Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Σάμος, Πυθαγόρειο (η αρχαία πόλης της Σάμου)

Γράφει ο Απόστολος Κυριατσούλης (*) 

Σάμος, Πυθαγόρειο (η αρχαία πόλης της Σάμου), 11.07-15.07.2018, ένα όμορφο και πολύ πράσινο νησί με πολύ πλούσια μυθολογία και ιστορία, ειδικά στην Αρχαιότητα. Ονόματα όπως ο Πυθαγόρας, ο τύραννος Πολυκράτης, ο Αρίσταρχος, ο Επίκουρος, ο Μέλισσος, ο Αγάθαρχος ήταν Σάμιοι. Στη Σάμο έδρασε ο φημισμένος μηχανικός Ευπαλίνος. 

Απολαύσαμε μερικές παραλίες (Κοκκάρι, Πυθαγόρειο,
Μαραθόκαμπο), και το πλούσιο πράσινο του νησιού. Επισκεφτήκαμε αρκετά αξιοθέατα και ορεινά χωριά της Σάμου: Ευπαλίνειο Όρυγμα, Ηραίο, την Παναγιά Σπηλιανή, τους «Καταρράκτες» της Σάμου, το κάστρο του Λυκούργου Λογοθέτη, το «νέο» Αρχαιολογικό μουσείο στη πόλη Σάμο, το μουσείο φυσικής ιστορίας και παλαιοντολογίας Αιγαίου στο χωριό Μυτιληνιοί, ορισμένα ορεινά παραδοσιακά χωριά (Βουρλιώτες, Μαλωνάτες) και ασφαλώς Καρλόβασι και Βαθύ.
Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να επισκεφτούμε το Σπήλαιο του Πυθαγόρα, λόγω της μακρινής και ανηφορικής πεζοπορίας. 

- Ευπαλίνειο Όρυγμα: «Το Ευπαλίνειο Όρυγμα της Σάμου είναι ένα αξεπέραστο θαύμα της μηχανικής. Φτιάχτηκε τον 6ο π.Χ. αιώνα, είχε μήκος 1036 μέτρα και ξεκινούσε από δύο αντίθετες πλευρές, που συναντήθηκαν χωρίς σχεδόν καμία απόκλιση». 

Είχαμε τη τύχη να επισκεφτούμε το Ευπαλίνειο νωρίς το πρωί και είμαστε μόνο δύο στο Gruppe (εγώ και η Έλλη) και ο φύλακας, που μας ξενάγησε/ακολουθούσε. Περπατήσαμε τα πρώτα 436 μέτρα, μέχρι το σημείο που συναντήθηκαν οι δύο σήραγγες. Παρ’ ότι είμαι μόνο 170
εκατοστά ψηλός, κτύπησα 3-4 φορές στη κορυφή του (με κράνος ασφαλώς), μπορείτε να φανταστείτε, τι γίνεται με ψηλότερους από μένα. Ήταν κάτι, που ήθελα να επισκεφτώ, μετά από μια εισήγηση που έκανε στα πλαίσια του Συλλόγου μας στο Weilheim ο κ. Dr. H. Kienast, που δούλεψε στο Ευπαλίνειο. 

- Ηραίον: Το μεγαλύτερο Ιερό του Αιγαίου και ένα από τα μεγαλύτερα της Ανατολικής Μεσογείου. «Η περιοχή του Ηραίου ήταν αρχαιότατος τόπος θρησκευτικής λατρείας της Ήρας, κάτι που φαίνεται από το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχουν ερείπια από τουλάχιστον 4
ναούς (Εκατόμπεδος Α' - 8ος αιώνας π.Χ., Εκατόμπεδος Β' - 7ος αιώνας π.Χ., ο ναός των Ροίκου και Θεοδώρου - 6ος αιώνας π.Χ., ο ναός με τη μορφή που σώζεται σήμερα - της εποχής του τυράννου Πολυκράτη 538-522 π.Χ.)». 

«Η ανασκαφή στο χώρο μαρτυρεί ότι δεν επρόκειτο περί πανελλήνιου ιερού αλλά ενός ιερού με παγκόσμια φήμη. Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο την εισροή επισκεπτών από όλα τα μέρη του τότε γνωστού κόσμου: Αίγυπτο, Συρία, Ασσυρία, Βαβυλώνα, Μεσοποταμία, Περσία, Φοινίκη, Λακωνία, Αττική, Κρήτη, Κύπρο».
Υπάρχουν ενδείξεις, ότι στη Σάμο τουλάχιστον μέχρι το 600 μ.Χ. λάτρευαν την Ήρα.
Για μας ήταν συγκινητικό να περπατήσουμε την Ιερά Οδό και να απολαύσουμε τα κύρια σημεία του Ιερού. Λυπηθήκαμε βέβαια για τα πολλά βάτα και τα ψηλά χόρτα του αρχαιολογικού χώρου, τα οποία είχαν κοπεί στην αρχή της σαιζόν, αλλά είχαν πάλι μεγαλώσει. Οι φύλακες δεν μπορούσαν να μας απαντήσουν, εάν και πότε θα ξανά κοπούν. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι όντως πολύ μεγάλος. 

Και το Ηραίο ήθελα να επισκεφτώ, μετά από μια άλλη εισήγηση που έκανε, στα πλαίσια του
Συλλόγου μας στο Weilheim ο κ. Dr. H. Kienast, που δούλεψε και στο Ηραίο και έζησε στη Σάμο. 

- Είχαμε πολύ θετικές εντυπώσεις από το «νέο» Αρχαιολογικό Μουσείο, που είναι πράγματι αξιοθαύμαστο.
- Τις ίδιες εντυπώσεις είχαμε και από το μουσείο φυσικής ιστορίας και παλαιοντολογίας Αιγαίου στο χωριό Μυτιληνιοί. 

- Απολαύσαμε ορισμένα ορεινά χωριά και τους «Καταρράκτες» της Σάμου. 

(*) Ο Απόστολος Π. Κυριατσούλης είναι συνταξιούχος,. 
Τα τελευταία 46 χρόνια ζει στη Γερμανία και ασχολείται με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, από το 1992 πολύ πιο συστηματικά. 
Είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου για την Μελέτη και Διάδοση της Ελληνικής Ιστορίας το 1994 και Πρόεδρος του. 













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου