Ανοιχτό Φόρουμ για το Πλατόνι της Ρόδου
Απολογισμός 1ης εκδήλωσης
Μετά την επιτυχημένη εκδήλωση – συναυλία για το ελάφι της Ρόδου, με τίτλο: «Τραγουδάμε για το Πλατόνι» που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Γενάρη στο Δημοτικό Θέατρο, από τους Εθελοντές για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Ρόδου, με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν, 672ευρώ στο σύνολο, αγοράστηκαν 1.372 κιλά ζωοτροφής για τα ελάφια στο Ροδίνι και φαρμακευτικό υλικό που ήταν σε έλλειψη. Μικρό μέρος του φαρμακευτικού υλικού δώρισε επιπλέον η φαρμακαποθήκη του κ. Φρόνα. Επίσης, ένα μέρος των χρημάτων διατέθηκε για την αγορά κιμά για το συσσίτιο του δήμου Ρόδου, καθώς υπήρχε έλλειψη κρέατος στα γεύματα.
Οι Εθελοντές Ρόδου ευχαριστούν το κοινό που παρευρέθηκε στην εκδήλωση και συνέδραμε την προσπάθεια και όπως υποσχεθήκαν και όλοι το δέχτηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό, η δράση τους, για το σύμβολο της Ρόδου, το Πλατόνι, θα έχει συνέχεια, μέχρι να δοθούν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα τόσο του άγριου όσο και του ημιάγριου πληθυσμού που βρίσκεται σε αιχμαλωσία, υπό άθλιες συνθήκες.
Ήδη έχουν γίνει κινήσεις από την πλευρά της ομάδας, για την αγορά και τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων, από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στις περιοχές και τους δρόμους απ’ όπου διέρχονται τα άγρια ελάφια, καθώς ένας σημαντικός αριθμός από αυτά χάνεται κάθε χρόνο στην άσφαλτο από τροχαία ατυχήματα, που είναι επικίνδυνα και επιζήμια και για τους ίδιους τους οδηγούς.
Το επικείμενο Φόρουμ - 26 Απριλίου στις 17:30 στο Ροδίνι
Οι «Εθελοντές Ρόδου», τηρώντας την υπόσχεση που έδωσαν για συνέχεια της δράσης τους, οργανώνουν ανοιχτό φόρουμ για το Πλατόνι της Ρόδου όπου έχουν κληθεί καθηγητές και ειδικοί επιστήμονες αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες όπως και άνθρωποι που έχουν καθημερινή σχεδόν επαφή με το ελάφι, λάτρεις ή πολέμιοι του, να καταθέσουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους.
Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 27 Απριλίου, θα ακολουθήσει ένα εργαστήρι (workshop) με τη συμμετοχή των ειδικών επιστημόνων, όπου θα καταβληθεί προσπάθεια να εξαχθούν τα πρακτικά συμπεράσματα της ημερίδας.
Οι θεματικές που θα συζητηθούν
1. Άγριος πληθυσμός ελαφιών: Διατήρηση - Αύξηση – Ευζωία. Παρόλο που υπάρχει μια αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός τους δε διασφαλίζει τη διατήρηση του είδους αυτή τη στιγμή.
2. Ελάφια σε Αιχμαλωσία: Σκοπιμότητα – Διαχείριση - Προτεινόμενοι χώροι φιλοξενίας και παρατήρησης. Σημειωτέον ότι ο ημιάγριος πληθυσμός διαβιεί σε άθλιες συνθήκες αιχμαλωσίας στο Ροδίνι, δεν είναι επισκέψιμος και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκε.
3. Το Ελάφι ως Σύμβολο της Ρόδου: Επιστημονική μελέτη και ανάδειξη - διαφύλαξη συμβόλου
Σκοπός
Σκοπός της ημερίδας – φόρουμ και του εργαστηρίου που ακολουθεί, είναι η εξαγωγή συμπερασμάτων και η αξιολόγηση τους, μέσα από την κατάθεση απόψεων και το διάλογο που θα ακολουθήσει, για τη διαμόρφωση προτάσεων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους παράγοντες, που θα αφορούν τη διαχείριση των πληθυσμών του ελαφιού, άγριου και ημιάγριου – σε αιχμαλωσία - που από την πλευρά τους, οι «Εθελοντές Ρόδου», θα πιέσουν να εφαρμόσουν οι αρμόδιοι φορείς.
Πρόσκληση
Στην προσπάθεια αυτή, η ομάδα των Εθελοντών Ρόδου προσκαλεί την τοπική κοινωνία να είναι συμμέτοχη ώστε να συμβάλουμε όλοι από κοινού να βρεθεί λύση στα θέματα που αφορούν τόσο τον άγριο όσο και τον ημιάγριο πληθυσμό. Γι’ αυτό το λόγο η εκδήλωση δεν είναι απλά μία ημερίδα αλλά ένα ανοιχτό φόρουμ που προκαλεί το διάλογο, ειδικά με τους άμεσα εμπλεκόμενους με το ελάφι της Ρόδου.
Λίγα λόγια για τους ομιλητές
· Ο καθηγητής Μarco Masseti, βιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με το Πλατόνι της Ρόδου, έχει μελετήσει το είδος και δημοσιεύσει ανάλογες μελέτες όπως για παράδειγμα τη μελέτη του 2002 «Το νησί των ελαφιών. Φυσική ιστορία του πλατονιού της Ρόδου και των σπονδυλωτών της Δωδεκανήσου» που εκδόθηκε από το Δήμο Ροδίων. Είναι ο επιστήμονας δε εκείνος που προσπαθεί να αναδείξει τη μοναδικότητα του ενδημικού ελαφιού της Ρόδου για να χαρακτηρισθεί ενδεχομένως ως ξεχωριστό είδος. Θεωρείται ο κορυφαίος μελετητής στο εν λόγω αντικείμενο.
· Χρήστος Βλάχος, καθηγητής Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θες/νίκης, σχολή Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος και διευθυντής του Εργαστηρίου Άγριας Πανίδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
· Αικατερίνη Μπαλατσούκα, Διευθύντρια Δασών Δωδεκανήσου, της Γενικής Διεύθυνσης Δασών, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου
· Νικόλαος Θεοδωρίδης, Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος, Γενικός Διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου
· Κωνσταντίνα Παπαστεργίου, Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος, εργάζεται στη Δ/νση Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Ρόδου
· Σταμάτης Χουρδάκης, γεωτεχνικός - δασοφύλακας στη Ρόδο.
Προβλέπεται και έκτακτη συμμετοχή κάποιων ακόμα ομιλητών.
Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα του φόρουμ, περιλήψεις των ομιλιών και τα βιογραφικά των ομιλητών.
Από την ομάδα «Εθελοντές Ρόδου»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου