Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Από το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018, σταμάτησαν οι αναρτήσεις πολιτικού περιεχομένου.

Με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω όσες και όσους με εμπιστεύτηκαν αυτά τα 12 χρόνια…

Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015

Επιτυχία πέρα από κάθε προσδοκία" του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου Προσομοίωσης Διεθνών Οργανισμών Ρόδου

Πάνω από 320 συμμετέχοντες, περίπου τριπλάσιοι από πέρσι, απήλαυσαν μία
μοναδική ακαδημαϊκή εμπειρία αλλά και τις ομορφιές της Ρόδου για πέντε συνεχόμενες ημέρες, στα πλαίσια του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου Προσομοίωσης Διεθνών Οργανισμών Ρόδου ή Rhodes Model Regional Co-operation - RhodesMRC 2015, από τις 14 έως και τις 18 Οκτωβρίου 2015. Περίπου 250 φοιτητές και 60 μαθητές λυκείου συμμετείχαν ως επίδοξοι διπλωμάτες, εθελοντές και συντονιστές επιτροπών, μαζί με τους συνοδούς τους και τα μέλη της Οργανωτικής και της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου.

Οργανωμένες αποστολές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και φυσικά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αλλά και μεμονωμένοι συμμετέχοντες από άλλα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού συνεδρίασαν στη Ρόδο, προσομοιώνοντας τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, τον Οργανισμό Συνεργασίας στη Μαύρη Θάλασσα, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρω-Ατλαντικό Συμβούλιο Συνεργασίας του ΝΑΤΟ, τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών και μία ειδική Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Αντίστοιχα, σε λυκειακό επίπεδο μαθητές από το 1ο και το 4ο Λύκειο Ρόδου, το Λύκειο Κρεμαστής, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Αφάντου και το «Ιπποκράτειο» 1ο Λύκειο Κω, μαζί με συμμαθητές τους από άλλα σχολεία της Ρόδου, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης συνεδρίασαν προσομοιώνοντας το Συμβούλιο της Ευρώπης.


Στην ημερήσια διάταξη των επιτροπών ήταν εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα, από την ελευθερία του τύπου και το bullying μέχρι την κατάσταση στον Καύκασο και τη Συρία. Την προετοιμασία των επιτροπών είχαν αναλάβει εδώ και μήνες φοιτητές και νέοι επιστήμονες των νομικών και πολιτικών επιστημών, ενώ εισαγωγικές παρουσιάσεις έκαναν στις επιτροπές οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κα Παναγιώτα Μανώλη και κος Ιωάννης Στριμπής, οι ρόδιοι επιστήμονες Γαβριήλ Χαρίτος (δικηγόρος) και Αναστάσιος Χατζηαναστασίου, αλλά και ο Χρυσός Παρολυμπιονίκης Θανάσης Μπαράκας.

Η Τελετή Έναρξης έλαβε χώρα στη Νέα Πτέρυγα του Νεστοριδείου Μελάθρου του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου. Έτσι, οι συμμετέχοντες είχαν την μοναδική ευκαιρία να θαυμάσουν και την μοναδική έκθεση με χαρακτικά του Παναγιώτη Γράββαλου. Κατά την είσοδό τους, οι συμμετέχοντες δήλωναν γραπτά την υποστήριξή τους στην προσπάθεια της Ρόδου να λάβει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021, προσπάθεια στην οποία είναι αφιερωμένο και το RhodesMRC 2015, σαν μία διεθνής διοργάνωση που προωθεί τη συμμετοχή των νέων στα κοινά και καθιστά τη Ρόδο κέντρο διαλόγου και συνεννόησης σε διεθνή ζητήματα.

Κατά την τελετή, χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ιωάννης Σεϊμένης, το μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Εκπαίδευση και την Επιμόρφωση, Μαριλένα Σωκιανού, και ο Πρόεδρος του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο και Επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, Μιχάλης Καβουκλής. Χαιρετισμό απέστειλε εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος σε θέματα Εθελοντισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Χαρούλα Γιασιράνη. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Γενικός Γραμματέας του Συνεδρίου, Μάνος Καλαϊντζής. Την Τελετή τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τέρης Χατζηιωάννου, η Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου, Φωτεινή Καράμπελα, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού-Αθλητισμού Ρόδου, Σέργιος Αϊβάζης, και η Επικεφαλής του Γραφείου της Υποψηφιότητας της Ρόδου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, Αλίκη Μοσχή.

Οι εργασίες των επτά επιτροπών πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε επτά αίθουσες της πόλης της Ρόδου: στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και την αίθουσα Εθιμοτυπίας στο Δημαρχιακό Μέγαρο, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην αίθουσα "Γιώργος Καραγιάννης" του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και στις τρεις αίθουσες του ξενοδοχείου Plaza. Στα πλαίσια του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στη Μεσαιωνική Πόλη, το Αρχαιολογικό Μουσείο και την Έκθεση "Ρόδος, ένα ελληνικό νησί πύλη στην Ανατολή", στην έκθεση και το 9D θέαμα του Throne of Helios, συμμετείχαν σε δύο οργανωμένα γι' αυτούς πάρτυ αλλά και χάρη στον καλό καιρό γνώρισαν μόνοι τους τις παραλίες και διάφορες γωνιές της πόλης.

Στα πλαίσια του συνεδρίου, το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο σε συνεργασία με τον Όμιλο Νέων Θεσσαλονίκης για την UNESCO, διοργάνωσε ανοικτή ημερίδα με θέμα "Προσφυγιά: το νομικό πλαίσιο και η ανθρώπινη πλευρά". Κεντρικοί ομιλητές της ημερίδας ήταν η καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου, κα Παρούλα Νάσκου-Περράκη, η Ελένη Σωτηρίου από τους Γιατρούς της Καρδιάς, και ο Μαρτίνος Κανελλάκης, χειρουργός-οφθαλμίατρος, εκπρόσωπος των εθελοντών της Ρόδου που συνδράμουν τους πρόσφυγες που φτάνουν στο νησί μας. Η εκδήλωση ήταν ανοικτή στο κοινό και πραγματοποιήθηκε στα ελληνικά με πλήθος κόσμου. Μετά τις τοποθετήσεις ακολούθησε ζωηρή συζήτηση.

Η Τελετή Λήξης έλαβε χώρα επίσης στη Νέα Πτέρυγα του Νεστοριδείου Μελάθρου του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου. Κατά τη διάρκεια της Τελετής, ο Γενικός Γραμματέας του συνεδρίου, Μάνος Καλαϊντζής, παρουσίασε την έκθεσή του για την επιτυχή έκβαση του συνεδρίου, οι συντονιστές των επιτροπών παρουσίασαν τα επιμέρους αποτελέσματά των εργασιών τους και απέδωσαν τα βραβεία στους καλύτερους συμμετέχοντες. Μετά την κήρυξη της λήξης των εργασιών του συνεδρίου, ο Πρόεδρος του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο και Επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, Μιχάλης Καβουκλής, ανακοίνωσε τα άτομα που επελέγησαν να στελεχώσουν το επόμενο συνέδριο για το 2016, καθώς οι προετοιμασίες για το RhodesMRC 2016 έχουν ήδη ξεκινήσει με στόχο να προσελκύσει στη Ρόδο περίπου 450 άτομα.

Το συνέδριο ήταν υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, κου Thorbjørn Jagland.

Το RhodesMRC 2015 διοργανώθηκε από το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, με εταίρους την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Ρόδου, το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο, και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (EUNET – European Network for Education and Training), με την υποστήριξη του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Ευξείνου Πόντου, του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, της ΔΕΡΜΑΕ, του ΔΟΠΑΡ, της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου, του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, του ΙΕΚ του Υπουργείου Τουρισμού στη Ρόδο, της ΑΝ.ΔΩ. και του Europe Direct Ρόδου, των ξενοδοχείων Best Western Plaza Hotel και Manousos Hotel και με την οικονομική υποστήριξη του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Europe for Citizens».

Για πλούσιο φωτογραφικό υλικό δείτε εδώ:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/13703983/RhodesMRC%202015%20-%20Official%20Photos.zip

Γραφείο Τύπου - Press Office
Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο - The House of Europe in Rhodes
30, Evraion Martyron Sq. and Byzantiou St., Medieval Town, P.C. 85100, Rhodes, GREECE
Postal Box 226, 85100, Rhodes, GREECE

Visit our website www.houseofeurope-rhodes.eu
Connect with us on FacebookTwitterGoogle+Youtube


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου