Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Ρόδος. «Η θάλασσα βάφτηκε κόκκινη από τους Οθωμανούς και η τάφρος έμοιαζε με φονική μηχανή».

Ρόδος. «Η θάλασσα βάφτηκε κόκκινη από τους Οθωμανούς και η τάφρος έμοιαζε με φονική μηχανή». Οι σκληρές μάχες των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη με τον στρατό του Σουλεϊμάν στο κάστρο. Αναβιώνουν στο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ
Το 1309 οι Ιωαννίτες Ιππότες κατέλαβαν τη Ρόδο. Οι Ιωαννίτες ήταν το θρησκευτικό τάγμα του Αγίου Ιωάννη που είχε συσταθεί στα Ιεροσόλυμα με σκοπό την επέκταση στη Μέση Ανατολή. Οι μουσουλμάνοι τους απέκρουσαν και οι Ιωαννίτες, αφού κατέφυγαν αρχικά στην Κύπρο, εγκαταστάθηκαν στη Ρόδο και ονομάστηκαν «Ιππότες της Ρόδου».

Τους δύο αιώνες που έμειναν στο νησί πραγματοποίησαν σημαντικά οχυρωματικά έργα για να προστατευτεί η πόλη από τις συνεχείς επιθέσεις των Τούρκων. Οι Ιωαννίτες ήταν χωρισμένοι σε επτά διαφορετικές «Γλώσσες» και κάθε «Γλώσσα» είχε τον δικό της χώρο μέσα στο κάστρο.
Υπό την κυριαρχία τους η Ρόδος μετατράπηκε σε σημαντικό ναυτικό πέρασμα, το οποίο ο Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Σουλειμάν ο Μεγαλοπρεπής, ήθελε οπωσδήποτε να κατακτήσει.


Αναπαραστάσεις στα πλαίσια του πετυχημένου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ρόδου.Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται στις 27 – 29 Μαΐου 2016 στη Μεσαιωνική Τάφρο Ρόδου, στην Πύλη D’ Amboise Πρόκειται για ένα ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός που απευθύνεται σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες

Η πρώτη μεγάλη πολιορκία της Ρόδου από τον στόλο των Οθωμανών πραγματοποιήθηκε το 1480. Οι Ιωαννίτες οχυρωμένοι στα ψηλά φρούρια της πόλης απέκρουσαν με επιτυχία τις επιθέσεις.
Οι Τούρκοι με εντολή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή επανήλθαν τον Ιούνιο του 1522 με έναν στόλο από 400 πλοία και εκατό χιλιάδες άντρες.


Oι ιππότες ήταν οχυρωμένοι πίσω από τα τείχη του κάστρου. Το τάγμα των ιπποτών διοικούταν από τον Μεγάλο Μάγιστρο που ήταν ο ισόβιος ανώτατος άρχοντας στη διοίκηση και στο στράτευμα. Αναπαράσταση ξιφομαχίας από το «Μεσαιωνικό Ρόδο» στα πλαίσια του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ρόδου

Ο στρατός των Ιπποτών τηςΡόδου αποτελούταν από 300 Ιωαννίτες και 5.000 άντρες....

Παρά την αριθμητική υπεροχή των Τούρκων, οι Ιωαννίτες κατάφεραν και τους απέκρουσαν στους προμαχώνες, προκαλώντας τους χιλιάδες απώλειες. Ακολούθησαν μάχες σώμα με σώμα και συνεχείς βομβαρδισμοί από τους Τούρκους, που σκοπό είχαν να πλήξουν τα ισχυρά οχυρά της πόλης. Μάλιστα, όταν ο Σουλεϊμάν έμαθε πως οι Ιωαννίτες προκάλεσαν απώλειες στον οθωμανικό στρατό, ταξίδεψε στη Ρόδο και ηγήθηκε προσωπικά της πολιορκίας του νησιού. Πρώτη του απαίτηση ήταν η άμεση κατάληψη των οχυρών.


Ξεχωρίζει η Θεατρική Αναπαράσταση: «Όταν έπεσε η Απόρθητη Πόλη, έτος 1522μΧ». Πρόκειται για μία συμβολική αφηγηματική αναπαράσταση με ξιφομαχίες που αναφέρεται στην παράδοση της Ρόδου στους Οθωμανούς, μετά από την προδοσία


Μετά από πέντε μήνες αλλεπάλληλων επιθέσεων, τα εφόδια των πολιορκημένων τελείωναν και ο δυνάμεις τους είχαν εξαντληθεί. Η βοήθεια που είχαν ζητήσει από την Δύση δεν ήρθε ποτέ και τελικά η αντίσταση τους κάμφθηκε. Οι Ιωαννίτες διαπραγματεύτηκαν τη διαφυγή τους από τη Ρόδο και συνθηκολόγησαν με τους Τούρκους.

Οι Ιωαννίτες συνθηκολόγησαν μετά από την προδοσία του αγώνα τους που θα οδηγούσε σε σφαγή των αμυνομένων. Προτίμησαν την αποχώρηση από το νησί υπό όρους που δέχτηκε ο Σουλεϊμάν.

Οι όροι της συνθηκολόγησης ήταν:
Οι Ιωαννίτες μπορούσαν να αποχωρήσουν, παίρνοντας μαζί τα όπλα και τα υπάρχοντά τους.
Οι εκκλησίες δεν θα βεβηλώνονταν και θα υπήρχε ανεξιθρησκία.
Ο Σουλτάνος θα χορηγούσε φοροαπαλλαγή για 5 χρόνια και δεν θα γινόταν παιδομάζωμα. Οι Ιωαννίτεςπαρέδωσαν τη πόλη στους Τούρκους και βρήκαν μετά από περιπλάνηση στη Μεσόγειο,καταφύγιο στο νησί της Μάλτας.
Τους επόμενους αιώνες η Ρόδος ήταν υπό την κυριαρχία της Οθωμανικής κυριαρχίας.


Το Φεστιβάλ του Μεσαιωνικού Ρόδου πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά το 2006. Φέτος είναι η 10η χρονιά, θα διαρκέσει από τις 27-29 Μαΐου. Θα πραγματοποιηθούν επιδείξεις Τοξοβολίας, Βόλτες με Άλογα, Μουσικές Παραστάσεις, Χορευτικά Δρώμενα από Ανατολή και Δύση, Ξυλοπόδαρουςκαι Δημιουργικά Εργαστήρια.

H εποχή των συγκρούσεων των Ιωαννιτών ιπποτών με τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή αναβιώνεται κάθε Μάϊο στο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ της Ρόδου. 
Για να είναι πιστή η αναπαράσταση της μεσαιωνικής Ρόδου, οι συμμετέχοντες ντύνονται όπως οι ιππότες, οι στρατιώτες, οι έμποροι και οι αγρότες της εποχής.
Τα δρώμενα πραγματοποιούνται στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, που παραμένει όπως την εποχή που ήταν το κέντρο του Ιπποτικού κράτους των Ιωαννιτών.... 


Δείτε απόσπασμα από τη Μηχανή του Χρόνου με την πρώτη φάση της πολιορκίας της Ρόδου ΕΔΩ:


ΠΗΓΗ: http://www.mixanitouxronou.gr/rodos-thalassa-vaftike-kokkini-apo-tous-othomanous-ke-tafros-emiaze-foniki-michani-sklires-maches-ton-ippoton-tou-agiou-ioanni-ton-strato-tou-souleiman-sto-kastro-anavionoun/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου