Καλημέρα σας αγαπητοί αναγνώστες και αναγνώστριες,
Πιστοί και σήμερα στο καθημερινό ραντεβού μας για τα νέα που σχετίζονται με την πανδημία της Covid-19. Ανήκετε κι εσείς στην παρέα μας που αριθμεί πάνω από 5.000 συνδρομητές, και σας ευχαριστούμε όλους για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα αλλά και η εφημερίδα. Αν θεωρείτε ότι η δουλειά μας αξίζει, κάντε το newsletter forward σε φίλους, συγγενείς και συνεργάτες και προσκαλέστε τους να γραφτούν συνδρομητές με ένα κλικ και το email τους. Σιγά σιγά χτίζουμε αυτή την άμεση επικοινωνία και θέλουμε να μεγαλώσει περισσότερο η ζωντανή και διαδραστική κοινότητά μας. Εδώ μπορείτε να βρείτε και τα προηγούμενα newsletter μας. Μην ξεχνάτε ότι ετοιμάζουμε κι άλλα πράγματα που, να ’μαστε καλά, ελπίζουμε να σας αρέσουν και να ευχαριστήσουν αυτή τη μεγάλη συντροφιά.
Πιθανόν να σας κούρασα τις προηγούμενες μέρες με τα πάμπολλα στοιχεία που χρήζουν προσοχής. Η πανδημία εξαπλώθηκε παντού, στη χώρα του ακροδεξιού Μπολσονάρου μετράνε ήδη πάνω από 250 νεκρούς όταν ο πρόεδρος μιλούσε για απλή γρίπη. Μάλιστα στις ιθαγενικές κοινότητες του Αμαζονίου καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα και φέρνουμε στον νου με ανατριχίλα την «ανταλλαγή του Κολόμβου». Τότε που οι κονκισταδόρες έφτασαν από τις ευρωπαϊκές ακτές στην Καραϊβική το 1492 φέρνοντας μαζί τους και τους ιούς τους, τις ασθένειές τους, όπως την ευλογιά, την ιλαρά και τη βουβωνική πανώλη, οι οποίες θέρισαν τους αυτόχθονες πληθυσμούς ακόμη και σε ποσοστό 80-85% σε ορισμένες περιπτώσεις. Δεν τις είχαν αντιμετωπίσει ξανά για να έχουν αναπτύξει σχετικά αντισώματα. Όπως συμβαίνει σήμερα με την πανδημία.
Ήδη το ποσοστό των θανόντων από Covid-19 σε σχέση με όσους ανάρρωσαν ανέβηκε άλλη μία ποσοστιαία μονάδα, φτάνοντας στο 20%.
Ενώ τα κρούσματα παγκοσμίως ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο και οι θάνατοι το ορόσημο των 50.000, στις ΗΠΑ του αμετροεπούς Τραμπ καταγράφηκαν χθες πάνω από 20.000 κρούσματα και τα θύματα του SARS-CoV-2 έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τους νεκρούς από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Η επίσημη καταγραφή των θυμάτων των επιθέσεων σε Νέα Υόρκη, Πεντάγωνο και πτήση 93 στην Πενσιλβανία αριθμεί 2.977 νεκρούς και 19 αεροπειρατές, ενώ πάνω από 6.000 ήταν οι τραυματίες. Τότε συνταράχτηκε ο πλανήτης, τώρα τρέμει…
Σημείωση: Οι αερομεταφορές καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση τους μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Τίποτα δεν είναι ίδιο, τίποτα δεν μένει όπως παλιά. Κρατήστε το.
Κρούσματα ρατσισμού
Ένα δημόσιο πρόσωπο οφείλει να προσέχει το πώς εκφέρει τον λόγο του. Εδώ και δύο εβδομάδες οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είχαν απευθύνει δραματική έκκληση για την κατάσταση στη Μόρια μέσω του Documento, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού στους αιτούντες άσυλο οι οποίοι ζουν στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο στα hotspots. Στη Ριτσώνα προέκυψαν κρούσματα, αλλά η παρουσίασή τους από τον επιστήμονα Σωτήρη Τσιόδρα ήταν πέναλτι και κίτρινη κάρτα. Πολλά καλά έχουμε ακούσει γι’ αυτόν από συναδέλφους του, τον έχουμε δει να δουλεύει, αλλά πλέον βγαίνει κι ένας βαθύτατος πολιτικός λόγος. Όταν απομονώνεις τα κρούσματα μιας δομής προσφύγων από την υπόλοιπη χώρα, χωρίς μάλιστα να απαριθμείς πόσα είναι ανά γεωγραφική περιοχή, κάνεις πολιτική: εμείς και κάποιοι άλλοι (ο όρκος του Ιπποκράτη έχει δοθεί για υπηρεσία σε άνθρωπο ή μόνο σε Έλληνες;).
Η πανδημία γέννησε και ακραίες συμπεριφορές. Στις Φιλιππίνες ο πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε διέταξε: «Πυροβολήστε τους παραβάτες της καραντίνας». Στην Ουγγαρία, η κυβέρνηση Όρμπαν εκτελεί έργο με νομοθετικά διατάγματα, όπως έχουμε ξαναπεί, αλλά χθες βγήκε στην αντεπίθεση κάνοντας λόγο για «εκστρατεία δυσφήμησης σε βάρος της»!
Και μια είδηση που ίσως πέρασε στα ψιλά είναι ότι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία παραβίασαν την ευρωπαϊκή νομοθεσία αρνούμενες να υποδεχθούν τον αριθμό προσφύγων που τους αναλογούσε για να ελαφρυνθεί το φορτίο εταίρων τους, όπως η Ελλάδα, κατά την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης του 2015. Κάλλιο αργά; Οι χώρες του Βίζενγκραντ έδωσαν το σύνθημα και πλέον...
Μετέωροι πρόσφυγες της πανδημίας
Θυμίζει πλάνο από την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Μόνο που στην περίπτωση αυτή όριο δεν είναι ένα ποτάμι για να χωρίζει τους από εδώ από τους εκεί και ο χωροφύλακας, η αρχή, να κάνει το μετέωρο βήμα του πελαργού (όπως ήταν και ο τίτλος του φιλμ) για να δείξει πού έχει την εξουσία και πώς εγκλωβίζεσαι μεταξύ των συνόρων δύο χωρών. Το όριο εδώ είναι ένας συνοριακός σταθμός.
Εγκλωβισμένοι στον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς είναι από χθες το πρωί περίπου 60 άνθρωποι στους οποίους δεν επιτρέπεται να περάσουν από την Ελλάδα στην Αλβανία. Όπως γράφει ο Μάριος Αραβαντινός, πρόκειται για ταξιδιώτες από τη γειτονική χώρα οι οποίοι είχαν φτάσει το προηγούμενο διάστημα στην Ελλάδα προκειμένου να επισκεφτούν συγγενείς τους που ζουν μόνιμα στη χώρα μας, αλλά η αλβανική κυβέρνηση που έχει κλείσει τα σύνορα δεν τα ανοίγει για να επιστρέψουν. Οι εγκλωβισμένοι δεν έχουν στέγη στην Ελλάδα, τα σπίτια τους είναι στην Αλβανία.
Παραλογισμός.
Απόψε αυτοσχεδιάζουμε;
Στην αντίληψη του Μάριου Αραβαντινού υπέπεσε άλλη μία περίπτωση και την ερεύνησε. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, μετά τη διαπίστωση την Τρίτη ότι λεχώνα πρόσφυγας από το hot spot της Ριτσώνας, η οποία είχε γεννήσει με καισαρική, ασθενεί από Covid-19, αποφασίστηκε η μεταφορά και άλλων εγκύων θετικές στον ιό. Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι ειδοποιήθηκαν ότι θα μεταφερθεί στο νοσοκομείο ακόμη μία νεαρή έγκυος με ύποπτα συμπτώματα από τη δομή της Μαλακάσας. Κατόπιν διαμαρτυριών του προσωπικού του νοσοκομείου, ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας ενημέρωσε τηλεφωνικά ότι δεν προτίθεται να γίνει το «Αλεξάνδρα» μαιευτικό τμήμα αναφοράς για τον κορονοϊό
Όσο για το πώς θα νοσηλευτούν οι γυναίκες πρόσφυγες, να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση, αφού με εντολή Βρούτση ακύρωσε την έκδοση ΑΜΚΑ το περασμένο καλοκαίρι για να δείξει σκληρή, ξαφνικά –οποία στροφή 175°– θυμήθηκε ότι είναι αναγκαίο να έχουν κάτι και πλέον εφαρμόζεται η από 30 Ιανουαρίου τρέχοντος έτους απόφαση για παροχή Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ) και απευθύνεται στο σύνολο των αιτούντων άσυλο στην ελληνική επικράτεια. Πάλι καλά.
Βγήκαν από τα ρούχα τους
Οι νοσοκομειακοί γιατροί βγήκαν από τα ρούχα τους. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) στηλιτεύει την απαράδεκτη στάση της κρατικής τηλεόρασης (ΕΡΤ), καθώς είχε στείλει συνεργείο με δημοσιογράφους και εικονολήπτες στην προχθεσινή συνέντευξη τύπου έξω από το νοσοκομείο Αττικόν (την είχαμε αναφέρει) αλλά στα δελτία ειδήσεων δεν έγινε καμία απολύτως αναφορά και προβλήθηκε μόνο ένα πλάνο ελαχίστων δευτερολέπτων θαμμένο σε ρεπορτάζ για άλλο θέμα! «Κυρίες και Κύριοι, διοικείτε την ΕΡΤ 2020 και όχι την ΥΕΝΕΔ 1971» ανέφεραν δηκτικά. Έτσι οι τηλεθεατές δεν ενημερώθηκαν για τα προβλήματα στα νοσοκομεία και τους προβληματισμούς των γιατρών.
Ένα τέτοιο γεγονός δεν πρέπει να χαλάει την εικόνα μιας καλής ιστορίας αντιμετώπισης της πανδημίας…
Στη Γαλλία όμως οι γιατροί βγήκαν κυριολεκτικά από τα ρούχα τους. Νοσοκόμοι και νοσοκόμες ποζάρουν «Γυμνοί απέναντι στον κορονοϊό» καταγγέλλοντας με ένα βίντεο και με τον πλέον συμβολικό τρόπο ότι παραμένουν απροστάτευτοι.
Οι ευκαιρίες της πανδημίας (σίριαλ πολλών επεισοδίων)
Τι και αν τα πάντα έχουν νεκρώσει; Τι και αν η κρατική μηχανή προσπαθεί να περιορίσει όσο μπορεί τη διάδοση του κορονοϊού; Πολλά συμβαίνουν κάτω από τη σκόνη που έχει σηκώσει η ζοφερή κατάσταση για την ανθρωπότητα. Γιατί κάποιοι, όπως έχουμε ξαναπεί, βρίσκουν την ευκαιρία.
Η συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού αποφασίζει για τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών στην ιστορική Αίγλη Ζαππείου (σκέφτονται την επόμενη μέρα που θα ανοίξουν τα τραπεζοκαθίσματα). Το ίδιο όργανο γνωμοδότησε θετικά για την κατεδάφιση κτισμάτων στον χώρο του Ελληνικού και η υπουργός Λίνα Μενδώνη βγήκε να το πανηγυρίσει με τα πάντα κλειστά γύρω της. Όταν με το καλό βγούμε από τον αυτοεγκλεισμό θα περιμένουν οι μπουλντόζες – ή μήπως δεν θα μας περιμένουν και θα ορμήσουν;
Οι εκδότες βιβλίων βγήκαν πάντως και κατήγγειλαν ανατιμήσεις 22,5% που επέβαλε στις υπηρεσίες που παρέχει η ACS και ζητούν παρέμβαση του Άδωνη Γεωργιάδη. Θα παρέμβει όπως με τα αντισηπτικά και τα γάντια;
Όπως γράφει ο Τζώρτζης Ρούσσος, οι υπουργοί καλλιεργούν το κλίμα τηλεοπτικώς και, χωρίς να επιβεβαιώνουν, δεν διαψεύδουν ότι έρχεται μείωση σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεις, και μάλιστα έχει κλειδώσει σε ύψος της τάξης του 20%.
Βλέπω πάντως και τις τραπεζικές υπηρεσίες μέσω κρίσης που γίνονται με web banking. Οι χρεώσεις και οι προμήθειες επιμένουν ακόμα στις συναλλαγές τους τώρα για πληρωμές τρίτων ή για να πάρεις χρήματα από το ΑΤΜ άλλης τράπεζας αν δεν μπορείς να μετακινηθείς μακρύτερα.
Αξίζει πάντως την προσοχή κι αυτή η είδηση: Η κυβέρνηση ζητά καταγραφή αποθεμάτων κρέατος αιγοπροβάτων και αυγών ανά την επικράτεια. Δεν ξέρω γιατί.
Όσον αφορά τη διατροφή και δη τη μεσογειακή, ο Γιάννης Ζαμπετάκης, πρόεδρος Τμήματος Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Λίμερικ στην Ιρλανδία, σημειώνει ότι «τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, το ελαιόλαδο, οι ελιές, τα γαλακτοκομικά, οι ξηροί καρποί, το τσάι, τα θαλασσινά, τα ψάρια δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι μας. Μειώνουν τη φλεγμονή και είναι η καλύτερη ασπίδα μας κατά του ιού».
Σχέσεις εν καιρώ πανδημίας
Πέρα από τη δημόσια υγεία και την παγκόσμια οικονομία, ο κορονοϊός φαίνεται ότι δοκιμάζει και τις σχέσεις, μας λέει η Άννα Σ. Παπαδημητρίου. Ζευγάρια που ζουν σε χώρες οι οποίες έχουν επιβάλει μέτρα απαγόρευσης της κοινωνικής συναναστροφής επιλέγουν να περάσουν στο σπίτι είτε μαζί είτε ο καθένας χωριστά. Και οι δύο περιπτώσεις μπορεί να αποβούν… μαρτύριο αναλόγως τη σχέση και πόσο αυτή έχει ωριμάσει. Ωστόσο μια αναμφισβήτητα θετική συνέπεια της πανδημίας Covid-19 μεταφέρει σε ρεπορτάζ του για τις ΗΠΑ το βρετανικό περιοδικό «The Economist»: την επιστροφή του φλερτ και της συζήτησης στα ραντεβού (τι κι αν είναι online;), τα οποία επιτρέπουν πλέον στους νέους να γνωρίζονται καλύτερα, να αναγνωρίζουν πιο εύκολα το κατά πόσο υπάρχει μεταξύ τους χημεία, αλλά και να ζουν τον ρομαντισμό της αρχής πιο έντονα. Ο κορονοϊός επανέφερε «από τα παλιά έναν τρόπο επικοινωνίας με τους ανθρώπους, το να συζητάς, απλά» λέει η Κέιτι Νέλσον, δημοσιογράφος που βρίσκεται εγκλωβισμένη στο σπίτι των γονιών της και η οποία ήταν απογοητευμένη με το πόσο βιαστικά κλείνονταν τα ραντεβού «προτού καλά καλά μάθεις το ελάχιστο για τον άλλο». Γνωστές εφαρμογές γνωριμιών στα κινητά, όπως το Tinder και το Hinge, παρατήρησαν μεγάλη αύξηση (έως και 70%) του ενδιαφέροντος των χρηστών για online ραντεβού. Θα διατηρήσουν οι νέοι λίγο από τον ρομαντισμό των παλιών αφού περάσει η τρικυμία του κορονοϊού ή θα επιστρέψουν στις σχέσεις fast track;
Βάλλουν κατά της «άπληστης» UEFA
Μπορεί η UEFA να επιμένει να τελειώσει η σεζόν με το ζόρι σε όλα τα εθνικά πρωταθλήματα αλλά και στις δικές της διοργανώσεις. Μπορεί να θέλει με το ζόρι να επιμηκύνει την αγωνιστική σεζόν και χωρίς ο φονικός κορονοϊός να έχει εξαφανιστεί έως τότε, για να μη χάσει τα λεφτά της...
Όμως, μας ενημερώνει ο Αντώνης Φουντής, είναι πολλοί οι σύλλογοι σε όλη την Ευρώπη που αντιδρούν στις προσταγές της UEFA και δεν θέλουν να συνεχίσουν στις διοργανώσεις τους. Στην Ιταλία που θρηνεί περισσότερους από 10.000 νεκρούς οι οπαδοί της Αταλάντα με επίσημη ανακοίνωση των οργανωμένων συνδέσμων ζήτησαν από τη διοίκηση να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα, αν αυτό ξαναρχίσει, ως πράξη σεβασμού στα χιλιάδες θύματα της πανδημίας. Η Μπρέσια έκανε γνωστό δια του προέδρου της ότι αν το καμπιονάτο ξαναρχίσει, η ομάδα του θα αποχωρήσει από αυτό.
Στην Ολλανδία ο Μαρκ Οφερμαρς, διευθυντής του Αγιαξ, έβαλε κατά της UEFA και της Ολλανδικής Ομοσπονδίας λέγοντας ότι «ακολουθούν την τακτική του Ντόναλντ Τραμπ, δηλαδή πάνω από όλα είναι το χρήμα».
Στην Ελλάδα ο Γιάννης Αλαφούζος ζήτησε να μη συνεχιστεί η σεζόν, όχι βέβαια επειδή σκέφτεται τα θύματα και τους κινδύνους του κορονοϊού, αλλά γιατί σκέφτεται την τσέπη του και θέλει να γλιτώσει χρήματα από τα συμβόλαια των παικτών. Μαζί του βέβαια και αρκετές ακόμα ΠΑΕ…
Από σήμερα «Casa de Papel» (γιούπι!)
Από σήμερα οι φανατικοί θεατές της (θρυλικής πια) ισπανικής σειράς «Casa de Papel» θα δουν μέσω Netflix τον πολυαναμενόμενο τέταρτο κύκλο των οκτώ επεισοδίων. Ο πρώτος κύκλός ήταν και καλύτερος, κατά τη γνώμη μου, με τον el professor να έχει οργανώσει το τέλειο κόλπο και περιμένω τις εντυπώσεις του φίλου και κινηματογραφικού κριτικού μας Κωνσταντίνου Καϊμάκη. Για να δούμε τι θα μας σερβίρει ο Άλεξ Πίνα (μπορείτε να διαβάσετε και τη μοναδική συνέντευξη που έχει δώσει έως τώρα σε ελληνικό ΜΜΕ και στην Αφροδίτη Ερμίδη). ¡Vamos! Ας μη με ενοχλήσει κανείς το Σαββατοκύριακο, οκτώ ώρες είναι...
Και για αντίο, μια απρόσμενη χορογραφία σε μπαλκόνι της Μάλτας από τον Κώστα Παπαματθαιάκη και την Γκάμπι Ντέιβις, πάνω στο παραδοσιακό θρακιώτικο «Το Μαργούδι κι Αλεξαντρής», που μας μετέφερε η Αφροδίτη Ερμίδη.
Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να μας στείλετε ό,τι θέλετε και σας προβληματίζει σχετικά με την πανδημία στο info@documentonews.gr
Σας περιμένουμε.
Αυτά για σήμερα,
στην υγεία μας!
Θανάσης
ΠΗΓΗ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου