Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

STUDIUM GENERALE 2014 - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Με την ομιλία της Ματούλας Τομαρά – Σιδέρη, Καθηγήτριας Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα “Ρόδος και Αίγυπτος: Λίκνα Ευεργετισμού” έληξε το περασμένο Σάββατο το Studium Generale 2014 αφού συμπληρώθηκαν με εξαιρετική επιτυχία και οι τέσσερις ομιλίες. Το Studium Generale εστίασε στο 19ο αιώνα, μια περίοδο μεταμόρφωσης για την Ελλάδα και τη Ρόδο.

Το θέμα επιλέχθηκε συνειδητά και ήταν σε ευθυγράμμιση με το θέμα των περασμένων Ανοικτών Πορτών / Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς που για πρώτη φορά έριξε φως στη ξεχασμένη ελληνική πολιτιστική κληρονομιά των Μαρασιών στη Ρόδο. Παρόλο που τα Μαράσια κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα παρέμειναν κάτω από τον αυστηρό οθωμανικό έλεγχο, μοιράστηκαν τις ευρύτερες εξελίξεις του Ελληνικού έθνους και υποβλήθηκαν σε σημαντικές αλλαγές. Ρόδιοι έμποροι έγιναν πλούσιοι στην Αίγυπτο και ξόδεψαν σημαντικά χρηματικά ποσά για να χτίσουν πολυτελείς επαύλεις στην Αλεξάνδρεια, Ρόδο και Αθήνα αλλά και δημόσια κτίρια στην πατρίδα τους όπως σχολεία και εκκλησίες.

Οι ομιλίες
Τρεις από τις συνολικά τέσσερις ομιλίες μας εξερεύνησαν αυτές τις εξελίξεις και τις επιρροές τους στη Ρόδο. Μια ξεχωριστή ομιλία εστίασε σε μια σύγχρονη και βλαβερή επιρροή που αποτελεί μια μεγάλη απειλή για τη μοναδική μνημειακή κληρονομιά μας: γκράφιτι. Καλεσμένοι ομιλητές: ο Θάνος Βερέμης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα “Δημιουργία κράτους και διαμόρφωση εθνικής συνείδησης”, ο Σταύρος Παπαδόπουλος, Δρ. Ιστορίας της Εκπαίδευσης με θέμα “Η Εκπαίδευση στην πόλη της Ρόδου την περίοδο 1900-1920”, η Νεκταρία Δασακλή, Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης – Μουσειολόγος με θέμα “Γκράφιτι σε μνημεία: προσεγγίζοντας τα αίτια, αναζητώντας τις λύσεις” και η Ματούλα Τομαρά – Σιδέρη.

Δημιουργώντας γέφυρες
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της RICHeS και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Χριστόδουλος Μαλιαράκης «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το 2ο Studium Generale ήταν ακόμα πιο επιτυχημένο από το περσινό και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το επόμενο. Το Studium Generale αποτελεί πλέον μια από τις κύριες εκδηλώσεις της πολιτιστικής ατζέντας της πόλης μας και είναι η μεγαλύτερη ετήσια θεματική σειρά ομιλιών που διοργανώνεται από ιδιωτικό φορέα, τη Rhodes International Culture & Heritage Society (RICHeS), στηριζόμενο αποκλειστικά σε εθελοντές. Με τη σειρά ομιλιών οι RICHeS θέλουν να συμβάλουν στον πολιτισμό της Ρόδου και να τονώσουν τη σκέψη, την κατανόηση και το διάλογο. Το Studium Generale έχει σκοπό να προσφέρει σε κάθε Ροδίτη υψηλού επιπέδου ομιλίες και να τον φέρει σε επαφή με φημισμένους ομιλητές ευρείας αποδοχής. Οι δύο από τους συνολικά τέσσερις ομιλητές μας ήταν «ταξιδευτές» δηλαδή δεν είναι κάτοικοι Ρόδου οπότε εύκολα μπορούν να κάνουν μια ομιλία όποτε τους ζητηθεί. Ήρθαν στη Ρόδο αποκλειστικά και μόνο για τις ομιλίες αυτές και διέθεσαν αφιλοκερδώς τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο τους προκειμένου να μας μιλήσουν για τα θέματα της επιστήμης τους. Βέβαια την ίδια αφιλοκερδή και ενθουσιώδη διάθεση είχαν και οι άλλοι δύο ομιλητές μας. Με τον τρόπο αυτό επιθυμούμε να δημιουργήσουμε πολιτιστικές γέφυρες μεταξύ της Ρόδου και του έξω κόσμου. Οι ομιλητές μας επιστρέφουν στον τόπο τους ως πρεσβευτές της Ροδίτικης φιλοξενίας και φιλομάθειας».

Το Studium Generale 2014 πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Aegean AirBest Western Plaza Hotel, με χορηγούς επικοινωνίας το Ραδιόφωνο Λυχνάρι και το RodosEvents και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου (Τμήμα Πολιτισμού Δωδ/σου).

RICHeS - Rhodes International Culture & Heritage Society 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου