Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Ο ιππότης που σφαγίασε τον τρομερό Δράκο της Ρόδου, το 1342…

Το 1342, στα χρόνια των Ιπποτών, τότε που διοικούσε τη Ρόδο, ως Μέγας Μάγιστρος, ο Helion de Villeneuve, συνέβη στο νησί μια ιστορία, που φάνταζε βγαλμένη από παραμύθι. Κι όμως, δεν ήταν…
Τον καιρό εκείνο, λοιπόν, εμφανίστηκε στη Ρόδο ένα τέρας φοβερό, που είχε το σχήμα ενός γιγαντιαίου κροκόδειλου. Τα τέσσερα πόδια του πλάσματος ήταν οπλισμένα με τεράστια, γαμψά νύχια, ενώ στη ράχη του έφερε δυο μικρές φτερούγες, που τον βοηθούσαν να τρέχει γρηγορότερα κι από το καλύτερο άλογο. Το κεφάλι του ήταν μακρύ και πλατύ, ενώ τα αυτιά του ομοίαζαν με του μουλαριού. Το σαγόνι του είχε ένα βαθύ σκίσιμο και το στόμα του ήταν αρματωμένο με διπλή σειρά από μεγάλα, κοφτερά δόντια. Τα μάτια του ήταν πύρινα και το κτηνώδες κορμί του ήταν σιδερόχρωμο, σκεπασμένο με χοντρά λέπια, εκτός από την κοιλιά του, που ήταν γυμνή και λευκοπράσινη.
Το τρομερό θεριό είχε διαλέξει για φωλιά του μιαν υγρή σπηλιά στον λόφο, που σήμερα ονομάζεται Μόντε Σμιθ. Από τη σπηλιά εκείνη, ξεχυνόταν ένα μικρό ποταμάκι, του οποίου το νερό, λίγο παρακάτω, γινόταν άφαντο, καθώς έπεφτε σ’ έναν βάλτο βρωμερό, γιομάτο αναθυμιάσεις.
Ο δράκος αυτός, υπόλειμμα ίσως δεινοσαύρων ή ιχθυοσαύρων, κατέτρωγε πρόβατα, δαμάλια, άλογα, ακόμα και ανθρώπους. Τα τεράστια και σκληρά λέπια του, που σκέπαζαν σαν άτρωτος θώρακας το υπερμέγεθες σώμα του, το έκαναν αδιαπέραστο από το σίδερο και το ατσάλι. Πολλοί από τους Ιππότες του νησιού, πάνοπλοι και αποφασισμένοι, θέλησαν να το εξολοθρεύσουν, αλλά ο δράκος τους κατασπάραζε μαζί με την αρματωσιά τους.
Τότε, ο Μέγας Μάγιστρος του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, Helion de Villeneuve, απαγόρευσε με βαρύτατες ποινές να επαναληφθούν παρόμοιες επικίνδυνες απόπειρες.
Όμως, ένας τολμηρός και θαρραλέος Προβηγκιανός Ιππότης, ο Dieudonne de Gozon, συνέλαβε κρυφά ένα ευφυές σχέδιο, ώστε να απαλλάξει το νησί από την κατάρα του φοβερού κτήνους.
Έτσι, προτού αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο τον ασύλληπτο εκείνο κίνδυνο, αποτραβήχτηκε στον οικογενειακό του πύργο στην Προβηγκία, όπου κατασκεύασε ένα μηχάνημα όμοιο σχεδόν με το θεριό, που σκόπευε να εξοντώσει. Έφτιαξε, λοιπόν, ένα ψεύτικο ομοίωμα, έναν μηχανικό δράκο, που όταν τον κούρντιζε, μιμούνταν τις κινήσεις, την ορμή και την άμυνα του αληθινού.
Έπειτα, ο Ιππότης de Gozon αγόρασε δυο μεγάλα μαντρόσκυλα, που τα εκγύμναζε καθημερινά, ώστε να αρπάζουν το μηχανικό ομοίωμα από την κοιλιά. Παράλληλα, συνήθιζε το άλογό του να πλησιάζει άφοβα τον δράκο. Αφού ολοκλήρωσε την εκπαίδευση στην Προβηγκία, επέστρεψε στη Ρόδο μαζί με το άλογο και τα σκυλιά του, χωρίς να φανερώσει το σχέδιό του σε κανέναν, παρά μονάχα είχε ορμηνεύσει δυο έμπιστους υπηρέτες του, στους οποίους είχε δώσει λεπτομερείς οδηγίες.
Κατόπιν, ο Dieudonne de Gozon πήγε στον ναό του Αγίου Στεφάνου για να προσευχηθεί και να πάρει κουράγιο κι αμέσως μετά, ντυμένος με την ιπποτική φορεσιά του, κατευθύνθηκε άφοβα προς τον έρημο βάλτο, για να αντιμετωπίσει το φοβερό θηρίο, ψάχνοντας εδώ κι εκεί.
Κάποια στιγμή, ο δράκος πετάχτηκε από την κρυψώνα του και όρμησε κατά πάνω στον ατρόμητο και πολυμήχανο Ιππότη, σφυρίζοντας με μανία και χτυπώντας με πάταγο τις πανίσχυρες φτερούγες του. Ο Ιππότης προχώρησε με πρωτοφανή σιγουριά και αυτοπεποίθηση προς το κτήνος, σημαδεύοντάς το με τη λόγχη του στη ράχη. Μα, τα λέπια του ήταν τόσο σκληρά, ώστε η λόγχη του έσπασε και το θηρίο ούτε που λαβώθηκε.
Το άλογο του de Gozon άρχισε να οπισθοχωρεί τρομαγμένο, αλλά τα δυο μαντρόσκυλα εξερέθιζαν με θάρρος το θεριό, το οποίο τα έβαλε μαζί τους. Ο Ιππότης επωφελήθηκε από τον αντιπερισπασμό, για να πηδήσει από το άλογό του, που με κόπο συγκρατούσε. Τράβηξε, τότε, το σπαθί του κι άρχισε να παροτρύνει με φωνές τα δυο σκυλιά του. Το ένα από αυτά άρπαξε τον δράκο από την κοιλιά, ενώ ο de Gozon έχωσε μέσα στο στόμα του το σπαθί του και το στριφογύριζε, μεγαλώνοντας την πληγή και καθηλώνοντας το τέρας σε ένα σημείο, ακίνητο στη θέση του.
Λίγο πριν ξεψυχήσει το τρομερό κτήνος, με όση δύναμη του είχε απομείνει, με ένα μανιώδες κοπάνημα της βαριάς ουράς του, χτύπησε τον Ιππότη, τον αναποδογύρισε και καταπλάκωσε τα πόδια του με το ασήκωτο, λαβωμένο του κορμί. Εκείνη τη στιγμή, ο δράκος της Ρόδου άφησε την τελευταία του πνοή πάνω στο σώμα του γενναίου Ιππότη.
Το βάρος του σκοτωμένου τέρατος και η δυσωδία που απέπνεε, έφερναν λιποθυμιά στον de Gozon. Όμως, έτρεξαν αμέσως οι υπηρέτες του και με μεγάλο κόπο και υπεράνθρωπη προσπάθεια, κατόρθωσαν να τον απεγκλωβίσουν από το πτώμα. Έπειτα, του έβγαλαν την πανοπλία και ράντισαν το πρόσωπό του με κρύο νερό από το γειτονικό ρυάκι.
Μόλις συνήρθε ο Ιππότης και είδε το άψυχο κουφάρι του δράκου, γονάτισε κι ευχαρίστησε τον Θεό. Μετά, καβαλίκεψε το άλογό του και κατευθύνθηκε στην πόλη.
Στο μεταξύ, η αναπάντεχη είδηση είχε ήδη εξαπλωθεί σε όλο το νησί. Ο λαός της Ρόδου έσπευσε να υποδεχθεί τον σωτήρα του με παράφορο και ειλικρινή ενθουσιασμό και ο Dieudonne de Gozon οδηγήθηκε θριαμβευτικά στην πόλη. Ήταν ο ήρωας, ο θριαμβευτής, ο λυτρωτής τους. Ο λαός ζητωκραύγαζε και οι κυρίες τον έραιναν με άνθη.
Αλλά ο Μέγας Μάγιστρος Helion de Villeneuve είχε εντελώς διαφορετική γνώμη. Πίστευε πως ο Ιππότης είχε παραβεί τις διαταγές του και έπρεπε να τιμωρηθεί παραδειγματικά. Αγνοώντας επιδεικτικά τις ικεσίες των υπόλοιπων Ιπποτών, διέγραψε τον de Gozon από το Τάγμα και τον πέταξε στη φυλακή, απογοητεύοντας τον λαό της Ρόδου.
Μετά από κάμποσο καιρό και αφού πια ο Μάγιστρος είχε υποκύψει στις πιέσεις, απελευθέρωσε τον παράτολμο Ιππότη και τον διόρισε Ύπαρχο στη διακυβέρνηση του νησιού. Η απόφασή του αυτή έγινε δεκτή με εκδηλώσεις χαράς και ενθουσιασμού από τους κατοίκους του νησιού, που θεωρούσαν τον de Gozon σωτήρα και λυτρωτή τους.
Ο Dieudonne de Gozon χρίστηκε τελικά Μέγας Μάγιστρος του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη από το 1346 έως το 1353 και γεύτηκε για πολλά χρόνια την αγάπη και τον θαυμασμό των Ροδιτών.
Εν τω μεταξύ, οι Ιππότες του Τάγματος είχαν φροντίσει να κόψουν το κεφάλι του δράκου. Το κάρφωσαν πάνω από τη Θαλασσινή Πύλη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, όπου έμεινε εκεί μέχρι το 1837. Τότε, οι εργάτες που επισκεύαζαν το φρούριο, αναγκάστηκαν να το πετάξουν, καθώς πια από την πολυκαιρία είχε αρχίσει να θρυμματίζεται.
Η είδηση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “ΜΠΟΥΚΕΤΟ”, στις 16/10/1930…
ΠΗΓΗ: https://strangepress.gr/2017/07/28/o-ippotis-poy-sfagiase-ton-tromero-drako-tis-rrodoy-to-1342/

Πού κρύβεται ο θρυλικός Δράκος της Ρόδου;
Ο ΔΡΑΚΟΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
Ο μύθος
Κάποτε στην Μεσαιωνική Ρόδο, πριν από περίπου 650 χρόνια, υπήρχε ένα φοβερό τέρας, το οποίο φώλιαζε στο περίφημο Μαλ Πάσο (=κακό πέρασμα, σημερινό Μόντε Σμιθ). Εξαφάνιζε κατ’ εξακολούθηση νεαρούς βοσκούς και γηραιότερους προσκυνητές και γι’ αυτό το λόγο ονομάστηκε ο Δράκος της Ρόδου. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης και μετά την αποτυχία πολλών ιπποτών να εξοντώσουν τον δράκο, ο Μεγάλος Μάγιστρος, Helion de Villeneuve, εξέδωσε απαγορευτικό διάταγμα για όλους, ώστε να μην περνούν από εκείνο το πέρασμα.
Όμως ο ιππότης Θεοδάτος Ντε Γκοζόν, αψηφώντας την εντολή, αποσύρθηκε για ένα έτος στο κάστρο του πατέρα του στην Γαλλία και εκπαίδευσε τον εαυτό του, τα σκυλιά και το άλογο του για την μάχη. Ο Ιππότης, αφού επέστρεψε για να εντοπίσει το τέρας, με ηρωισμό και τακτική, κατάφερε να το εξοντώσει και να γίνει ήρωας του λαού, ο οποίος με ζητωκραυγές τον έφερε, στη συνέχεια, στον Μεγάλο Μάγιστρο. Αν και στην αρχή ο Μεγάλος Μάγιστρος έδωσε εντολή να τιμωρήσουν τον ιππότη, επειδή παράκουσε το διάταγμά του, μετά την παράκληση του πλήθους, ανακάλεσε την αρχική απόφαση και τον έχρισε τιμητικά Μεγάλο Μάγιστρο της Νήσου Ρόδου.
Σήμερα, σώζεται η ταφόπλακα του θαρραλέου Ιππότη στο μουσείο της Γαλλίας στο Κλουνί, όπου αναγράφεται: "Εδώ κοίτεται ο σφαγέας του Δράκου" (Extinctor Dragonis)
ΠΗΓΗ: http://lego4.blogspot.com/2009/06/blog-post.html

Η μάχη με τον Δράκο της Ρόδου – Του Βαγγέλη Παυλίδη
Το έχω ξαναπεί πως γυρεύω ευκαιρία, έστω και τόση δα, για να αναφερθώ στην Ρόδο.  Όχι μόνο γιατί την αγαπώ αλλά κι επειδή ελπίζω πως όσο μαθαίνουμε την ιστορία της, όσο συνειδητοποιούμε την ιστορική και πολιτιστική της αξία τόσο ίσως -μεγάλο το ίσως- θα μαθαίνουμε να της συμπεριφερόμαστε με αγάπη και σεβασμό, σαν κάτι πολύτιμο που στο κάτω κάτω είναι αυτό που μας τρέφει και συντηρεί.
Σαν σήμερα λοιπόν πριν 254 χρόνια, στις 10 Νοεμβρίου 1759, γεννήθηκε ο μεγάλος Γερμανός ποιητής και φιλόσοφος Friedrich Schiller.  Αυτό ίσως να μη μας ενδιέφερε πολύ μα μας δίνει μια κλωστή που στην άκρη της είναι δεμένη η Ρόδος.  Μια απο τις γνωστότερες μπαλάντες του είναι η “Der Kampf mit dem Drachen”, η Μάχη με τον Δράκο, που αποτέλεσε και αντικείμενο ανταλλαγής απόψεων με τον άλλο μεγάλο, τον Γκαίτε, και πρωτοδημοσιεύτηκε το 1799.
Αντικείμενο της μπαλάντας η νικηφόρα μάχη του μετέπειτα Μεγάλου Μάγιστρου της Ρόδου ντε Γκοζόν με τον δράκο που τρομοκρατουσε τότε το νησί.  Μεταφράζω πρόχειρα τις πρώτες στροφές:
Η μάχη με τον Δράκο
του Friedrich Schiller

Γιατί τρέχει ο κόσμος;  Τι σημαίνει ο συνωστισμός,
αυτό το πλήθος που τρέχει στους δρόμους;
Μπορεί μήπως να καίγεται η Ρόδος;
Βιαστικά μαζεύονται τα πλήθη
και, στ’ άλογο καβάλα, στον όχλο μέσα διακρίνω
έναν ευγενικό ιππότη.
Ξοπίσω του -θαύμα πρωτόφαντο!-
ένα άγριο θηρίο σέρνουν.
Σαν δράκος φαίνεται να είναι,
με ανοιχτά σαν του κροκόδειλου σαγόνια,
και χάσκοντας με δέος ο κόσμος
μια τον δράκο κοιτά μια τον ιππότη.

Και χιλιάδες φωνές κραυγάζουν με χαρά
“Τον δράκο που πετάει φωτιές ελάτε να δείτε,
αυτόν που βοσκούς και κοπάδια κατασπάραξε!
Τον ήρωα που τον εξόντωσε ελάτε να δείτε!
Τόσοι και τόσοι πριν απ’ αυτόν
στην  φοβερή μάχη να εμπλακούν τολμήσαν
μα ζωντανός κανείς δεν γύρισε απ’ τον αγώνα.
Τιμήστε λοιπόν τον ευγενή Ιππότη!”
Και όλοι προς το Ηγουμενείο πάνε
Καθώς στα βιαστικά συνέρχονταν εκεί
οι γενναίοι ιππότες του Νοσοκομείου,
του Τάγματος του Άγιου Ιωάννη του Βαπτιστή.
………………….
Κι η ιστορία τώρα.  Το θεριό εμφανίστηκε στα χρόνια του Μεγάλου Μάγιστρου Helion de Villneuve (1319-1346).  Εκεί που σήμερα είναι η Παναγιά η Φανερωμένη, λίγο έξω απο την πόλη, και που ακόμα και τώρα πλημμυρίζει με την πρώτη βροχή, ήταν ένας μεγάλος βάλτος.  Εκεί φώλιασε ο δράκος για να ρημάξει την γύρω περιοχή απο ζωντανά και ανθρώπους, ετσι που μέχρι σήμερα η παλιότεροι την αποκαλούν Malpasso, το Κακό Πέρασμα.  Πολλοί γενναίοι ιππότες χάθηκαν στην προσπάθεια να εξοντώσουν το θεριό, τόσοι που ο Μέγας Μάγιστρος απαγόρεψε κάθε τέτοια προσπάθεια.  Αψηφόντας όμως τη διαταγή ο Dieudonné de Gozon, νεαρός ιππότης απο την Προβηγκία, καταφέρνει το μέχρι τότε ακατόρθωτο μπήγοντας το σπαθί στην μαλακή κοιλιά του δράκου.
Ο Μέγας Μάγιστρος θα τον τιμωρήσει για την ανυπακοή του μα μετά απο παλλαϊκή απαίτηση θα τον συγχωρήσει.  Ο de Gozοn θα εκλεγεί Μέγας Μάγιστρος στα 1346 και θα πεθάνει στα 1353.  Θα ταφεί στον καθεδρικό του Άγιου Ιωάννη στη Ρόδο. 
Στον τάφο του θα αναγραφεί:  EXTINCTOR DRACONIS  – Ο Εξολοθρευτής του Δράκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου