Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Η παρουσίαση του βιβλίου «Ζωή σαν Λευκή Νύχτα» την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου ήταν σίγουρα μία σημαντική ημέρα για την Σορωνή της Ρόδου.

Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι»

ampernalli.gr
facebook.com/ampernalli
youtube.com/ampernalli
ampernalli@gmail.com
fax 2241041170

           Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Η παρουσίαση του βιβλίου «Ζωή σαν Λευκή Νύχτα» την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου στη Στέγη του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι» ήταν σίγουρα μία σημαντική ημέρα για την Σορωνή της Ρόδου. Διαβάζοντας το παρακάτω κείμενο της δασκάλας Δέσποινας Χατζησάββα, θα το διαπιστώσετε και εσείς:
 Μια μέρα μετά τη μαύρη λαίλαπα των τελευταίων ημερών η ζωή γυρίζει σελίδα ... μια ''ΛΕΥΚΉ ΣΕΛΙΔΑ ''  γραμμένη με  έγχρωμο μελάνι ποτισμένο με ευαισθησίες, αγωνίες, πλοκές, έρωτα, αγάπη, διλήμματα μιας γυναικείας φύσης .
Γένους θηλυκού και ο τίτλος { ζωή _νύχτα _ λευκή _} και η ηρωίδα του βιβλίου και η συγγραφέας.
Η απόλυτη ταύτιση σε ένα παρθενικό λογοτέχνημα με ενήλικη ματιά και φαντασία!
Πολυμορφικό λογοτεχνικό εγχείρημα με επιχειρήματα σεβαστά και ρήματα ενεργητικά σε κάθε περίπτωση!
Οξύμωρη διάσταση ανάμεσα στο μαύρο και στο λευκό της ζωής!
'' ΖΩΗ σαν λευκή νύχτα '' ...το νεογέννητο βιβλίο της Χριστίνας Σαββάκη Γκρανζάν!
       Σορωνή! Αμπερνάλλι! Στέγη  πολιτιστικών και πολιτισμικών δρώμενων, προσώπων, δράσεων, εκδηλώσεων...
Στεγαστικό δάνειο με απλόχερο επιτόκιο σε κάθε ίντριγκα που κεντρίζει το πολιτιστικό δαιμόνιο!
Την Κυριακή 8 του Δεκέμβρη, το Αμπερνάλλι άνοιξε απλόχερα τις πόρτες και την αγκαλιά του σε ένα δικό του παιδί! Φιλοξένησε με ευγένεια και αρμοστή εμφάνιση την παρουσίαση του λογοτεχνικού βιβλίου της συντοπίτισσας μας Χριστίνας Σαββάκη. Στη Στέγη του Συλλόγου «Αμπερνάλλι» σε συνεργασία με το Βιβλιοχαρτοπωλείο ''Η Πηγή " έγινε η επίσημη παρουσίαση του δημιουργήματός σε μια εκδήλωση κομμένη ραμμένη στα μέτρα της Χριστίνας!
       Πλήθος κόσμου, χωριανοί, φίλοι, συνεργάτες, συγγενείς αντάμωσαν στο βάφτισμα και στη χαρά  του δικού τους ανθρώπου! Το βιβλίο προλόγισαν η Αποστολία Δημητρά , η Αναστασία Κορινθίου και η Δέσποινα Χατζησάββα, ενώ διάβασε αποσπάσματα η Μιράντα Τομάζου.
Διπλή ευλογία για τη Σορωνή να υποδέχεται δικό της παιδί και δικό της πολιτισμικό σπέρμα . Η γη της πολιτιστικής επαγγελίας είναι εύφορη  στο χωριό του Κλεόβουλου, του Κυρμιχάλη, του Μέντου , του Κυπριώτη , του Μπέη,  του απλού επώνυμου και ανώνυμου χωριανού που σπέρνει και θερίζει σοδειά με κουλτούρα και διάσταση! Χαράς ευαγγέλια σε κάθε βήμα που εκπέμπει και αποπέμπει δύναμη συλλογική και  θέληση δυναμική! Το αποτύπωμα των συνεργών του συλλόγου εμφανές και διαρκές! Απόρροια των δράσεων η ζεστή αίσθηση και ενεργή συναίσθηση σε ότι αγγίζει τον πολιτισμό και τον εθισμό στα κοινά δρώμενα!
       ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ!
        Η δική μας Χριστίνα! Ένα παιδί ντυμένο με το σώμα μιας γυναίκας! Μια γυναίκα δοσμένη στο όνειρο ενός παιδιού! Δυαδικό κάρμα με μια θηλυκή πινελιά σε τόνο απαλό!  Άνθρωπος απλός! Λακωνικός στα λόγια! Λαλίστατος στις πράξεις! Μελετητής των σωθικών! Άρτιος επαγγελματίας! Ζεστή παρουσία! Θρέμμα άξιας ανατροφής με προικισμένες καταβολές. Βλέμμα διορατικό και αθόρυβο προφίλ! Ταπεινός άνθρωπος, λαμπρός επιστήμων, αξιοπρεπής παρουσία στον επιστημονικό χώρο! Ανεξουσίαστο πνεύμα με εξουσία σε μια αθόρυβη πορεία. Προφανώς , το χέρι όταν έγραφε βουτούσε το μελάνι της γραφής στο αίμα του ενθουσιασμού και του αισθησιασμού! Υπαρξιακή περιπλάνηση το βιβλίο. Ερωτική αποπλάνηση με ανθρώπινες διαδρομές. ΗΡΩΙΔΑ !
     Δεινή επαναστάτρια, παθιασμένη με τη ζωή! Διόλου υποταγμένη. Ερωτεύεται . Ξενιτεύεται από τα στερεότυπα που της πλασάρουν. Ξηλώνει το πρωτόκολλο. Φέρνει τον κόσμο άνω κάτω προκειμένου να ακολουθήσει το ένστικτό της! Σεργιανίζει στο ηφαίστειο των παθών της ψυχής και της σάρκας!  Αγγίζει αστραπές! Τολμά, ορμά σε κάθε εύφλεκτη παρόρμηση!

    Οι πατρίδες της γένους πληθυντικού! Ιερό και μονή η αγάπη μέσα της! Αγία Τράπεζα κάθε σκίρτημα πρωτόγνωρο! Υπογράφει συμβόλαια ζωής χωρίς όρους με ανοιχτά χρονικά δεδομένα. Απλώνει τη δρασκελιά της έξω από τα σύνορα των '' πρέπει''! Ψάχνει να βρει τα  άκρα του εαυτού της! Οι προτάσεις ζωής δεν την αφήνουν ανεπηρέαστη. Προβάρει ζωές!
   Παρόν, παρελθόν και μέλλον εμπλέκονται με ανορθόδοξο τρόπο και ορθώνουν την Λευκή Θαλασσινού σε ένα επίπεδο ζωής πολλών ταχυτήτων! Οι καταιγίδες μέσα της δε φέρνουν πάντα ουράνιο τόξο! Βρέχεται, γυμνώνεται στον κόσμο μα στα μάτια της ψυχής της εξυψώνεται!  Τιμάει το ένστικτό της! Δίνει κατεύθυνση στα όνειρά της! Τι να την κάνει την πραγματικότητα αν δεν έχει την υπαρξιακή της οντότητα στο ζενίθ των προσδοκιών της!
       Ψηλαφάει κάθε επιθυμία της! Το κάρμα ηδονίζεται κάθε που γυρίζει σελίδα. Με μια δοτικότητα σε κάθε παλμό προσεγγίζει τον εαυτό της. Αυτόν ψάχνει! Αυτό θέλει! Να υπογράφει τις μάχες της! Με δύναμη ψυχής υποδέχεται τις εποχές της ζωής της τη μια μετά την άλλη. Οι δακρυσμένοι χειμώνες σε βηματισμό αναμένουν τις χαμένες άνοιξες! Σαν φως απ΄ το χτες, σαν δύναμη του σήμερα, σαν οιωνός για το αύριο όλα στριφογυρίζουν στις σελίδες της ζωής της! Σαν σκιά που περίσσεψε από τον ήλιο που άστραψε κάποτε μέσα της!
    Μεγάλη ηρωίδα η Λευκή! Το υπαρξιακό της μητρώο λευκό για κείνην , για τους άλλους μαύρο! Δόκιμη σε συναισθηματικές απόπειρες. Εν λευκώ υιοθετεί αναμετρήσεις με τα δύσκολα , με τα ανυπέρβλητα, με τα απλησίαστα! Η επιχείρηση του ονείρου μια κολάσιμη απόπειρα. Σαν να έκανε όρκο να φέρει το πεπρωμένο στα όρια του! Να το αποπλανήσει !
     Μια φορά ήταν η Λευκή Θαλασσινού ...
Μια φορά η συγγραφέας μας ταξίδεψε σε μια θάλασσα λογοτεχνικής θέλξης... Με σκαρί το όνειρό της σαλπάρισε σε ένα πέλαγος αταξίδευτο , σε μια Ιθάκη ανεξερεύνητη, σε ένα λιμάνι όπου δεν ρίχνουν άγκυρες... παρά μόνο σηκώνουν! Πολυμήχανο και ευρηματικό το πνευματικό της σαράκι σιγοτρώει τη φαντασία και σιγοβράζει την πεμπτουσία των αισθήσεων... Καμιά φορά ένα βιβλίο είναι το ερέθισμα να μπεις στα δικά σου ανέγγιχτα εδάφη και να αγγίξεις αδιάβαστες σελίδες στα ξεχασμένα όνειρα που αποκοιμήθηκαν στο μαξιλάρι του χρόνου...
    Βιβλίο ιδιαίτερο! Σελίδες με λευκή ψυχή , με έγχρωμη φαντασία, με διάφανες αισθήσεις, με συναρπαστικές πτυχές μιας ύπαρξης. Εμπλουτισμένο με σοφίες και ρήσεις Γάλλων και Ελλήνων ποιητών όπως του Λειβαδίτη , του Γκενασιά  ...που χρησιμεύουν σαν πρόλογος σε κάθε κεφάλαιο! Ένας κυκλώνας που σαρώνει υπέροχα την αγωνία του αναγνώστη και καθηλώνει το ηφαίστειο των αισθήσεων! Λάβα και μπαρούτι οι σκηνές που περιγράφουν τα πετάγματα της ηρωίδας. Η λύτρωση του ανθρώπου περνά μέσα από τις απανωτές ανατροπές. Το κυνηγητό των απωθημένων και των πεποθημένων μια ιστορία ζωής. Η κάθαρση αργεί ωστόσο αγρυπνεί!
    Λευκαντική λογοτεχνική παρέμβαση από τη γητεύτρια του λόγου και της φαντασίας ... Δελεαστική πρόταση από μια νέα συγγραφέα με έμπειρη ματιά και δράση στο χώρο της συγγραφής και της ραφής του λόγου! Υπέρμαχο αναγνωστικό ταξίδι για αναγνώστες που ζητούν την υπέρβαση στον  κλασικό λογοτεχνικό δειγματισμό! Ζηλευτές σελίδες από μία τολμηρή ζηλωτή της ελπίδας. Στέρεο  βιβλίο με γειωμένη λεκτική πρόσβαση! Εκλεκτές υποθέσεις ζωής μιας επίλεκτης ηρωίδας που επιλέγει την εξαίρεση και όχι τον κανόνα!
    ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΒΒΑΚΗ ... Χριστίνα μας ,σημαντική η εμπλοκή σου στο χώρο του βιβλίου. Σημαίνουσα η παρουσία σου στις εκδόσεις Λιβάνη! Εξέχουσα η θέση σου στο μητρώο των πνευματικών ανθρώπων της Ρόδου και της Σορωνής! Τιμάς και προσθέτεις χαρά στο σόι των δημιουργών!
    Οι ευχές όλων μας ούριος άνεμος για το βιβλίο σου! Καλοτάξιδο! Καλότυχο και τυχερό! Ας είναι το έναυσμα για το επόμενο κέντρισμα! Εμείς , οι φίλοι σου, οι δικοί σου άνθρωποι, οι υποστηρικτές σου περιμένουμε μια ακολουθία με δυναμίτη οίστρο!
     Το πνεύμα είναι ο πιο επικίνδυνος και ευυπόληπτος εχθρός της κρίσης! Ας γίνουμε μια επικίνδυνη ομάδα κρούσης ενάντια στην κρίσιμη για τον τόπο μας εποχή! Ας δίνουμε την αφορμή να επενδύουμε σε έναν κόσμο  έτσι όπως τον έχτισε η πρωταγωνίστρια του βιβλίου: λευκό, έντιμο, επαναστατικό, ανατρεπτικό, ασυμβίβαστο και ασύμβατο με τα στερεότυπα! Οι κανόνες χτίζονται πάνω στις εξαιρέσεις .
       Η Χριστίνα , το Αμπερνάλλι, η τοπική κουλτούρα  είναι οι φωτεινές εξαιρέσεις σε έναν κόσμο δογματικό!
Ένα βιβλίο γίνεται πρέσβης καλής θελήσεως για όλα τα κακώς κείμενα! Ο μελετηρός  αναγνώστης πολεμά τον εχθρό της πεζότητας και τον νικάει στα σημεία της ομορφιάς του πνεύματος και της ψυχής!  Δεν υπάρχει τίποτα στον κόσμο ούτε άνθρωπος , ούτε διάβολος , ούτε πράγμα που να μην υποκλίνεται μπροστά στο πότισμα της ψυχής! Τα όπλα είναι στο χέρι μας να γυρίσουμε ΣΕΛΙΔΑ όπως η Λευκή ..
        Μόνο που ΕΜΕΙΣ οφείλουμε να την γράψουμε με αγάπη... έτσι όπως την σεβάστηκε και την γέννησε η Χριστίνα μας! Να υψώσουμε λευκή σημαία στα ανίσχυρα , στα ασήμαντα , στα προσωρινά...
Η αιωνιότητα αποθανατίζεται σε μια τόσο δα μικρή στιγμή που σπας το φόβο και ζεις τον πόθο και την έκσταση του!
Η ηρωίδα έκανε την αρχή... ύψωσε λάβαρο πίστης στη ζωή που ονειρεύτηκε! Μουντζουρώνοντας ... λευκαίνεις το χάος! Γιατί... αν δεν έχεις μέσα σου χάος πώς  να βρεις το αστέρι σου, το φως, τα ιδανικά σου, τις αρετές σου, τα ανομολόγητά σου ... τα υπάρχοντά σου και να σπάσεις τις αλυσίδες των δεσμών σου?
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΒΒΑΚΗ ... ευχαριστούμε για τη λεύκανση ψυχής !

                                                                 Δέσποινα Χατζησάββα
                                                                        Δασκάλα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου