Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

Εκδρομή Συλλόγου: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητηνίας “ξεκουράζεται” μόνο με δράση!!!

Εκδρομή Πολιτιστικού Συλλόγου σε Καβάλα-Θάσο-Δράμα-Σουφλί-Ξάνθη-Αλεξανδρούπολη

15/08/17

Πιστός στο ραντεβού με τη ξεκούραση, τη ξενοιασιά, τη χαλάρωση, τις περιηγήσεις, την περιπέτεια και την απόλαυση των καλοκαιρινών διακοπών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητηνίας διοργάνωσε για άλλη μια χρονιά, με απόλυτη επιτυχία, εκδρομή για τα μέλη και τους φίλους του χωριού μας.

Με καλή διάθεση και θετική ενέργεια φθάσαμε αεροπορικώς στην Αθήνα όπου μας περίμενε ο οδηγός του πούλμαν για να μας πάρει στο Αττικό ζωολογικό πάρκο. Έναν πανέμορφο και εντυπωσιακό ζωολογικό κήπο με ζώα απ’ όλα τα μέρη της υφηλίου. Είδαμε και φωτογραφίσαμε πάνθηρες, πούμα, λιοντάρια, τίγρεις, ελέφαντες, ρινόκερους, φίδια, πιθήκους και δεκάδες άλλα όμορφα ζώα σε μία τεράστια, καταπληκτική έκταση!

Μετά το αντάμωμα με τα άγρια ζώα, πήραμε το δρόμο για Θεσσαλονίκη, όπου θα ήταν ο πρώτος σταθμός διανυκτέρευσης. Περάσαμε τη Στυλίδα, τη Λαμία, τη Λάρισα και κάναμε στάση αντικρίζοντας την απίστευτη θέα της κοιλάδας των Τεμπών και το φαράγγι με πλάτος 25 μέτρα και βάθος περίπου 500 μέτρα. Η κοιλάδα βρίσκεται ανάμεσα στον Όλυμπο και την Όσσα. Η Κοιλάδα των Τεμπών σύμφωνα με αρχαίες αναφορές, έχει δημιουργηθεί από μεγάλο σεισμό που προκάλεσε ρήγμα, από το οποίο χωρίστηκαν τα δυο μεγάλα βουνά, ο «Όλυμπος» και ο «Κίσσαβος». Την περιοχή διασχίζει ο Πηνειός ποταμός ανάμεσα από τα δυο μεγάλα βουνά.

Αποτελεί παράδοση πλέον για κάθε επισκέπτη που διέρχεται την κοιλάδα των Τεμπών να κάνει μία στάση για να φωτογραφηθεί στην κρεμαστή γέφυρα και κυρίως για να προσκυνήσει στο ναό και στο θαυματουργό αγίασμα της Αγίας Παρασκευής που βρίσκετε αρκετά μέτρα κάτω από τη γη μέσα σε ένα βράχο. Ο ιερός ναός της Αγίας Παρασκευής Τεμπών, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Θεσσαλίας. Την ημέρα της εορτής της Αγίας, στις 26 Ιουλίου, χιλιάδες πιστοί καταφθάνουν από κάθε μεριά της Ελλάδος, για να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν. Τα Τέμπη αποτελούν το κύριο πέρασμα από την Θεσσαλία στην Μακεδονία γι’ αυτό το λόγο η περιοχή είχε μεγάλη σημασία από την αρχαιότητα.

Η πρώτη μέρα κύλισε με χιλιάδες ευχάριστες εικόνες στο μυαλό μας και δροσερή μπυρίτσα ή κρασάκι στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη ή απολαμβάνοντας την πανσέληνο με μικρό πλοιάριο κάνοντας βόλτα στα νερά του Θερμαϊκού!

Η επόμενη ημέρα είχε επίσκεψη και ξενάγηση στην αρχαία πόλη των Φιλίππων. Η αρχαία πόλη των Φιλίππων ιδρύθηκε στις παρυφές των ελών που κάλυπταν το νοτιοανατολικό τμήμα της πεδιάδας της Δράμας. Η πόλη των Φιλίππων είναι ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της Ανατολικής Μακεδονίας. Οι πρώτοι οικιστές της ήταν άποικοι από τη Θάσο, που ίδρυσαν στα 360 π.Χ. την αποικία των Κρηνίδων, γνωρίζοντας τον πλούτο της περιοχής σε χρυσό, ξυλεία και γεωργικά προϊόντα. Αργότερα την κατέλαβε ο βασιλιάς Φίλιππος β’ της Μακεδονίας, όπου και της έδωσε το όνομα του. Κατά την περίοδο ανάπτυξης της, στα ελληνιστικά χρόνια η πόλη απέκτησε το τείχος της, το θέατρο, δημόσια οικοδομήματα και ιδιωτικές κατοικίες. Η διέλευση μέσα από τους Φιλίππους της «Εγνατίας οδού», το 2ο π.Χ. αιώνα, προσέδωσε στην πόλη μεγαλύτερη βαρύτητα καθώς την μετέτρεψε σε σημείο αναφοράς της περιοχής.

Επίσης σημαντικό γεγονός για την πόλη ήταν η έλευση του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος ίδρυσε εδώ την πρώτη χριστιανική εκκλησία σε ευρωπαϊκό έδαφος το 49/50 μ.Χ. Η επικράτηση της νέας θρησκείας και η μεταφορά της πρωτεύουσας του ρωμαϊκού κράτους στην Κωνσταντινούπολη προσέδωσαν αίγλη στους Φιλίππους. Κατά τα παλαιοχριστιανικά χρόνια (4ος -6ος μ.Χ. αιώνες.) ιδρύθηκαν, στη θέση των ρωμαϊκών κτηρίων, το συγκρότημα του »Οκταγώνου», με τον μητροπολιτικό ναό τον αφιερωμένο στον Απόστολο Παύλο, καθώς και τρεις μεγαλόπρεπες βασιλικές.

Μετά την αρχαία πόλη των Φιλίππων κάναμε στάση στην καταπράσινη και με πολλά νερά πόλη της Δράμας. Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από το «Υδράμα»-«Δύραμα», λόγω της αφθονίας των νερών που αναβλύζουν στην περιοχή. Εκεί μας υποδέχθηκε η αγαπητή μας συγχωριανή Ευσταθία Ντελλάκη με τον άντρα της και μας ξενάγησε στα πάρκα της πόλης! Μετά την Δράμα αναχωρήσαμε για την Καβάλα με βραδινή εξόρμηση για να την γνωρίσουμε καλύτερα!

Το πρόγραμμα της 3ης ημέρας είχε επίσκεψη στην όμορφη Αλεξανδρούπολη με στάση για φωτογραφίες, χαλάρωση και καφέ. Κατόπιν φθάσαμε στο Σουφλί. Είναι κυρίως γνωστό για την βιομηχανία του μεταξιού που αναπτύχθηκε εκεί τον 19ο αιώνα. Η πόλη είναι τοποθετημένη στην ανατολική μεριά του λόφου του Προφήτη Ηλία, ενός από τα τελευταία υψώματα της Ροδόπης. Βεβαίως δεν παραλείψαμε να επισκεφθούμε το μουσείο μεταξιού όπου ξεναγηθήκαμε για αρκετή ώρα και φύγαμε εντυπωσιασμένοι παρακολουθώντας όλη τη διαδικασία επεξεργασίας του μεταξιού από τους μεταξοσκώληκες και ψωνίζοντας αρκετά μετάξινα ρούχα! Επόμενη στάση τα ελληνοτουρκικά σύνορα και κατόπιν βόλτα και παραμονή μέχρι αργά στην Ξάνθη και στην γραφική της παλιά πόλη! Για το όνομα της πόλης υπάρχουν δύο απόψεις: Η πρώτη πως Ξάνθη ονομαζόταν μία από τις κόρες του Ωκεανού και της Τηθύας και η δεύτερη πως προέρχεται από μια αμαζόνα που είχε το όνομα Ξάνθη και βασίλευε τότε στην περιοχή.

Την 4η μέρα πήραμε το πλοία από το λιμάνι της Κεραμωτής και επισκεφθήκαμε το νησί της Θάσου. Η Θάσος είναι ένα καταπράσινο νησί με υπέροχες παραλίες και συνδυάζει το βουνό με τη θάλασσα. Έχει το τίτλο σμαραγδένιο νησί και τα πεύκα φτάνουν ως την ακτή. Οι Κάτοικοι ασχολούνται με τον τουρισμό, τη γεωργία, την αλιεία, την κτηνοτροφία και την εξόρυξη μαρμάρου. Κάναμε το γύρο του νησιού με το πούλμαν με πολλές ενδιάμεσες στάσεις για προσκύνημα και βεβαίως σε μία καταπληκτική παραλία, Χρυσή Ακτή, για μπάνιο και φαγητό στις ταβέρνες.

Η 5η μέρα κύλησε με βόλτες στην πόλη της Καβάλας, ενώ το απόγευμα επισκεφθήκαμε το κάστρο της Καβάλας που δεσπόζει πάνω στην κορυφή της χερσονήσου όπου είναι κτισμένη η παλαιά πόλη και έχει καταπληκτική θέα. Κατεβαίνοντας το κάστρο αντικρίσαμε το Μεσαιωνικό Υδραγωγείο. Είναι έργο της Βυζαντινής περιόδου. Η διπλή αυτή τοξωτή κατασκευή χρησίμευε για τη μεταφορά νερού από τις πηγές των ορεινών όγκων (έξι χιλιόμετρα βόρεια) στην σημερινή «Παλιά πόλη» της Παναγίας, με την κύρια πηγή νερού να βρίσκεται σε υψόμετρο 400 μέτρων. Το μεγαλοπρεπές αυτό μνημείο μήκους 280 μ. αποτελείται από 60 αψίδες τεσσάρων διαφορετικών μεγεθών και έχει μέγιστο ύψος 25 μέτρα.
Η επόμενη μέρα ήταν ημέρα επιστροφής..Αφού αποχαιρετήσαμε την Καβάλα ξεκινήσαμε για το αεροδρόμιο της Αθήνας με πολλά ψώνια στις αποσκευές μας, αλλά κυρίως πολλές όμορφες στιγμές μέσα στο μυαλό μας, που θα μείνουν ανεξίτηλες, γιατί τα ομαδικά ταξίδια με ανθρώπους που ταιριάζουν τα χνώτα τους είναι ΜΟΝΑΔΙΚΑ!
Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο

Δείτε και άλλες φωτογραφίες εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου