 δεν υπάρχουν πουθενά εκτός των πολιτικών συνόρων της χώρας: σχεδόν ένα στα πέντε! Η Ισπανία έρχεται δεύτερη με 500 ενδημικά φυτά αν και είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη σε επιφάνεια από την Ελλάδα. Ειδικά ο χώρος του Αιγαίου χαρακτηρίζεται ως ένα φυσικό εργαστηριακό περιβάλλον. Ο υψηλός αριθμός των ενδημικών ειδών της ελληνικής χλωρίδας φέρνει την Ελλάδα να έχει την πλέον εξέχουσα θέση ανάμεσα σε άλλες ευρωπαϊκές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου