ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η FEVR, έχει την ιδιότητα Μη-Κυβερνητικής Οργάνωσης αναγνωρισμένης από το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών και συμμετέχει σε σχετικές ομάδες εργασίας του ΟΗΕ, εκπροσωπώντας αποκλειστικά την οπτική των θυμάτων.Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων (FEVR) για το τραγικό συμβάν στην Ελβετία.
Η FEVR είναι επίσης μέλος του Forum Οδικής Ασφάλειας ( Road Safety Collaboration Forum) που συστάθηκε το 2004 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας , ακολουθώντας την ίδρυση του “Παγκόσμιας έκθεσης για την πρόληψη των τροχαίων τραυματισμών” τον Απρίλιο του 2004.
Η FEVR ήταν από τους ιδρυτές την Παγκόσμιας Μέρας Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων (www.wdor.org).
Εκπροσωπείται και στη επιτροπή του νεοσυσταθέντος Global NGO Alliance for Road Safety.
Μέλη της FEVR στην Ελλάδα είναι οι οργανώσεις «ΕΥΘΥΤΑ – Ρόδου» και « You Are What U Do – Κώστας Κουβίδης» που συμμετέχουν στον «SOS Τροχαία Εγκλήματα».
Μόλις μια εβδομάδα πριν, τα νέα για τη σύγκρουση λεωφορείου στην Ελβετία, με τραγικό απολογισμό το θάνατο 28 ανθρώπων, από τους οποίους 22 παιδιά, και τον τραυματισμό πολλών άλλων, συγκλόνισαν όλο τον κόσμο.
Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο, φυσικά εντονότερο στις χώρες τις οποίες αφορούσε άμεσα- την Ελβετία, την Ολλανδία και το Βέλγιο- όπου κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων, οι καμπάνες των εκκλησιών ήχησαν πένθιμα και οι σημαίες υψώθηκαν μεσίστιες. Όμως αυτή η συμφορά δεν αποτέλεσε απλώς μια Ευρωπαϊκή τραγωδία, τραβώντας την προσοχή της Κομισιόν και της Ευρωβουλής, αλλά συγκλόνισε παγκόσμια, με συλλυπητήριες δηλώσεις απ’ όλες τις χώρες και αναφορά στον παγκόσμιο τύπο. Αυτή την εβδομάδα, στις ειδήσεις γίνεται αναφορά στις κηδείες και επιμνημόσυνες δεήσεις των θυμάτων.
Η Ομοσπονδία μας – η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων (FEVR), που υπάρχει για να παρέχει συμπαράσταση και να αγωνίζεται για τα θύματα τροχαίων στην Ευρώπη, αλλά και για να προωθεί καμπάνιες για τη ελαχιστοποίηση των οδικών κινδύνων και συνεργάζεται με αντίστοιχους οργανισμούς και ιδρύματα ανά τον κόσμο με παρόμοιους σκοπούς, εκπροσωπείται σε 17 Ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των χωρών που πολίτες τους υπέστησαν τις συνέπειες από το παραπάνω τραγικό συμβάν.
Εκ μέρους όλων των μελών των παραπάνω οργανώσεων, η FEVR επιθυμεί να εκφράσει συλλυπητήρια σ’ όλες τις πενθούσες οικογένειες και στο φιλικό τους περιβάλλον, αλλά και συμπάθεια στους τραυματισμένους και τις οικογένειές τους, καθώς και να τους καταστήσει σαφές πως θα είναι δίπλα τους εάν χρειαστούν πληροφορίες, συμπαράσταση, αλλά και κατανόηση από ανθρώπους που εδώ και 20 χρόνια βιώνουν τις συνέπειες παρόμοιων συμβάντων.
Όταν τα μέσα ενημέρωσης θα έχουν προχωρήσει σ’ άλλα θέματα, η FEVR και οι οργανώσεις που συμμετέχουν σ’ αυτή, θα είναι ακόμα εδώ, συνεχίζοντας τη δουλειά τους για τα θύματα τροχαίων αλλά και την πρόληψη των τροχαίων συμβάντων. Αυτή η πολλαπλή τραγωδία –τραγωδία με ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς η πλειοψηφία των θυμάτων είναι παιδιά- προκάλεσε σοκ, τρόμο και πολλές άλλες αντιδράσεις που είναι συμβατές με μια τραγωδία τέτοιου βεληνεκούς: τον παράλογο θάνατο νέων ανθρώπων. Αυτό μπορεί να είναι σημαντικό.
Αλλά η FEVR θέλει να εφιστήσει την προσοχή όλων στο γεγονός ότι κάθε χρόνο πάνω από 1.100 παιδιά κάτω των 15 ετών σκοτώνονται στους Ευρωπαϊκούς δρόμους και 100.000 τραυματίζονται. Παγκοσμίως, τα παιδιά που πεθαίνουν από τροχαία αποτελούν το ένα πέμπτο (1/5) των 1.3 εκατομμυρίων ανθρώπων που χάνονται στην άσφαλτο. Κάθε μια περίπτωση είναι και μια ξεχωριστή τραγωδία για κάθε οικογένεια που χάνει το παιδί της !
Καθώς αυτές οι τραγωδίες συμβαίνουν μεμονωμένα, δεν έχουν την δέουσα προσοχή από τους πολιτικούς ή τα μέσα ενημέρωσης, οι οποίοι και συχνά φαίνεται ότι τις ξεχνούν ή απλά αδιαφορούν.
Η FEVR προτείνει ένα λεπτό σιγής για κάθε 20 νεκρούς της ασφάλτου (σε κάθε περιοχή ή ήπειρο) ώστε να κατανοηθεί το μέγεθος της οδικής αιματοχυσίας. Σε κάθε περίπτωση, ας μας θυμίσει αυτή η τραγωδία τη σημασία που έχουν για μας τα παιδιά μας και την υποχρέωσή μας να τους παρέχουμε ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων και των στιγμών που μετακινούνται στα σχολεία τους ή σ’ όποιον άλλο προορισμό, είτε μόνα τους είτε ομαδικά. Ας συμμεριστούμε τον πόνο από το θάνατο και τον τραυματισμό όλων των παιδιών σ’ όλο τον κόσμο, όλων των γονιών!
Κυρίως, ας γίνει αφορμή αυτή η τραγωδία, που συνέβη σε μια περιοχή σαν την Ευρώπη -που θεωρείται η ασφαλέστερη από άποψη δρόμων και οχημάτων- να μας κάνει να αναλογιστούμε περισσότερο δραστικές αλλαγές στις κυκλοφοριακή πολιτική κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας Δράσης για την Οδική Ασφάλεια – αλλαγές που θα οδηγήσουν σε μετακινήσεις που δε θα προκαλούν συστηματικά το θάνατο 1.3 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκόσμια κάθε χρόνο (3.500 ημερησίως), ούτε θα έχουν σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό και την μόνιμη αναπηρία επίσης εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ο Jeannot Mersch, πρόεδρος της FEVR, δήλωσε:
“Εκφράζω τα βαθύτατά μου συλλυπητήρια και η σκέψη μου είναι μαζί με όλους τους ανθρώπους που συγκλονίστηκαν από αυτό το ξαφνικό πένθος, με το οποίο και θα ζήσουν σ’ όλη την υπόλοιπη τους ζωή. Δεν παύω να σκέφτομαι όμως και όλα τα παιδιά που πεθαίνουν κάθε μέρα στους Ευρωπαϊκούς δρόμους, αλλά και πέρα από αυτούς.
Στις 27 χώρες της ΕΕ έχουμε καθημερινά 100 νεκρούς από τροχαία, με πολλά παιδιά ανάμεσα στα θύματα. Μην ξεχάσετε ποτέ αυτούς τους γονείς. Και μην ξεχάσετε ποτέ τους σοβαρά τραυματισμένους αυτού του λεωφορείου, όπως και αυτούς που υποφέρουν καθημερινά εξαιτίας τραυματισμών από τροχαία.”
Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων ( FEVR) 21 Μαρτίου 2012 http://fevr.org
Επικοινωνία: Jeannot Mersch, πρόεδρος FEVR: president@fevr.org
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου