Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Στη Σουηδία ταξίδεψε το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο

Μετά από πρόσκληση του Σπιτιού της Ευρώπης στο Γιάβλεμπόι (Gavleborg) της Σουηδίας, το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο συμμετείχε σε πρόγραμμα ομιλιών πάνω στις τάσεις για την οικονομική ανάπτυξη, την αύξηση του εξτρεμισμού και το πως αντιλαμβάνονται διαφορετικές χώρες την ενωμένη Ευρώπη. Οι δύο ομιλίες πραγματοποιήθηκαν, στις 24 Αυγούστου, 2015, στο Bollnas και στις 25 στο Sandviken.

Το Σπίτι της Ρόδου εκπροσώπησε, ο Πρόεδρός του, Μιχάλης Καβουκλής, με συνομιλητές τους Karsten Lucke, διευθυντή του Σπιτιού της Ευρώπης στο Bad Marienberg της Γερμανίας και μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Εκπαίδευση και την Επιμόρφωση, EUNET, και τη Yoomi Renstrom, στέλεχος της Περιφέρειας του Gavleborg και μέλος του Επιμελητηρίου Περιφερειών του Κογκρέσου Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Κυρίαρχα θέματα στις τοποθετήσεις των ομιλητών αλλά και τις ζωηρές συζητήσεις με το κοινό ήταν το θέμα της οικονομικής κατάστασης της Ευρώπης, όχι τόσο μετά την οικονομική κρίση, αλλά με τη νέα πρόκληση που αποτελεί το μεταναστευτικό. Κοινή τοποθέτηση όλων των ομιλητών ήταν ότι η Ευρώπη πρέπει να δράσει άμεσα και συντονισμένα προς την διαχείριση του ζητήματος. Συμπέρασμα σε κάθε επιμέρους ζήτημα που ετέθη ήταν ότι μοναδική βιώσιμη λύση είναι η περισσότερη Ευρώπη, δηλ. η καθοριστική προώθηση της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης σε πολιτικό επίπεδο και ο απεγκλωβισμός από την οικονομίστικη αντίληψη που διατρέχει τη διαδικασία τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα με τις δύο κεντρικές ομιλίες υπήρξαν πλήθος συναντήσεων με τοπικούς φορείς και επισκέψεις σε πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς χώρους, αλλά και πρωτοπόρες επιχειρήσεις.

Ιδιαίτερη σημασία είχε η διάρκειας πλέον της μίας ώρας συνάντηση με τη Δήμαρχο του Sandviken, Monica Jacobsson, κατά την οποία η Δήμαρχος περιέγραψε τις στρατηγικές που ακολουθεί η πόλη, ειδικά μετά και τη μεγάλη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε εκεί το 2013 με στόχο τη διαμόρφωση των δημοτικών στόχων για το 2020, οπότε και η πόλη αποφάσισε να ανοίξει στον κόσμο, μέσα από ενεργές συνεργασίες και δράσεις εξωστρέφειας. Ο Πρόεδρος του Σπιτιού, Μιχάλης Καβουκλής άδραξε την ευκαιρία και περιέγραψε την αντίστοιχη διαδικασία στην οποία βρίσκεται η Ρόδος, στα πλαίσια της διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021. Η Δήμαρχος ήταν θετική προς την προσπάθεια αυτή και μάλιστα δήλωσε ανοικτή σε συνεργασία με τη Ρόδο εφόσον υπάρξει σχετική πρόταση από την πλευρά του Γραφείου Υποψηφιότητας.

Η υποψηφιότητα της Ρόδου για το 2021 ήταν βασικό στοιχείο για συνεργασία και με την Εκπαιδευτική Ένωση Εργατών (ABF) , τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο εκπαιδευτικό οργανισμό της Σουηδίας, με δράση εντός (π.χ. Εσθονία, Μολδαβία, Αλβανία) και εκτός Ευρώπης (π.χ. Ναμίμπια, Περού, Ουρουγουάη, Βολιβία, Νικαράγουα), που μέσα από τη διαρκή εκπαίδευση των ενηλίκων προάγει τις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διεθνή συνεργασία. Καθώς το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο έχει αναλάβει την ευθύνη συντονισμού της ροδιακής κοινωνίας των πολιτών για την εξεύρεση διεθνών εταίρων προς υλοποίηση προγραμμάτων στα πλαίσια της υποψηφιότητας Ρόδος 2021, τόσο το ABF όσο και το Σπίτι της Ευρώπης στο Gavleborg, δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν και να συνδράμουν τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Αντίστοιχη δέσμευση στήριξης ανέλαβε και το Σπίτι της Ευρώπης στο Bad Marienberg.

Τέλος, τα τρία Σπίτια της Ευρώπης (Galveborg, Bad Marienberg, Ρόδος) δεσμεύτηκαν στη περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεών τους, που συνδυάζουν ιδανικά τον Βορρά, το Κέντρο και τον Νότο της Ευρώπης, για την υλοποίηση από κοινού δράσεων. Ήδη υπάρχει υπό σχεδιασμό ένα πρόγραμμα για νέους με συμμετοχή των τριών χωρών, αλλά και ακόμη μίας χώρας εκτός Ε.Ε., το οποίο θα έχει στόχο τη διατύπωση προοπτικών και οράματος για την Ενωμένη Ευρώπη από νέους των τεσσάρων χωρών μέσα από την αλληλεπίδραση τόσο μεταξύ τους όσο και με τις τοπικές κοινωνίες και φορείς που θα επισκεφθούν.


Γραφείο Τύπου - Press Office
Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο - The House of Europe in Rhodes
30, Evraion Martyron Sq. and Byzantiou St., Medieval Town, P.C. 85100, Rhodes, GREECE
Postal Box 226, 85100, Rhodes, GREECE

Visit our website www.houseofeurope-rhodes.eu
Connect with us on FacebookTwitterGoogle+Youtube


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου